Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Poradna

Praktické poznatky a projekty uživatelů tohoto fóra.
Odpovědět
chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od chiq »

:oops: nejako som prehliadol zárez na púzdre.... :roll:

na stretávke to musíme zarovnať :pivko:

U popelnice šmírující

mikrovlná trouba

Příspěvek od U popelnice šmírující »

Právě jsem našel při venčení psa odloženou mikrovlnku, už je v předsíni.
Mám prosbu: poraďte mi co si ponechat k pozdějšímu využití.
Díky.

Psům_venčícím_Radící

Re: mikrovlná trouba

Příspěvek od Psům_venčícím_Radící »

Záleží především na tom, co s ní hodláš do budoucnosti podniknout.

Dop: Uschovej vše, čím teče proud, tedy krom plechařiny, tu odevzdej do sběru (a za utržené peníze si kup klávesu s podtržítkem ;) ), plastové díly dej do tříděného odpadu, skleněný talíř věnuj někomu, kdo ho má rozbitý. :| WSM

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Vlastní mikrovlnky nemaje jsem nedávno jednu rozebíral, abych z ní odstranil zateknuvší mléko. Při této bohulibé činnosti jsem zjistil, že je tam velmi vhodné trafo, kondík a dioda. Jen magnetron bych radši vyhodil, neb by mě sváděl k pokusům a mám svou osobu příliš rád na to abych jí ubližoval mikrovlnným zářením. Zkrátím to. Kdyby někdo věděl o další vyhozené mikrovlnce - hlásím se do první řady.

"Dum spiro spero"
Ciceron
WhileShewrMen
Stálý člen

Příspěvek od WhileShewrMen »

Ty, poslouchej, Ile,
a myslíš, že pokusy zrovna s tímto trafem bezpečné jsou ?? Protože po skončení pokusů s magnetronem sice můžeš mít některé orgány lehce uvařené, např. toliko potřebná očička jsou na to velmi hezky citlivé, ale kopnutí od tohoto trafa může být (v pravdě boží) však i kopnutím tím posledním. Navíc trafo z mikrovlnky se krom pokusů s VN asi na nic jiného rozumného nehodí. Už třeba jenom tím, že je "zahousenkovaný". Jo a ješče, koukni se, z čehože je to navinuté. ;)

Shodněme se tedy na faktu, že součástky z mikrovlnek a jim podobné jsou v rukách lam ( = malých i velkých dětí) hodně moc nebezpečné.
To anonym bez podtržítek: předchozí příspěvek beru tímto zpět. Jsi-li dobrý člověk, vyhoď to všechno !!!!!!!! 8)

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Ty poslouchej, Šmíro.
Myslím, že je v tom přece jen trochu rozdíl. Zatímco z magnetronu se šíří neviditelné ničivé záření do poměrně velké vzdálenosti. Průměrně inteligentní technik (předpokládám, že takových je tu většina), když si na trafu přečte "Dangerous high voltage" nebude snad strkat bačmák na výstup, aby zjistil, jestli to brní.
Ano, to trafo potřebuju na pokusy s VN. Mám jednu myšlenku, ale zatím ji nebudu zveřejňovat, neboť již vícerokrát jsem byl kritizován, že sem dávám neodzkoušené věci.
Můžeš mě poinformovat, z čehože je to navinuté? Připadá mi hloupé, přemlouvat sousedku, aby si zase vylila mlíko do mikrovlnky, abych se na to mohl podívat.

"Dum spiro spero"
Ciceron
1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

už jsem se lek

Příspěvek od 1220 »

Že je to VN fakt tabu , teď vidím , že naštěstí ne pro všechny.
K.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: už jsem se lek

Příspěvek od Ilem »

Bojím se toho taky sakramentsky. Pří posledních pokusech se mi na špičce ukazováku objevil Eliášův oheň a nebyl to moc příjemný pocit. Proto hledám něco přítulnějšího, než barevný monitor.

"Dum spiro spero"
Ciceron
lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Ilem

Příspěvek od lajos »

Trafo z mikrovlnky má asi 1kW, má oddělené vinutí a perfektní primár na 230V asi z 1,5 Cu-sek. je 2500V.
Používají ho na pokusy s VN (Jákobův řebřík atd). Sekundár se dá vybastlit a dá se do okýnek trafa natáhnout drát třeba na 12V, myslím že má převod 1z/1V. Asi bude mít trochu větší magnetizační proud.
Převinutý se dá použít do měniče 12/230V, zkoušel jsem to.
Tady můžeš získat inspiraci, danyk je správnej magor
http://www.danyk.wz.cz/mot.html

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Ilem

Příspěvek od Ilem »

lajos píše:Trafo z mikrovlnky má asi 1kW, má oddělené vinutí a perfektní primár na 230V asi z 1,5 Cu-sek. je 2500V.
Díky Lájo, přesně něco takového potřebuju. Pro ty zvědavé jedná se o pokusy s tyristory v oblasti lavinového průrazu.

