Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Magnetické Motory
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
graf...
Ten graf ukazuje poměr síla x vzdálenost v případě magnet/kov, nebo magnet/magnet?
Je to tvé měření, nebo údaje dodavatele? Už si to nepamatuji, ale myslím že výrobci udávají poměr magnet/kov.
Držím palce ať ti to běží a nenech se ode mě odradit. Občas, když se mi něco nezdá, nepříjemně rejpu
Je to tvé měření, nebo údaje dodavatele? Už si to nepamatuji, ale myslím že výrobci udávají poměr magnet/kov.
Držím palce ať ti to běží a nenech se ode mě odradit. Občas, když se mi něco nezdá, nepříjemně rejpu
- adam.benda
- Zasloužilý člen
- Dal: 151 poděkování
- Dostal: 258 poděkování
Rozklad sil
Ok, tady to je. Způsob "přečtení" sil, působících na magnety rotoru, je docela zajímavý.. Na přiloženém obrázku je magnet rotoru (v postupně třech polohách) vůči magnetu statoru. Vektor "hlavní" síly působící mezi magnety se dá nalézt tak, že se zkonstruuje spojnice středů čel magnetů (červená čára).. tu lze považovat za směr působení síly. (Není to oficiální znění fyziky, fyzika si to řeší samozřejmě jinak a mnohem složitěji, ale zjedušeně to tak lze říct a určitým způsobem za to ručím). Pak tedy ten slíbený rozklad sil..: F ..síla mezi magnety, Fn ..normálová síla k ose otáčení, Ft ..tečná síla, vytvářející kroutící moment rotoru, tedy síla pro nás nejpodstatnější. Hezky je na snímcích vidět, jak v poloze 1 působí Ft levotočivě, v poloze 3 pravotočivě a mezník, který tyto dvě skutečnosti odděluje, je poloha 2, kde Ft je nulová a normálové síle odpovídá celková síla mezi magnety F.boboo píše:.... Možná pro názornost by bylo dobré do Tvých obrázků vkreslit místo několika šipek jedmu a provést silový rozklad sil do směrů x a y - kolmo na rameno rotoru. ....
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- adam.benda
- Zasloužilý člen
pístový motor; Stealth; stínění; ...
Já se na ruský patent dívám trochu skepticky, vidím v tom rovnovážnou polohu, ale nic jsem nestavěl, nezkoušel, atd., takže klidně nemusím mít pravdu...nanopile píše:Presne tak, jedná sa o ruský patent. Prečo nejde som už tu rozoberal. Ide o problematickú membránu. Ideálne by bolo keby prerušila magn. tok a sama sa nepriťahovala. Ale tak to nefunguje.
Co? ..Občas některým výkřikům do tmy nerozumím...wh173 píše:uz nic smazat
Sedlák, vítám Tě mezi námi!Sedlák píše:konstrukce letounů stealth. Povrch letounů (dnes i lodí a raket) je konstruován většinou jako sendvičový z různých kompozitních materiálů (m.j. i uhlík) a s rchní vrstvou - nátěrem REM. Vím, že materiály mají pohlcovat ELEKTROmagnetické vlny a případně je měnit na tepelnou energii, ale jak daleko je k magnetismu?
Zajímavý nápad! Sice se trošku obávám, že u letounů dost hraje roli, že elektromagnetické záření je periodická funkce.. nevím, jestli to půjde použít na stálé magnetické pole... ale tebou zmíněný dokument si zaručeně prostuduju! Dobrá poznámka.
Fyzika (ta nejvyšší) by tohle měla mít vyřešeno,... dnes jsem si pořídil nějaké materiály, které budu nějaký čas studovat a pokusím se zorientovat, jsou-li na to nějaké klíče... měly by být.DrJarda píše:Mezi dva odpuzující se póly magnetů vložte kovovou kuličku a dejte ji k jednomu magnetu. -o - Pak zkuste přibližovat druhý magnet. Bude stále odpuzován, ALE pak překročí hranici a přitáhne se ke kuličce -o- Jak velká je tato hranice??? V takovýchto případech budeme muset pracovat velmi velmi přesně.
Ano, ty obrázky velice dobře vypovídají o skutečnosti, povedlo se ti to hezky znázornit.DrJarda píše:Adamova Omega a tvarování magnetického pole absorbčním materiálem Permalloy...
Tady to vypadá nadějně a přikládám i obrázky, proč si to myslím - jak si to představuji.
Je to správně Adame? Rolling Eyes
Viditelně nemám představivost uzpůsobenou tvým nápovědám... bohužel..Old_Surfer píše:Inak, myslel som, ze minimalne adam.benda pochopi viac z toho, co som mu napisal, aj do SZ, aspon principialne.
Kazdopadne, chcem aby sa vedelo, ze riesenie existuje a nie je vobec zlozite. Mal som len problem, ktory som tu na zaciatku popisal a kde nikto nemal zaujem mi trochu helfnut. Tento problem je dorieseny a tak, ako som napisal aj pre adam.benda, video zverejnim az v momente, ked sa bude tocit nepretrzite viac, ako 150 hod.
