Zdravím všetkých. Keďže som na tomto fórume nenašiel zmienku o nutričnej ketóze, tak som sa rozhodol, že otvorím nové vlákno práve pre tento účel, práve v tomto vlákne(Zdraví) pretože si myslím, že viacerým môže pomôcť nielen pri napr. takej obezite, nadváhe, kandide, ale aj pri liečbe rakoviny, mozgových a ďalších iných autoimúnnych zápalových ochorení(viac v texte).
Chcel by som vás informovať o čom aspoň v skratke taká nutričná ketóza je, na čo sa dá použiť, čo sa pomocou nej dá liečiť a ako sa dostať do stavu nutričnej ketózy. Čo podaktorí z vás už možno vedia a poznajú, tak aspoň pre tých, ktorým to nič nehovorí, sa pokúsim to podať čo najstručnejšie a najpochopitelnejšie. Tí ktorí, čo to už o nutričnej ketóze majú niečo pozisťované, budem veľmi rád ak mi pomôžete rozšíriť túto tému o čo najviac poznatkov, skúseností, či už vlastných, alebo skúseností známych a iných zaujímavostí.
Takže poďme na to:
Čo je to ketóza(stav nutričnej ketózy) a kedy v ľudskom organizme nastáva:
Ketóza, je stav, kedy ľudský organizmus(fungujúci po celú dobu na sacharidovom metabolizme - glukóza ako palivo pre mozog a organizmus ako taký) vyčerpá takmer všetky zásoby glykogénu uložené v pečeni, v svaloch a vôbec všade tam kde sa glykogén môže ukladať(z dôvodu niekoľkodňovej hladovky, alebo z dlhodobého nízkeho(pod 50g/deň), alebo takmer žiadneho príjmu sacharidov(uhľohydrátov).
Následne nastane v organizme stav, tzv. falošného vyhladovania, kedy si telo nemá z čoho vyrobiť dostatočné množstvo energie a nemá čím vyživovať mozog(nedostatok glukózy). A keďže ľudské telo je nesmierne zložitý, x rokov evolúciou budovaný organizmus, tak nielen že ušetrí v danej situácii zvyšok glykogénu v svaloch pre správnu funkciu a ochranu svalstva, ale navyše sa ešte "prepne" do stavu ketózy(je veľmi podobná stavu, ktorý nastáva pri dlhodobej hladovke/pôste, pri ktorom sa telo postupne regeneruje, detoxikuje a samolieči). V tomto stave si pečeň(játra) začne vyrábať z TUKOV alternatívne palivo pre organizmus, vrátane mozgu vo forme tzv. ketónov(ketones/ketone bodies). Takže telo sa v tom prípade prepne zo sacharidového metabolizmu na tukový, kedy TUK slúži telu a mozgu ako primárne palivo, na ktorom človek môže fungovať prakticky do konca života.
Tuky sa v pečeni spracuvávajú na mastné kyseliny a ketóny (3-betahydroxybutyrát a acetoacetát). Ketolátky sú pri nedostatku cukrov hlavným zdrojom energie pre mozog. Pečeň vyrába ketolátku acetoacetát a z nej druhú látku 3-betahydroxybutyrát (tieto dve sa vzájomne jednoducho premieňajú jedna na druhú a naopak). Iba tieto dve ketolátky slúžia ako zdroj energie pre telo. Na začiatku ketózy ich telo nevie skoro vôbec využiť, takže kolujú v krvi a vylučujú sa močom. Acetoacetát, ktorý sa včas nevylúči močom, alebo nepremení na energiu, samovolne, cca do 5 hodín od jeho vzniku dekarboxyluje na acetón, ktorý je potom vylučovaný močom a dychom.
Na čo je ketóza vhodná a ako sa dá dobre využiť:
1.
Najintenzívnejšie chudnutie.
