Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetické Motory

Magnetické motory, apod.
Odpovědět
boboo

Příspěvek od boboo »

Prostudoval jsem si ten "ruský pístový MM" a mám k němu dvě zásadní výhrady: ( to,ale neznamená,že by nemohl běžet,avšak neefektivně )
1) - převádět přímočarý pohyb na rotační a ten zpět na přímočarý je dle mého názoru ztrátové
2) - klikový mechanizmus převodu přímočarého pohybu na rotařní je neefektivní a to proto,že pokud se píst-magnet nachází v horní úvrati je klika v přímce a to zrovna v okamžiku nejsilnějšího působení magnetických sil a to jak přitažlivých tak odpudivých tzn. z Adamova rozboru,že Ft = 0 a F = Fn a my potřebujeme pravý opak. A v okamžiku,kdy Ft jako složka F je největší,vzdálil se píst-magnet a celková F klesá,ale vzniknuvši Ft je jen její část ............. je to srozumitelné ?
Rozmýšlím o možném řešení !!!

nanopile
Stálý člen

Příspěvek od nanopile »

boboo píše:Prostudoval jsem si ten "ruský pístový MM" a mám k němu dvě zásadní výhrady: ( to,ale neznamená,že by nemohl běžet,avšak neefektivně )
1) - převádět přímočarý pohyb na rotační a ten zpět na přímočarý je dle mého názoru ztrátové
2) - klikový mechanizmus převodu přímočarého pohybu na rotařní je neefektivní a to proto,že pokud se píst-magnet nachází v horní úvrati je klika v přímce a to zrovna v okamžiku nejsilnějšího působení magnetických sil a to jak přitažlivých tak odpudivých tzn. Rozmýšlím o možném řešení !!!
Že bude bežať neefektívne je to posledné čo ma trápi. Aj tak by bol jediný ktorý by fungoval.
čo sa týka prevodu pohybu a úvah o úvrati, ten istý spôsob je u spaľovacích motorov a fungujú celkom dobre 100 rokov.

Koumes
Stálý člen

Příspěvek od Koumes »

boboo píše: Jenže my potřebujeme to natočení kliky posunout .............
To nasunutí stínícího plechu bych místo posuvným pohybem řešil rotačním a to tak,že kruhová výseč je součástí klikového hřídele a může tvořit i jakýsi setrvačník a při otáčení se v potřebný čas nasune mezi magnety,nebo vysune a magnety odkryje ....................
Boboo, ušetřím tě objevování Ameriky a nasměřuji na úvodní stránky tohoto fóra, kde bylo téma ruského motoru otevřeno a podrobně rozebráno. Vzešlo z toho pár námětů, včetně nákresů modifikací k odstranění mrtvých bodů. Člen fóra Nanopile dokonce jednu z modifikací postavil a oznámil problém s přitažením magnetů k membráně a tím i zastavení motoru.

boboo

Příspěvek od boboo »

O.K. Koumes,mým záměrem bylo upozornit na problémy v mechanice.........
Přitažení k membráně zatím neřeším,pokud vím,tak se tady na fóru objevily účinné plechy z hard disku .........
Myslím,že hodně konstrukcí zde ukázaných a předvedených má právě tyto mechanické nedostatky na které chci upozornit .................
Psal jsem to již ve svých prvních příspěvcích a byly tu zmíněny stránky o permanentních magnetech,kde jsou různé grafy a mimo jiné,je tam mnou zmíněná poznámka o vysunutí magnetů "přilepených" k sobě do strany.Tedy pokud nefunguje stínění tak určitě funguje vysunutí do boku,ale spotřebuji na to 30% přitažné síly magnetu.A i přesto stále zůstavá k dispozici 70% síly a je jen na nás jak ji využijeme a jak s ní naložíme ...................

