Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Poradna

Praktické poznatky a projekty uživatelů tohoto fóra.
Odpovědět
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Doplnění

Příspěvek od Ilem »

Ještě jedna věc. Napsal jsem, že obvod je stejný pro symetrické i nesymetrické vyvíječe. Obvod ano, ale hodnoty součástek ne. Zatím co u symetrického vyvíječe je potřeba, aby napětí na buňce kleslo (zrušení dvojvrstvy), nesymetrický vyvíječ funguje jinak a zde je naopak vhodné, aby napětí nekleslo pod 80V - aby se udržel oblouk. To ale nepůjde přes nabíjecí odpory, musí se to řešit druhým zdrojem.

"Dum spiro spero"
Ciceron
jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

průrazné napětí

Příspěvek od jeff »

Jak se ještě pořád říká, tak bez měření není vědění a nevzpomínám si, že bych to tady někde viděl, tak jen malou poznámku. Ať vezmete jakoukoliv součástku, ať už tranzistor, tyristor, nebo diodu, má každá nějaké průrazné napětí. Údaj, který je v katalogu je ale jen orientační a má být zaručené, že toto napětí součástka určitě vydrží. Skutečné průrazné napětí tedy musí být vyšší a je dobré jej změřit. Předpokládám, že je to natolik známá věc, že sem ani nedám zapojení, byla to jen malá poznámka, co kdyby.

Jeff

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: průrazné napětí

Příspěvek od Ilem »

Tak já to zase doplním. Ty součástky jsou vyráběny všechny stejně. Až potom se měřením rozdělí podle průrazného napětí (je to o čistotě křemíku toho daného kusu). Takže jsou li např. tyristory v řadě 200, 400, 600 V, dá se říct, že tyristor s katalogovým průrazným napětím 400V má průrazné napětí mezi 400 a 599 V.

Souhlasím s Jeffem, bez měření není vědění. Protože se chci pohybovat v desítkách ns, bez kvalitní měřicí techniky nemáte šanci to správně oživit.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Ještě něco

Příspěvek od Ilem »

Píšou mi lidi, jak jsem dal nový směr jejich bádání a tak podobně. Je potřeba si uvědomit ještě jednu věc.
Napsal jsem: "Moje myšlenka je v tom, že se jich dá zapojit více paralelně na jeden vyvíječ"
Slovem více je myšleno třeba sto, nebo možná několik set. Přibližný výpočet je asi takovýto: Předpokládám pulz 200ns. Čím míň, tím líp, ale nesmí parazitní indukčnost řezat špičku. Zotavovací doba tyristoru se asi nepodaří stáhnout pod 1 ms. To by sice mělo mít velice vysokou účinnost, ale skutečné množství disociované vody by bylo velmi malé. Abychom při naznačených podmínkách dostali průměrnou střídu 1/99, je potřeba 500 těch zapojení, které jsem namaloval připojit paralelně na jeden vyvíječ. Je možné, že limitující nebude zotavovací doba tytristoru, ale doba nabíjení kondenzátoru. Pak by byly počty ještě jiné. Píšu o průměrné střídě, protože všechny tyristory budou pracovat nezávisle na sobě. Může se i občas stát, že se některé sejdou, ale myslím, že by to nemělo ničemu vadit, naopak výsledný průběh by měl vypadat jako zakmitávající kontakt, což dělá naší voděnce velmi "dobře".

"Dum spiro spero"
Ciceron
Riha
Nový člen

Pomoc v nouzi - dobíjení.

Příspěvek od Riha »

Potřebuji radu,mám Felici 1996 zlobí mě dobíjení,pořád jemně prosvítá.Vyměnil jsem aternátor od kamaráda z funkčního auta a stejná závada.Kontrolka zhasíná, až při 2500 -3000 otáčkách.Mohl by někdo poradit v čem to hledat?Kostru jsem taky všude poutahoval.Děkuji Riha.

Riha
Nový člen

Re: Lavinové průrazy - Re: mikrovlnka

Příspěvek od Riha »

[quote="WhileShewrMen"]Aha, není poradna jako poradna.

Chlapi nic si z to šťorání nedělejte,jste v poradně tak se ptejte na co potřebujete.On se ozve někdo,kdo Vám může pomoci odbornou radou,nebo ze skušenosti.Držím palce.Riha.

Když se daří,tak se daří.
lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Ríha

Příspěvek od lajos »

Ano to souhlasí(vadné diody), po tvých popsaných příznacích jde alternátor většinou na repas, neboli na na výměnu diod, ještě jsou možné i krátke uhlíky.