Prechod do tukového metabolizmu niekedy nestačí na to, aby sa vaše tukové zásoby znížili. Príčiny môžu byť rôzne - snaha organizmu ochrániť sa pred vyhladovaním (typický problém pre ľudí, ktorí už v minulosti držali rôzne diéty) alebo celkový spomalený metabolizmus (zvyčajný napríklad pre ľudí, ktorí sú zvyknutí menej jesť). Pri prepnutí do ketózy organizmus začína ako hlavný zdroj energie vyrábať ketóny - hlavnou stavebnou látkou pri tomto procese je tuk. Preto všetky obdobia bez prísunu potravy (napr. spánok), alebo obdobia zvýšeného energetického výdaju (šport) budú automaticky spotrebovávať vaše tukové zásoby. Dôležité upozornenie - tento proces sa začína diať až po prepnutí do ketózy. Počas úvodnej fázy prechodu do ketózy nie je vhodné stravu žiadnym spôsobom obmedzovať, mohlo by to mať totiž práve opačný efekt - spomalenie metabolizmu a zabránenie prepnutiu vášho metabolizmu do ketózy.
2.
Podpora liečby mozgových ochorení.
Väčšina buniek mozgu sa dokáže adaptovať na využívanie ketónov, t.j. tieto bunky môžu byť prestať závislé na glukóze ako hlavnom zdroji energie. Poškodené alebo čiastočne znefunkčnené mozgové bunky (napríklad inzulínovou rezistenciou) dokážu využívať ketóny - na rozdiel od glukózy - efektívnejšie a bez obmedzení. Nahradenie problematického paliva (glukózy) ketónmi teda môže viesť k vyliečeniu a obnove funkcií mozgových buniek. Nutričná ketóza sa úspešne používa na liečbu epilepsie už približne 100 rokov. Anekdotické skúsenosti naznačujú, že nutričná ketóza môže pomôcť aj pri liečbe ďalších ochorení mozgu - skleróza multiplex, Alzheimer, Parkinson.
3.
Podpora liečby rakoviny.
Väčšina druhov rakovinových buniek využíva ako hlavný zdroj svojej energie krvnú glukózu. Nutričná ketóza prudko znižuje objem dostupnej krvnej glukózy, vďaka čomu sa zastavuje vyživovanie rakovinových buniek. V minulých desaťročiach medzi alternatívne metódy liečby rakoviny patrila hladovka alebo diéty, ktoré prudko obmedzujú kalorický príjem (napr. pitie cviklovej šťavy). Hlavný účinok takýchto hladoviek alebo diét spočíva v tom, že prepínajú organizmus do stavu ketózy, a teda tiež rakovinové bunky "vyhladujú". Nutričná ketóza na rozdiel od hladovky môže byť aktivovaná neobmedzene dlhú dobu, navyše bez mnohých rizík hladovky (podvýživenie organizmu, ketoacidóza).
4.
Podpora liečby autoimúnnych zápalových ochorení.
Mnohé chronické zápalové ochorenia sú na bunkovej úrovni vyvolávané drobnými zápalovými ložiskami. Tieto môžu, ale aj nemusia byť vytvárané nevhodnými zložkami potravy. V stave nutričnej ketózy je väčšina tkanív organizmu zásobovaná ketónmi, ktoré - na rozdiel od uhľohydrátov a tukov - sa nikde v organizme neskladujú, sú vždy k dispozícii v krvnom obehu. Váš organizmus sa nemusí do takej veľkej miery zaoberať "manažmentom zásob" - neustálym skladovaním a uvoľňovaním zásob z tkanív na pokrytie svojich energetických potrieb. Môže sa preto venovať "upratovaniu" - zvyčajne začína liečbou poškodených a zapálených tkanív. V stave ketózy sa organizmus dokáže liečiť a regenerovať oveľa rýchlejšie, ako pri uhľohydrátovom a tukovom metabolizme.
Ako sa dostať do ketózy:
Bunky ľudského tela teda ako zvyčajný zdroj energie využívajú glukózu a tuky. Pokiaľ je denný príjem uhľohydrátov pod 50 g, tkanivá ľudského organizmu začínajú pociťovať akútny nedostatok glukózy. Vtedy má organizmus dve možnosti, ako tento nedostatok pokryť:
1. Vyrábať glukózu z amino kyselín prostredníctvom glukogeneózy v pečeni. Tento spôsob je metabolicky náročný a spravidla aj tak nestačí na pokrytie energetických potrieb organizmu. Je to skôr akési záložné, dočasné riešenie.
2. Prepnúť väčšinu svojich buniek tak, aby boli schopné namiesto glukózy využívať ketóny. Tento spôsob pohonu buniek je ešte efektívnejší ako pohon glukózou, organizmus ho preto vždy uprednostní pred glukogeneózou.
