Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Moderátor: aNONym

Odpovědět
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Příspěvek od A(&F) »

martin11 píše:slimáky likviduji přímo na místě mechanicky....takže zůstanou pro výstrahu popraveni na místě....nové a nové vlny přistěhovalců z okolních zahrad však přicházejí....
... mno, Martine, víš o tom, že slimáci mají vynikající čmuch ?? ... že "vůni čehokoliv rozkládajícího" ucítí až na vzdálenost několika set metrů ?? ... :ethink: ... takže pokud intenzivně kladeš pivní pasti (ale tvoji sousedé ne-e) + k tomu ponecháváš mrtvé slimáky na místě (pro výstrahu :laugh: ), tak se potom nediv, že si všichni slimáci z širokého okolí vybrali jako "středobod světa" právě tvoji zahradu ... ;) ...

... takže Martine, máš-li možnost, vystěhuj pivní (/kvasnico-alkoholové) pasti mimo svůj pozemek (což jsem letos udělal aj já), čímž slimákům pozměníš "směr migrace" ... nebo pasti alespoň přesuň do nejvzdálenějšího rohu zahrady (daleko od zeleniny), kde slimáci nadělají menší škodu ...

... ještě si dovolím vypíchnou slovo "kvasnice", neb právě ony jsou tím hlavním slimejším "lákadlem" (+ alkohol pak zabíjí) ...... mmch, viděli jste muzikál "Kvaska"?? ... dějově sice lehce průměrný počin, ale jinak docela hezký to návod na výrobu náplní do slimáčích pastí ... :D :D ... anžto pokud se do pastičky přidá i cosi, jenž neustále kvasí, tj. stále do roztoku dodává alkohol (který jinak z klasických pivních pastí během pár dní vyprchá/odpaří se (v době horka i do druhého dne) a pasti přestanou oučinkovat) + navíc intenzivně vytváří lákací vůni do okolí, tak je toto zřejmě nejjednodušší cesta k dlouhodobě fungujícím pastičkám (kdy pokud se použijí větší 5-ti litrové PETky, se dá hovořit o téměř bezobslužných) ....... už skoro měsíc (od té doby, co mi bliklo :idea: ), několik metrů za plotem zahrady testuji tyto nové pasti naplněné vodou + chlebem + droždím + cukrem + trochou píva ... nu, přátelé, a vypadá to dost dobře !!! ... pár (desítek) plzáků jsem sice ještě od té doby na zahradě našel (hlavně poblíž čerstvého před zimou založeného kompostovacího záhonu + především pak na něm), ale rozhodně už to není "na kila", jako tomu bývalo kdysi (tedy v době, než jsem začal používat pivní pasti) ...... možná tomu částečně přispívá i těžce přemnožený kopr, kterýžto začínám považovat za plevel ... :D ...

... :bye: ... Anri ...

PeS: ... toho, že slimáci požírají i své mrtvé (sou)druhy, se využívá např. při likvidaci pomocí parazitických hlístic ( Phasmarhabditis hermafrodita ), které poté, co aktivně vyhledají slimáky, vniknou do nich dýchacími otvory, zabydlí se ve střevech, slimákovi se pak udělá nevolno, zaleze si pod zem kde cípne :arrow: a když se začne rozkládat, přilezou další slimejšové, kteří ho "odklidí", čím se hlísticemi "nakazí" také ...... přípravky s "háďátkem" (např. Nemaslug) sice stojí "neskutečnej batoh", ale momentálně je to zřejmě jediné, co na plzáky funguje 100%-ně a přitom to je na čistě přírodní bázi ...... dle rozlohy zahrady se majitelům menších latifundií určitě vyplatí podělit se o náklady se svými sousedy (u nás v kolonii to takto spáchalo již několik skupin, ale výsledky zatím nemám k dispozici) ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
kachna
Zasloužilý člen
Dal: 419 poděkování
Dostal: 437 poděkování

Příspěvek od kachna »

