A(&F) píše:raketak5 píše:přeci jen z toho mini DC/AC 300 Watt konvertoru leze pila" a né sinusovka
... některé UPS generujou čistej sinusovej průběh ... ale bývají o chlup dražší, což je vcelku pochopitelné ...
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
... viz např.
http://www.spower-exim.cz/ups-CistA-sin ... ctive-e70/
Moc pěkný - bravo - nás čechů kutilů je tady vČR škoda ...
no ani nemusíš vysvětlovat jak fungujou pulz.zdroje (elektroniku trochu znám
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
tedy spíš bastení. Pulzáky si někdy i upravuju k obrazu svému
Jinak vím že má větší účinnost nepřevedená energie z DC FV panelů , nebo z bateriií , než-li převedená na AC.
Bohužel k rozvodum 12V atp.. jsem se u mě doma nedostal protože mám starší barák s novou fasádou , a celkem nově vymalovanej - tak se mi to nechce rozrejpat.To by stálo za to tohle dělat vždy automaticky v nějaký novostavbě! Ale jinak to víš že přemýšlím kde a jak nejšetněji přitáhnout kable. Ale mít takhle sikovně levněji sehnaný baterie - asi bych neváhal - proč to nevyužít.
Mimo moji FVE která dodává pouze přímý prodej jen a pouze do sítě za peníze , Mám ještě experimentální dva panely jen 2x 20Watt a s těmi nabijím denně Ni-Mh baterie z nouzových osvětlení vyhozených na recyklaci. Vyrobil jsme si na to auto nabíjení a spínání.
Mám z recyklace trochu LED svítidel - vyřazených kvůli vydným pulz. zdrojům - takže se svícením přes celou noc zadarmo celkem není problém
...původně jsem to chtěl navíšit ,ale proč? ..jeden panel 20W mi zatím na svícení bohatě stačí.. jen pro svícení z několika LED v nízkém napětí 12V je z 1x 20watt panelu v létě na jaře a na podzim tolik světla že ho ani nestačím z těch Ni-Mh baterií do rána spotřebovat. jiná situace je samozřejmě když napojím 12V televizku ..
Jinak mě ke kroku te 10kWp FVE donutil především jeden velmi vysokej účet vr. 2007 od ČEZ ... asi 30tis za rok. Od té doby platím jen 6-7tis ročně.
Zjistil jesem že největší žrouti byli především Stand-By - proto jsem udělal pro pohodlí přes relé na jeden spotřebič (např PC -ma ve zdroji relé 12V a spíná ostatní veškěré periferie kolem PC - jako jsou 3x zesilovač , Tisk, lampička, modem, video , 2x monitor ...) a steně tak hromadu periferii v obyvaku kolem TV , i hromada periferi v ložnici kolem TV - takže nemusím zapínat a vypínat centrálního PSA s vypínačem. ale pohodlně přes dálku.
(Po sléze jsem po letech zjistitl že se začly vyrábět už takový hotový PSY s MASTER zásuvkou - která spíná ostatní SLAVE)
Stejně tak jsem všude po letech nacpal - vymenil ind.trafa za pulzní zdroje který musí běžet 24hod - např ant. zesilovač, zvonek , alarm, - momentálně se chystám u na plynový kotle předělat - taky běží celý rok.
Stejně tak všechny spotřebiče co mají digitální ovládání pro sepnutí POWER - napt digi konvice s diplejem , nebo digi MW s displejem , sporák s disp. atd.. .. všude jsem si upravil pro zachování pohodlí - při stejném ovládání (jednoduchej obvod s tyristorem - jako bezkontaktní rele) - žere to ve Stand-by naprostou NULU! (v sepnutém stavu jen odpor 47K pro napájení diody pro fototriak)
Jinde dám jen obyčejný kolébkový vypínač s doutnavkou (ale pro mě stand-by-fobika" je už i ta doutnavka moc vekej celoroční žrout:) - proto jí vždy snižuji svítivost cca 4x větším R z 220K na 800K
Vždycky když něco takhle předělám - mám z toho takovej hřejivej pocit - že jsem zas trošičku ukrojil něco ČEZu , a hezky se mi usíná
Jenže jsem onehda zjistil že ať se snažím jak chci - oni zase zvedaj napětí (a nedavno jsem naměřil na fázi 250Volt) a když si spočítám o kolik procent se to tím zase výkonově navýšilo - tedy hlavně u motorů - lednice , čerpadla , indukční žářivk. osvětlení.... u pulz. zdrojů to samozřejmě neplatí. ale i LED co nemaj pulzní zdroj se samozřejmě příkon zvyšuje.
Jo a ještě ta vaše TV Samsung - že začíná už od 76Volt - to je pecka
...no taky mám Samsung 3D - měřil sem jí taky ta žere 2d asi 100W , 3D kolem 200w , Stand = 1,5W ,ale od kolika najede to jsem tedy nezkoušel