Pri nedostatku glukózy z uhľohydrátov v potrave teda pečeň začína vyrábať z tukov ketóny (beta-hydroxybutyrát a acetoacetát).
Deň 1-3
Pri znížení uhľohydrátov v potrave pod 50g denne organizmus začne spotrebovávať vlastné zásoby glykogénu. Dochádza k úbytku hmotnosti, tento však primárne súvisí so stratou vody naviazanou na glykogén. Organizmus sa zatiaľ nezačal zbavovať tukov.
Deň 4-21
Po minutí zásob glykogénu sa organizmus začína prepínať do ketózy. Pečeň začína produkovať stále väčšie a väčšie množstvá ketónov. Tkanivá zatiaľ nie sú prispôsobené na ich využívanie, a tak väčšina vyrobených ketónov odchádza z tela močom. Keďže organizmus už nemá dostatok pôvodného paliva (glukóza) a na nové palivo (ketóny) sa ešte neadaptoval, dochádza aj k poklesu fyzickej výkonnosti.
Deň 22-42
Stále väčšie a väčšie množstvo buniek začína využívať ketóny ako nové palivo. Organizmus začína siahať aj po vlastných zásobách tuku, prudko klesá chuť do jedla. Vylučovanie ketónov v moči klesá na prirodzenú spodnú hranicu, avšak podiel ketónov v krvi sa drží na hornej hranici - organizmus sa adaptoval na nové palivo - ketóny.
Deň 43-56
Organizmus je prepnutý do ketózy, nedejú sa už žiadne ďalšie zmeny. V tomto období by sa ešte nemalo experimentovať so stravou, aby sa tkanivá stabilizovali v novom metabolickom móde. Vysoké zásoby tuku zvyčajne klesajú.
Ketóza úzko súvisí s tzv. nízkosacharidovou stravou(low-carb/paleo), kedy sa dlhodobo prijíma nízke množstvo sacharidov v množstve zhruba 1g/kg váhy , alebo max od 50g do tých 150g/deň(u každého je to individuálne na základe dennej fyz. aktivity, váhy, množstva svalovej hmoty a pod.), primerané množstvo kvalitných bielkovín(1g-2g/kg váhy) a zvýšený príjem kvalitných tukov(kokosový, bravčová masť, máslo, olivový - prakticky bez obmedzenia). Pri dodržiavaní tohto množstva sacharidov na deň sa telo ešte nedostáva do ketózy, avšak ak je človek už dlhší čas na nízkosacharidovej strave, tak je preňho tento prechod do stavu ketózy rýchlejší a jednoduchší.
Stav ketózy sa dá tiež docieliť aj zložitejšími lekárskymi postupmi, najmä pri liečení epilepsie, ale z dlhodobého hľadiska sa tento spôsob nedá považovať za zdraviu prospešný z dôvodu striktnejších pomerov sacharidov, bielkovín a tukov v strave a taktiež z dôvodu nevyváženej stravy, ktorá sa v liečbe používa najmä vo forme prášku(KetoCal a iné).
POZOR! Nemýliť si ketózu za diabetickú ketoacidózu! Ketóza vzniká pri dlhodobejšom hladovaní, alebo pri dlhodobejšom zníženom príjme sacharidov takmer na nulu. Kdežto kektoacidóza je typom metabolickej acidózy, ktorá sa najčastejšie vyskytuje pri neliečených diabetikoch 1. typu, ale môže sa vyskytnúť aj u 2. typu. Pri ketoacidóze telo zlyháva pri regulácii produkcie ketolátok, čo vedie k závažnej akumulácii ketokyselín, k extrémne zvýšenému počtu ketolátok, takže pH krvi podstatne klesá. V extrémnych prípadoch môže byť ketoacidóza smrteľná.
Zdravý organizmus si dokáže regulovať množstvo ketónov v organizme a systematicky ich využiť na energiu a zvyšok vylúčiť močom, alebo dychom. Takže zdravému človeku(bez cukrovky) nič nehrozí ani pri dlhodobom stave ketózy.