Igi píše:Kachno hodila bys sem info jak tu autopatii se slimáky?...
Na slimáky jsem to zatím nedělala, ale začínají se tu letos taky docela množit, tak asi vyzkouším. Když jsem to dělala na mravence, pár jsem jich ulovila, omluvila jsem se jim, asi minutku povařila, pak trošku "vývaru" nalila do konve s vodou a pokropila zem, kde jsem je nechtěla. Fungovalo to, ale objevila jsem časem další mraveniště - ale byl v něm jiný druh mravenců. Protože to už bylo koncem léta, nechala jsem je na pokoji. Letos jich tam bylo minimum, tak jsem jsem se s nimi rozdělila o bór, který jim taky vadil, a zatím to vypadá dobře, bez mravenců ve velkém.
Takže slimáka kratince povařit ( někde píší i spálit a použít do vody popel), trošičku vývaru do konve s vodou a pokropit místo, kde jsou nežádoucí. Asi bych napoprvé zkusila jen kus pozemku - a bude-li to fungovat, tak pak příští "rundou" poinformovat celé. Jestli to zabere, netuším, ale zkazit se tím nic nemůže.
Ať se daří! :bye:
kachna

Nepotřebuješ věřit každé myšlence, která tě napadne!
A(&F)
Zasloužilý člen

Rozpuštěný a vypuštěný ... :D ....

Příspěvek od A(&F) »

... dalšími velmi užitečnými pomocníky v boji s plzáky jsou údajně broučci střevlíci ... http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99ev ... ovit%C3%AD ... španěláci v rozpuštěném stavu jim prý šmakují úplně stejně jako všichni ostatní plži ... :D ...

... osobní poznatek pro tento rok zní: ... prozatím neplýt, nerýt, nekypřit ani neokopávat ...... v mé (neudržované) části zahrady sice tu a tam nějakého toho slintala najdu, ale škody jsou u mne naprosto minimální, neb pokud mají ty potvory co žrát, až toliko neohrozí mnou zasazené rostlinky ... :) ...... kdežto v části, kterou skoro až chorobně obdělává moje matka důchodového věku (jejímž vysněným cílem zřejmě je strávit zbytek života pletím :bhead: ), tak přesně tam je dle slizovitých cestiček vidět, jak si to plzáci drandí od sazeničky k sazeničce, kdy si z každé uhryznou kousek ... spásají jí tam dokonce i mladý kopr ... :laugh: ...... jo, a proč zbytečně nedráždit půdu ??? ... no protože do "dusaniny" se těm slizákům velmi špatně zavrtává, kdežto do čerstvě nakypřeného se jim (před slunečními paprsky) schovává až příliš moc snadno ... ;) ...

... jinak pokud nechcete, aby se vám plevel vysemenil, tak mu stačí uštípnou pouze vrchol, kde se tvoří květy ... je to mnohem rychlejší a hlavně snazší než klasické pletí ... ale kdo chce být dobrovolným otrokem zahrady, nechť moje rady neposlouchá ...

PeS: ... máte-li strach, že tímto vším přispíváte k vytváření ideálních podmínek pro množení slimáků, tak se nebojte ... dle odborných informací totiž slimejšové začínají snášet vajíčka až v průběhu měsíce srpna ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

jojojo....žádné pivní pasti, žádné granule, piliny kolem záhonků či cokoliv. Už týden testuji toto....cestičku mezi rostlinami nakypřím, a položím sem široké prkno, čím starší a trouchnivé, tím lépe. Kdykoliv přes den za vedra otočím a nestačíte se divit jak se tam spousta borců schovává....vylikviduju mechanicky. je to sice každý den, ale o poznání ubývají....až budou hnízdit, tedy jak píše Anri :good: :pivko: :bye: nastražím takovéto pasti, široká prkna po celé zahradě...Za pokus to stojí a nestojí to nic....zkuste i jiné materiály, plachty, plechy, eternitové šablony, no co vás napadne....hlavně stínit...tak boji zdar :pivko: m11 :D

... věřím, že se " TO " povede ......
A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

... coby "slimejší koncentrátor" lze prý využít i kus starého koberce, což si dokážu dobře představit ... ale zatím jsem ještě nezkoušel ...

A(&F)
Zasloužilý člen

Kachny ... kachny ... kachny ... kachny ... :D ...