DrJarda
Stálý člen

Příspěvek od DrJarda »

boboo píše:spotřebuji na to 30% přitažné síly magnetu.A i přesto stále zůstavá k dispozici 70% síly a je jen na nás jak ji využijeme a jak s ní naložíme ...................
Je vidět, jak všichni myslíme v podobných mezích :)
Na straně 38 tbest vložil video a pokud jsem ho dobře sledoval tak před koncem tam mají experimentátoři rotor pod kterým pohybují magnety ze strany na stranu...

nanopile
Stálý člen

Příspěvek od nanopile »

boboo píše: Přitažení k membráně zatím neřeším,pokud vím,tak se tady na fóru objevily účinné plechy z hard disku .........
...................
Tento plech je príliš tenký a neodým ho deformuje tak, že sa mi zasekáva.

tbest
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Stínicí plech

Příspěvek od tbest »

nanopile píše: Tento plech je príliš tenký a neodým ho deformuje tak, že sa mi zasekáva.
Proboha co máš za magnety??? :shock: Ten plech co stíní hdd je sice 2 - 3mm podle typu, ale bez kleští s ním nehnu. :ethink:

Jinak plech s podobnými vlastnostni (teda podle mých zkoušek) je i okolo některých transformátorů a elmagnetů.

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

dát plechy dál

Příspěvek od adam.benda »

jzemlak píše::idea:
Urcite si to taky prectu, jen me napadlo ohledne OMEGA. Dejte ty plechy kus dal, at to mag. pole svedete plechem a nemagnetujete dalsi plech vice nez je treba.
Viz.:
http://kdf.mff.cuni.cz/veletrh/sbornik/ ... Polak.html
jzemlak, vítej!
Jakým způsobem o kus dál? Kudy co jak co kam kde co..? :D
Zajímavý odkaz... i na stránkách v takovém.. řekněme... základo- až středo - -školském ražení se dá najít třeba to, že magnety lze "regenerovat" uměle vyvolaným extrémě intenzivním magnetickým polem...
Naposledy upravil(a) adam.benda dne stř 10 říj 2007 16:53, celkem upraveno 2 x.

nanopile
Stálý člen

Re: Stínicí plech

Příspěvek od nanopile »

tbest píše:
nanopile píše: Tento plech je príliš tenký a neodým ho deformuje tak, že sa mi zasekáva.
Proboha co máš za magnety??? :shock: Ten plech co stíní hdd je sice 2 - 3mm podle typu, ale bez kleští s ním nehnu. :ethink:

Jinak plech s podobnými vlastnostni (teda podle mých zkoušek) je i okolo některých transformátorů a elmagnetů.
Magnety mám neodýmy ale asi mám blbý plech, lebo ten má 0,5 mm.
Musím rozobrať iný hard disk. Trafo s takým plechom som zatiaľ nevidel. Kde sa vyskytuje také trafo?

tbest
Zasloužilý člen

Permalloy

Příspěvek od tbest »

Adame hoď sem víc info o Permalloy :epray:
U PMM-01c jsem zkoušel i stínicí plechy z elmagnetů - 3mm, ale pořád nemůžu dosáhnout efektu vtažení do brány a následného vystřelení. Jak kombinuju polaritu magnetů, tak dosáhnu buď vtažení, nebo jen vystřelení. Vždy ale je tam ještě zbytkové pole, které brání jednou vtažení, podruhé zase opuštění brány. Zkrátka ty plechy co jsou na originál videu, musí sakra dobře stínit.
Jinak ty plechy z hdd, elmagnetů atd. po přiložení magnetu, sami přitahují kovové předměty, dokonce lze pozorovat, jakoby slabý náznak pólů na hranách :shock:
Jěště mě napadlo, jestli magnet rotoru nemá mít okolo sebe také stínění.
Pokud máš permalloy a opravdu za ním není znatelné pole, je to možná BINGO :idea:
Všechny jevy zde popsané jsou zjištěné na základě pozorování, tudíž se mohou lišit od obecně známých pojmů a simulací. :D :D :D

adam.benda
Zasloužilý člen

výběr matroše na http://www.ryston.cz

DrJarda píše:.... Konktrétně třeba na http://www.ryston.cz/windows-1250/magnetics.html
je na výběr dost typů permalloyů, ale nevím jak by se tvářili na maloobchodní objednávku typu "3 dm čtverečný nějakého plechu z Permalloye". Chce to člověka s většími znalostmi než mám já. A možná také s větší peněženkou :laugh:

