Ilem píše:OK, budeme o tom diskutovat, až vymyslíš Stirling. Ale až to budeš vymýšlet do nemrtě, bys měl vědět, že u TČ všechno ovlivňuje všechno.
To mi ale stejně neodpovídá na otázku, kde má vznikat zisk TČ.
Všechny. Pokud tady vydržíme, budu rád, když mi s tím vymýšlením poradí někdo se zkušenostma. Takže vydržte, Nechci dělat fůru věcí zaráz.
Ale jen abych trošku pomohl Ilem-ově představivosti: máš určitě pravdu v tom, že u normálního TČ souvisí všechno se vším. Když se ale nad tím zamýšlím proč, tak nějakou odpověď mám. Schválně, jestli to není úplná hovadina:
jediný aktivní prvek u TČ (kromě kompresoru samotného) je právě ten presostat. Ladí se šroubkem a červíkem, co kus, to prakticky originál, každý má jiné průběhy a vlastnosti. Z tohoto pohledu je to pro mě stejně pasivní prvek jak obyčejná měděná trubka. Dokáži si představit, že s těmito mechanickými hejblátky se celá uzavřená sestava blbě ladí, obzvláště když má výparník více sekcí. Vzpomeň pana žeravíka. Všechno
musíte udělat úplně stejný. Objemy, tlakový ztráty, jinak to nedáte do kupy.
Pokud se ale soustředíme na myšlenku, že z principu by to fungovat mohlo (vícesekční výparníky a rozdílné spády), pak jen vymyslet realizaci.
Předpokládám, že ten stirling mi bude kočírovat nějaký kompl. I kdyby měl stirling 600 otáček/min, kompl se bude flákat.
Což tak TČ, které chci hned vedle stirlingu, osadit skutečně aktivními prvky a skutečně aktivně jej řídit ? třeba do každé sekce výparníku snímání teploty a jednoduché tlakové čidlo a na místo presostatu elektroventil. Já mám dojem, že takto můžu spojit dvacet sekcí a kompl mi otevře vždy maximálně třeba dvě, které jsou v daný okamžik v nejlepším odpařeném stádiu. Kompresor bude dostávat pořád energií napumpované chladivo, předimenzovaný výparník, prostě až je plný, tak dál neodpařuje, no nechci to víc rozpitvávat, alespoň ne teď.
TČ tam nechci kvůli extra zisku, ale spíš abych vrátil do oběhu odpadní teplo stirlingu a kotle a uzavřel cyklus i pro studený okruh, abych to nemusel chladit vodou z řeky. Až budu mít nějakou slušnou chvilku, tak nakreslím schéma energetických toků té kombinované soustavy a pak nad tím hodíme řeč.
Pořád je main krokem ten stirling a jeho funkčnost.
Jsem holt kluk co dělá do počítačů. Tak je možná zbytečně rvu všude, ale líbí se mi na tom právě to, že mechanicky se to prostě sestaví, a algoritmy naladíte a logiku řízení sestavíte na obrazovce. A když to někde začne klepat, tak jednoduše upravíte časování. To žádná mechanická konstrukce neudělá.
No a zas už kecám. Pak mi lidi píšou, že moc kecám a žádná akce.
JiMi