Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Godzila - všeobecná diskuze

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět
cimirek
Zasloužilý člen
Dal: 258 poděkování
Dostal: 213 poděkování

Re: Iontoforéza a její využití v medicíně ...

Příspěvek od cimirek »

A(&F) píše:...

- jelikož je napájen čtyřmi kusy AA baterií a v manuálu uvádějí, že výstupní napětí je až 45V, tak přístroj je zjevně vybaven Stand-Up měničem (tj. zvyšujícím) ...

... v podstatě je to Godzila s vyšším výst. napětím, navíc doplněná o digitální miliampérmetr ... ;) ...... dle všeho je z důvodu zobrazování řízena "jednochipem" ...
...[/url]
V manuálu se uvádějí doporučené hodnoty proudu pro konkrétní aplikace.
Z toho bych usuzoval, že je tam i "zdroj proudu", který na základě nastavené hodnoty udržuje konstantní proud (zvyšuje/snižuje napětí na elektrodách podle aktuelního stavu vodivosti kůže a těla a zadané hodnoty).

A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Iontoforéza a její využití v medicíně ...

Příspěvek od A(&F) »

cimirek píše:Z toho bych usuzoval, že je tam i "zdroj proudu", který na základě nastavené hodnoty udržuje konstantní proud .....
... myslím že nikoliv ... viz bod č. 3 na poslední straně manuálu ... věta začíná slovy: "Pomalu otáčejte kruhovým ovladačem ...... " + díky upozornění v "Důležité" pod tím "Berte na vědomí ... "...... rovněž aj viz 2:40 ...

... :bye: ... Anri ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Re: Godzila - SS zaper za hubičku

Příspěvek od lajos »

Faunovo brzké dopoledne v práci o svátek. Zfackoval jsem dohromady godzilu, nerez jsem měl jen 1,5mm tlustý tak jsem na padačkách ukousl dva plíšky 19x91mm, nejhorší je do nich vyvrtat dírku (3mm), kabelové očko drátek a gelová baterka 6V 1,2Ah, houbička v nedohlednu a protože se mi zrovna čůrat nechtělo tak plíšky jsem jenom naslinil. Proud začíná na 20-30 µA a pomalu stoupá asi při 80µA to poskočilo na 180µA (asi pocení pod plechem) a rostlo to během 20 minut na 350µA. Ze začátku jsem napětí cítil na kůži, po nějaké době ne a ke konci zase jo . No a na obrázku se můžete přesvědčit co si uděláte bez houbičky s plechy přímo ale jako maďar to statečně vydržím a doufám že mi to dnes zmizí. Jo a ta hnědá páska je elektrikářská izolačka.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

milda
Zasloužilý člen
Dal: 710 poděkování
Dostal: 489 poděkování

Re: Godzila - SS zaper za hubičku

Příspěvek od milda »

Mimo téma (offtopic)
Po přečtení vlákna jsem zapátral po Wohlmutově přístroji, což je zřejmě Godzila v dokonalejším provedení, a tohle jsem našel:

http://www.feinstrom.de/index.html

Nevypadá to až tak složitě. Praktické jsou určitě tři výstupy pro + elektrodu a tři pro - elektrodu. Pak miliampérmetr, reostat a zřejmě nějaké přepínání napětí (= přepínání na baterie).

Baterie 24V , elektrody potažené látkou ze 100% bavlny.
displej od 0,01 mA až 1,00 mA (mA)

bild_switch.jpg
Přístroj v základním provedení v Německu za pouhých 290 euro. No, nekup to... ;) :D
zdravím, milda

milda
Zasloužilý člen

Re: Pro neználky II (potřebuji vědět.....) ... pokračování .

Příspěvek od milda »

Chystám se postavit "Wohlmuthův přístroj", neboli zdokonalenou Godzilu.
Poprosím praktikující elektromechaniky :) , aby mi poradili vhodné součástky - především miliampérmetr - a jak ho správně zapojit, aby se nezničil (ochrana- pojistka?)

Omlouvám se za můj nedokonalý stavařský nákres: :oops:
IMG_2014-kopie.5.jpg

V zahraničí vyráběný podobný aparát vypadá takhle:

bild_switch.jpg
Dík za rady a zdravím Milda

cimirek
Zasloužilý člen
Dal: 258 poděkování
Dostal: 213 poděkování

Příspěvek od cimirek »

Ondřej píše:WM mám až od čísla 26. Někde jsem to přece sehnat musel, vím že legálně:) Buď to bylo na webu nebo otištěno ještě jednou.
Máš SZ.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

To milda: nejspíš Ti někdo znalejší poradí líp, ale mám pocit, že by bylo jednodušší nastavovat proud rovnou plynulou změnou napětí pomocí napěťového děliče.
Ten by měl mít připojené oba póly baterie na oba konce odporové dráhy, na které dochází k napěťovému spádu. Běžcem potenciometru odebíráš podle jeho polohy napětí od nuly do maxima napětí baterie. Póly můžeš přepínačem vyměňovat, vypínat můžeš třetí polohou a nebo použít potenciometr s vypínačem. Z jednoho konce odporové dráhy napájíš jednu elektrodu a tu druhou napájíš přes miliampérmetr z běžce. Výhodou je, že vybíjíš při jakémkoli napětí celou baterii a ne jenom některé články.
Osobně mám pocit, že 24V bude zbytečně moc a že by stačila běžnější baterie na 12V. Přepínání polarity taky považuji za zbytečnou komplikaci, když stačí jenom vyměnit navzájem elektrody - Dronti holt milují věci jednoduché, protože na složitější jejich psýcha prostě nestačí ;)

