Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

TOPENÍ ..vodou?

Souhrn všeobecných informací nejen pro "Vodíkáře".
Odpovědět
Iv
Zasloužilý člen
Dostal: 8 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: spalování vody

Příspěvek od Iv »

Honza píše:Kazalin ahojky,
spalování kyslíkovodíkové směsi znám ze svářečky dle Urob si sám.
Tam se píše že min. tlak do hořáku musí být 0,6 atm (60 kPa), Elabs doporučuje 300 kPa a já se s ním po zkušenostech ztotožňuji. Zkoušel jsem sintrovanou bronz přes balónek, nebyl tam tlak tak mi to tak krásně řachlo že jsem 1/2 hodiny neslyšel.
Ale to se bavíme o "B" a stále nám chybí to "A", tj. dostatek plynu za zadkem o tlaku 3 atm.
Ať se daří Honza
A nestačilo by Vám pánové pro začátek ho jen míchat?To by bylo úspor a bez velkých úprav?
Iv.

Kazalin
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: spalování vody

Příspěvek od Kazalin »

Já bych jej zamíchal, ale není s čím. To bych musel vybudovat plynovou přípojku a to bych dal bratru 50tis. plynárnám. Jedině tak s propanbutanem z lahve. A za 50tis. mám dřevo na 10 zim.
Ale nápad k dalšímu studiu to není špatné.
Honzo, co ty na to jako odborník na zem. plyn?

Hledám, zkoumám,poznávám.
Honza

směs plynů

Příspěvek od Honza »

Kazalin+Iv., jako nápad na snížení třaskavosti směsi H2+O to mám v palici pořád, ale zatím ten zamní plyn není s čím směšovat. Neumím elektroniku a to se pak těžko laboruje s nějakým vyvíječem, skládám informace jako puzzle. De to pomalinku ale ide.
Tak ať nám to brzy bublá Honza

Iv
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: směs plynů

Příspěvek od Iv »

Myslím si,že jde jen o rychlost plynu v trysce a ta se dá u Honewylu seřídit.Možná se pletu.

Nobody

miesanie plynov

Příspěvek od Nobody »

Nazdar panovia,
vidim ze to zacina naberat iny smer, ale budiz.Mne osobne by sa
skor pacilo oddelit kyslik a vodik,ale aj cesta miesania je schodna.
Uz som povedal ze nie som chemik, takze nech sa vyjadria kompetentny.
Co takto vyrobit zmes napriklad metanu pridavanim CO, alebo pouzitim
tazkych uhlovodikov v kvapalnej alebo plynnej faze?POKIAL BY TO BOLO ENENRGETICKY VYHODNE, dal by sa vyrobit aj metanol, ktory sa da priamo naliat do nadrze auta...

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

metanol

Příspěvek od lajos »

Ten metanol, nepoužívá se u modelářských detonačních motorků?

Nobody

to Lajos

Příspěvek od Nobody »

Myslim ze sa pouzival eter s ricinovym olejom, ale mozno aj metanol.
Zistim a zajtra napisem. Metanol (metylalkohol) je mozne pouzit podobne ako benzin. vyroba je popisana na nete.

ojozo
Stálý člen

Re:metanol

Příspěvek od ojozo »

80%Metanol + 20% ricinovy olej => modelarske motory tzv. zhaviky, cize maju zhaviacu sviecku

40%petrolej +30%eter +30%ricin =>modelarske detonacne motory, nemaju sviecku ale proti-piest, ktorym sa nastavuje kompresny pomer

