Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Pro neználky II (potřebuji vědět.....) ... pokračování ...

Společenské dění u nás i ve světě.
Odpovědět
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

Re: Pro neználky II (potřebuji vědět.....) ... pokračování .

Příspěvek od jarda ovčák »

Pokud je toto možné, pak už je možné všechno.
Já vezl těžce zraněné dítě do špitálu a policajti mne chtěli zatknout, páč mne nemohli dohnat. kloučkovi se zachránil život a ti buzeranti měli jedinou starost, jak mne vláčet kanálama a kolik trestných bodů mi vzít. Řekl jsem jim před komisí, aby si je všechny nacpali do prdele... Dodnes se v tom plácám.....Jsou to bezcharachterní hovada, jichž se štítím.Přitom všichnni uznali, že šlo o vteřiny a než by přijela sanita, bylo by po všem.

Budu si dělat malý kulový mlýnek na mletí ledasčeho. Chtěl bych použít zavařovací sklenici a kuličky ze skla. Nevíte někdo, kde sehnat elektromotorek s regulací otáček, nebo, kdo by to spáchal?

Nevíte někdo, jak rozmíchat síru ve vodě?

„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Kardův Kulový mlýnek ... regulace otáček ...

Příspěvek od A(&F) »

Budu si dělat malý kulový mlýnek na mletí ledasčeho. Chtěl bych použít zavařovací sklenici a kuličky ze skla. Nevíte někdo, kde sehnat elektromotorek s regulací otáček, nebo, kdo by to spáchal?
... pokud Ti nebude vadit, že regulace není v plném rozsahu, tak nejdostupnějším řešením je použít motor s regulací ze starého vysavače (jsou jich plné sběrné dvory) ... a ten potom třebas ještě mechanicky zpřevodovat do pomala ...

... jinak potom existuje velmi mnoho různých dalších řešení ....... pro střídavé jednofázové motory od jednoduchých triakových regulátorů (které jsou použité i v těch vysavačích) až po řešení se zpětnou vazbou (která udrží motor v běhu i při nízkých otáčkách) ... popř. prasácky natvrdo pomocí regulačnícho autotrafa (vypadá takto http://danyk.wz.cz/variak.html ... a vyrábějí se i dnes http://www.zbozi.cz/?q=regula%C4%8Dn%C3 ... yp=nabidky ) ....... no a pro stejnosměrné nízkonapěťové motory potom regulace pomocí výkonového proměnného odporu, přes různá napěťová tranzistorová řešení až po regulaci PWM ( např. zde http://pokusy.chytrak.cz/schemata/wmp.htm ) ...... mno, asi bude nejrozumnější začít z druhého konce, tedy rozhodnout se dle motorů, které máš k dispozici, a k němu najít odpovídající řešení ... ;) ...

PeS: ... myslím si, že člověk Tvých zálib by určitě měl mít doma nějaký univerzální regulovatelný laboratorní zdroj (v provedení "blbovzdorný = zkratuvzdorný"), který pak dle potřeb může použít na cokoliv podobného (i jiného) ... např. něco takového http://aukro.cz/laboratorni-regulovany- ... 39123.html ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák píše:Pokud je toto možné, pak už je možné všechno.
Já vezl těžce zraněné dítě do špitálu a policajti mne chtěli zatknout, páč mne nemohli dohnat. kloučkovi se zachránil život a ti buzeranti měli jedinou starost, jak mne vláčet kanálama a kolik trestných bodů mi vzít. Řekl jsem jim před komisí, aby si je všechny nacpali do prdele... Dodnes se v tom plácám.....Jsou to bezcharachterní hovada, jichž se štítím.Přitom všichnni uznali, že šlo o vteřiny a než by přijela sanita, bylo by po všem.

