Palo píše: Pokud bysme to měli převést na procenta, vycházelo by to na 49% HCl pro aktivaci 1:1?
Ti nevím, ale to počítání se mi nějak nelíbí. Nevím co chemik počítá, ale podle procent vychází 1 atom Cl na 2 atomy O, dohromady ClO2. O2 uškubne jedna Cl kyseliny z chloritanu. Chloritan je standart podle Humbla 28%, takže by snad 28% chloritan měl 1:1 sežrat stejné množství 28% HCl. Je mi jasné, že se to takhle přesně nepočítá, protože to chemické počítání je váhové, kdežto naše ředění a míchání je objemové. Hmm. On ten chlór (17) je dost těžkej. Více méně dvakrát tak těžkej jak kyslík (8), nebo i ten sodík (11).
- Jsem to Pootovo namíchal, 6 kapek Chloritanu, 6 kapek destilky a 6 kapek 3.5% chemické HCl. Jó, ta moje slabost pro matiku. Namichal jsem vlastně 1 Chloritan a 2 Pootovy díly. OK.
- Jsem to vytřepal jak to šlo, jakože to moc nešlo, pořád žluté, ale podle papírku na čúránky maximálně pH 6 a to je kyselý.
- Nechal jsem to dalších 10 minut odstát a ClO2 z toho pořád leze a to dost a pořád pH 6 a tudíž pořád kyselý. To by mělo podle chemika snad nebejt. ClO2 (CDS) mi na stejným papíru ukazuje pH 7. Ona je totiž ještě taky otázka, vo co jde. Jak ta reakce probíhá a co jsou skutečný produkty, aby to náhodou nekončilo nejenom kuchyňskou solí a ClO2, ale taky hydroxidem sodným a extra ClO2. U MMS s citrónovou z toho definitivně leze nějaký citrát sodný a ClO2 a kdo ví, ale nemůžu dohledat co skutečně leze z chloritanu s HCl. Ono to může být všecko jinak.
- Tož jsem to ještě zehřál, abych z toho vytáhl co nejvíc ClO2 a skutečně vykvedlal do běla a ClO2 skoro zmizelo na čuch. Papírkový pH spadlo na 5.5, takže ještě kyselejší.
- Tož jsem do toho vrazil jak to je jazyk a slaný to tedy je. Nicméně podle pH to definitivně nevypadá ani na nějak moc hydroxidu sodného ani na nějaký velký zbytek nevyreagovaného chloritanu. Je to definitivně kyselý. Tož ještě trochu jinak
- Přicákl jsem 3 kapky 3.5% chemické HCl ...
NIC.
.... Žádné žloutnutí a žádný další smrad navíc. Nyní pH spadlo pod schopnosti papírku.
- Tož abych náhodou něco neopominul, přikápl jem ještě pěkně čoudivou 37% HCl a to 9 kapek. Maliniko to připozelenalo, sotva se to dalo poznat okem, spíš jenom jemný nádech a zdaleka ne barva CDS a jak jsem do štamprle vrazil nos a nasál, byla to definíto kyselina, cca 15% chemická objemově a ještě mi teče z frgulky sajrajt, mlátím hlavou o komp, jak kejchám a je mi z té chemie poněkud do breku
Skoro bych tedy řekl, že 10% lékařská = 3.5 chemidká podle nás je více než dost jedna k jedné se standartním chloritanem. Pootova 5% lékařská = 1.75 chemická podle nás objemově je možná 1:1 malinko pod, ale asi ne zas moc a studovat to teď dál nebudu. Nicméně, jakých 48% chemická HCl 1:1 s chloritanem? Věda je mocná čarodějka, pokud jeden skutečně ví, co vlastně počítá.
S laskavým pozdravem, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.