Iv
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: vodík x metanol

Příspěvek od Iv »

berky píše:nechci zatracovat výrobu jiných paliv z vyrobeného vodíku, ale asi to nebude tak efektivní - musí se dodat další palivo (minimálně uhlík). Metanol se vyrábí různými způsoby - nejlevnější je reakce žhavého uhlí, vodní páry + katalyzátor. Je to podobné jako výroba vodíku z uhlí, ale tady vzniká metanol. Další relativně levnou možností je mírná oxidace metanu. Poslední dobou se začíná znovu prosazovat "suchá destilace dřeva". Metanol je sice parádní přísada do benzínu - zvyšuje oktanové číslo (má přes 100) a "chladí" motor - ale má asi poloviční výhřevnost proti benzínu, takže asi dvojnásobnou spotřebu a je to dost svinstvo. Dobrý protijed je alkohol, takže kdo dělá s metanolem, musí chlastat :) Pořád si ale myslím, že pokud dokážeme efektivně vyrobit vodík, resp. kyslíkovodíkovou směs, je lepší to spalovat přímo. Nevím jakým způsobem by šlo jednoduše oddělit vodík od kyslíku. Ale dost často je uváděno, že paravodík je mnohem bezpečnější a pomaleji hoří, takže by měla být bezpečnější i směs. Měl by jít vyrobit přidáním cívky do elektrolyzéru. Praktické zkušenosti s tím nemám, ale možná někdo jiný ano.

berky
U družstva DESTILA jsem měl patent na úpravu kotle,právě na výrobu plynu přes žhavé jádro topeniště,nějakou chvíli to pak vyráběli než začali dělat jen plynové kotle. Bylo to tehdy hned rozebrané.Ale o to nejde,nevím co tady přátelé řešíte,ta vodíková vyrobená směs se dá normálně spalovat,tak stavěte,máte tady přeci vše,třeba ten kdo má plynovou přípojku nemusí ani stavět tak výkonný reaktor,ale ušetří hodně,hodně,to si piště.Jen na reaktor nezapomeňte vložit zpětný ventil a reaktor musí odolat větším tlakům,ale to tady bylo taky řešeno filtračními nádobami a to je dobré řešení.

Nobody

re miesanie plynov

Příspěvek od Nobody »

Ahoj Ivan,
plne s Tebou suhlasim, nechcel som vyvolat polemiku o metane,metanole...a ka sa tym niekto chce vazne zaoberat,bolo by vhodne na to zalozit novu kolonku.
Chcem sa Ta opytat, mas na mysli spetny ventil na vystupe z reaktoru
v ceste odchadzajucej zmesi? Dik.

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

generátor

Příspěvek od lajos »

Generátor ničím nenahradíš. Nezabýval jsem se s tím ale dalo by se z PC nebo z notbuku pomocí programu (soft bude určitě na netu) vytvořit funkci generátoru a přes některý doporučený port vyvést, otázka zatížitelnosti popř. jak zesílit tento výstup a zabezpečit aby jste si neoddělaly počítač.
Mohlo by to být levnější než bazarový generátor a o jeden krám míň na stole.

jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

RC generátor

Příspěvek od jeff »

RC generátor ničím nenahradíš, to je pěkně řečeno. Jako se kdysi říkávalo, že mléko ničím nenahradíš, až jsme přišli nato, že se dá nahradit pivem.
Starý Rc generátor od 10Hz do cca 1MHz se dá pořídit za nějakých 200 - 300,- Kč. Na stránkách http://oldradio.cz je i malá inzerce, kde bývají různé měřáky. Chce to jen chvíli hledat a stejně si myslím, že gener je gener a i když ho nahradíš kompem, vzhledem k prováděným pokusům je rozhodně daleko víc blbuvzdornější.

Jeff

Nobody

to Berky

Příspěvek od Nobody »

Berky, nie som chemik o paravodiku mas nieco malo na http://vodik.czweb.org je to len modifikacia vodiku.Ci skutocne hori pomalsie neviem dam to za ulohu chemikom a napisem.Myslim si vsak ze podstatne je urobit dostatocne efektivnou metodou prislusne mnozstvo vodika.Technologia na jeho vyuzitie (spalenie, palivove clanky) patri do inej kategorie.

Odpovědět

Zpět na „Rozklad vody a vodík - všeobecně“