Nevíte někdo, jak rozmíchat síru ve vodě?
Nikdy nedopusť aby Ti smysl pro morálku a zákony zabránil udělat správný čin. To že jsi poldy poslal do prdele je jedině dobře, někdy mi přijde že uniformy překrývá veškerou lidkskost. Vždyť oni Ti vlastně nic nemůžou...
Jinak ten regulátor je jednoduchý, to je na pár součástek, diak, triak, kondík odpor, potenciometr.
Za dvě kila třeba tady http://www.flajzar.cz/triakovy-regulator.htm
http://www.tipa.eu/cz/stavebnice-tipa-p ... /d-119265/

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
jarda ovčák
Zasloužilý člen

To jsi napsal brácha moc pěkně.....Jak jsem o tom mlýnu tak přemýšlel, tak mi z toho vylezl pračkovej elektromotor a desetikilovej kýbl, páč bych v tom mohl dělat i křehčené masenko na gril.... Takovou masážní stolici kombinovanou s kulovým mlýnem. Takže se mi to taknějak konkretizovalo na potřebný rozměr a výkon... Hele, brácha, můžu do teho nasypat sanytr rovnou se sírou, nebo každý zvlášť????Že bych po vzoru soudružky korabelnikovové vše urychlil......

„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí
jarda ovčák
Zasloužilý člen

potřebuju nutně vědět, jak se loupe cukrová kukuřice... je na to nějaký strojek???? ne zralá, ale v mléčné zralosti....

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Příspěvek od la »

jarda ovčák píše:potřebuju nutně vědět, jak se loupe cukrová kukuřice... je na to nějaký strojek???? ne zralá, ale v mléčné zralosti....
kukuřice

:smoke: :pivko:

PS:
nůž a ořezávátko :

jarda ovčák
Zasloužilý člen

paráda, tohle jsem potřeboval.... díky

laik
Zasloužilý člen
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laik »

Nevadí když sem do džbánku který máme na pitnou vodu hodil magnet z mikrovlnky?...
nebude to už moc "magnetizovaný"........

Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
la
Zasloužilý člen

Příspěvek od la »

laik píše:Nevadí když sem do džbánku který máme na pitnou vodu hodil magnet z mikrovlnky?...
nebude to už moc "magnetizovaný"........
Nebude voda toho pole stejně v klidu víc nevezme, ale bude to špinavý od toho magnetu,to nešlo dát pod džbánek?
:D :pivko:

laik
Zasloužilý člen
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laik »

už sem ho dal pod džbánek...A s tou vodou občas míchnu jak jdou kolem nebo když dolívám....
já ten magnet potom někdy nasunu na trubku....

Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
jarda ovčák
Zasloužilý člen

Potřebuju vědět, ěšli nááhodou nevíte...
Jestli je nerez vhodný či nevhodný pro styk s potravinamy.
Cosi vevnitř mi říká, že to je nechráněný kov, že je tvořen těžkýmin kovy jako chrom, nikl, vanad a bůhví co. Nic z toho bych si do huby nedal. Navíc si myslím, že kyselé potraviny, což je veškerá zelenina bude agresivnější a spousta dobrot půjde do kytek. Nemáte o tom někdo nějakou myšlenku, nějaké hypotézy nebo i fakta??Zejména něco o katalytickém působení na bioaktivní látky, třebas enzymy, vitaminy a tak kolem.Nebo o vyluhování těžkých kovů působením organických kyselin.......

Jim68
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Vodní kámen a jak na něj

Příspěvek od Jim68 »

Prosím o radu: do zinkované cisterny musím dopouštět chladicí vodu , a zjistil jsem, že je zatraceně tvrdá. Protože ji pak proháním zařízením, které ji ohřívá až k 90ti stupňům, bojím se, že se mi tam něco usadí a bude to zlobit. Pak tu vodu taky upouštím do kanálu, nechci tam žádné svinstvo, snad kyselinu citronovou by to sneslo... Není mezi přítomnými chemik? Nebo znalec vodního kamene? Díky:)
P.s.: asi tak 200 litrů denně.

Ještě mám dotaz topenářský: na nejvyšší bod okruhu jsem dal automatický odvzdušňovací ventil, ale zdá se mi, že moc neodvzdušňuje, resp. bublinky, které se při tom ořevu tvoří, mi běhají dobu po okruhu. Má na funkci vliv třeba rychlost vody nebo tlak...? Je tam jen 0,1bar.