Z vlastnej skúsenosti. V stave ketózy, kedy som mal dlhodobo zvýšené množstvo ketónov v organizme, som bol zhruba 4 mesiace. Za tieto 4 mesiace sa mi podarilo schudnúť 11kg, stabilizovať hladinu inzulínu v krvi, čo viedlo k zníženej potrebe jesť každé cca 3hodiny, taktiež z toho dôvodu som prestal pocitovať náhle výkyvy hladiny inzulínu, ktoré spôsobujú tzv. falošný vlčí hlad a pocit, že človek musí v tom momente niečo zjesť. S tým sa samozrejme zlepšili aj výkyvy nálad, keďže som nemal skoro vôbec hlad a úplne žiadnu chuť na sladké, nebol som takmer nikdy nervózny, bol som väčšinu času kľudný, pozitívne naladený a plný energie po celý deň. Kľudne som mohol za deň vynechať aj niekoľko jedál bez povšimnutia. Človek až pri tomto spôsobe stravovania pozná, kedy má skutočný hlad a nie len zníženú hladinu inzulínu v krvi, kt. spôsobuje náhle "škrkanie v bruchu". Takže som jedol iba vtedy keď som pociťoval reálny hlad a to 2-3x za deň, bez žiadnych "snackov" medzi jedlami. Celkovo som sa cítil lepšie ako na klasickej strave, nemal som skoro vôbec potrebu jesť a vystačil by som s jedným väčším a tučnejším jedlom na deň. Taktiež sa mi zlepšil stav pokožky(zmizli akékoľvek vyrážky, akné, suchá pleť, ktorá sa tiež časom vyčistila a prestala sa vysušovať) a to napriek tomu že som konzumoval zvýšené množstvo tukov. V tej dobe som si všimol aj zvýšené libido a s tým spojenú väčšiu a častejšiu chuť na sex, taktiež aj lepšie prekrvenie orgánov na to určených. Avšak, kvôli určitým dôvodom(nie zdravotným) som sa musel vrátiť späť k pôvodnej varenej strave spolu s rôznymi inými "maškrtami" a tak stav ketózy ukončiť. Ale v budnúcnosti mám určite záujem sa vrátiť min. k low-carb strave, poprípade ak budem potrebovať znova schudnúť tak siahnem po ketóze, ale to už je kapitola sama o sebe - min. nízkosacharidové stravovanie, ktoré keď sa praktizuje minimálne v štýle paleo, tak je jedno z najzdravších stravovacíh smerov.
Toľko z mojej strany k tejto téme. Ak ma niečo ešte napadne, poprípade na niečo ešte narazím na internete, tak to sem keď tak časom pridám.
Na záver, by som sa chcel obrátiť na vás, ak ste to dočítali až do konca a zaujalo vás to, tak aké sú vaše názory na ketózu, aké máte z nej dojmy a aký potenciál v nej vidíte. A ak máte aj vy skúsenosti s ketózou, budem veľmi rád ak sa podelíte o vaše skúsenosti a znalosti v tomto vlákne. Či už teoretické, alebo praktické.
zdroje a linky odkiaľ som čerpal informácie a kde sa môžete dozvedieť ešte viac:
Nutričná ketóza(SK):
http://www.paleo-center.com/nutricna-ketoza
Návod na postupný prechod do stavu ketózy(SK):
http://www.paleo-center.com/prechod-do-ketozy
Liečba rakoviny pomocou ketózy a kokosového oleja(SK):
http://www.badatel.sk/kpm/liecba-rakovi ... ym-olejom/
Bakalárska práca na tému Ketogénna diéta na liečenie epilepsie(CZ):
http://is.muni.cz/th/176663/lf_b_b1/Rec ... _xtkwt.pdf
Adaptácia organizmu na tukový metabolizmus a jeho porovnanie so sacharidovým a tiež s ketózou(ENG):
http://fitness.mercola.com/sites/fitnes ... ation.aspx
Prednáška Jimmyho Moore-a na tému Nutričná ketóza(ENG):
Ketoacidóza a diabetická ketoacidóza(CZ):
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ketoacid%C3%B3za
http://cs.wikipedia.org/wiki/Diabetick% ... id%C3%B3za
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
KETÓZA - Nutričná ketóza
-
- Nový člen
- Příspěvky: 4
- Registrován: sob 09 lis 2013 15:31
- Bydliště: Bratislava
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
- hanka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1697
- Registrován: ned 13 zář 2009 11:22
- Bydliště: Severní Morava
- Dal: 812 poděkování
- Dostal: 875 poděkování
Re: KETÓZA - Nutričná ketóza
Nutriční ketóza ... řekla bych, že na podobném principu funguje Aktinsonova dieta. Výborně se při ní sice hubne, ale nepříjemným průvodním znakem je zácpa, která vzniká díky nedostatku vlákniny. Ani při této stravě se aspoň o zelenině nic neříká ... Jak se tady řeší nedostatek vlákniny?častulo píše: ....Chcel by som vás informovať o čom aspoň v skratke taká nutričná ketóza je, na čo sa dá použiť, čo sa pomocou nej dá liečiť a ako sa dostať do stavu nutričnej ketózy....