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
milda
Zasloužilý člen

Příspěvek od milda »

poota píše: ........nastavovat proud rovnou plynulou změnou napětí pomocí napěťového děliče.
Ten by měl mít připojené oba póly baterie na oba konce odporové dráhy,.....
Nj, ale pak se mi bude vybíjet baterie i přes odporovou dráhu...?
24V uvádím spíš jako maximum kvůlivá dimenzování součástek. Originální přístroj sice pracuje s 24Volty, já bych začal asi taky na 12 voltech. Ale to zatím neřeším, protože se to dá dodatečně změnit.
potenciometr s vypínačem - jistě možné dobré řešení
přepínání polarity bych tam chtěl mít, protože můžeš mít na sobě 4 až 6 elektrod současně a po 5 minutách přepínat. Pak je jednodušší přepnout páčku...

zatí dík za první námět :D

lajos
Zasloužilý člen

Příspěvek od lajos »

Milda
Zapojit dvě antiparalelní diody(nejlépe schotky) paralelně s miliampermetrem a ještě odpor v sérii s měřením proudu řádově 10-100ohmů, třeba vyzkoušet aby se dosáhli požadované proudy. i tak to není 100% ochrana proti zničení mA metru, obvzlášť když je tam zdroj 24V a ještě k tomu baterie.
Otázka taky co tam dáš za baterii která má odbočky z článků? Šlo by použít z došlých noťasových baterii použí lí-ion 3,7V články (ty ještě dobré) ale ty se musejí umět správně nabýjet.
Asi by stačila jakákoliv gelovka 12V (jakýkoliv Ah-není rozhodující) , vybodnout se na přepínač stupňů (přep. polarity nechat) ale rozhodně tam dát předřadný odpor buď u reostatu nebo u mA metru(možná i pojistka 100mA), kdybyste škrtli s vývodama o sebe (zkrat).
Těch 24V je přehnané, nebudeš potřebovat.
Jo mA metr, ve svém okolí musíš najít krámek s elektronikou a tam požádat o ručkový (myslím nejlépe) mA metr na 1mA, na 10mA měřáku už budeš hůř nastavovat 50-200 mikroamper. A ze 100mA(10mA) měřáku už 1mA neuděláš. Dá se to udělat i mV metrem +bočník, elktronik s minimální znalostí ti to udělá ale podle rozsahu mV metru, bývá různé 60-70mV a pod.
Naposledy upravil(a) lajos dne pát 03 led 2014 21:52, celkem upraveno 1 x.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

milda píše:Nj, ale pak se mi bude vybíjet baterie i přes odporovou dráhu...?
Nebude, když dáš vypínač mezi baterii a potenciometr :D
Proti zkratu bych chránil měřák žárovičkou na příslušné nejvyšší napětí, zapojenou do série s měřákem - mimo omezení maximálního proudu by zároveň, kdyby měla co nejmenší výkon, mohla i signalizovat zkrat.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
lajos
Zasloužilý člen

Příspěvek od lajos »

žárovka na 12V a 50mA-to by šlo, nebo i 6V/50mA s nějakým odporem v serii.

lajos
Zasloužilý člen

Příspěvek od lajos »

Nějaké rychlé odpovědi
Poota - ten potenciometr dělič- neee. Nějaký proud těče děličem něco do tebe (hodnota potenciometru?). Drž se drontsvý - sériovka je nejjednodušší podle původního plánu a i když ne moc, nevybíjí baterku při provozu.

lajos
Zasloužilý člen

Příspěvek od lajos »

Už jsem sem dlouho nedal žádné hnusné schematko a zapojení se zdrojem proudu vynechat nemužu-pak není třeba pojistka žárovka diody nic a klidně můžete zkratovat elektrody anebo zkratem nastavíte pomocí potenciometru příslušný proud který chcete, pokud do těla tolik nepoteče-musíte víc navlhčit nebo přitlačit elektrody.
Naposledy upravil(a) lajos dne pát 03 led 2014 22:57, celkem upraveno 1 x.

milda
Zasloužilý člen

Příspěvek od milda »

lajos a poota
zatím dík, budu si to muset přelouskat v hlavě. Téměř jisté je, že baterie budou nabíjecí tužkové AA - mám jich 6ks po foťáku, tak ještě dvě opatřím a nebude až tak velký problém udělat vývody třeba po 3V.
Přepínání polarity tam chci dát, vypínání budˇ s přepínačem, nebo spolu s potenciometrem.

Po tom miliampérmetru se podívám po neděli, ale nepochopil jsem, jak s tím přepínačem.
"vybodnout se na přepínač stupňů" - tzn. přepínač napětí vynechat a regulovat jenom reostatem?

M.

lajos
Zasloužilý člen

Příspěvek od lajos »

přesně tak regulace stačí jenom s poťákem, za chvíli bys zjistil že ten přepínač je tam na ho..no.
jedna malá zkušenost-6 tužek=12 kontaktních ploch- je kontakt-není? furt to bude lítat za chvíli-oxidace přítlak atd. Kapesní baterky to dělají furt. Kup si gelovku 12V 0,8-1,3Ah asi za 170 v GM Brno a máš to(ty dvě nabýjecí tužky v krámě tě příjdou podobně).

Odpovědět

Zpět na „Zdraví“