Jim68
Be happy!
la
Zasloužilý člen

Příspěvek od la »

jarda ovčák píše:Potřebuju vědět, ěšli nááhodou nevíte...
Jestli je nerez vhodný či nevhodný pro styk s potravinamy.
Cosi vevnitř mi říká, že to je nechráněný kov, že je tvořen těžkýmin kovy jako chrom, nikl, vanad a bůhví co. Nic z toho bych si do huby nedal. Navíc si myslím, že kyselé potraviny, což je veškerá zelenina bude agresivnější a spousta dobrot půjde do kytek. Nemáte o tom někdo nějakou myšlenku, nějaké hypotézy nebo i fakta??Zejména něco o katalytickém působení na bioaktivní látky, třebas enzymy, vitaminy a tak kolem.Nebo o vyluhování těžkých kovů působením organických kyselin.......
Asi je to to nejlepší dostupný ten nerez ,potom o něco lepší je keramika a nejlepší je podle mě starý známý sklo. http://www.topdomacipotreby.cz/sklenene ... p-275.html no jo, ale to množství teda nic moc. :D

Pego
Zasloužilý člen
Dal: 29 poděkování
Dostal: 19 poděkování

Re: Vodní kámen a jak na něj

Příspěvek od Pego »

Jim68 píše:Prosím o radu: do zinkované cisterny musím dopouštět chladicí vodu , a zjistil jsem, že je zatraceně tvrdá. Protože ji pak proháním zařízením, které ji ohřívá až k 90ti stupňům, bojím se, že se mi tam něco usadí a bude to zlobit. Pak tu vodu taky upouštím do kanálu, nechci tam žádné svinstvo, snad kyselinu citronovou by to sneslo... Není mezi přítomnými chemik? Nebo znalec vodního kamene? Díky:)
P.s.: asi tak 200 litrů denně.

Ještě mám dotaz topenářský: na nejvyšší bod okruhu jsem dal automatický odvzdušňovací ventil, ale zdá se mi, že moc neodvzdušňuje, resp. bublinky, které se při tom ořevu tvoří, mi běhají dobu po okruhu. Má na funkci vliv třeba rychlost vody nebo tlak...? Je tam jen 0,1bar.
Vodni kamen se ti nebude usazovat kdyz na vstupu tvrdou vodu potahnes mezi neodymama (ten kus trubky musi byt ale nemagneticky, nejlip plast) ktere se navzajem pritahujou - funguje mi to skvele na tvrde vode ze studny, kor kdyz to pak vypustis po kratke dobe.

Bublinky ti samozrejme muze odnaset prilis silny proud, odvzdusnovak se dava na nejvyssi misto, ale hlavne se pred nej svisle pridela sirsi cast - neco jako 2" trubka x treba 10cm. Zkus tam tu vodu lip nahnat - napriklad oblouk a nad nim ten kalisek a navrchu odvzdusnovak nebo radsi 2 - 3 navrchu oblouku.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Vodní kámen a jak na něj

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Jim68 píše:Prosím o radu: do zinkované cisterny .... na nejvyšší bod okruhu jsem dal automatický odvzdušňovací ventil, ....
Nazdar Jime, S tím šutrem by si měla poradit magnetohydrodynamika bez příměsí. Se zinkovanou nádobou to budeš mít těžký s nějakou kyselou přísadou, která by to srážela a nechasla proběhnout skrz. Podíval bych se ale na přidávání soli, ať už kamenné, nebo draselné. Těmi se tvrdá voda normálně změkčuje, ale zase to eventuelně nebude zinku dělat dobře. Snad potom, pokud levně, plastikovou nádobu, jestli je použitelná, když ne, nerez.

S tím odvzdušňováním. Pokud máš relativně vysoký průtok, jenom ventil ve vršku nádoby (potrubí) pro tebe moc za provozu neudělá. Musel bys tam přidělat mezi ventil a výstup ještě sběrnou nádržku a výstupní otvor by musel být relativně velký. Bez nějakého přibližného číselného údaje rychlosti průtoku kolem výstupu odvzdušnění se to ale nedá střelit ani od pasu.

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“