Hanka.
Všechno je tak, jak má být.
"Všechno co jsme, povstává v našich myšlenkách. Mluv a jednej s nečistou myslí, a budou tě následovat problémy. Hovoř a jednej s čistou myslí, a štěstí tě bude následovat jako stín." Buddha
"Všechno co jsme, povstává v našich myšlenkách. Mluv a jednej s nečistou myslí, a budou tě následovat problémy. Hovoř a jednej s čistou myslí, a štěstí tě bude následovat jako stín." Buddha
- hanka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1697
- Registrován: ned 13 zář 2009 11:22
- Bydliště: Severní Morava
- Dal: 812 poděkování
- Dostal: 875 poděkování
Re: KETÓZA - Nutričná ketóza
Vlastně problém zácpy nemusí řešit všichni, kteří se na tuto dietu dají, někteří lidé mohou mít naopak starosti opačné , záleží na tom, jak jsou zdraví .
Na hodně podobné bázi, jako funguje nutriční ketóza, je totiž postavena i tato Optimální dieta od Jana Kwasniewského:
http://ulozto.cz/x1oCFWr/jan-kwasniewsk ... -ebook-pdf
Někteří zdejší lékaři pro ni horovali a snažili se své pacienty na ni navést. Jejich důvěra v její uzdravující sílu byla tak veliká, že oni samotní do této diety šli také, neboť i lékaři jsou nemocní . Ukázalo se však, že pro některé nemoci je "Optimální dieta" velmi nebezpečná. Zejména na nemoci metabolické. Jeden vážněji nemocný lékař na tuto dietu zemřel ...Byl z toho velký poprask a tlak ostatních lékařů na pacienty, aby se živili hlavně tukem v různých podobách, rázem ustal.
Tak nevím, častulo ... Nechci samozřejmě od této stravy odrazovat, protože každý člověk je jiný a co jednomu škodí, jinému prospívá. Vím i o tom, že jiný lékař byl na Optimální dietě hoódně dlouho a je v pořádku.. Považuji ale za správné napsat i zkušenost negativní, když o ní vím, aby lidé, kteří do této stravy chtějí jít, věděli také o možném nebezpečí a dávali si pozor.
Těším se na další Tvoje poznatky k nutriční ketóze
Ahoj, Hanka.
Na hodně podobné bázi, jako funguje nutriční ketóza, je totiž postavena i tato Optimální dieta od Jana Kwasniewského:
http://ulozto.cz/x1oCFWr/jan-kwasniewsk ... -ebook-pdf
Někteří zdejší lékaři pro ni horovali a snažili se své pacienty na ni navést. Jejich důvěra v její uzdravující sílu byla tak veliká, že oni samotní do této diety šli také, neboť i lékaři jsou nemocní . Ukázalo se však, že pro některé nemoci je "Optimální dieta" velmi nebezpečná. Zejména na nemoci metabolické. Jeden vážněji nemocný lékař na tuto dietu zemřel ...Byl z toho velký poprask a tlak ostatních lékařů na pacienty, aby se živili hlavně tukem v různých podobách, rázem ustal.
Tak nevím, častulo ... Nechci samozřejmě od této stravy odrazovat, protože každý člověk je jiný a co jednomu škodí, jinému prospívá. Vím i o tom, že jiný lékař byl na Optimální dietě hoódně dlouho a je v pořádku.. Považuji ale za správné napsat i zkušenost negativní, když o ní vím, aby lidé, kteří do této stravy chtějí jít, věděli také o možném nebezpečí a dávali si pozor.
