Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Potravinový zločin

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět
Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od poota »

Slavek Krepelka píše:.. historie mnoha národů, a především je to viditelné na pasteveckých národech, možnost škodlivosti organického mléka prakticky vyvrací. Pokud se pak podívám na kysané mléčné produkty, dokonce jsou považovány za velice prospěšné, až léčivé ve své celistvosti ...
Problém se domluvit bude nejspíš v tom čemu všemu říkáme mléko.
Mléko říkáme tekutině v kravském vemeni, v dížce, v potrubí dojičky, před i po sterilizaci, odstředěné i homogenizované a i různě jinak zpracované.
Přitom jak opustí mléko vemeno, tak je vydáno všanc mikroorganizmům, které jeho vlastnosti začnou měnit - některé pro nás příznivě a jiné naopak. Ty pastevecké národy to řešily tak, že buď konzumovaly mléko čerstvé a nebo podporovaly ty z mikroorganizmů, které mléko zkvašovaly na kumys.
Současný trend vyžaduje především zničení všech mikroorganizmů pasterizací, následně se z mléka odstředí všechno, co se dá zpracovat na něco dražšího - a ten zbytek se obarví, aby skrz něj nebylo vidět, načež se to ještě homogenizuje, aby se to nesráželo. Podle důkladnosti odstředění jsou pak v prodeji mléka plnotučná, polotučná a nízkotučná.
Takže to, co se dá běžně koupit, je něco úplně jiného než bylo ve vemeni, i když tomu říkáme stejně.
Nicméně i tohle takymléko se dá zpracovat kvašením na daleko hodnotnější nápoj - zkvasit se dají ostatně i daleko méně výživné roztoky nebo výluhy, ať už ovoce, zeleniny nebo různých bylin. Tím kvašením přenecháme strávení pro nás obtížně rozložitelných složek kvasinkám, které je převedou do pro nás stravitelnějších látek.
Na jednu stranu je nevýhoda v tom, že takymléko je ochuzeno o některé kvalitní složky, na druhou stranu to můžeme brát tak, že dostáváme "neutrálnější" výchozí surovinu, do které můžeme přidat kvasinky, které nám vyhovují a současně doplnit ovocem, zeleninou, chemikáliemi a nebo bylinami látky, které považujeme za prospěšné.

Zdravím - poota
P.S. To přidání kvasinek je u takymléka nutné.
Tetička Wiki:
"Úkolem pasterace mléka je zachovaní bakterií mléčného kysání a jejich spor, které jsou termostabilní. UHT a sterilací se tyto bakterie i jejich spory ničí a mléko po otevření při pokojové teplotě nezkysá jako pasterované, ale shnije vlivem divokých bakterií a plísní získaných z prostředí."


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše:
A(&F) píše: ... Slávku, sry, ale prosím, přestaň už jednou pro vždy stále dokola prosazovat názor, že mléko je pro lidi zdravou potravinou !!!
S radostí, ale až v momentě, .... Na befel to nepůjde ani náhodou.
... to nebyl žádný příkaz, ale pouhá PROSBA ... ;) ...

... :bye: ... Anri ...

PeS: ... pokračování později, až se vrátím ze zahrádky ... :) ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše:..... a především je to viditelné na pasteveckých národech, ....
... pls, můžeš upřesnit, které národy tím konkrétně myslíš ??? ... thx ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od A(&F) »

