Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Magnetické Motory

Magnetické motory, apod.
Odpovědět
minsc
Starší člen
Dal: 11 poděkování
Dostal: 55 poděkování

Re: Magnetické Motory

Příspěvek od minsc »

Ty články jsi asi jen tak přelítnul, o vystavení materiálu elektrickým pulzům v případě Villariho jevu vůbec nejde, mluví tam o tom jen v souvlislostí s tou aplikací, což jsou magnetostrikční lineární snímače. Když mluvíme o Villariho jevu, tak jde opravdu o změnu magnetických vlastností materiálu díky mechanickému stresu, a nic dalšího k tomu nepotřbujeme.
http://en.wikipedia.org/wiki/Inverse_ma ... ive_effect
Máš pravdu s tím, že o materiál v podstatě nejde, ten jev by se měl projevovat asi u většiny materiálů (teda asi těžko u diamagnetik apod), ale na druhou stranu nějaký materiál by byl pro naše účely optimální a jiný zase méně vhodný. Právě proto jsem mluvil jak o materiálu, tak o teplotě. Teplotu taky potřebujeme optimální, nejde o to jí měnit. Máš pravdu v tom že by to mělo dlouhou odezvu (tím pádem nízkou frekvenci=nízký výkon), na to už jsem taky přišel. Změna se má dosáhnout změnou toho mechanického stresu, v našem případě změnou otáček.
Jinak jak jsem našel, tak výrobou elektřiny tímhle způsobem se už někdo zabýval (jak taky jinak, člověk nikdy není první):
http://ieeexplore.ieee.org/xpl/login.js ... %3D4951011
Ten stres jsou v tomhle případě mechanické vibrace. Bohužel nemám přístup k bližším detailům, ale je jasné že pro naše účely by mělo být vhodnější namáhat těleso otáčkami, protože ty můžeme s malou ztrátou energie převést jinam, a tak dosáhnout potřebné změny parametrů. Jinak se ještě omlouvám za jeden nesmysl, co tady pořád opakuju; mluvím pořád o permeabilitě, ale to o co mi v tomhle případě jde je magnetická vodivost, což se správně nazývá magnetická susceptabilita.
Teď jde o to, jestli by si ty nebo někdo jiný měl zájem trochu v tomhle směru zaexperimentovat. Dokázal bych vymyslet něco rozumnýho a pokusil bych se sehnat ten materiál, ale jinak na to žádný prostředky pro měření, prostory, atd. nemám :dknow:

Jsem hrozně chudej, a tak hraju automaty abych měl hodně peněz.
minsc
Starší člen
Dal: 11 poděkování
Dostal: 55 poděkování

Příspěvek od minsc »

Magneto píše:Obecně bych odhadoval, že permeabilita našeho vysněného materiálu X se bude se zvyšující odstředivou silou spíš snižovat, protože materiál se při tom blíží k fyzické destrukci a tím pádem k chaotičtějšímu uspořádání (nejlepší hodnotu má myslím Permalloy - nikl-kobaltová ocel - mám ho doma vykovaný do půlkruhů pro svůj předchozí design (viz asi 3 měsíce starý obrázek v tomto vlákně), ale stejně se neosvědčil).
Hmmm, tak jestli jsem pochopil správně to co se píše v tom prvním odkazu, tak to záleží na materiálu...zajímavé:
"This magnetostriction can be positive (magnetization increased by tension) like in pure iron, or negative (magnetization decreased by tension) like in nickel."

