no, spis bych do tam dal vymenik... viz obrazek....Ilem píše: Za předpokladu dobré filtrace vody by to mohlo fungovat. Pokud je ovšem dostatečný průtok vody (kdyby měla 20stC a barák tepelnou ztrátu 20 kW, potřebuje asi 1l/2s)
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Tepelné čerpadlo
- wh173
- Starší člen
- Dostal: 1 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: RE: Pokus
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Who told you, you could do this like that?
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jasně, že výměník. Bez výměníku je to nesmysl. Jde o to, že se bude zanášet solemi.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- sano
- Zasloužilý člen
- Dostal: 18 poděkování
- wh173
- Starší člen
- Dostal: 1 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
bude tenhle problem se solemi treba i v rece?Ilem píše:Jasně, že výměník. Bez výměníku je to nesmysl. Jde o to, že se bude zanášet solemi.
Who told you, you could do this like that?
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Jak chceš, Šmíráku. Jedna vana - cca 100l teplota vody 40stC (víc se nedá vydržet) teplota studené 10stC. Oteplení - 30st. Měrné teplo vody- 4,2 kJ......4,2kWsobčas_se_sem_kouknuvší píše:Spočti si, kolik tepla utíká tímto způsobem do kanalizace zcela nevyužito. Např. i třeba jenom s jednou vypuštěnou vanou po vykoupání se.
Spotřeba...100x30x4,2 = 12 600 kWs to je 3,5 kWh
Při zpětném odebírání tepla se dá jít až na 2stC, tak získáš teoreticky (za předpokladu izolované soustavy) ještě o trochu víc.
Naposledy upravil(a) Ilem dne stř 07 lis 2007 14:20, celkem upraveno 1 x.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Profi firmy vůbec neudělají systém voda-voda, pokud není zaručen nízký obsah rozpuštěných iontů ve vodě. Mají přesná čísla, ale ty už si nepamatuju. Jde o to, že pak nemůžou garantovat přestup tepla ve výměníku . Usazeniny se vylučují i při ochlazování, ne jen při ohřívání. Prohlídni si někdy rychlovarnou konev - je to podobné, i když ne tak hrozné.wh173 píše: bude tenhle problem se solemi treba i v rece?
Říční voda je převážně dešťová, tudíž měkká. Ten problém by tam nemusel nastat v takové míře, jako u vody pramenité. V kanalizaci toho ale teče mnohem víc například moč, kterou se z těla vylučují nežádoucí látky, potom prací prášky, mastnoty,...
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Re.:pokus
Sano, sežeň si na Hydrometeorogickém ústavu tabulky slunečního svitu a vezmi si do ruky kalkulačku. Zjistíš, že ta investice se nikdy nevrátí. To už mám taky za sebou. V létě nevíš, kam s teplem a v zimě je to k ničemu. Kdyby se to dalo napytlovat, ale to bys musel mít bazén o velikosti rodinného domu " Heinz Schulz - Energie ze slunce a země"sano píše:nejako vás ta kanalizácia priťahuje.
A pri tom slnka je všade dosť.
s.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
Vždyť jo, IleIlem píše:Jak chceš, Šmíráku. Jedna vana - cca 100l teplota vody 40stC (víc se nedá vydržet) teplota studené 10stC. Oteplení - 30st. Měrné teplo vody- 4,2 kJ......4,2kWs
Spotřeba...100x30x4,2 = 12 600 kWs to je 3,5 kWh
Při zpětném odebírání tepla se dá jít až na 2stC, tak získáš teoreticky (za předpokladu izolované soustavy) ještě o trochu víc.
Moje přítelkyně bydlí v komunistickým maxipaneláku o 12 patrech, 3 famílie na poschodí (2 větší byty + garsonka) a to celý x 8 vchodů. Takový malý město. Hmm. To potom už začíná být docela slušná porce. K tomu si připočti to ostatní - např. mytí nádobí, pračky atd.
Díky místní překupníkům tepla a teplé vody by se totiž vyplatil ohřev i topení pomocí elektřiny. Ale nejde to, neb naši zdejší radní mají v této firmě šikovně umístěné podíly. A smlouvy jsou podepsány na 25 let dopředu (i u těch, které byly prodány do soukr. vlastnictví).
Jít se dá až téměř k nule - teoreticky. Zkrátka o nějakou tu desetinku výše aby to nezmrzlo + malá rezerva, takže máš pravdu, 2st je akunrát. Jo a děkuji Ti za názorný výpočet.
A ten mít naplněn kamením (v oleji).Ilem píše:Sano, sežeň si na Hydrometeorogickém ústavu tabulky slunečního svitu a vezmi si do ruky kalkulačku. Zjistíš, že ta investice se nikdy nevrátí. To už mám taky za sebou. V létě nevíš, kam s teplem a v zimě je to k ničemu. Kdyby se to dalo napytlovat, ale to bys musel mít bazén o velikosti rodinného domu " Heinz Schulz - Energie ze slunce a země"
Účinnost tepelného čerpadla
Dotaz (nejen) na Ila,
Má někdo z vás informaci ohledně nejvyššího dosaženého koeficientu účinnosti tep. čerpadla ???