Tak držím palce, ať se točí, těším se na video
Re: pístový motor; Stealth; stínění; ...
Já se na ruský patent dívám trochu skepticky, vidím v tom rovnovážnou polohu, ale nic jsem nestavěl, nezkoušel, atd., takže klidně nemusím mít pravdu...adam.benda píše:nanopile píše:Presne tak, jedná sa o ruský patent. Prečo nejde som už tu rozoberal. Ide o problematickú membránu. Ideálne by bolo keby prerušila magn. tok a sama sa nepriťahovala. Ale tak to nefunguje.
[kde si myslíš, že by mohla nastať rovnovážna poloha?
Re: pístový motor;
Bingo! Přesně o tom jsem psal na případu s kovovou kuličkou. Ty máš místo ní plech. Možná by se někdy dalo využít té tenké hranice, kde se přitažlivé a odpudivé síly vyrovnávají. Ale pak se zase bude muset řešit maximální přesnost výroby jak ji zmínil Old_Surfertbest píše:...přišel jsem na zajímavou věc co se týče stínění železem. Do vzdálenosti asi 4mm se i přes železo magnety odpuzují. Ale opravdo lehce, pak se nekompromisně přitáhou k železu.
-
- Zasloužilý člen
Máš na mysli něco jako na obrázku, nebo v patentu?Peter píše:
Co takhle použít místo horního magnetu elektromagnet a energii pro něho získat jinak než ze sítě? (placené). Načasovat spínání (příp. změnu polarity) asi nebude problém.
Také jsem o tom uvažoval. Mám tu rozebraný motor 2l s propálenými písty. Udělat je z carbonu s teflonovými kroužky, prdnout do nich magnet a místo hlavy 4cívky... Krásná sci-fi
- adam.benda
- Zasloužilý člen
To těžko takhle jednoznačně určit, mechanizmus si rovnovážný bod "sám najde"... Ale tbest poznamenal jednu důležitou věc, že přidáním setrvačníku by se to odstranění rovnovážné polohy dalo vyřešit. -To mě nenapadlo a je to tak, takže svůj pohled na ruský patent měním.nanopile píše:kde si myslíš, že by mohla nastať rovnovážna poloha?
- adam.benda
- Zasloužilý člen
Přidání do mlýna
Tak tohle nevypadá vůbec špatně, opět asi potřeba připojit setrvačník.. ale jinak ok. Že nás to nikdy nenapadlo co...Sedlák píše:Má trocha do mlýna: Jukněte na tuto vizualizaci. Nápad mi přijde velmi dobrý a nepostrádá jednoduchou genialitu. Velmi efektně eliminoval vámi uváděný "bod odporu".
- adam.benda
- Zasloužilý člen
Teda tohle je panečku počteníčko!!! Vše, co jste chtěli o magnetech vědět a báli jste se zeptat... Skutečně hodně dobrýDrJarda píše:....
Docela dobré počteníčko o permanentních magnetech je na
http://www.sinomag.cz/data/sinomag/down ... agnety.pdf
....
Zdravím Adama a ostatní,
díky za rozkreslení silových poměrů,zmáknul jsi to bezvadně a názorně.Co z toho vyplývá?Domnívám se,že si nemůžeme dovolit plýtvat silou magnetů a z uvedeného je zřejmé,že při první fázi přibližování magnetů nám Ft působí proti směru otáčení v druhé fázi nevytváří žádný kladný kroutící moment a až teprve ve třetí fázi Ft vytváří kladný kroutící moment a to ještě její velikost je částečná,neboť výsledná síla F se dělí na Fn a tolik potřebnou Ft.Je to tak,že ze tří znázorněných fází je jen jedna činná.Naší snahou by mělo býti aby F = Ft !!! Což si myslím,že při pohybu po kruhové trajektorii asi bude problém.
Myslím,že nejvyšší využití přitažlivé-odpudivé síly je při pohybu přímočarém a při,co nejmenším zdvihu !!
Při pohledu na ten " hvězdicový motor " se nemohu zbavit dojmu,že "vše již tady bylo " !!!
díky za rozkreslení silových poměrů,zmáknul jsi to bezvadně a názorně.Co z toho vyplývá?Domnívám se,že si nemůžeme dovolit plýtvat silou magnetů a z uvedeného je zřejmé,že při první fázi přibližování magnetů nám Ft působí proti směru otáčení v druhé fázi nevytváří žádný kladný kroutící moment a až teprve ve třetí fázi Ft vytváří kladný kroutící moment a to ještě její velikost je částečná,neboť výsledná síla F se dělí na Fn a tolik potřebnou Ft.Je to tak,že ze tří znázorněných fází je jen jedna činná.Naší snahou by mělo býti aby F = Ft !!! Což si myslím,že při pohybu po kruhové trajektorii asi bude problém.
Myslím,že nejvyšší využití přitažlivé-odpudivé síly je při pohybu přímočarém a při,co nejmenším zdvihu !!
Při pohledu na ten " hvězdicový motor " se nemohu zbavit dojmu,že "vše již tady bylo " !!!