"Dum spiro spero"
Ciceron
WhileShewrMen
Stálý člen

Ilem píše:Mám jednu myšlenku, ale zatím ji nebudu zveřejňovat, neboť již vícerokrát jsem byl kritizován, že sem dávám neodzkoušené věci.Můžeš mě poinformovat, z čehože je to navinuté?
- neověřené myšlenky jsou od toho, by se před ověřením prodiskutovaly, já Tě napadat nebudu, popř. má zprávovna je ochotna naslouchat

- trafo má primár naMOTaný z drátu, který sběrače mědi rozhodně nezajímá, ale hliník, tak ten má budoucnost. >> trochu jiné sycení jádra. :?

Pozor !!! Někdy je sekundár spojený s kostrou.

Jo a nezapomeň chladit. Neb žádné z nich není stavěno na trvalý provoz. Už od léta se mi tu válí nedodělané vodní chlazení tohoto transformátoru (magnetronu také) a zima na krku. Kdo má pořád chodit na ten sběrnej dvůr pro nový. :idea: ;)

WhileShewrMen
Stálý člen

Re: Ilem

lajos píše:Trafo z mikrovlnky má asi 1kW, má oddělené vinutí a perfektní primár na 230V asi z 1,5 Cu-sek. je 2500V.
Používají ho na pokusy s VN (Jákobův řebřík atd). Sekundár se dá vybastlit a dá se do okýnek trafa natáhnout drát třeba na 12V, myslím že má převod 1z/1V. Asi bude mít trochu větší magnetizační proud.
Převinutý se dá použít do měniče 12/230V, zkoušel jsem to.
Tady můžeš získat inspiraci, danyk je správnej magor
http://www.danyk.wz.cz/mot.html
Zkus si oškrábat ten lak. Ale barvu to má podobnou. Viz odpověď Ilovi. 8)
Se specifikací Danyka plně souhlasím. ;)

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

shermen

Příspěvek od lajos »

Nevím co máš s tím lakem, jsi tajemný jak hrad v karpatech? Proč neřekneš o co jde, já si na slovní schovávanou nehraju.
My to dochází, že by to byl hliník na primáru-ten jsem ještě neřezal.

WhileShewrMen
Stálý člen

Re: spearmen

lajos píše:Nevím co máš s tím lakem, jsi tajemný jak hrad v karpatech? Proč neřekneš o co jde, já si na slovní schovávanou nehraju.
My to dochází, že by to byl hliník na primáru-ten jsem ještě neřezal.
Já také ne.
Ano správně, z ekonomických důvodů je na primáru použit hliník. Sorry, ale myslel jsem, že je to jasné. Se teda omlouvám. ;)

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

WhileShewrMen píše: - neověřené myšlenky jsou od toho, by se před ověřením prodiskutovaly, já Tě napadat nebudu, popř. má zprávovna je ochotna naslouchat
Já to sem klidně hodím. Je to léty ověřené zapojení. Moje myšlenka je v tom, že se jich dá zapojit více paralelně na jeden vyvíječ a tím jaksi eliminovat relaxační dobu tyristorů a zároveň na elektrodách vytvořit slušný chaos.
Myšlenka použití tohoto zapojení vychází z Kanarevových a mých výzkumů.
Kanarev přišel na to, že důležitá je efektivní hodnota proudu a čím nižší střída, tím větší účinnost. Tyristory jsem volil proto, že jsem změřil, že dvojvrstva se buduje 51 ns, což žádný výkonový tranzistor nestíhá. Tyristor ano. Během této doby se dá nadělat nejvíc "práce".
Zapojení by mělo být univerzální pro symetrické i nesymetrické vyvíječe. Odpor musí být volen tak, aby spolehlivě vypnul tyristor a taky aby napětí na vyvíječi spadlo pod 1V. Tam už se rozpadá dvojvrstva. Kondenzátor se pak najde zkusmo tak, aby vybíjení netrvalo o moc déle, než těch 51 ns.
Ještě pro ty, kteří nevědí, co je lavinový průraz tyristoru - dochází k němu při překročení závěrného napětí (řídící elektroda odpojena).

Mám dojem, že tu zase humusíme vlákno něčím, co sem nepatří.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Odpovědět

Zpět na „Lidé sobě“