Píšu to sem hlavně proto, že bylo hodně dotazů kvůli té polopropustné membráně.
Měl jsem historické udělátko ze dvou plastových květinových váziček, s vyřízlou stranou, a uprostřed celofán, uhlíky z velkých baterek.
Už mi došla trpělivost se s tím babrat, pořád to někde teklo, muselo se to vylívat současně, no prostě.
Někde tady byl odkaz na profi ionizátor, prodávají k němu i náhradní nádoby a membrány, tak jsem si je objednal.
http://eshop.ionizator-vody.cz/detail_p ... ody-PTV-AL
Je to vlastně celý spodek toho ionizátoru, bez vršku s elektrodami, usměrňovačem a digitálním časovačem.
Jako elektrody jsem použil dvě výprodejní nerezové velké lžíce, zapojil přímo do sítě 220V, přes jednu 3A diodu.
Wattmetr ukázal spotřebu asi 50-150W (zahřátím stoupá), výroba trvá asi 10min. Myslím že podobně se chová i ten jejich kompletní ionizátor.
Musel jsem k tomu dát ještě spínací časové relé, páč jsem na to jednou zapoměl, a po pár hodinách tam byl napůl vyvařený
horký humus. Na anodě po očištění důlková koroze, membrána ošklivá, nádobky s přepážkou to kupodivu přežily.
O tom jejich ionizátoru to psali někde taky, že ty první modely neměly časovač, a při zapomenutí se to uvařilo.
Pro neelektrikáře to není, je to o hubu, 220V. Museli by mít aspoň oddělovací trafo nebo jiné bezpečné provedení.
No a ta mebrána. Vypadá jako pauzák (průsvitný papír používaný dřív běžně na technické výkresy), a taky že to je na 99% pauzák.
Kupodivu se dnes ještě prodává. Zašel jsem do papírnictví, koupil, a je stejný. Dokonce tloušťka (0.08mm) i gramáž (90g/m2).
Ustřihnul jsem, vložil do pouzdra na přepážku, a funguje úplně stejně. Z jedné čtvrtky A4 (4Kč) jsou 4 ks membrány a ještě proužek zbude.
Ten starší model PTV-AL, PTV-KL má objem 0.65l pro živou vodu a 0.65l pro mrtvou vodu.
Mechanicky to mají vyřešené pěkně. Papír je vložený mezi dvěma perforovanými destičkami, pěkně rozebíratelné, a těsné.
Papír nabobtná, ale mezi destičkami pěkně drží. Nádobka se v pohodě vyndá, voda přeleje.
Celý ionizátor kupovat nebudu (6200Kč!). Vlastně stačila jenom ta vnitřní nádoba, dodává se i s přepážkou.
Ten jejich novější model AQUATOR má už nádobu 2.7l na živou vodu a 0.3l na mrtvou vodu, která se stejně většinou vylívá.
http://eshop.ionizator-vody.cz/detail_p ... OR-Classic
Dělal jsem to z levné balené pramenité vody San Terra (Kaufland), má asi poloviční vodivost (150uS) proti vodovodní vodě (300uS), a v živé vodě není skoro žádná usazenina. Vlastně jsem používal mrtvou vodu několikrát opakovaně, než jsem ji vylil, šetřil jsem. Tak jsem dal svoji vnitřní nádobku (s anodou) do plastového kyblíku průměr asi 22cm, a mám za 20min 2.3l živé a 0.65l silnější mrtvé vody, kterou můžu hned vylít. Ten objem 0.65l pro živou vodu byl málo, bylo s tím hrozného hrnkování.
Ta balená voda mi spíš zbyla, potřeboval jsem ty 5l kanystry, jen za tu cenu by byly prázdné kanystry. Té vodovodní vodě bych moc nevěřil, pesticidy, estrogeny, fluoridy, a dalších více než 100.000 chemických látek, to ta úprava na živou vodu asi neodstraní. To už bych spíš použil vodu z reverzní osmózy která to všechno zachytí, a přidal pro vodivost špetku jedlé sody.
Napsal jsem to hlavně kvůli té membráně, a pak taky že není potřeba dodržet poměr živé a mrtvé vody 1:1.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.