Těším se na další Tvoje poznatky k nutriční ketóze
Ahoj, Hanka.
Všechno je tak, jak má být.
"Všechno co jsme, povstává v našich myšlenkách. Mluv a jednej s nečistou myslí, a budou tě následovat problémy. Hovoř a jednej s čistou myslí, a štěstí tě bude následovat jako stín." Buddha
"Všechno co jsme, povstává v našich myšlenkách. Mluv a jednej s nečistou myslí, a budou tě následovat problémy. Hovoř a jednej s čistou myslí, a štěstí tě bude následovat jako stín." Buddha
-
- Nový člen
- Příspěvky: 4
- Registrován: sob 09 lis 2013 15:31
- Bydliště: Bratislava
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
Re: KETÓZA - Nutričná ketóza
S Kwasniewskeho optimálnou diétou som čiastočne oboznámený, avšak knihu som nečítal, čo sa týka tiež Atkinsonovej diéty, obe by mali byť na podobnom princípe založenom na low-carb+high-fat strave s určitými rozdielmi, kde napr. v Kwasniewskeho diéte tuším p.Kwasniewski neodporúča jesť akékoľvek ovocie a zároveň odporúča iba min. zeleniny, čo môže viesť k daným problémom zápchy. Sám som zápachami po prechode na ketózu vôbec netrpel, práve naopak. Trávenie sa mi omnoho zlepšilo, mal som pravidelnejšiu stolicu a ľahšie som sa vyprázdňoval. Tieto 2 diéty sa veľmi podobajú princípu ketózy, ale tuším ani jedna z nich nie je určená na dosiahnutie práve tohto stavu. Mám dojem, že sa jedná o tzv. určité formy nízkosacharidovej stravy, pri ktorej sa človek síce nedostane do ketózy, ale zníženým príjmom sacharidov začne organizmus využívať tuk ako primárne palivo(prepne sa do tukového metabolizmu) a tak je pre daného jedinca jednoduchšie schudnúť a to obzvlášť ak je daný jedinec v kalorickom deficite počas tejto diéty. Čo sa týka presných postupov a princípov týchto diét - neviem a nepoznám ich úplne detailne, takže ma kľudne opravte ak sa mýlim .hanka píše:Vlastně problém zácpy nemusí řešit všichni, kteří se na tuto dietu dají, někteří lidé mohou mít naopak starosti opačné , záleží na tom, jak jsou zdraví .
Na hodně podobné bázi, jako funguje nutriční ketóza, je totiž postavena i tato Optimální dieta od Jana Kwasniewského:
http://ulozto.cz/x1oCFWr/jan-kwasniewsk ... -ebook-pdf
Ono ak chce človek sa dostať do stavu ketózy, nemusí slepo nasledovať nejakú konkrétnu diétu, alebo smer. Stačí ak si dokáže zostaviť stravu tak, aby základ tvorilo množstvo sacharidov na deň pod 50g(niekedy aj pod 30g). Ak človek dodrží tento základ, tak už je len na ňom ako bude vypadať zvyšok jedálneho lístka. Avšak mal by na základe toho "základu" dodržiavať určité pomery S:B:T(sacharidy/bielkoviny/tuky)...Napríklad 0,0-0,5:1:3-4...takže 0-50g sacharidov/100g bielkovín/300-400 a viac g tuku(záleží na zložení konkrétnych jedál a od toho, na čo je diéta určená, lebo ak si človek dá menej tuku, tak automaticky si telo začne čerpať z vlastných zásob, takže človek začne chudnúť, ak si dá naopak primerané množstvo, alebo viac tak si váhu udrží, alebo dokonca aj priberie a to v stave ketózy). Takže teoreticky si človek môže zostaviť kľudne akýkoľvek jedálniček, napríklad aj čisto vegetarian/vegan/vita, ale o to bude mať ťažšie pri dodržaní daného limitu sach/deň. Kdežto pri konzumácii mäsa je to asi najjednoduchšie a človek sa nemusí potom skoro vôbec obmedzovať v zelenine, najmä nie v listovej.