... Slávku, jelikož tvrdíš, že "čerstvé přírodní neupravené mléko" je velmi "hodnotnou potravinou", kolik bychom ho tedy (dle Tebe) měli asi tak denně vypít ??? ... :ethink: ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše:... kolik bychom ho tedy (dle Tebe) měli asi tak denně vypít ??? ... :ethink: ...
Podle chuti a jak komu vyhovuje. Třeba taky nic. Beru ho jako hodnotný zdroj potravy, specielně dobře stravitelných fosfátů, ne jako nutnost. Ta otázka je příliš všeobecná. Určitě se najdou i lidi, kterým dobře dělat nebude, ale to se dá říct o jakémkoliv jídle. Byly časy, kdy jsem se furt nadýmal po spoustě jídel a nakonec jsem to vyřešil whiskou, anžto felčarovy pochutiny na vředa na dvanáctníku, kterého mi našli, mi dělaly buďto nic, nebo zatra hůř. To samozřejmě neznamená, že by člověk měl furt chlandit whisky a že jde o hodnotnou stravu. Taky se například vyhýbám od školních let fazolím. Prostě mi nejdou pod nos. Když mi je ale někde někdo řekněme na návštěvě naservíruje, sním je bez újmy na zdraví. Přitom se na nich také dá celkem slušně žít. V posledním roce jsem se začal poněkud vyhýbat masu. Ne, že bych ho všeobecně zavrhoval jako zdroj potravy, ale mně přestalo jít pod nos. Ve skutečnosti mi začalo dost nepříjemně smrdět (kromě ryb), specielně prasata a bejci. Ale sním ho, když mi ho někdo předestře, nebo není moc výběr, řekněme v hospodě. :D Taky se už leta letoucí vyhýbám průmyslovému mléku přesto, že jsem ho ještě za komančů chlastal po litrech denně, specielně do opice. Hádám, že to v té době bylo s pasterizací jako se vším a mlíko mimo lednici ještě krásně do dvou dnů skejslo i ve flašce. Pít mně ho odnaučil až kanadský otravinářský průmysl (ne, nepřeklepl jsem se). Jen si sem tam dám nějaký ten komerční jogurt a evropský sýr (krom komerčních taveňáků), tady nejraděj olomoucké. Dnes jsem si tady poprvé koupil mlíko, ale na pokusnictví s Bolotovovým kaštanovým kvasem. Vyrábím teď (doufám) přírodní kyšku. Uvidím pozítří, co z toho vykvasí. Na zakvašení jsem použil kouda okoralého chleba, což se mi osvědčilo i při nastartování šípkovýho vína. :ethink: Možná jsem měl použít kus syrečku?

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše:... pls, můžeš upřesnit, které národy tím konkrétně myslíš ??? ... thx ...
Mongolové, Arabové a nomádi vůbec. To ani nemluvě o evropské venkovské chudině, stejně jako americké, ještě před cca 100 lety.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše:Mongolové, Arabové a nomádi vůbec. To ani nemluvě o evropské venkovské chudině, stejně jako americké, ještě před cca 100 lety.
... Slávku, hezké to tvrzení ... :ethink: ... ale máš k tomu nějaký opravdu průkazný dokument, že se to nijak nepodepisovalo na jejich zdraví, popř. na psychice ?? ... ono by to možná vysvětlovalo např. fakt, že proslulí mongolští bojovníci byli pověstni svou vzteklostí a brutalitou .... což klidně mohlo být tím, že Mongolové čerstvě nadojené mléko totiž většinou vůbec nepijí !!! ...... pozřou ho jedině tehdy, pokud projde dlouhým varem, ale ještě častěji jej zpracovávájí na zákys či jiné výrobky ...... neb mongolský genotyp (Asiaté všeobecně) má totiž velmi vysoké procento laktózové intolerance ... dle oficiálních čísel se týká 95 až 100% populace ... :ewhistle: ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od poota »

Slavek Krepelka píše:Na zakvašení jsem použil kouda okoralého chleba, což se mi osvědčilo i při nastartování šípkovýho vína. :ethink: Možná jsem měl použít kus syrečku?
Bolotov doporučuje i lžičku zakysané smetany.

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše:Beru ho jako hodnotný zdroj potravy,...
... takže (když je tak hodnotné) mohli bychom jej klidně popíjet v neomezené míře ??? ... a to bez jakýchkoliv vedlejších následků ??? ... :| ...

... :enaughty: ... kdepak, nemohli ...... ono mléko má totiž své záludnosti i u lidí, kterým "navenek nic nedělá" (= kdy pití mléka jim nezpůsobuje žádné potíže) ...

... viz např. jak se podílí na vstřebávání železa ...... on totiž alfa-kasein společně s Fe tvoří nerozpustné sloučeniny, tudíž poté dochází k inhibici vstřebávání železa ... a když k tomu ještě přičteš vápník, který ochotně obsazuje stejné receptory jako železo, tak Ti dojde, že přílišné pochlastávání mléka je docela slušnej průser ...... proto i u zdravých lidí se nedoporučuje konzumace víc jak 100 až 250 ml mléka denně (dle predispozic) ...

- http://www.nature.com/pr/journal/v58/n4 ... 5732a.html
- http://journals.cambridge.org/download. ... 68c457666d
- http://www.researchgate.net/publication ... _in_humans (nutno si vytvořit "free účet")

... ještě zajímavější je to s vlivem vápníku, kdy již vypití cca čtvrt až půl litru mléka denně způsobuje (/ může způsobovat), že se tento ukládá do stěn cév, čímž způsobuje jejich tvrdnutí ... cévy tak ztrácejí pružnost ... důsledky si jistě už domyslíš sám ... :ewhistle: ...

- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1743778 (popř. http://www.researchgate.net/publication ... al_disease ... když už máš ten přístup ... ;) )

... jelikož se zde hovoří o: "surovém organickém mléku, nikoliv o sajrajtu, o kterém se nás otravinový průmysl snaží přesvědčit, že je to mléko", byl tento odstavec níže dodatečně "off-topicován" ...
Mimo téma (offtopic)
... v této souvislosti je však ještě mnohem zajímavější "takymléko" :D, tedy mléko homogenizované, kdy při tomto procesu v mléce dochází k rozmělnění tuku na částečky o velikosti 1 μm :shock: , kteréžto potom při pití bez problémů pronikají přímo do krevního řečiště (vstřebávají se doň již v ústech a jícnu), kde se pak následně usazují a zužují tak především drobné cévy + vlásečnice pod únosnou mez ... :? ...
... :bye: ... Anri ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Co se týče té neschopnosti požívat mléko: http://en.wikipedia.org/wiki/Lactose_intolerance
"The frequency of lactose intolerance ranges from 5% in Northern European areas (Great Britain, Ireland, Scandinavia, and Iceland) to 71% in Italy (Sicily) to more than 90% in some African and Asian countries.[citation needed]"
Výskyt nesnášenlivosti laktózy se pohybuje od 5% v severní Evropě (Velká Británie, Irsko, Skandinávie a Island) po 71% v Itálii na Sicílii a přes 90% v některých Afrických a Asijských zemích. [Je třeba citace].

Například: http://en.wikipedia.org/wiki/Milk "India is the world's largest producer and consumer of milk ... "
Indie je největším producentem a konzumentem mléka na světě
Nicméně, už s tím taky začínaj mít potíže, hádej proč?
Takže některých, to za a)

za b) [Je třeba citace] - nedoloženo avšak štědře opakováno.

za c) tolerance na laktózu je u lidí vypěstovaná přes dlouhé generace, což samo o sobě svědčí o dlouhodobém užívání mléka jako jedné ze základních člověčích potravin, byť i poněkud lokálně. Vzhledem k tomu, že lidé si byli vždy vědomi, co jim svědčí a co ne, včetně bylinek atp, je naprosto nasnadě, že problémy s mlékem se sice u mnoha jedinců vyskytují, nicméně tam, kde se populace přizpůsobila, a přizpůsobnila se pojídáním díky exogenetice, s ním problémy nejsou. Etničtí Češi s ní očividně problém nemají. Navíc, rád bych viděl jak Mongolští a další pastevci dlouho vařili na svých cestách mléko a na čem. Oni totiž vandrovali po stepích, kde se aspoň jakž takž palivové dříví vyskytuje velice sporadicky. Že ho nechávali hodně kysat je přirozené. Nměli kam vrazit šňůru od ledničky.

za d) Argument, že žádné jiné zvíře (savec) po odstavení mléko nepije je poněkud zvrhlý. Vypije ho prase, myš, krysy, ježek, pes, kráva, koza, kočka a určitě spousta dalších. Jde spíše o technický problém příležitosti. To k argumentacím na netu.
A(&F) píše: .. Slávku, hezké to tvrzení ...
Za d) Viz má první věta v tomto příspěvku. http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=131300#p131300 Zatím jsem žádný neviděl a to ani od Tebe. Až ho uvidím, můžeme pokračovat.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od Slavek Krepelka »