Příspěvek od A(&F) »

... do emailu mi poslal svůj poznatek jeden z kamarádů, který sice tu a tam koukne na FuP, ale nijak se tu neprojevuje ...

citace: ... "Ahoj Anri, jen tak jsem juknul na fórum a koukám na diskusi ohledně slimáků. No taky to mám nastudovaný. Trvalo mi několik let než se z nich stal ohrožený druh :-). Jestli si Martin11 myslí, že mu budou stačit dva běžci indický, tak je na omylu 1běžec=100m2, pak teprve je klid.
Stejně to po nich za noci dosbírávám, protože do osázených záhonů už si je pustit nechci. Mám skóre tak do 50-ti ks slimáků na 1000m2 za noc, což už se dá. Dříve jsem je sbíral, teď je šmikám nůžkama, druhý den se na ně sjedou kolegové kanibalové. Nicméně tu kvasku zkusím a až bude sklenice plná, tak to ještě můžu vypálit :-D. Slug brandy special edition :-DD. Jo a na sběr slušnou baterku, s LED baterkou čelovkou to taky sice jde, nicméně 1W krypton je lepší, protože když je absence některých vlnových délek, tak ty slimáky hůř vidím."

... já bych k tej likvidaci ještě dodal poznatek kamaráda z "přífuku" (PřF UK), jenž slimejše studuje už dlouhá léta, že "pokud se rozšlápne, rozrejčuje či střihne naprc*nej slimák před snůškou a ponechá na místě, tak potom hrozí dosti vážné riziko, že se z něj uvolní vája, kterážto se pak na nářadí a na botách roznesou i do ostatních částí zahrady" ...... takže od srpna určitě nestříhat !!!! ...

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

indickej běžům....vím, že jeich je třeba více pro větší zahradu. Mám to vymyšlený tak, že bych kolem plotu zahrady, plotu je cca75m udělal asi 150cm koridor, kde by indický běhali....prostě takovou stráž od sousedů, kteří nehubí, páč jsou paka. ten koridor by byl cca 150m2 a ten by párečku stačil / 2x 100 m2 á kus ptáka//...také bych je nenechal běhat po celý zahradě mezi záhonky...tu a tam vždy něco ochutnaj a to by bylo více škody nežli užitku....problém je, že ta moje co mám doma o těch krásnejch běžcích nechce ani slyšet.....takže jsem stále v rovině úvah a teorií...zdrarec v boji :hip: :pivko: martin11 :D

A(&F)
Zasloužilý člen

Mšice ...

Příspěvek od A(&F) »

... opět se blíží sezona mšic na ovocných stromech (na naší zahrádce především na švestce), a přestože lze proti těmto bojovat pouze čistě přírodně, pomocí hmyzích predátorů (viz např. http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=1308 ), tak jsem se letos rozhodl přírodě nepatrně pomoci a trochu to "technicky vylepšit" ... ;) ...

... jak známo, většina nočního létajícího hmyzu je silně přitahována světelnými zdroji vyzařujích paprsky v oblasti UV, nejlépe kolem 400 nm (což je známo každému bastlíři, který si v letních měsících po nocích fotocestou vyrábí tišťáky a zapomene si přitom zavřít okno, to je pak v místnosti "letecká noc" :D )...... takže jsem před pár dny z "šuplíku" vylovil šest UV LEDiod + voděodolný solární minipanýlek + malý gelový akumulátor + něco málo potřebné elektronické bižuterie ... a stylem "dead bug" (tedy stylem "vrabčí hnízdo") jsem spáchal "lákač nočního hmyzu" .... :) ... čili něco podobného jako je "Solární hmyzí divadlo", jen s tím rozdílem, že hrozen UV LED spolu s elektronikou jsou umístěny dovnitř koruny, kdežto fotopanýlek dobíjející akumulátor je umístěn vně (na konci jedné silnější větve), situován pochopitelně na jih ....... zatím to funguje velmi hezky, jelikož po setmění (kdy elektronika automaticky rozsvítí UV diody) se koruna švestky docela silně rozšumí mihotavým třepotáním hmyzácích křídel, až mě to množství překvapilo ...... tož uvidíme, jestli to přitáhne i nějaká ta "zlatoočka", jenž by tam nakladla svá vajíčka ...

