martin11 píše:slimáky likviduji přímo na místě mechanicky....takže zůstanou pro výstrahu popraveni na místě....nové a nové vlny přistěhovalců z okolních zahrad však přicházejí....
... mno, Martine, víš o tom, že slimáci mají vynikající čmuch ?? ... že "vůni čehokoliv rozkládajícího" ucítí až na vzdálenost několika set metrů ?? ...
![Eusa Think :ethink:](./images/smilies/eusa_think.gif)
... takže pokud intenzivně kladeš pivní pasti (ale tvoji sousedé ne-e) + k tomu ponecháváš mrtvé slimáky na místě (pro výstrahu
![Laugh :laugh:](./images/smilies/icon_laugh.gif)
), tak se potom nediv, že si všichni slimáci z širokého okolí vybrali jako "středobod světa" právě tvoji zahradu ...
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
...
... takže Martine, máš-li možnost, vystěhuj pivní (/kvasnico-alkoholové) pasti mimo svůj pozemek (což jsem letos udělal aj já), čímž slimákům pozměníš "
směr migrace" ... nebo pasti alespoň přesuň do nejvzdálenějšího rohu zahrady (daleko od zeleniny), kde slimáci nadělají menší škodu ...
... ještě si dovolím vypíchnou slovo "kvasnice", neb právě ony jsou tím hlavním slimejším "lákadlem" (+ alkohol pak zabíjí) ...... mmch, viděli jste muzikál "
Kvaska"?? ... dějově sice lehce průměrný počin, ale jinak docela hezký to návod na výrobu náplní do slimáčích pastí ...
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
... anžto pokud se do pastičky přidá i cosi, jenž neustále kvasí, tj. stále do roztoku dodává alkohol (který jinak z klasických pivních pastí během pár dní vyprchá/odpaří se (v době horka i do druhého dne) a pasti přestanou oučinkovat) + navíc intenzivně vytváří lákací vůni do okolí, tak je toto zřejmě nejjednodušší cesta k dlouhodobě fungujícím pastičkám (kdy pokud se použijí větší 5-ti litrové PETky, se dá hovořit o téměř bezobslužných) ....... už skoro měsíc (od té doby, co mi bliklo
![Idea :idea:](./images/smilies/icon_idea.gif)
), několik metrů za plotem zahrady testuji tyto nové pasti naplněné
vodou + chlebem + droždím + cukrem + trochou píva ... nu, přátelé, a vypadá to dost dobře !!! ... pár (desítek) plzáků jsem sice ještě od té doby na zahradě našel (hlavně poblíž čerstvého před zimou založeného kompostovacího záhonu + především pak na něm), ale rozhodně už to není "na kila", jako tomu bývalo kdysi (tedy v době, než jsem začal používat pivní pasti) ...... možná tomu částečně přispívá i těžce přemnožený kopr, kterýžto začínám považovat za plevel ...
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
...
...
![Bye :bye:](./images/smilies/icon_bye.gif)
... Anri ...
PeS: ... toho, že slimáci požírají i své mrtvé (sou)druhy, se využívá např. při likvidaci pomocí parazitických hlístic (
Phasmarhabditis hermafrodita ), které poté, co aktivně vyhledají slimáky, vniknou do nich dýchacími otvory, zabydlí se ve střevech, slimákovi se pak udělá nevolno, zaleze si pod zem kde cípne
![Arrow :arrow:](./images/smilies/icon_arrow.gif)
a když se začne rozkládat, přilezou další slimejšové, kteří ho "odklidí", čím se hlísticemi "nakazí" také ...... přípravky s "háďátkem" (např. Nemaslug) sice stojí "neskutečnej batoh", ale momentálně je to zřejmě jediné, co na plzáky funguje 100%-ně a přitom to je na čistě přírodní bázi ...... dle rozlohy zahrady se majitelům menších latifundií určitě vyplatí podělit se o náklady se svými sousedy (u nás v kolonii to takto spáchalo již několik skupin, ale výsledky zatím nemám k dispozici) ...