poota píše: ... Bolotov doporučuje i lžičku zakysané smetany.
JJ. Taky jsem to dělal. Nicméně jsem se tentokrát chtěl podívat, jak to bude s tím chlebem. Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše: ... takže (když je tak hodnotné) mohli bychom jej klidně popíjet v neomezené míře ??? ... a to bez jakýchkoliv vedlejších následků ??? ...
To jsi řekl Ty, ne já. Asi uvažujeme každý dost jinak. V neomezené míře nelze bez následků nic.
A(&F) píše: ... on totiž alfa-kasein společně s Fe tvoří nerozpustné sloučeniny, tudíž poté dochází k inhibici vstřebávání železa ...
:roll: To mi tedy vysvětli, jak to přijde, že všici savci nezemřou již v ranném věku na chudokrevnost. To musel být mejdan.
A(&F) píše: ... ještě zajímavější je to s vlivem vápníku.
Není. Ty telata a štěňata a koťata a lidšťata atd. to jednoznačně povyvrací tím, že se nic takového neděje. Nejspíš proto, že je nikdo nekrmí odbornou literaturou. Ony totiž mlíko přes všecky tyhle vědistický bláboly s přehledem metabolizují a dokonce z mléka velice spolehlivě rostou a jenom z mléka. Akorát ho nesmí pít ze zkumavky, nebo z mlíkárny.
A(&F) píše: ... v této souvislosti je však ještě mnohem zajímavější "takymléko" :D, tedy mléko homogenizované, ...
No a co? Tady už jsme byli dříve a jak už jsem se vyjádřil v této sérii příspěvků nejméně 10x definuju, že mluvím o surovém organickém mléku, nikoliv o sajrajtu, o kterém se nás otravinový průmysl snaží přesvědčit, že je to mléko. Je to mimo mísu.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše:
A(&F) píše: .. Slávku, hezké to tvrzení ...
Za d) Viz má první věta v tomto příspěvku. http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=131300#p131300 Zatím jsem žádný neviděl a to ani od Tebe. Až ho uvidím, můžeme pokračovat.
... myslím, že už jsem Ti jich sem za ty roky dal už poměrně dost ... naposledy např. v říjnu před rokem, kdy jsme se rovněž přeli ohledně mléka coby Tebou vyzdvihované "hodnotné potraviny" ... kdy tehdy jsi to, co se Ti nehodilo, "mlčky přešel" (např. http://forum.upramene.cz/forum/viewtopi ... 79#p123079 ) a zbytek jsi následně zpochybňoval "v lavórově padajícím" stylu (např. ohledně "mlékem vyvolané dětské hyperaktivity", i přestože se k tomu vyjádřili aj jiní) ...

... no nic, ... ještě jednou si tedy dovolím připomenout "souvislost s Parkinsonem", kdy se zjistilo, že spotřeba mléka ve středním věku souvisí s následným rozvojem tohoto onemocnění ... muži, kteří konzumují denně více než dvě sklenice mléka, mají dvojnásobné riziko Parkinsonovy choroby oproti těm mužům, kteří mléko vůbec nepijí ... podobně studie Americké společnosti pro rakovinu zjistila skoro dvakrát vyšší výskyt Parkinsonovy choroby u těch, kteří nejvíce konzumovali mléko (u žen pijících mléko se četnost Parkinsona zvedla o 30%) ... ... mmch, tato druhá jmenovaná studie je založena na statistickém vzorku cca 60 tis. mužů + cca 70 tis. žen ... (což je sakra rozsáhlá studie) ...

... nalož s tím jak umíš ... :dknow: ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše:
A(&F) píše: ... takže (když je tak hodnotné) mohli bychom jej klidně popíjet v neomezené míře ??? ... a to bez jakýchkoliv vedlejších následků ??? ...
To jsi řekl Ty, ne já. Asi uvažujeme každý dost jinak. V neomezené míře nelze bez následků nic.
... vytrženo z kontextu, jelikož tato věta je "předehrou" ke zbytku tamního příspěvku ... (a vznikla pouze protože jsi nebyl schopen/ochoten "přesněji [nešalamounsky] definovat doporučené, popř. maximální množství mléka, coby hodnotné potraviny, jenž je možno popíjet bez následků") ...
Slavek Krepelka píše:
A(&F) píše: ... on totiž alfa-kasein společně s Fe tvoří nerozpustné sloučeniny, tudíž poté dochází k inhibici vstřebávání železa ...
:roll: To mi tedy vysvětli, jak to přijde, že všici savci nezemřou již v ranném věku na chudokrevnost.
... hele, už sis konečně nastudoval ten brzlík ??? ... :P ...

