Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Magnetické Motory

Magnetické motory, apod.
Odpovědět
honza-mirek
Nový člen
Dostal: 4 poděkování

Re: Magnetické Motory

Příspěvek od honza-mirek »

martin11 píše:
GX55 píše:Všechny veřejné koncepce magnetických motorů jsou od základů chybné a snaží se překročit "silou" kritický bod ...
Myslím, že MM se sám od sebe neroztočí. Musí dostat "jistou " dávku energie a tu pak nesmí spotřebovat, ale musí ji, tu vloženou energii "konzervovat" ....
martin myslim že tvoje tvrdenie že MM motor musí dostat istú dávku energie aby sa točil je mylné, podla mna MM motor ktorý ma fungovať sa musí roztočiť "sám od seba" iba energiou magnetou. Podľa mojich doterajších skúseností s MM je motor ktorý musí prekonávať nejaký kritický bod nemožné rozhýbať.

Citace zkráceny. SDK

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

:good: dík za úvahy, každý názor vátám.
moje znalosti techniky jsou prmalé, vše dělám tak nějak "na citovku" ale myslím si k příspěvku výše toto.
Energie je nezničitelná, jen má různé formy. Do těch magnetů také někdo musel jejich vlastnost, tj magnetismus narvat....pomocí energie. Takže MM se nemůže roztočit sám, a to ani náhodou. Kdyby tomu tak bylo, pak by se roztočil do nekonečnách obrátek...a kde by na to vzal energii??? Magnetismus je "stav" jako stlačená pružina...Zpět k motoru. u magnetu nevíme, zda-li je to mag. pole statické nebo dynamické, tím myslím, že nevím, zda-li ten magnetismus proudí od plus k minus či opačně) nicméně vím, že je v tom kusu hmoty magnetismus "konzervován!" a u motoru.....ten se musí chovat úplně stejně, bude taenergie ...vložená...také zakonzervována. Od MM si nic neslibuji, tedy žádný energetický zisk. Specielně u mě jde jen a jen o princip jako tedy jestli motor udržím v chodu, tím mám na mysli v motoru udržet vloženou energii. proto ten motor musím napoprvé roztočit
Mým cílem, je právě překonat onen "kritický bod" příští týden o tom budu u Jeffa povídat :pivko: martin11 :D

... věřím, že se " TO " povede ......
honza-mirek
Nový člen

to čo píšeš o tom že do magnetu niekto tu "energiu narval" máš v podstate pravdu, ale potom sa ta energia da stoho magnetu "vyrvať" von.
Ja pracujem na jednom jednoduchom MM motore ktorý ak bude fungovať tak ako očakávam tak sa sám rozbehne a teoreticky by sa mal rozbehnúť na nekonečné otáčky, v čom mu však zabráni trenie a odpor vzduchu :D keď sa mi podarí niečo konkrétne zostrojiť hodím sem nejaké nákresy alebo video
a ešte k MM obecne moja teoria je taka že MM nikdy nebude "perpetum mobile" a to preto že magnet može straťit svoju mag. silu a v MM motore na jeden daný magnet bude posobiť pole iného magnetu (magnetov) a tým bude jeho sila slabnúť a aj motor sa časom zastaví :D

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Příspěvek od lajos »

Honza-mirek
Prosim tě viděl jsi už nekdy třeba DC motorek 12V nebo 230V ventilátor kterému došli magnety? nedělej si z nás kozy , toho by ses nedožil.

honza-mirek
Nový člen

no nevidel som, máš pravdu. Tuto svoju úvahu opieram o fakt že keď na magnet posobím druhým silným magnetom,
tak ten silný magnet dokáže tomu slabšiemu premagnetovať póly, alebo aj celkom zrušit jeho magnetismus (to neviem na 100%)
a preto predpokladám že aj keď na seba posobia dva rovnaké magnety, určite si vzájomne "menia" magnetické pole aj keď len v minimálnej miere. Ale to je len moja úvaha ktorá nemusí byť celkom správna ?
Chcel by som sa ešte spýtať robil tu niekto pokusy s clonou ktorá sposobí že sa dva magnety vzájomne "nevidia", aký druh clonky ste používali, a s akého materiálu?
Ja laborujem s clonkou s dierovaného plechu, diery priemeru 2mm vzdialené od seba stredmi 6mm.

