Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Magnetické Motory

Magnetické motory, apod.
Odpovědět
django1
Zasloužilý člen
Dal: 4 poděkování
Dostal: 60 poděkování

Re: Magnetické Motory

Příspěvek od django1 »

Homopolar funguje jinak. Prostudujte si známou věc, než začnete šířit omyly. ( nápověda : v homopolaru teče proud )

Zkus se podělit o své zkušenosti namísto hlásání své pravdy. Jsem huhu
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

martin11 píše: ... takže je vlastně jasné, že mag pole není stacionární????!!!!
Hele Martine, ty jseš umělec, tak snad máš dost dobrou představivost. Jak vypadá pole mezi severem a jihem namalované železnýma pilinama na papíře víš. Vem si, že každá siločára je trubka kterou proudí voda. Co vidíme jsou ty trubky, a co nevidíme je ta voda. Naozaj se to jeví stacionární, ale jde o proudění. Magnetické pole žádné trubky nepotřebuje a tím nás šálí. Že každé jednotlivé poudění, tedy vlákno proudění magnetického pole nepotřebuje žádnou trubku je dáno tím, že jde o proudy dva, které se po sobě protichůdně plazí ve spirálách a tím se vzájemně přitahují a tím se vzájemně ohýbají do siločar mezi póly. Jde o prolínající se dva koncentrické víry.

Že se siločáry dají ovlivnit hrubostí pilin s tím nemá nic moc společného kromě toho, že těch siločar je neurekom a piliny podle své hrubosti pouze vážou hromady skutečných siločar do pilinových svazků siločar, které se nám jeví jako jednotlivé siločáry magnetického pole, jimiž ve skutečnosti nejsou. Vlákna, nitě, provazy, lana. Vlákny jsou základní siločáry a z těch různě hrubé piliny postahují a upletou nitě, provazy a lana siločar, jak se nám jeví.

Pole tedy stacionární je, ja dokazuje i homopolár, ale jeho příčina je dynamická, nekonečný pohyb všeho, v tomto případě toho, čemu se všeobecně říká aether.

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

poota píše: .... Na to holt musíme docílit nějakého pohybu mezi cívkou a magnetem
Odpovídal jsem na toto tvrzení.
poota píše: A tým kotúčom alebo placatú cívkú sa naozaj nemusí krútiť?
Krútiť sa naozaj musí. Proto taky Martinovi píšu, že pole se navenek skutečně jeví jako stacionární, svou stacionárností byvše nějak závislé nejen na magnetu, ale i na prostoru, tedy detailněji řečeno na všech ostatních geometriích všech ostatních universálních polí v danné lokalitě určitě a nejspíš universálně.

Ahoj, Slávek.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

django1 píše:Homopolar funguje jinak. Prostudujte si známou věc, než začnete šířit omyly. ( nápověda : v homopolaru teče proud )
Počkej Dijango, jaké omyly. Kdo tu tvrdil, že homopolárem neteče proud? Co se týče napětí, něco je ale není toho moc a dost záleží na kontaktu kartáčů, což je docela logické. Bez nich a jejich odporu by byl homopolár buďto elektricky otevřený a nefunkční, nebo pokud by se to dalo technicky zařídit, jako že se dá, byl by ve zkratu a žádné napětí nenaměříš, anžto nemáš kde. I zde platí, specielně zde, protože jde o stejnosměrný proud, U = I.R. Šlohni z toho odpor a kde jsou volty? Zbyde ti jenom proud.

Ahoj, Slávek.

django1
Zasloužilý člen

Příspěvek od django1 »

To bys musel mít k dispozici supravodič k tomu beze ztrát na styčných plochách. Odpor rozhodně není nulový. Fyzika i matematika by se na tom položila. Ale nepoloží. A kde teče proud, tam je i točivé magnetické pole a moment.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

django1 píše:To bys musel mít k dispozici supravodič k tomu beze ztrát na styčných plochách. Odpor rozhodně není nulový. Fyzika i matematika by se na tom položila. Ale nepoloží. A kde teče proud, tam je i točivé magnetické pole a moment.
Já taky netvrdil, že je odpor nulový, jenom jsem se zmínil, že ho nemáš kde měřit, pokud bys to zkratoval. Pro upřesnění, pokud mluvím o zkratování, nemluvím o styčných plochách ale o řekněme zapájení natvrdo, svaření, zacínování. Naproto tvrdý šlus. Samozřejmě v tom nějaké to napětí je, protože je v tom nějaký odpor.