Jsem hrozně chudej, a tak hraju automaty abych měl hodně peněz.
Magneto
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 26 poděkování

Příspěvek od Magneto »

Pravda, moc pozorně jsem to nestudoval :oops:
Ale z toho, co teď vidím, šlo mě spíš o stínění, zatímco tobě o aktivní člen. Z popisu vyplývá, že by se mělo jednat o tyč, nebo podlouhlý tvar obecně, takže design by musel vypadat jinak. Taky by to asi vyžadovalo dost brutální otáčky, aby došlo ke změně délky. Jestli jít do železné nebo niklové varianty, záleží na urychlující interakci s magnetem. Odstředivá síla je OK, protože v rotaci se skoro nic neztratí, ale udržování vhodné teploty, aby k přepínání stavu stačily otáčky jen mírné, mi přijde předem odsouzené ke ztrátovosti. Do toho bych asi nešel - celkově mi to přijde jako zbytečně těžká artilerie, když jsou nám pole magnetů tak hezky k dispozici za úplně obyčejných podmínek.
V jednom dřívějším designu jsem přepólovával konec tyče složené z kulatých magnetů (viz obrázek). Prakticky využít se mi to nepovedlo, ale to přepínání je jednoduché a lákavé.
Zatím zdraví :)
Magneto
Bez názvu.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

alesik
Nový člen

Příspěvek od alesik »

Dobry den, prispejem predsa len prispevkom
(aj ked v inom vlakne som tvrdil ze si najdem ine forum :D - to pre tych co by si chceli "rypnut")
trvalo mi nieco vyse dvoch rokov, aby som pochopil ze PM z magnetov nebude funkcne, resp. neprisiel som na zoladenie magnetov tak aby fungovali "same".
Problemom vacinou spiralovo stavanych strojov je prekonanie pociatocneho bodu, ktory potrebuje nejaky ten stuchanec.
Myslim si (neskusal som), ze aj prekonanie bodu pomocou gravitacie nebude pravdepodobne fungovat, pretoze ak magnet vytlaci nejaky dalsi magnet proti gravitacnej sily, neviem si predstavit aby gravitacna sila dokazala ist proti tomuto magnetu .. hadam sa to vyrusi a ostane vysiet na tom bode
(ak sa to niekomu za pomoci gravitacie podarilo, gratulujem)
Je tu vsak dalsi aspekt, ktoremu sa ako zijuce bytosti nevyhneme, a tym je voda (pripadne vzduch)
nepotrebujem PM na to aby som sa s nim ukazoval, ale stroj, ktory bude fungovat bez toho aby som bol zavysly, najma na dodavke elektrickej energie
- vodu si zatial vyrobit nedokazem takze tu budem odoberat predpokladam po zvysok zivota, za predpokladu ze ju necerpam zo studne. Nakoniec aj keby som ju cerpal zo studne, potrebujem si ju nejako natlakovat idealne do tlakovej nadoby.
No a to je cele .. :)
Na prekonanie oneho bodu mozem pouzit tlak vody, je samozrejme otazne ci je v trubkach dostatocny.
Mozno to stoji za otestovanie. Nevyhodou je samozrejme ako casto by som musel vodu vypustat aby sa mi koleso stale tocilo.. to sa da opat vyriesit
velmi velkou (a nakladnou) spiralou, pripadne pouzit silu vetra.
Ono zakladom tohto je, ze pokial sa stavia vodna elektraren potrebujete prisun vody neustale, tu je nutna len na prekonanie pociatocneho bodu.
Verim, ze sa to bude dat bud silou vetra (tu je ale nutne tuto silu niekde uskladnit, teda ak fuka vietor energiu z nej uskladnit v baterii (ak je to mozne a otazka na ako dlho), opat nie je nutne aby vietor fukal stale .. staci obcas aby bola energia na prekonanie pociatocneho bodu,
alebo tlakom vody, takto sa naroky na odber z verejnej siete aspon trochu minimalizuju.
Akonahle sa prekona pociatocny bod inymi free zdrojmi, cize bude postaveny motor kombinaciou momentalne dostupnych free energii, mohlo by to fungovat. Samozrejme uz je otazne ci energia potrebna na prekonanie pociatocneho bodu sa nerovna energii ktoru nakoniec magneticky motor vygeneruje po zvysok svojho cestovania (toto ma teda zaujima.. nie je to nahodou nakoniec tak?)

buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od buky »

alesik píše: Samozrejme uz je otazne ci energia potrebna na prekonanie pociatocneho bodu sa nerovna energii ktoru nakoniec magneticky motor vygeneruje po zvysok svojho cestovania (toto ma teda zaujima.. nie je to nahodou nakoniec tak?)
Moja skúsenosť hovorí, že je to tak. Zatiaľ :pivko:

Magneto
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 26 poděkování

Příspěvek od Magneto »

buky píše: Moja skúsenosť hovorí, že je to tak. Zatiaľ :pivko:
Díky ta to "zatial" :pivko:
Taky si myslím, že je to jen otázka času. Ten přebytek tam je a je uvnitř, jinak by se elektrony nehejbaly a magnety navenek neprojevovaly. Mám ale pocit, že to nepůjde po dobrým - vidím takovouhle analogii:
Permanentní magnet je výsledkem znásilněného stavu elektronů (vznik/výroba za extrémních podmínek). Napíchnout se na ten přebytek snad půjde stejným způsobem - znásilněním magnetů, tedy vnucením vzájemné konfigurace, která bude obsahovat protichůdné momenty a bude jako celek naoko neutrální, ale zároveň bude vytvářet využitelné lokální poruchy/odchylky/změny stavu.
Fascinuje mě to už přes 20 let a zatím jsem ještě nikdy nebyl tak blízko jako teď.
A proto hurá do dílny, ať se využije víkend!
Zdar a sílu :D
Magneto

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

Magneto píše:Ten přebytek tam je a je uvnitř, jinak by se elektrony nehejbaly a magnety navenek neprojevovaly.
Spíš než "přebytek" bych to definoval jako nějakou anomálii, která se projevuje v okolí statickým magnetickým polem. Z něj zatím umíme dostávat energii tak, že docílíme jeho mechanického pohybu vůči okolí. A obráceně - přiváděním energie dokážeme docílit pohybu. Zatím to ovšem vypadá tak, že měníme pohyb na elektřinu a elektřinu na pohyb. Situace by se radikálně změnila, kdybychom dokázali "vyrobit" kolem magnetu pole dynamicky se měnící bez nutnosti tím magnetem pohybovat. A nebo využít pohybu něčeho, co se hýbe bez nutnosti dodávat pro ten pohyb energii.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

poota píše: Situace by se radikálně změnila, kdybychom dokázali "vyrobit" kolem magnetu pole dynamicky se měnící bez nutnosti tím magnetem pohybovat. ...
A to už je Floyd Sweet. Motal na permanentní magnety nějaké cívky a dokázal pole magnetu rozvibrovat, snad jednou cívkou, a snad z druhé dostat studený elektrický proud. Bohužel o tom není moc dokumentace přes to, že jeho několikaletým spolupracovníkem byl Bearden, tedy do Floydovy smrti na jakési neurčité úbytě. No a pak náhle se objevila hvězda FE nebe, proslulý lampasák Bearden s MEGem, který používá amorfní jádro a kteréžto udělátko dělá podle všeho celkem prd, jestli vůbec něco. Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

poota píše:Spíš než "přebytek" bych to definoval jako nějakou anomálii, která se projevuje v okolí statickým magnetickým polem.
..a že jsem nad magnety nějakou chvilku strávial...skromný dotaz :oops: / třeba jsem něco přehlédla, mezera ve vzdělání/...odkud se ví, že to mag. pole je statické? víme jistě, že tem "magnetismus" tedy to pole stojí na místě? mám pocit, že ve vesmíru...celém...nemůže být nic v klidu. všechno se pohybuje od někud někam, nebo dokola. na toto tema jsem diskutovala s jedním tady z nás a on chystá pokus, tento pokus má dokázat, že pole je v pohybu. a když je v pohybu, tak může mít jen jedinou rychlost / ve vakuu ničím neovlivněnou/ a to je rychlost světla...zrovna tak joko světlo či jiné vlnění...hm, tak nevím, to víte karkulka červená :oops:

... věřím, že se " TO " povede ......
buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od buky »