Více na http://www.ryston.cz/
firma MAGNETICS a firma VAC
Tak v objednávání něčeho takového tolik zběhlý nejsem... obchodní názvy neznám.. ale prošel bych ty katalogy a přehledy sortimentu... zaměřoval bych se na slitiny Fe+Si nebo Fe+Ni a na vysokou permeabilitu (hodnoty asi až řádově v tisícech.. třeba to ale potřeba není, nejsem si jist..) a někde jsem tam zahlédl i přímo obchodní označení Permalloy 80, Supermalloy, atd... Asi ti dost zkomplikují život rozměry a tvar jejich materiálů...
..Přemýšlím o tom, jestli hledět i na únosnost magnetické indukce materiálu.. pokud ano, myslím, že by bylo lepší, vybírat materiály s vyšší únosností.. ale zda na ní vůbec hledět.., v tom si moc jist nejsem...

dodatek: tento příspěvek jsem psal bez vědomí toho, jaké informace nám dnes poskytl Akord.. jeho příspěvku jsem se všiml až později..
Naposledy upravil(a) adam.benda dne čtv 11 říj 2007 23:50, celkem upraveno 1 x.

adam.benda
Zasloužilý člen

absorbční kalíšek

boboo píše:Podívejte se na tyto stránky,používají tam k odstínění magnetů kovový kalíšek a pro kontrolu stínění použili busolu,prý se a ni nehne ..... střelka:
kdf.mff.cuni/veletrh/sborník/rozsírene/Polak/22_Polak.html
To je přesně ono. Pokud si info z toho webu pamatuju správně, kalíšek je část reproduktoru a jak se tu zmínil martycz, kterého tedy ještě oficiálně vítám, :) i ten je z magneticky měkkého materiálu..

adam.benda
Zasloužilý člen

kalíšky..

jzemlak píše:Tak jsem se pokusil nakreslit "hrnkovy" system odpuzovani magnetu, snad jsem nekde neudelal chybu... :|
To je přesně ono, chybu jsi neudělal.. ;) Možná, že pokud by byl takhle magnet vyloženě "utopen" v kalíšku, bylo by hodně absorbováno magnetické pole i na otevřené straně kalíšku.. více či méně.. a tak by se dva kalíšky otevřenými stranami k sobě odpuzovaly možná málo.. nebo vůbec...

..a k dalším příspěvkům zase někdy příště, jdu spát. :)

xzzzx
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Resite hovadiny?

Příspěvek od xzzzx »

Podivej te se na ty obrázky. Pokud by byl nekde problem stacilo by jen prodloužit magnety. Zkusil bych odstinit jednu stranu. Dokonce si troufnu rict ze to fungovat bude pokud se ta druha strana odstini druhym magnetem(////////////) samozrejme do kruhu a to same na statoru. Nemam overeno. Pokud do neceho delate tak potrebujete magnety!!! Investujete spoustu casu do kresleni blbosti misto toho aby nekdo vzal magnety a prilepl na gramofonovou desku sekundakem. Osvecilo se mi laborovat na starem gramofonu! Staci odelat remen k motorku a mate laborator jak v NASA. Pripada te mi jak ve skole. Pisete do sesitu, ktery se pak stejne nepouzije. A kdyz ho chcete pouzit tak uz je na onom svete.
(((o:
PS:Tak a ted do me! Stejne mate hov.. na praci.
Vytvorte si partu 20 lidi co daji dohromady magnetky za 10tis. sejdou se na jeden den nekde v hospode a to by bylo aby nic nebylo. A kdyz nic tak si aspon date do nosu.((o: Hlasim se jako prvni!

Svět zboř! Já budu stát.
nanopile
Stálý člen

Příspěvek od nanopile »

to : xzzzx Absolut súhlas. Ja som skúšal rotačné mag. mot. na kotúčovom magnetofóne. Vlastne na zbytkoch z neho. Malo to výhodu dvoch kotúčov oproti jednému na gramofóne. Magnety som lepil najprv obojstrannou páskou a keď uleteli tak sekunďákom. Čo sa týka toho sedenia a experimentovania v krčme som abstinent nefajčiar. Kurva zas mi spadol špak do piva.

Odpovědět

Zpět na „Magnetismus“