... problém je také ještě někde jinde, neb každý druh má "trochu jiné složení mléka" ... jedná se především o enzymy v něm obsažené (přesně "nastavené" ku jeho složení), díky kterým jsou ta která mláďata schopna vytěžit z odpovídajícího mateřského mléka vše potřebné, ale bez negativních následků a nedostatků ...... z mléka jiného druhu se jim to však nedaří (což je také důvod, proč se téměř ve sto procentech nedaří odchovat opuštěné mládě na mléce pocházejícím od jiného druhu), díky čemuž pak vznikají i různé růstové degenerace a často tento způsob vede k jejich jejich úmrtí ...... u lidí (a dá se předpokládat, že by se tak dělo i u zvířat) se to mj. také projevuje snížením IQ jedinců, kteří byli kojeni jen krátce a poté byli "na umělé výživě" ...... potvrzeno/prokázáno: u krátce kojených dětí (do 3 měsíců) vs. standardně kojených (5 a více měsíců) je rozdíl v IQ cca 10 bodů (což není zrovna málo) a to ve prospěch déle kojených ..... zkrátka u zvířat se děje to, že pokud zvířecí matka ztratí mléko (popř. mládě v raném stadiu ztratí matku), tak mládě většinou zanedlouho umírá v důsledku vyhladovění, což je v podstatě případ přirozené selekce, anžto neduživé, popř. "méně bystré" mládě by přírodě beztak dlouho nepřežilo (pouze jen v několika málo zvířecích společenstvích tuto úlohu na sebe převezme náhradní matka, mající zrovna svá mláďata a přitom jí ještě zbejvá nějakej ten "volnej nevyužitej cecík" ...... lidé si však vždy nějak pomohou, ale jelikož "klasický kojný" už dneska moc nefrčí, takže se to jednoduše vyřeší "náhražkou z prášku" (Sunar/Feminar/atd.) ...... mmch, dodnes se vědcům nepodařilo analyzovat cca. 100 látek obsažených v lidském mateřském mléce (+ ještě zhruba 2x větší množství těch ostatních se jim nedaří zdárně syntetizovat) ... kdy tyto látky v něm určitě nejsou jen tak pro srandu králíkům, ale mají své opodstatnění ...... kojenecké náhražky i přes veškerou snahu stále nedosahují stejných kvalit jako má to "prsíčkové mléčko od maminek" ... :) ...
Slavek Krepelka píše:
A(&F) píše: ... ještě zajímavější je to s vlivem vápníku.
Není. Ty telata a štěňata a koťata a lidšťata atd. to jednoznačně povyvrací tím, že se nic takového neděje. Nejspíš proto, že je nikdo nekrmí odbornou literaturou. Ony totiž mlíko přes všecky tyhle vědistický bláboly s přehledem metabolizují a dokonce z mléka velice spolehlivě rostou a jenom z mléka. Akorát ho nesmí pít ze zkumavky, nebo z mlíkárny.
... akorát že já jsem hovořil o stálém/pravidelném popíjení mléka v dospělosti (kdy u dospěláků už navíc nemá brzlík stejnou funkci jako kojenců) a z toho vznikajících následků ...... jistě také víš o tom, že člověk je nejdéle kojícím cicavcem ... všechna ostatní (zvířecí) mláďata jsou totiž odstavena mnohem dříve, přičemž již během několika týdnů od narození (tedy ještě v době kojení) začínají požívat stejnou nijak neupravenou potravu jako jejich rodiče ...... člověčí plémě se i v tomto dost liší od ostatních savců ...

... hm, takže jak vidno, opět popíráš to, co se běžně děje ... že např. při pravidelném pití většího množství mléka často dochází k usazování vápníku ve stěnách cév, popř. to o tom železe ...... no proč ne, jenom potom moc nechápu, proč jsem Ti tam dával ty odkazy ... :smoke: ...

... :bye: ... Anri ...

PeS: ... jo, a víš v čem je ještě zásadní rozdíl mezi teletem a jedincem lidského druhu ??? ... no přece v tom, že telátka (stejně jako dospělé krávy / na rozdíl od lidí) mají čtyři žaludky !!! ... :D ... tudíž mají i víc času/prostoru na strávení kravského mateřského mléka, tudíž jim ani nevadí větší množství obsaženého kaseinu ... ;) ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od A(&F) »

Mimo téma (offtopic)
Slavek Krepelka píše:
A(&F) píše: ... v této souvislosti je však ještě mnohem zajímavější "takymléko" :D, tedy mléko homogenizované, ...
... v této sérii příspěvků nejméně 10x definuju, že mluvím o surovém organickém mléku, ... Je to mimo mísu. ....
... jsem si toho vědom ... dal jsem to tam pouze "pro zajímavost" ... původně jsem sice chtěl dotčený odstavec "off-topicovat", ale byl jsem přesvědčen, že ho v rámci problematiky "skousneš" ...... no, a když teď vidím, jak se kvůli tomu čílíš ;) , tak to jdu raději dodatečně napravit, ať to nemate další případné čtenáře ... :) ...

... tož asi by to chtělo změnit název "této série", jelikož o "pasterizovaném" mléce už to dávno není ... (to by pouze ten Tvůj "pilotní" příspěvek ... :ewhistle: ...

... :bye: ... Anri ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Odpovědět

Zpět na „Zdraví“