A(&F) píše: fakt Slávo moc nechápu, proč se mě mermomocí snažíš "zesměšnit", když přitom víš, že patřím (/patřil jsem) k "potápkám"
Co k tomu říct? Snad to, že tu nejsme sami a ne každý je potápka, včetně mě. Pokud si tohle chceš brát nějak osobně, je to tvá volba, ne moje. Videa jsem vyhrábl protože:
a) Oslovský odkaz ukazuje fotku, která by mohla budit dojem, že jde skutečně o nějaké zrcadlení, což nelze samozřejmě díky ostrému úhlu na hřbetě scuttlefish vyloučit vzhledem k hladkému povrchu scuttlefish a nejspíše i nějakému tomu slizu a je nesmírně zavádějící a očividně vybraná, aby podpořila jakousi teorii zrcadlení.
b) Dále je dost rozdíl si něco vybavovat z paměti a mít možnost se na něco dívat, popřípadě si přehrát, i zastavit, a sledovat v reálném přítomném čase, jak to vypadá a co se děje a ve který moment.
A(&F) píše: ... ten "oslovskej odkaz" jsem Ti sem dal pouze z toho důvodu, protože je hodně zajímavej a vysvětluje některé další okolnosti "barvoproměny" vodních živočichů, kterou nelze vysvětlit ničím jiným ...
Docela by mne zajímalo, co vlastně vysvětluje a rád se nechám poučit. Vím ale, že nevysvětluje:
a) Barevnou proměnlivost, tedy především schopnost měnit barvy podle vlastního uvážení chobotnice v momentě, kdy se chobotnice rozhodne. To ani nemluvě o scuttlefish, která aj v případě nutnosti jaksi pokožkou bliká.
b) Pokud by mělo jít o nějaké zrcadlení, byli by tito tvorové prvními zrcadly, které dovedou zrcadlit to, co je jaksi za zrcadlem, a ne to, co je více méně před ním.
c) I kdyby mělo jít o schopnost buněk pokožky perfektně odrážet světlo (obraz okolí), z videí je očividné, že případná odrazivost by byla jednak nějak regulována individuálně, buňka od buňky, a jednak nějak směrově a to za roh. Jsem schopen připustit možnost, že chobotnice je schopna regulovat změny barvy pokožky změnou indexu transformace spektra vlnových délek světla tou kterou buňkou, místo okamžitými změnami pigmentace. Dokonce bych řekl, že vzhledem k rychlosti, kterou to dokáže, je takový princip daleko pravděpodobnější než princip přesouvání barviv pigmentace. (To ale jen prohlubuje problém s teorií náhodných mutací vedoucích k evoluci.) Jenže to již nemluvíme o principu zrcadlení, ale o něčem podstatně sofistikovanějším. Na druhé straně, oko dokáže taky zajímavé věci a vzhledem k tomu, že alespoň chobotnice má jaksi roztroušený mozek a to i po chapadlech a velice obdivuhodnou schopnost řešení problémů, nelze vyloučit možnost, že skutečně dovede měnit nejen index lomu světla na svém povrchu, ale i libovolně měnit vlnovou délku světla z jakéhokoliv spektra na jakékoliv spektrum a to dle své vůle.
d) Osobně se nepřikláním k názoru, že je lepší mylné vysvětlení, než žádné vysvětlení. Z toho, co na videích vidím, je vysvětlování nějakým zrcadlením dle článku v Oslu fyzikální nemožností. Jak to je ve skutečnosti se nechám radši překvapit.
S laskavým pozdravem, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.