Ono se to teda měřit dá, ale ne vadaskou a byla by to ztracená starost nějak umotat, tedy to měření. Tvé tvrzení, že kde teče proud je i točivé magnetické pole a moment je na mne poněkud moc štěstí najednou. Kde je to točivé pole a ten moment třeba někde kolem drátu pod stejnosměrným proudem? Žádný moment se nekoná, dokud k tomu něco nepřistrčíš, nebo spíš nepřistrkuješ a neodstrkuješ. Tem moment je důsledkem nějaké vzájemné aktivity. Ta točivost pole mi uniká kompletně. Měl bys na to nejaký praktický pokusnický příklad?

Ahoj, Slávek.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

django1 píše: A kde teče proud, tam je i točivé magnetické pole a moment.
Tohle je dost vošajstlich tvrzení a já bych to formuloval rozhodně mnohem opatrněji - a i tak možná narazím :?
"Něco se tam hejbat musí."
Tím myslím, že se musí měnit intenzita magnetického pole nebo elektrického proudu a nebo se musí magnetické pole a cívka navzájem nějak pohybovat. Ty změny mohou být třeba periodické, hlavně že to jsou změny.
Když pustíme do drátu proud, tak jak postupně narůstá, tak narůstá i magnetické pole kolem něj a je "dynamické". Jakmile proud dosáhne maximální hodnoty, na které se zastaví, tak se "zastaví" i to magnetické pole a dál je "statické" až do té doby, než se změní intenzita proudu a nebo pohneme vodičem.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Pego
Zasloužilý člen
Dal: 29 poděkování
Dostal: 19 poděkování

Příspěvek od Pego »

poota píše:
django1 píše: A kde teče proud, tam je i točivé magnetické pole a moment.
..."Něco se tam hejbat musí."
Ono to muze by i trosku jinak, kuprikladu zde:
http://www.ivorcatt.co.uk/em_pref.htm je predmluva k zajimave knizce od Ivor Catt:
"Ti z vás, kteří mají pocit, že mnohé z myšlenek v této knize nejsou tradiční by jsi měli najít kopii "Standardní příručky elektrotechniků" Donald G. Fink a H. Wayne beaty. Ve všech vydáních až do a včetně 12. (vydané v roce 1987), je část s názvem "Fenomény propagace elektromagnetických vln". Toto vlivné dílo dává jasný a jednoznačný popis role, jež konvenční elektrický proud hraje v toku energie.

Obvykle přijímaný pohled, že proud vodiče produkuje magnetické pole jej obklopující, musí být nahrazen vhodnějším, kde elektromagnetické pole obklopující vodič vytváří, malým zátížením zdroje energie, proud ve vodiči. Ačkoli hodnota posledně uvedeného může být použita při výpočtu přenášené energie, měli bychom si jasně uvědomit, že fyzicky tento proud produkuje pouze ztrátu a v žádném případě nemá přímou roli ve fenoménu přenosu energie.

Je třeba poznamenat, že 13. vydání zrušilo tento záznam, jak tento vynikající popis byl nahrazen "více moderním"! Jako akademici, inženýři a vědci, máme zájem o pravdu, nebo jenom naoko, omlouvaje sve akce tím, že nechceme rozbouřit klidnou hladinu?"
-----
Tady Catt Question (take Catt Anomaly) - otazka, ktera dodnes nebyla zodpovezena (resp. odpovedi na ni jsou odlisne) http://www.electromagnetism.demon.co.uk/cattq.htm
Chlapek se me libi - je z praxe a pomahal designerum digitalnich obvodu, kterym nefungovali navrhy pouzivajici TTL prenesene z papiru do praxe (..."Noise", "glitches", "race conditions", "spikes" and "flaky chips")...

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Pego píše:... (take Catt Anomaly) - otazka, ktera dodnes nebyla zodpovezena (resp. odpovedi na ni jsou odlisne) http://www.electromagnetism.demon.co.uk/cattq.htm
Jsem se na to poněkud podíval a vidím v jeho teorii C jeden zásadní problém. Operuje s paralelními vodiči obvodu, podobně jako se dá operovat třeba s vodiči svitkového kondensátoru, což je ideální situace. Za situace poněkud méně ideální, až přímo drasticky neideální, kdy dva vodiče nejsou konsruovány jako koaxiální kabel, alébrž jsou konstruovány jakožto chaotická změť dvou izolovanejch drátů, je ta jeho teorie C v kýblu, jeho pokus je bezvýznamný ve všech případech, kdy není dodržena jeho geometrie a veškré dohadování kolem je také bezvýznamné, protože co platí pro jeho pokus se nedá zevšeobecňovat na tvrzení, že elektrický proud se ve skutečnoti nekoná.