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

:bye: zdarec, přečti si vlákno "magnetické pístové motory" nebo alespoň prvních několik stran. Zde pojednávám o clonách, protože moje první verze MM měla tyto clony. Opakovat to tady nebudu, protože to bylo mnou osobně popsáno již několikrát.
k tvému pokusu o MM, načrtni, co zymýšlíš, dá se to posoudit a předem ti garantuji, že odhadnu, kde se to bude sekat.pak ještě, z magnetů energii nenačerpáš, a to ani náhodou :idea: Magnet je" transformátor"" :shock: zdraví m11 :D

honza-mirek
Nový člen

martin ja nepíšem že sa dá z magnetov energia čerpať, ale o to tu neide, večer sem skúsim hodiť základný náčrt svojho MM a budeme sa potom o nom baviť ak budeš mať čas a chuť
Inak vlákono a piestových MM som prečítal takmer celé aj toto vlákno som prešiel celé, a až potom som sa sem odhodlal napísať nejaký ten príspevok ;-)

honza-mirek
Nový člen

tak som dnes zosmolil, zjednodušený nakres :
a prikladám aj video ktoré ma inšpirovalo :
Podľa mňa tá clonka musí mať také vlastnosti aby sa tie magnety k nej nepriťahovali ale ani sa vzájomne neodpudzovali keď bude medzi.

Niekde som tu čítal zaujímavu vetu o tom že clonka umiestnená medzi magnetmi musí byť magnetický vývažená.

Ja to chápem tak že na nu musí posobiť rovnaká magnetická sila opačných pólov (to tento motor nespĺňa), a zároveň nesmie byť materiál clonky magneticky presýtený!
A tu mám dotaz ako zistím alebo vypočítam či nieje clonka magneticky presýtená?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

Clonka má smysl jenom tehdy, když dokáže, aby se dvě samostatná magnetická pole navzájem neovlivňovala. Mnoha praktickými pokusy, a to i zdejších členů, se dospělo k poznání, že taková "pravá" clonka je neuskutečnitelná, protože neexistuje žádný materiál, kterým by magnetické pole nedokázalo proniknout. "Nepravé" clonky jsou z běžných magneticky aktivních materiálů a zdánlivě skutečně stíní, ovšem jenom při zcela konkrétních polích, správném umístění a správné tloušťce materiálu. S těmito "nepravými" clonkami se zatím v konstrukci MM úspěchu nedosáhlo.
Osobně vidím jako hlavní příčinu neúspěchů především nesprávné chápání magnetizmu jako takového, tedy hlavně mylný dojem, že zdrojem magnetického pole je magnet a kolik magnetů tolik magnetických polí, která se navzájem ruší a nebo sčítají.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

poota :bye: odpověděl na tema clonka :good: jen shrnul do jedné věty to co já amatersky popisuji v pístových MM.
k náčrtku výše . Mag. pole feromatirál - clonku "obtéká" což také několikrát zmiňuji, clonka musí být nejméně 5 - 8 x širší nežli stíněný magnet!!!!
no a k tvé malůvce. z toho co bylo napsáno výše vyplývá, že mag pole jede i před magnetem takže ty magnety se budou odpuzovat již v okamžiku kdy by chtěly - dle tvých představ- opustit clonku. prostě lidově, magnet má hlavu a ocas a ty jsi na ten ocas narazil dříve nežli na hlavu, kterou jsi pracně odstínil. tečka nic víc nic méně, ale pokračuj, zkus něco jiného, držím ti palce :hip: :pivko: martin11 :D

honza-mirek
Nový člen

martin nákres je zjednodušený, a tiež umiestnenie clonky plánujem spraviť tak aby sa mohla posúvať a tým určiť jej vhodnú polohu.