Napriek tomu všetkému, som zabudol dodať - ketóza, alebo skôr ketóny sú látky kyslého pôvodu a z toho dôvodu akonáhle sa organizmus dostane do stavu ketózy, je takmer nemožné docieliť zásaditých hodnôt pH v organizme. Preto je možné, že pri dlhodobej nevyváženej keto strave, môže nastať demineralizácia organizmu, pravdepodobne v snahe o znovuvyrovnanie hladiny zásaditého pH. Preto viacerí mávajú po dlhšej dobe na ketóze bolesti svalov, kĺbov a kostí a v takom prípade sa odporúča dopĺnať min. vápnik+horčík a draslík. Sám som pravdepodobne úplne po prvý krát na keto strave vyváženú stravu nedomyslel a pocítíl som po pár týždňoch práve tieto bolesti svalstva(väčšinou bolí chrbát, krk, ruky, niektorých lýtka) a tak som začal následne dopĺnať vápnik+horčík+d3 a draslík a po nejakom dni/dvoch bolo všetko v poriadku . Takže časom môže, ale aj nemusí dôjsť k takémuto stavu(narazil som na internete aj na zopár takých kt. sú dlhodobo, aj niekoľko rokov v ketóze a nemajú žiadne problémy), záleží len na človeku ako sa tomu venuje, ako k tomu pristupuje, ako poslúcha svoje telo a podľa toho si zariaďuje jedálniček.
Takže ÁNO, ketóza môže tiež byť človeku a zdraviu nebezpečná ak si človek z dlhodobého hľadiska neustráži určité hodnoty a nebude naslúchať svojmu telu. Nie je to hračka, ani nejaká diéta, skôr stav organizmu, ktorý by sa dal prirovnať k stavu pôstu, alebo dlhodobému hladovaniu, kedy organizmus začne čerpať z vlastných zásob a začne postupne opravovať telo. A ak si to človek nevie "ustrážiť", tak to po určitom čase nemusí dopadnúť zrovna najlepšie. Avšak ak vie do čoho ide a vie čo má robiť v takej a onakej situácii, tak mu to min. z krátkodobého hľadiska môže veľmi prospieť .
Hladinu ketónov a pH moču si človek môže pri ketóze kontrolovať tzv. diagnostickými prúžkami, ktoré su k dostaniu aj v CZ a SK pod značkou PHAN a to konkrétne pod druhmi TETRAPHAN(pH/bielkoviny/glukóza/ketóny), PENTAPHAN(pH/bielkoviny/glukóza/ketóny/krv) a ešte aj HEPTAPHAN, samozrejme čím viac honôt, kt. sa dajú testovať, tým drahšie. Hladina ketónov sa dá ešte presnejšie merať a to meraním hladiny ketónov v krvi krvným ketomerom, ktorý ale tuším u nás ani v CZ nie je dostupný, iba v USA/Canada a pod.
Ďakujem ti hanka za reakciu na môj príspevok o ketóze a taktiež aj za spomenutie Atkinsonovej a Kwasnieweskeho diét, ktoré síce nepriamo odkazujú na ketózu avšak, kto by mal záujem zistiť si niečo viac o problematike tukového metabolizmu, odporúčam min. Kwasniewskeho optimálnu diétu - knihu prečítať, aj keď som ju ja sám síce nečítal, ale viem že s danou problematikou veľmi úzko súvisí a je v nej určite veľa vecí vysvetlených, najmä čo sa týka tukového metabolizmu a tukov ako paliva a prečo je to pre ľudský organizmus prospešné - nie len ta jeho konkrétna diéta(proti kt. nič nemám, ale zároveň nepatrí medzi tie najideálnejšie low-carb diéty), ale aj akékoľvek iné nízkosacharidové diéty. Je lepšie ak má človek možnosť si prečítať knihu v rodnom jazyku o danej téme, než keby si musí hľadať potrebné informácie na internete, najmä keď táto téma je v našich krajoch ešte "v plienkach" a tak potom človeku nič iné neostáva, len sa predierať kopou zahraničných stránok, videí a príspevkov na diskusných fórach - čo je presne môj prípad.
Taktiež ďakujem, za poukázanie na to, že aj táto diéta môže(zároveň aj nemusí - dôvod uvedný vyššie v príspevku) byť z dlhodobého hľadiska zdraviu neprospešná a škodlivá.