Magneto píše: Fascinuje mě to už přes 20 let a zatím jsem ještě nikdy nebyl tak blízko jako teď.
A proto hurá do dílny, ať se využije víkend!
Zdar a sílu :D
Magneto
Taky mám ten pocit i když já jsem zůstal při klasické mechanice. Snažím se docílit aby jedna mechanická práce byla větší než druhá. Je to podobné jako bych spojil přes hřídel dva motory s různě velikým výkonem a ten s menším výkonem by mněl opační (reverzní) otáčky. To znamená, že platí W1 > - W2. Jinak řečeno snažím se aby jedna síla působila po stejné dráze větší sílou proti druhé práci.

poota
Zasloužilý člen

Příspěvek od poota »

martin11 píše:...odkud se ví, že to mag. pole je statické? ..
Ono se to sice s jistotou neví, ale vzhledem k tomu, že se nijak měřitelně nemění jeho síla a ani orientace vzhledem k nejbližšímu okolí, tak se za statické dá považovat.
To, že se Země otáčí a krouží kolem Slunce, které se také pohybuje Vesmírem, je sice fakt a docela hezké, ale v cívce, která se úplně stejně pohybuje současně s tím magnetem, to žádný proud "nevyrobí". Na to holt musíme docílit nějakého pohybu mezi cívkou a magnetem.

Zdravím - poota

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

že se s cífkou musí v mag poli pohybovat, abychom dostali kýženou čistou energii / el. proud/ je jasné....měníme tu mechanickou energii na jiný druh...ale debata je o tom, zdali je mag. pole statické nebo pohyblivé....jako neznalec fyziky neznám žádné statické pole....sice se říká "statická elektřina" ale to asi bude jen taková jako říkanka pro blbečky jako jsem já :bhead:
napadá mě ale ještě toto...v kondenzátoru je uchována nějaká energie, která se pomalou spotřebou dá využít...třeba k pohonu motorků v malých hračkách../ odtud to také znám/ ...je tento kondenzátor nějak magneticky aktivní, tím myslím jestli je kolem něho nějaké mag.pole? myslím, že není. kolem vodiče, kterým proudí elektřina ale mag. pole je. magnetem žádná elektřina neproudí a je tu magnetismus...nějak si to nedovedu srovnat. jediné srozumitelné vysvětlení je, že jsou 2 typy magnetismu / mag. pole/...asi to je blbost, ale kolem vodiče, který je pod napětím, nebo pod proudem/ tento výraz nerozlišuju :oops: / a není naň zapojen spotřebič také žádné mag pole není. to vznikne až zapojením spotřebiče. určitě v tom máte všichni jasno, jenom já nějak tápu :help::oops:

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

poota píše: ... ale v cívce, která se úplně stejně pohybuje současně s tím magnetem, to žádný proud "nevyrobí". ...
Jseš si tím naprosto jistý? Homopolár tenhle zázrak dovede. Pokud použiješ místo vodivého kotouče placatou cívku, určitě to taky dokáže. Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

Slavek Krepelka píše:
poota píše: ... ale v cívce, která se úplně stejně pohybuje současně s tím magnetem, to žádný proud "nevyrobí". ...
Jseš si tím naprosto jistý? Homopolár tenhle zázrak dovede. Pokud použiješ místo vodivého kotouče placatou cívku, určitě to taky dokáže. Ahoj, Slávek.
musím citovat celé ...to není plevelení...
takže je vlastně jasné, že mag pole není stacionární????!!!! slávku napiš co si myslíš o tom poli /magnetickém/ je stacionární nebo magnetismus" proudí " dík m11 :D

poota
Zasloužilý člen

Příspěvek od poota »

Slavek Krepelka píše:Homopolár tenhle zázrak dovede. Pokud použiješ místo vodivého kotouče placatou cívku, určitě to taky dokáže.
Jsi nějak skoupý na slovo :?
Čo také si predstavuješ pod takým "homopolár"?
A tým kotúčom alebo placatú cívkú sa naozaj nemusí krútiť?
A napětí napěťuje a proud proudí?
:lol:

Zdravím - poota

Odpovědět

Zpět na „Magnetismus“