- adam.benda
- Zasloužilý člen
Štípání kružnice :)
Chtít Ft = F, to už mi přijde jako opravdu velký luxus.. Co se snažíš naznačit tím pohybem přímočarým..? Když kružnici přeštípnu, taky jí můžu natáhnout do přímky.. bude to přímočarý pohyb, ale situace kolem sil bude stejná...boboo píše:.... Naší snahou by mělo býti aby F = Ft !!! Což si myslím,že při pohybu po kruhové trajektorii asi bude problém. Myslím,že nejvyšší využití přitažlivé-odpudivé síly je při pohybu přímočarém a při,co nejmenším zdvihu !! ....
Chci tím naznačit,že pokud budeme nechávat magnety kroužit rotorem,dostáváme se stále a dokola do problémů rozkladu sil.
Jen v jednom pohybu bude F = Ft ( samozřejmě přibližně ) a to pokud necháme magnet přitáhnout jiným magnetem.Prostě a jednoduše je "přilepit" k sobě,potom si myslím,že přítažná nebo odpudivá síla magnetů bude nejlépe využitelná.
Záleží teď na mechanizmu převodu pohybu přímočarého na rotační !!!!!!!!!
To lze mechanickým převodem ( dopředu upozorňuji,že použití klasického klikového způsobu je to nejméně optimální ) a nebo i jinak.Třeba přeměnit přímočarý pohyb magnetu v cívce na napětí .................
.................... mám na mysli převod západkou a rohatkou.Kdy velikost zubu je dána zdvihem.Velikost zdvihu cca 5 mm - dolní úvrať a horní úvrať 1 mm.
Např: výše zmíněný neodym má při spodní úvrati,tj.5 mm vzdálenosti tah cca 40 kg a při horní úvrati 60 kg,no a v tíhovém poli Země ( to jen ptro Ty,kterým vadí záměna kg za N ) to je 400 N a 600 N a dokážeš si představit ten "krouťák" na metrové páce ??????? [/b]
Jen v jednom pohybu bude F = Ft ( samozřejmě přibližně ) a to pokud necháme magnet přitáhnout jiným magnetem.Prostě a jednoduše je "přilepit" k sobě,potom si myslím,že přítažná nebo odpudivá síla magnetů bude nejlépe využitelná.
Záleží teď na mechanizmu převodu pohybu přímočarého na rotační !!!!!!!!!
To lze mechanickým převodem ( dopředu upozorňuji,že použití klasického klikového způsobu je to nejméně optimální ) a nebo i jinak.Třeba přeměnit přímočarý pohyb magnetu v cívce na napětí .................
.................... mám na mysli převod západkou a rohatkou.Kdy velikost zubu je dána zdvihem.Velikost zdvihu cca 5 mm - dolní úvrať a horní úvrať 1 mm.
Např: výše zmíněný neodym má při spodní úvrati,tj.5 mm vzdálenosti tah cca 40 kg a při horní úvrati 60 kg,no a v tíhovém poli Země ( to jen ptro Ty,kterým vadí záměna kg za N ) to je 400 N a 600 N a dokážeš si představit ten "krouťák" na metrové páce ??????? [/b]
Re: pístový motor;
Že som si to doteraz nevšimol. A to som sa s tým rusom čosi natrápil. Zotrvačník je nahradený okrúhlou membránou, ktorá beží dookola celého dvojvalcového motora. Ale možno je ľahká. Je z 3,5 mm plechu. Možno ak pripojím alternátor bude mať zotrvačnosti dostatok. Ale k tomu mám ešte ďaleko. Treba mi zväčšiť vzdialenosť magnetov, len si myslím, že tým sa zmenší účinnosť. Dá sa to len pokusne a to je zdĺhavé a pracné.tbest píše: Do vzdálenosti asi 4mm se i přes železo magnety odpuzují. Ale opravdo lehce, pak se nekompromisně přitáhou k železu. Možná by tento jev nevadil u toho rusáka. U PMM-01c je to na nic.
-
- Zasloužilý člen
Rotační na přímočarý....
boboo píše: Záleží teď na mechanizmu převodu pohybu přímočarého na rotační !!!!!!!!!
......
To je přesně to co jsem už psal dříve. Přikládám video, kde je to názorně ukázáno a ještě další věc - anomálie chování magnetů v blízkosti neželezných kovů. Také je tam vidět jak změřit odpudivou, nebo přitažlivou sílu dvou magnetů vůči sobě.
Pozn. - má to asi 10min, trochu jsem to sestřihal, celé to mělo 16Mb. Určitě doporučuji!
-
- Zasloužilý člen
Re: Rotační na přímočarý....
zaujimave :-)) a to co si z toho vystrihol je iba vata alebo aj nejake info?tbest píše:boboo píše: Záleží teď na mechanizmu převodu pohybu přímočarého na rotační !!!!!!!!!
......
To je přesně to co jsem už psal dříve. Přikládám video, kde je to názorně ukázáno a ještě další věc - anomálie chování magnetů v blízkosti neželezných kovů. Také je tam vidět jak změřit odpudivou, nebo přitažlivou sílu dvou magnetů vůči sobě.
Pozn. - má to asi 10min, trochu jsem to sestřihal, celé to mělo 16Mb. Určitě doporučuji!