ObrázekObrázekObrázek
(zdroj obrázků: ... Užiteční pomocníci na zahradě - Zlatoočka obecná, kde je vcelku zajímavá zmínka, že: ... "O účinnosti (tedy žravosti) larviček svědčí i to, že např. ve Velké Británii si je lze objednat, nechat poštou doručit a poté umístit na místa napadené mšicemi". ... )

... později samozřejmě dám vědět, jak to celé dopadlo ...

PeS: ... včera jsem k výstupu ještě připojil jednu IR diodu, což možná nejen přispěje k vyššímu účinku, ale hlavně potom budu moci pomocí fotoaparátu kontrolovat aj správnou činnost zařízení, ... přitom bez toho, aby v koruně stromu svítila nějaká LEDka (v okem viditelném pásmu), jenž by pro změnu přitahovala jiné, dvounohé noční škůdce, zde na severu hojně rozšířené ...

Edit: ... resumé se nachází ve http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=129250#p129250 ... :) ... Anri ...

A(&F)
Zasloužilý člen

RE: Indičtí běžci ...

Příspěvek od A(&F) »

martin11 píše:Mám to vymyšlený tak, že bych kolem plotu zahrady, plotu je cca75m udělal asi 150cm koridor, kde by indický běhali....prostě takovou stráž od sousedů,
... problém je, Martine, že bys jim k tomu musel po nocích svítit v celém koridoru (nebo je vybavit čelovkami :laugh: :laugh: ), neboť plžáci jsou aktivní především za tmy, kdežto kachny jsou tou dobou už raději zalezlý, anžto mají v sobě silně zakořeněnej strach z nočních predátorů ... (to prosím není z mé hlavy, tato logická úvaha vypadla z pera kamaráda, jehož email je o pár příspěvků výše ;) ) ...

... jinak neboj, mě španěláci deptají také ... nejvíce jsem nasrán, když jenom něco nahryznou, ale potom už to ani nedojí ... viz první fotka ... kazdý den takto podobně přicházíme minimálně o jednu sazeničku okurek nebo cuket či dýně ... ačokča přežila už pouze jedna jediná (kdy se obávám, že již také dlouho nepřežije) ...... a brambory letos ani toliko moc neohrožuje ani "americkej brouk", ale právě tato slizká havěť ... :( ... např. takto dopadl pokus o pěstování erteplí v seně, kdy je užrána většina olistění ... :cry: ... asi bylo chybou, že jsem pěstební koš umístil moc blízko pevného kompostu, kde se to nedá ohlídat ... :? ...

Plzáci proradní 1 ....jpg
Plzáci proradní 2 ....jpg
Plzáci proradní 3 ....jpg

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

...no to mě nenapadlo, že v noci kačeny spí a plzáci běhaj :bhead: ..ale koridor vybavit prkny pod které plzáci cestou zalezou..a na den odklopit...zatím nemám pochopení pro chov indickejch běžců... :cry: ...ale co není určitě bude....vydržať :bye: :pivko: m11 :D

A(&F)
Zasloužilý člen

Kalísie voňavá (Callisia fragrans) ... květ - flos - flower

Příspěvek od A(&F) »

... no, abych sem dal i něco pozitivního, tak přikládám par fotek z kvetení Kalísie ... :) ...

... první náznak květenství (dlouhý neolistěný vertikální výhon z vrcholu) se objevil v půlce letošního února [14/02/??], poté co byly rostlině seřezány všechny delší horizontální výhony ... v té době byla již měsíců aklimatizována v ložnici u PT ("potencionální tchýně" :D), kterážto má při spaní raději chladnější klima (v ložnici nezapíná topení ani v zimě + občas si ještě dost intenzivně větrá, neberou přitom v potaz, že Kalísie nemá ráda průvan, natož poklesy pod 12°C :ewhistle: ) ... po domluvě s PT, že omezí zálivku, se první květy rozvinuly zhruba po třech týdnech [14/03/10] a to poměrně rychle (pupen to květ: méně jak 48 hodin) ... počátkem dubna pak byla Kalíska přestěhována do kuchyně, kde na parapetu dělá společnost jedné mrňavé fialce a přerostlému "šnitlíku" :laugh: ... okna v obou místnostech směřují na JZZ, zděný činžák ... v rozvoji květenství Kalísie pokračuje stále dál a za tu dobu již vyplodila několik set drobných semen (časem je také nafotím a samozřejmě zkusím i zasadit ;) ) ...