Tím mu nechci ubírat na váženosti, je fajn, že se do tý prasárny, tedy teorie elektromagneticmu naváží, ale jak sám poznamenává, je prakticky nemožné diametrálně nový koncept popisovat starou terminologií, čímž i on je svázán nejen ve vyjadřování, ale i ve svém uvažování. Další problém je, že popisuje experiment se dvěma spínači, ale přiznává, že ve skutečnosti použil spínač jenom jeden a dva uvádí na schematech proto, aby bylo jasné, o co kráčí. S tím mám zásadní problém, protože toto je uvažování, které prorokuje ekvivalenci jednoho a dvou spínačů a to jaksi nemusí bejt pravda. Správným postupem by bylo si jako první vyzkoušet oboje a pak teprve postupovat dál a nejenom postupovat dál, ale také vzít v potaz situce jiné, třeba tu změť dvou vodičů. Ušetřil by si býval desetiletí balancování na visutém laně vrátivše se na zem.

S laskavým pozdravem, Slávek

poota
Zasloužilý člen

Příspěvek od poota »

Slavek Krepelka píše: Jsem se na to poněkud podíval a vidím ...
Docela Ti závidím, že se v tom vyznáš.
Osobně to přičítám strojovému překladu, ale nejspíš je to jenom výmluva, abych nemusel přiznat, že jsem úplně blbej.
Já jsem z toho pochopil akorát to, že podle něj když si myslím, že jsem pustil do drátu elektrický proud, tak ve skutečnosti jsem pustil akorát kolem toho drátu magnetické pole, které mi v tom drátu vytvořilo elektrický proud. Přitom představa, že v baterii mám uskladněný magnetizmus, který běží kolem drátu až k vypínači, který ten magnetizmus přerušuje až do té doby, než ho sepnu, čímž pustím ten magnetizmus kolem těch drátů až zase zpátky do baterky ... - no, prostě mi ta představa nějak drhne. :(
Asi mi není dáno :D

Zdravím - poota

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

poota píše: Osobně to přičítám strojovému překladu, ...
Upřímně řečeno, mně z těch strojáků vstavaj mý tři kdysi zlaté vlasy do pozoru :D
poota píše: Já jsem z toho pochopil akorát to, že podle něj když si myslím, že jsem pustil do drátu elektrický proud, tak ve skutečnosti jsem pustil akorát kolem toho drátu magnetické pole, které mi v tom drátu vytvořilo elektrický proud. ....
Právě že ani to ne. Podle něj Maxwelův "displacement current" tedy elektrický proud, tedy pošťuchování elektronů v drátě neexistuje vůbec. Srdečně s ním souhlasím, že toto pošťuchování elektronů se nekoná, že termínus technicus "elektronový plyn" je pakárna historicky naprosto srovnatelná s vynálezem Phlogistonu v případě hoření ohně, ale nesouhlasím s tím, že neexistuje elektrický proud a že jde pouze o vlnu nikoliv snad přímo magnetismu, ale elektrického pole s magnetismem smíchaným do termínu flux, nebo elektromagnetické pole. Stačí se podívat na cestičky elektriky krzevá tělo, nebo nekoherentní odpory, či vodiče, a je to celý pitomost, že elektrický proud neexistuje. Na straně druhé se už alespoň experimentálně dopracoval k tomu, že to, co podle něj není proud, běží jako dvě vybalancované složky v okruhu proti sobě. No, experimentálně.... svou interpretací experimentů. Někam se tedy snad ještě dostane. Bohužel naprostá většina textů na stránkách je jeho nadávání na vědeckou cenzůru a analýzování příčinnosti téhož, s čímž sice sympatizuju, ale nic to neřeší a informativní hodnota je někde jinde. Daleko víc bych ocenil detailní popisy jeho pokusů.
poota píše: Přitom představa, že v baterii mám uskladněný magnetizmus, ... - no, prostě mi ta představa nějak drhne. :(
No, magnetismus nebo elektrika, to podle mne vyjde na stejno. Ono podle mne v baterce nic takovýho uskladněnýho není. To nejsou ani jedno nějaký brambory, nebo elektrony. Pro nedostatek jiné a snad lepší terminologie, termín "chemický potenciál" to jaksi vyjadřuje. Nicméně vypínat magnetismus, nebo flux vypínačem, mi skutečně nějak drhne taky, ba co dím, e to zaseknuté. To asi ne. Problém je, že určitě došel na nějakou dílčí matiku, která skutečně může mít schopnost vynikající aplikace na kompovou technologii a že tímto je asi na léta zatracena :D