Návštěvník

Re: Ohýbačka plechu

Příspěvek od Návštěvník »

Peter píše:
Zatial XXX píše:Je to z Urob-Udělej si sám. Dĺžka ohýbaného plechu je podľa dĺžky profilu, ako kto potrebuje... Mám kdesi aj prípravok na brúsenie vrtákov...
Ohýbačku mám vyrobenou. Funguje bezvadně.

JOVA
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Eloxování hliníku

Příspěvek od JOVA »

Pro jeden výrobek jsem potřeboval naeloxovat nějaké komponenty. Protože se to dá provádět v amatérských podmínkách a výsledky mě mile překvapily připojil jsem pro další uživatele i mé osobní postřehy.
Ve fóru se o eloxování psalo na: http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 1n%ED#1428
Na webu třeba na: http://www.knife.cz/Knifecz/Technika/ta ... fault.aspx
Další informace jsem čerpal z jednoho letitého popisu (eloxování hliníku.pdf)
Vlastní skušenosti přidal do (eloxování hliníku.doc)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

carl
Nový člen
Kontaktovat uživatele:

bar vs atm

Příspěvek od carl »

1atm =1bar
1bar=1atm

jaky je rozdil mezi jednotkou atm a bar když obě maji stejne hodnoty a kdy a kde se použiva jaka.předem diky

INSTALATER
carl
Nový člen
Kontaktovat uživatele:

co znamena zkratka když myslim tepelna vodivost W/m.K

Příspěvek od carl »

co znamena zkratka W/m.K
u mnědi se piše 395 W/m.K ale nevim co snamena ty zkratky podte pls

INSTALATER
tbest
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Ubroušený magnet

Příspěvek od tbest »

Mám prosbu na ty co s tím mají zkušenosti. Potřebuji sehnat, případně chci zbrousit magnety do tvaru na obrázku. Pokud magnet ubrousím, nezdeformuje se směr siločar podle obrázku a)? Samozřejmě potřebuji b). Abych předešel diskuzím o přesném tvaru pole, podotýkám, že obrázky jsou zjednodušené a nevystihují přesný tvar magnetického pole. :D
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Kybic

Úprava magnetů

Příspěvek od Kybic »

Broušení magnetů se nedoporučuje. Jednak je to možné dělat jen diamanty, může dojít ke vzplanutí, poruší se ochranná antioxidační vrstva, atd. Lze to jednoduše vyřešit nástavcem z magneticky měkkého materiálu vhodného tvaru. Magnetické siločáry se se změnou tvaru samozřejmě trochu změní, al ev principu zůstanou podle b) jen na kratší straně mají kratší cestu.

tbest
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: brousit magnet ?

Příspěvek od tbest »

Děkuju Adamovi i Akordovi za reakce. Nemůžu říct, že by mě odpovědi potěšily, ale na druhou stranu mne utvrdily v tom, že mé pozorování, chování ubroušeného tyčového magnetu, bylo správné. Teď mě napadá, že jsem špatně chápal funkci všelijakých patentovaných bazmeků, neboť jsem se domníval, že mají spešl vyrobené magnety a ty jim směřují pole kam potřebujou, viz b). To znamená, že i na tolik zmiňovaném Perendevu, pokud funguje, vyzařují magnety silové pole stejně téměř kolmo na průměr viz originální video, neboť je má zabroušené po obvodu, na rozdíl od mnoha dalších pokusů o repliky, které mají neupravené válcové magnety a tudíž vyzařují v úhlu natočení. Potom mi ale uniká, proč by nemohly být magnety orientovány kolmo na tečnu. 'MagNet' naznačil něco jako, že to snad viděl běžet, nebo se mi to zdálo?

jarda ovčák svitavy

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Zkušenosti s obráběním, tedy broušením magnetů mám. Je nutné magnety při broušení intenzivně chladit a pouze vysokými otáčkami s rychlostí min 45 m za sec. Klasické strojírenství nezná obrábění magnetů skrze jejich křehkost a snadnou fragmentaci. Jakýmkoli obráběním ohřejete povrchovou strukturu magnetu a tudíž se na povrchu vytvoří nemagnetická vrstva bez ohledu na intenzitu chlazení. Nevím však, nakolik je tento fakt relevantní. Je zde možnost elektroerozivním způsobem řezat , i zde se mat. ohřeje, dle mého ze všech způsobů nejméně. ROZHODNĚ POZOR NA OČI. Před lety jsem viděl, co dokázala střepina z magnetu proniknuvši pod kůži . Tumor velikosti kachního vejce na zápěstí. P.S. brousit je možno i korundovým abrazivem, pozor na chlazení při použití úhlové brusky. Elektrický prud je v tomto případě obzvláště vlezlý a neodbytný.

Odpovědět

Zpět na „Lidé sobě“