Callisia fragrans - Kalísie voňavá - flos - flower ... 140312 ....jpg
Callisia fragrans - Kalísie voňavá - flos - flower ... 140317 ... detail 1.jpg
Callisia fragrans - Kalísie voňavá - flos - flower ... 140317 ... detail 2.jpg
Callisia fragrans - Kalísie voňavá - flos - flower ... 140420 ....jpg
PeS: ... hezké fotky květů Kalísie jsou na stránce http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/157957/#b ... + na závěr jedna botanická ilustrace z http://www.plantillustrations.org/illus ... tion=28535 ...

Obrázek

A(&F)
Zasloužilý člen

RE: Kachny ...

Příspěvek od A(&F) »

martin11 píše:koridor vybavit prkny pod které plzáci cestou zalezou..a na den odklopit
... obávám se, že tohle moc fungovat nebude, jelikož plzáci pod prkna zalézají až nad ránem, aby je nesežehlo slunko ... v noci tudíž prolezou koridorem (prkna neprkna, lákáni vůní žrádla) a pak se zavrtají někde uvnitř zahrady ... takže tohle řešení je také o ničom ... :) ...

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Žáby

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Něco vám k té válce na plže pípnu. Pokud se nemýlím, hihihi, tak přinejmenším ropuchy nemají s pojídáním plzáků problémy a navíc se nepouštěj do zeleného. Snad by se to nějak dalo, ale jsou taky dost citlivé na chemii. Pokud by se takhle chovali i skokani, tak snad nějaý rybníček, kde se mohou aj pomnožit, aby se v místě drželi.

S laskavým pozdravem, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
A(&F)
Zasloužilý člen

Re: Žáby

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše:ropuchy nemají s pojídáním plzáků problémy
... jj, to je známé ...... no, ale když to je právě ono ... většina dnešních zahrádek je těžce "sterilních", vyčištěných od plevelu a od míst, kde by se přirození plží predátoři mohli schovávat ... vždyť kdo má na zahrádce hromadu prken či roští, kde by mohly přežívat slepejšové, užovky, brouci střevlíci, atd. ?? ... a znám i takové zahrádkáře, co likvidují naše klasické šneky, přestože ti tolik škody nenadělají a navíc požírají plzáčí vajíčka ... :( ...

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: Protiplží koridor ...

Příspěvek od A(&F) »

... Marťas, tak jsem tak nějak ještě dumal nad tím Tvým koridorem ... a zatím jediný zvíře, který mě doň napadá je ježek ... :D ... ježek je sice na záhonkový zahradě celkom slušná pohroma (protože ze všeho nejdříve spořádá plží predátory + navíc všechno podupe), ale v "koridoru" by to mohl být vítaný pomocník, přičemž je to také noční tvor ... 8) .... jenom bys musel to pletivo pořádně upevnit k zemi a také přes koridor natáhnout nějakou síť, jelikož bodlináči jsou schopni přelézt i dvoumetrovej plot ... :shock: ...

... máš docela kliku, chlape, protože v ostatních státech EU bys k chovu ježků potřeboval speciální povolení, v ČR však ne ... ;) ...

PeS: ... :idea: :idea: :idea: ... tím pádem bys pak nepotřeboval budovat druhý zbytečně vysoký plot (jako u kachen), ale jen by stačilo zevnitř ke stávajícímu plotu "našikmo" natáhnout užší pletivo, čímž by následně vznikl troúhelníkový průřez, v němž by se pohybovala ježčí rodinka ...... no a k nim ještě přihodit pár králíků, kteří by prostor udržovali od trávy ... :angel: ... a máš docela slušný soukromý ZOO ... :laugh: :laugh: :laugh: ... :pivko: ...

Odpovědět

Zpět na „Bylinky a jiné léčivky“