Zároveň by ma ale zaujímalo, keďže sú tie ketóny kyslého pôvodu, či by sa dala kombinovať ketóza napr. s takým MMS/VMS(ktoré je ževraj veľmi zásadité), poprípade iba s HCl v primeranom množstve
- hanka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1697
- Registrován: ned 13 zář 2009 11:22
- Bydliště: Severní Morava
- Dal: 812 poděkování
- Dostal: 875 poděkování
Re: KETÓZA - Nutričná ketóza
Při Atkinsonové dietě se člověk do ketózy dostává. Znám to z praxe – v práci jsme se do této diety jednou pustily všechny ženské a ukazatelem toho, že dietu poctivě dodržujeme, byly naměřené hodnoty ketolátek v moči. Je to super indikátor hubnutí - podle barvy na indikačním proužku se přesně ukáže, jestli a jak rychle dochází k hubnutí (a tudíž, jestli poctivě dodržujeme dietu). Jedly se především bílkoviny, tuky jsme omezovaly, byla dovolena i syrová zelenina v přiměřeném množství. Zpočátku jsme byly nadšené, že hubneme a přitom netrpíme hlady, jak tomu bývá při nízkokalorických dietách, jenže po třech týdnech nám strava přišla jednotvárná a některé z nás trpěly i nepříjemnou zácpou.. Zácpu jsme řešily podáváním práškového pektinu rozmíchaného a nabobtnalého ve vodě (o to se nám potom ale snížily i ketolátky)..častulo píše:... Tieto 2 diéty sa veľmi podobajú princípu ketózy, ale tuším ani jedna z nich nie je určená na dosiahnutie práve tohto stavu. Mám dojem, že sa jedná o tzv. určité formy nízkosacharidovej stravy, pri ktorej sa človek nedostane do ketózy..
Jestli jsou obsaženy ketolátky v moči i z Kwasniwského stravy nevím, nezjišťovala jsem je. Svého času jsem s touto stravou experimentovala také ... Zpočátku mě těšilo, že mohu bez omezení jíst všechny ty „dobroty“ , o kterých se tvrdí, že nejsou zdravé, ale po 14 dnech tohoto jídla 3x denně (snídaně, oběd, večeře) se mi všechna ta vajíčka, salámy, tlačenky, řízky, maso bez příloh (nejraději co nejvíce tučné), smažené vaječné placičky s tučným tvarohem místo chleba, šlehačky atd. zprotivily tak, že bylo mi špatně už jenom při pomyšlení na jídlo …..
Tolik z mých zkušeností.
Souhlasímčastulo píše:Ono ak chce človek sa dostať do stavu ketózy, nemusí slepo nasledovať nejakú konkrétnu diétu, alebo smer. Stačí ak si dokáže zostaviť stravu ..
Jsem ráda, častulo, že jsi tady zavedl toto téma a držím Ti palce, aby Ti strava podle nutriční ketózy nadále prospívala.
Co se týká Tvého dotazu ohledně kombinace ketózy s MMS/VMS, případně jenom s HCl, Ti za sebe mohu poradit jediné : zkus to! Já bych to tak udělala. Zároveň bych si hlídala pH moči a sledovala svoje pocity.. Nemyslím si, že by MMS aktivované HCl bylo kyselejší, než MMS aktivované kys. citrónovou, záleží na koncentraci. Jestli potřebuješ jistotu, změř si pH jednotlivých aktivovaných roztoků a uvidíš.. To je úvaha mého selské rozumu, nehledala bych v tom žádnou vědu. Jestli to chceš přesně, budeš si to muset odzkoušet sám na sobě, každý jsme jiný - to jsem ostatně právě potvrdila i svými zkušenostmi ...
Ahoj, Hanka.
Všechno je tak, jak má být.
"Všechno co jsme, povstává v našich myšlenkách. Mluv a jednej s nečistou myslí, a budou tě následovat problémy. Hovoř a jednej s čistou myslí, a štěstí tě bude následovat jako stín." Buddha
"Všechno co jsme, povstává v našich myšlenkách. Mluv a jednej s nečistou myslí, a budou tě následovat problémy. Hovoř a jednej s čistou myslí, a štěstí tě bude následovat jako stín." Buddha