nika22 píše:... Neřekl jsi mi žádnou novinku. Když nepřikládáš žádnou váhu dědičnosti, nemohu s Tebou souhlasit. Dědičnost má na zdraví zaké vliv, ...
Niko, jen narychlo par mozna trochu nesouvislych a mozna zbytecne rozvlacnych poznamek na dane tema.
Kdyz si peclive prectes prispevek Jao na ktery jsi odpovidala, tak tam nikde nepise, ze nepriklada zadnou vahu dedicnosti. Jen uvadi jeden priklad poskozeni zdravi, kde o dedicnost neslo.
Lidsky organismus je velice slozity a zdravi je ovlivnovano vsim moznym, takze ja bych nebral zadne zdravotni tvrzeni typu "Vsechno je v genech", "Na genech nezalezi", "Pouze syrovou stravu", "Pouze jidla zvysujici pH", "Pouze BIO" jako absolutni s tim, ze to jinak nejde. Ja si spojuju svuj zdravotni stav s lodickou ktera plave po vode a v ktere mam spoustu pytliku nebo pytlu s ruznymi druhy zateze. Je tam veliky pytel se zatezi vzniklou blbym jidlem, pytel se zatezi se stresem, u mne doposud prazdny:-), pytel se zatezi s nedostatkem pohybu, jeho obsah se mi dost meni, nevim, jak velky pytlik se zatezi, ze mi kdysi v prvni tride vzali slepe strevo, asi maly pytlik s genetickou zatezi, pytel odpovidajici postupnemu zanaseni organizmu, pytel s nasledky nedostatku pobytu ve zdravem prostredi, ...
No a dokud se lodicka nepotopi, tak ziju. A dokud do ni netece, tak jsem zdravy. A tect do ni muze zacit bud kdyz je bourka a velke vlny, tedy treba nejaka epidemie, klistata... nebo kdyz zkratka celkova vaha vsech pytlu se zatezi prekroci urcitou mez. A kdyz mi do lodky zacne tect, je treba snizit zatez o potrebna kila, bud uplne vyprazdnit jeden velky pytel nebo od kazdeho ubrat trochu.... Pro mne je nejsnazsi prestat jist blby jidlo, kdyz prestanu jist uplne, tak uberu i z pytle zaneseni organizmu, muzu zacit zas sportovat... Priklad s lodickou vysvetluje i proc se nekdo vyleci odbouranim stresu a nekdo jiny zmenou jidla... Zkratka se mu snizi celkova zatez.
Jeden bylinkar, ktereho si velice vazim, uznava vliv dedicnosti, ale vzdy pise, ze to lze prekonat. Napriklad nekde pise, volne prelozeno:
„Jak porad rikam, nase zdravi perfektne odpovida tomu co jsme zdedili zmixovanemu s nasim zivotnim stylem. Takze nesvadejme vsechno na to co mu varite a co syn ji, ale z jakychkoliv pricin rovnez zdedil lina streva. Ale to, ze vas syn muze byt geneticky nachylny k zacpe NEZNAMENA, ze musí se zacpou zit.
Co můžeme udělat, je změnit jeho jidelnicek tak, aby obsahoval dostatek vlákniny a dalších latek tak, že bude mit normalni vylucovani. A potom mu muzeme dat nejake bylinky které zaruceji, ze bude mit normalni stolici i kdyby jedl cement. “
Takze dedicnost castecne uznavam, ale v zadnem pripade ne jako duvod nelecitelnosti spousty nemoci, jak tento pojem zneuziva oficialni medicina. Te jde pouze o penize a nejvic z nemocnych a jejich pojistoven vytahne, kdyz nemoc prohlasi za nevylecitelnou, protoze ji nekdo "ma v genech". To je ve vetsine pripadu, vcetne meho astma, naprosta lez, ty nemoci nejsou nevylecitelne, jen je nedokazou vylecit doktori schvalenymi leky a postupy. A kdyz to mohou svest na geny, tak aspon nejsou za blbce ze nic neumeji.