Připomíná mi to spoustu jiných výzkumníků
- Resenomie, vše, od rakoviny přes kulhavku po šílené krávy je autorem připisováno EM znečištění.
- Reich, vše je připisováno nějakému orgonu, od rakoviny přes všecky nemoci a příčinnosti počasí atd.
- Pharma, všechny neduhy jsou připisovány nedostatku farmaceutik v těle
- Psychologie, všechny neduhy jsou připisovány blbýmu mentálnímu vztahu k sobě a k druhým
- Chemtrails, všecky způsoby počasí jsou zapříčiněny chemickým poprašováním

A to bych mohl jít skoro do nekonečna. Přitom stačí se podívat trochu stranou, jenže to se člověk nemůže na svět koukat rourou specializace.

Ahoj, Slávek.

P.S. už začínám uvažovat, že to budeme muset přehodit, anžto už tu běsivě plevelíme.

Memphis333
Nový člen
Dal: 10 poděkování

Příspěvek od Memphis333 »

Halo je tu niekto , kto sklada magneticke motory / rotory ? :smoke: Moze sa niekto pochvalit funkcnym celkom , ktory bezi niekde v pivnici? ;)

:idea: Dokud není první příspěvek nového uživatele schválen (protispamový filtr), tak je sice v systému uložen, ale veřejnosti se nezobrazuje - je nutné počkat na jeho schválení, které není ani automatické, ani okamžité - odesílat tentýž příspěvek několikrát nepomůže. poo.

django1
Zasloužilý člen

Příspěvek od django1 »

Slavek Krepelka píše:Tvé tvrzení, že kde teče proud je i točivé magnetické pole a moment je na mne poněkud moc štěstí najednou. Kde je to točivé pole a ten moment třeba někde kolem drátu pod stejnosměrným proudem? Žádný moment se nekoná....
Chvilku mi to trvalo, ale konečně jsem se dokopal k názorné ukázce.
Ty malé kolečka nalepené na trubičku jsou magnety, ta černá kostka je 12V gelovka. Omlouvám se za krátký chod " motoru", ale proud je potřeba značný ( zde zkratový ) . Tužkovka ani 9V baterka to neroztočí ( 9voltovka slabě pohne ). Nevyvažoval jsem to a trubička je nasunutá na drát přímo - kluzně, tedy s velkým odporem třením. Nechtěl jsem použít zdroj napájený ze sítě, abych vyloučil ovlivnění zvlněním. Akumulátor dává jednoznačně SS proud. Tohle pemanentní magnet neumí. Ověřit si to může každý sám.

poota
Zasloužilý člen

Příspěvek od poota »

Ukázka se mi líbí.
Navíc potvrzuje, že "něco se hejbat musí", v tomhle případě proud. Je úplně jedno, jestli tím drátem běhají dokola kuličky elektronů a nebo se jenom tak pošťuchují a nebo je proud něco úplně jiného. Faktem je, že se tím spotřebovává nějaká energie a "převádí" se na tu rotaci. Zřejmě kdyby se točilo těmi magnety, tak by se naměřil i nějaký vznikající proud. Nahradit ten proud permanentním magnetem dost dobře opravdu nejde, zvlášť kdyby se nepohyboval.

Zdravím - poota

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

django1 píše: Chvilku mi to trvalo, ale konečně jsem se dokopal k názorné ukázce. ... Tohle pemanentní magnet neumí.
A jsme u homopoláru. Dijango, vodič to dovede, protože magneticjé pole kolem něj se dá zevšeobecnit na disk, kteréhožto polarita jde po tangeciále, kde žádný bod tangenciály není fyzicky okupovaný drátem. Jinak popsáno, pokud pole kolem drátu považujeme za sérii soustředných kružnic (siločar), ty kružnice neprotínají drát a tudíž nestojí v cestě magnetům a magnety se mohou točit, protože je jim to mechanicky dovoleno. Krutný moment sice je, ale je dán orientací magnetismu magnetů a orientací magnetismu pole proudu. Otočíš magnety, nebo proud a moment je otočený taky. Možná jsi ale tohle tím krutným momentem myslel, to je OK. U permanentního magnetu tohle nefunguje víc než část kružnice pole, protože ta kružníce, nebo každá šišoida siločáry protíná fyzicky póly, takže magnet eventuelně narazí na pól a zústane na něm viset, takžo tohle mechanicky jaksi doposavád nešlo. Chvíli si pomaluju a pokud se mi to bude líbit, přihodím to sem. Napadlo mne totiž, jak by to možná šlo vojet.

Ahoj, Slávek.

Odpovědět

Zpět na „Magnetismus“