Někde jsem četl, zhruba 2 roky nazad, že pomocí tepelných trubic se tato hodnota již posunula k naprosto neskutečnému číslu 12. Protože je však tato technologie poměrně finančně nákladná, používá se zatím pouze v malém k chlazení procesorů, ale co si budeme povídat, její zlevnění a mohutné rozšíření je pouze otázkou času.
No, ještě malý kousek a můžeme se pomalu začít zabývat myšlenkou tepelných motorů poháněných tepelným čerpadlem. Např. takový Stirling s rozvětvenou kaskádou TČ + navíc ještě TČ k přečerpávání energie studená >> teplá část. Hmmm.
Má někdo z vás informaci ohledně nejvyššího dosaženého koeficientu účinnosti tep. čerpadla ???
Někde jsem četl, zhruba 2 roky nazad, že pomocí tepelných trubic se tato hodnota již posunula k naprosto neskutečnému číslu 12. Protože je však tato technologie poměrně finančně nákladná, používá se zatím pouze v malém k chlazení procesorů, ale co si budeme povídat, její zlevnění a mohutné rozšíření je pouze otázkou času.
No, ještě malý kousek a můžeme se pomalu začít zabývat myšlenkou tepelných motorů poháněných tepelným čerpadlem. Např. takový Stirling s rozvětvenou kaskádou TČ + navíc ještě TČ k přečerpávání energie studená >> teplá část. Hmmm.
kanalizacia
Pre Item: nepíšem nič o vzduchu, a ten výparník , ktorý spomínaš, keby bol nerezový tak nezhnije, občas ich dostať v kovošrot. videl som aj plastový, bežne sa používajú ako zemné, bolo to jeho vývojové štádium. opčas šmírujíci má pravdu. Chodís po meste a kanál smrdí tak či tak. Keď si na konci mesta, odvetrávacia šachta - komin a žiadny probmém. Najbližšie je WH173.
.. a načo filtracia vody?
...a načo povolenie správcu?
Obyčajné veci.
Poznám šialencov, ktorí tvrdia, že sa to nedá, atď. Poznám dôverne ešte viac šialencov s VŠ technickým vzdelaním, ktorí ťa bezhlavo upália za vyhlásenie, že vyrábaš elektrinu zo zelenej trávy.
...táá teraz jak?
.. a načo filtracia vody?
...a načo povolenie správcu?
Obyčajné veci.
Poznám šialencov, ktorí tvrdia, že sa to nedá, atď. Poznám dôverne ešte viac šialencov s VŠ technickým vzdelaním, ktorí ťa bezhlavo upália za vyhlásenie, že vyrábaš elektrinu zo zelenej trávy.
...táá teraz jak?
Navíc pro stálý provoz je dobré, když je vstupní teplota co nejstabilnější. Lépe se potom "ladí účinnost" celého systému.Ilem píše:Sano, sežeň si na Hydrometeorogickém ústavu tabulky slunečního svitu a vezmi si do ruky kalkulačku. Zjistíš, že ta investice se nikdy nevrátí.
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Nechci se s nikým hádat. Jde všechno. I chcíplá koza. Jen jsem chtěl upozornit na možná úskalí, protože tyhle úvahy už mám za sebou. Mám doma funkční tepelné čerpadlo, které jsem vlastnoručně postavil a těch problémů, pokud vás to zajímá je ještě mnohem víc. Stavěl jsem to 3 roky, než jsem to jakžtakž vychytal.
Ale nechci vám brát vaše sny, měl jsem je taky a taky jsem nechtěl slyšet "moudré" rady.
Ale nechci vám brát vaše sny, měl jsem je taky a taky jsem nechtěl slyšet "moudré" rady.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
Pokrok nezastavíš
Rozhodně v tom Ile dál pokračuji, neb těch moudrých a zkušených rad není nikdy dost. Stejně tak jako kacířů, rebelů i nevěřících Tomášů.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Účinnost tepelného čerpadla
Přesně v tomhle stadiu jsem to včera odložil /vodní píst/.Mám za to, že to už je překonané, zrovna jako např motor s teplosměnnou lopatkou,Šmírák_předvídající_snící píše: No, ještě malý kousek a můžeme se pomalu začít zabývat myšlenkou tepelných motorů poháněných tepelným čerpadlem. Např. takový Stirling s rozvětvenou kaskádou TČ + navíc ještě TČ k přečerpávání energie studená >> teplá část. Hmmm.
který jsem kdysi vymyslel, ale ani už nepatentoval.......Co je třeba: lépe
pochopit Graye a Teslu, souvisí to s Kanarevem, v článku Baraka se to zde nechá najít, pochopit osud částice, její vývoj a určení, dále : Co jsou to kovy a jaké mají vlastnosti . Vzájemné souvislosti.Ty jeden Šmírující, ty mně nenecháš snad ani dodělat tu nudnou práci, co peníze přináší.....
Odstup anonymní obludo ,a sejdeme se, po Novém roce ,platí?
K.