Ktej šírke clonky stebou úplne súhlasim, k svojim terajším pokusom používam dierovaný plech ako som už spomínal vyššie,
šírka plechu je skoro 8cm a magnety su malé feritové kvadre s rozmerom 2 x 3 cm hrúbka 8 mm mám ich naležato,
čiže šírka clonky je voči šírke magnetu skoro 4 násobná.
Plánujem kúpiť malé neodymové magnety od firmy unimagnet s rozmermy 15 x 15 x 5 mm s dierou uprostred tam bude voči tomu plechu šírka viac ako 5 násobná.
Má niekto skúsenosť s touto firmou, brali ste od nich magnety?

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

hochu hochu, ty si nedáš říct....no dobře, tak si to zkus a uvidíš, kdo si hraje nezlobí.
ještě jednou....magnet. pole má začátek a konec....ty od sebe neoddělíš :idea:
i když se musím přiznat já se snažím o totéž....ono totiž nikomu nic jiného nezbývá nežli to "nějak" oddělit. řešení by bylo v monomagnetické kouli :idea: také se o tom tady diskutuje.

firma kde chceš nakupovat je solidní.
rada při nákupu. také jsem si myslel koupím neodym, silný jako býk, to půjde samo :bhead:
ejhle nejde a jsou jen potíže...rada: kup si ferit, ušetříš a jsi bez bolestí....pozor Neodymy jsou svině štípavý :evil: :pivko: martin11 :D

Magneto
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 26 poděkování

Příspěvek od Magneto »

Honzo-Mirku,
kdyby ta ideální clonka existovala, bylo by už dávno vystaráno - jak říkají už předchozí diskutující.
Vyzkoušej si !!! prakticky !!! (ne jen na papíru) vztah:
Tvoje dva kotouče + dva magnety (co se odpuzují) a clonka - uvidíš, že dvojice magnetů chce zuby nehty do zákrytu.
V tomto uspořádání se magnety prostě vždy tlačí do polohy s nejnižší potenciální energií - a to je konečná.
Jestli je chceš oblafnout, musíš na to jít jinak - klíč je "kombinace více magnetů a využití napružené neutrality".
Toť moje rada
Zdraví :o)
Magneto

honza-mirek
Nový člen

martin maš pravdu nedám si povedať kým to nepostavím a samo mi to ukáže že to nefunguje, ale aspoň pozbieram dajaké nové skúsenosti a pri dalšom MM budem múdrejší.
a ešte ktým neodymom, myslím že nekupujem nejak extra silné, len akurát ten rozmer je aj s dierkou uprostred a budú sa mi ľahko upevňovat.

magneto prakticky to skúšam a podarilo sa mi najst clonku ktorá celkom vyhovuje mojím potrebám,
netvrdím že je ideálna ale zatiaľ mi postačuje
"klíč je "kombinace více magnetů a využití napružené neutrality""
o niečo podobné sa tu vlastne aj snažím, tým že je tá clonka "deravá" magnety sa cez ňu odpudzujú a zároveň sa priťahujú k clonke,
mojim cieľom je dosiahnuť aby síly príťažlivé a odpudivé boli rovnaké magnety sa defakto "neuvidia" a keď sa ocitnu na okraji clonky kde sa budú odpudzovať, tak to bude v polohe keď už ich odpudzovanie bude roztáčať motor (teda ak sa mi to podarí :D )

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

Všichni se upnuli na ty neodymy a myslí si, že čím je magnet silnější, tím líp to bude fungovat - na rady z praxe, že pokud to má vůbec fungovat, tak určitě daleko spíš s magnety feritovými, holt nikdo nedá - dokud si na to nepřijde za svoje drahé peníze sám.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Odpovědět

Zpět na „Magnetismus“