Jde o to, že mnohé dnešní normy v užívání vitamínů jsou silně podhodnoceny. Platí to nejen o vit. C nejlépe ve formě askorbátu, ale i vit. B a dle vlastních zkušeností i vit. E. Neboť dříve při nižších dávkách vit. E, k tomuto mému ověřenému výsledku nedošlo ani omylem. Zda je to záměr, nebo pouze nějaká pro všechny případy bezpečnostní pojistka farmacie, to již nechám stranou. Dle mě by k problémům mohlo dojít, pokud by se takové dávky užívali dlouhodobě, což je samozřejmě nesmysl, protože je potřeba toto užívat pouze omezenou dobu, nebo do doby, kdy se projeví nějaké vedlejší reakce. Jisté ale je, že dnešní potraviny jsou tak žalostné na zdroj vitamínů a minerálů, že by měly být tyto normy změněny a množství navýšeny. Třeba u Guarany (přírodní kofein) již k tomuto zřejmě asi došlo. Zatímco dříve se dávka v tabletě pohybovala kolem 240mg, což bylo směšně málo a bylo potřeba užít těch tablet více, aby to mělo efekt, dnes se vyrábějí bežně kolem 800 až 900mg, což ale zase může z některých lidí dělat zajíčky energizery Dle mě je tady optimální dávka 400mg na tabletu na cca půl dne. To je ale pouze příklad. Nikomu to tedy nevnucuji, jenom píši své praktické zkušenosti, čili pouze neteorizuji. Tím spíše, že znám více lidí, kteří již přede mnou tyto vyšší dávky vit. E vyzkoušeli a že by jim to nějak uškodilo to nemohu říci, spíše jim to také velmi prospělo, především v oblasti hojení. Ale správně uvádíš tu poznámku se selenem, který jsem neuvedl. Jenom doplním, že součásti vyšších dávek vit. E byla vždy i jedna tableta selenu (100mcg) v několika hodinovém časovém odstupu. Nicméně onen léčebný efekt přisuzuji jednoznačně větším dávkám vit. E.brandosss píše:No ja by som z vysokými dávkami HOCIČOHO bol veľmi obozretný.
BTW. Ono strašení kolem užívání vyšších dávek některých vitamínů mi přijde mnohdy stejné, jako hysterie kolem MMS / CDS. Na druhou stranu už se nikdo nepozastavuje nad tím, že třeba ony účinné látky v lécích jsou mnohdy citelně navyšovány a dostávají tak i mnohdy přívlastek Forte a že mají příbalové letáky možných vedlejších účinků popsané od shora až dolu, nad tím se již ale nikdo nepozastavuje, tím spíše, že se jedná o tělu cizí látku. Není tady něco špatně?