Dragan Vujovic kdysi na silvovce rikal, ze
Nemoc je pritel, ktery te upozornuje, ze neco delas blbe. Upozorneni typu borelioza uz bych bral vazne. To neni o tom, ze te neco kouslo, ale je to o oslabene imunite. Jedna moje mrnava pribuzna chodi uz asi 3 roky do lesni skolky. Fakticky zatim do 3 ruznych skolek, jedna dost daleko od prvnich dvou, tedy v uplne jine oblasti, v nektere z nich asi boorelioza je. V urcitych obdobich nachytala kvantum klistat a nektere se stacily hodne zacucnout. Jednou jsem u nich byl a to jich mela 20. Obdobne i dalsi deti z tech skolek. Ale pokud vim, tak tam nikdo nedostal boreliozu ani encefalitidu. Verim ze proto, ze jsou cely den na vzduchu, vetsinou v lese a maji spoustu pohybu a ta mrnava pribuzna i zdravou stravu.
>
Někdo může kouřit, pít a jíst co chce a organismus si nepřekyselí - čím to asi je...?
Nekdo z toho ma problemy driv a nekdo pozdeji. A nekdo to kompenzuje necim jinym, co si neuvedomujes, treba spoustou pohybu venku. Ale i kdyz to tobe tak hezky nefunguje, nemusis mit zdravotni problemy, kdyz das zdravi prednost pred tou blbou zivotospravou.
> ...když budu celoživotně držet dietu ... tak na tom budu líp
Z praxe ti muzu rict, ze to nemusi byt celozivotni. Ale chce to aspon par tydnu az mesicu delat opravdu poctive, aby ses zbavila boreliozy a pak uz si to muzes jen sledovat a obcas regulovat podle zdravotniho stavu. Ja jsem mel nejvetsi problemy s astma a s ocima. V obou pripadech jsem se problemu zbavil za par tydnu, u astma 12 dni hladovky, u oci, paleni a pocit jako kdyz je v ocich pisek, jen zlepseni stravy. A pak jsem hresil opet, jen nepatrne min, ale treba v pripade oci, kdyz jsem citil, ze se to zas vraci, tak jednou za par let, tak jsem zas chvili jedl lip. Kdyz se z toho jednou vyhrabes, tak uz budes chapat co ti to dela a jak se z toho dostat a muzes si to regulovat. Ale na druhou stranu, i kdybys drzela celozivotne dietu, bylo by to asi jen pro tve dobro.
> když na to nemám a honí mě sladká, musím se spokojit s cukrem
Cukr je fakt svinstvo bez ktereho se lze obejit. A to neni o penezich, protoze znam radu lidi, co nesladi vubec, vcetne mne, a maji to jeste levnejsi nez cukr.
>
můžeme se zkusit všichni odstěhovat někam do hor a živit se tam třeba travou
Co mam zkusenosti, tak nejlepsi lecba byva nejlevnejsi. Koupani v ledove vode, hladovky, rychla chuze, posilovani, trampolina na rozhybani lymfy (ja mam za 300,-), pampeliskove salaty a caj z kopriv, ocista strev, ocista jater, ... A vubec neni nutne odstehovat se do hor, kdyz si trochu utrhnes od ust a das trochu pohybu, coz lze i v byte ve meste...
Jo, bohuzel, mozna jsi fakt zdedila blbou imunitu, takze jsi nevydrzela zatez z jidla tak dlouho jak ostatni a musis zdravi resit driv nez oni. A mas dve moznosti, bud si budes jen stezovat a hledat zazracnou lecbu, treba tu strevni transplantaci, nebo zacnes delat ty ocisty a zmenis jidelnicek (nebo zkusis jak transplantaci, tak ocisty a stravu).
>
a kupovat jen zdravé (ale které to dnes jsou??) potraviny
Urcite je lepsi BIO zelenina, ale ja jednou za par dni dojdu vecer ve 20.30 do Kauflandu, kdy u nekterych druhu zeleniny stahujou cenu treba z 19.90 na 3.90 a prestoze to asi ma v sobe pesticidy a herbicidy, tak se po tom citim mnohem lip nez po normalnim jidle a v praxi to funguje. Ty pesticidy v sobe asi maji i knedliky, ale ta nebio zelenina ma, doufam, navic enzymy a vitaminy, i kdyz neni dokonala.
Pro zajimavost, uz se aspon chystas na ocistu jater olivovym olejem? A co vlastne jis?
Drzim ti palce,
Pavel