Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetické Motory

Magnetické motory, apod.
Odpovědět
nanopile
Stálý člen

Příspěvek od nanopile »

Trooper píše:Samozřejmě počítám s ručním roztočením celého strojku (dokonalé perpetum mobile je utopie a o to nám ani nejde, že :lol: )

Takže asi tak. Možná je to blbost, ale tohle se mi prostě vylíhlo.
Üfff.
Tak se mějte a držím palce.
Na konci clony v polohe keď sa budú mať magnety začať odpudzovať, tú clony neodtrhneš. Je to v princípe môj dvojpiestový rus, len ja mám jednu kľukovku a magnety od seba. Tým som ušetril prevody a aj tak prd.

JiMi
Zasloužilý člen

Musí to být toroidy ?

Příspěvek od JiMi »

Martin11 nahodil otázku, jestli to musí být toroidy, ty statorové magnety.
Že viděl video s kvádříky.

NEMUSÍ. Toroidy by měly být orientovány radiálně takže je to úplně šumabuřt, co se tam vrtí.
ALE chci vidět, jak se někdo bude drbat s konstrukcí unašeče tak, aby uchytil, vyvážil všechno tak, aby ty rozdíly v mechanickém provedení byly minimální. Při těch otáčkách, žádná prdel. Roztoč toroid a ve středu uložený kvádr. Co se vydrží točit dýl (co má menší ztráty) ?
MĚLY BY BÝT. Je to konstrukčně sakra výhodné.

JiMi

Přestavba motoru Š120 na stirling
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

axialně magnetovaný toroid

Příspěvek od martin11 »

...rozhoďte sítě :eclap: kde se dá sehnat axiálně magnetovaný toroid průměr tak 10 - 12 mm s otvorem přiměřěným 1 - 8 mm pro uchycení trnu ...je to pro ten točící se kolotoč na statory...dík MARTIN :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Kyklop

Re: axialně magnetovaný toroid

Příspěvek od Kyklop »

martin11 píše:...rozhoďte sítě :eclap: kde se dá sehnat axiálně magnetovaný toroid průměr tak 10 - 12 mm s otvorem přiměřeným 1 - 8 mm pro uchycení trnu ...je to pro ten točící se kolotoč na statory...dík MARTIN :lol:
Ty to tady snad vůbec nečteš. O příspěvek víš je napsáno, že to mají být radiálně (tedy příčně) magnetované toroidy a ty tu meleš o axiálních.

Navrhuji na stator použít kulové magnety - ty mají ještě o 1 stupeň volnosti víc a dají se lehce zabudovat s minimální vůlí do válcové díry s výškou a průměrem rovnými průměru koule. A na rotor podle způsobu uchycení buď čtvercové tyče (uchycení do frézované drážky) nebo kruhové (uchycené do vrtaného otvoru).

martin11
Zasloužilý člen

oprava - kde sehnat magnet

Příspěvek od martin11 »

omlouvam se čtu ...ten magnet jsem popsal špatně i když vim o co jde...tak mě prosím nekamenujte...NEJSEM TECHNIK :cry: ....ja užbto vickrát neudělám... m11

JiMi
Zasloužilý člen

Re: axialně magnetovaný toroid

Příspěvek od JiMi »

Kyklop píše:Ty to tady snad vůbec nečteš.... a ty tu meleš ....

Navrhuji na stator použít kulové magnety - ty mají ještě o 1 stupeň volnosti víc a dají se lehce zabudovat s minimální vůlí do válcové díry s výškou a průměrem rovnými průměru koule. A na rotor podle způsobu uchycení buď čtvercové tyče (uchycení do frézované drážky) nebo kruhové (uchycené do vrtaného otvoru).
Musím se martin11-a zastat. Právě proto, že to je o příspěvek výš, je evidentní, že to je přehlídnutí, že to je chybička, kterých každej uděláme denně 20. Mě to třeba vůbec nevadí, že použil špatné slovo. Mě vadí spíš to, že se kvůli tomu slovu zbytečně camrá. Takže ano, máš pravdu, sice to nic neřeší, ale máš. Akorát já bych volil méně expresivní upozornění na chybku.

Kulový magnet ve válcové díře: myšlenka pěkná ale zkus si představit to tření rotující koule o stojící stěnu válce. že bude odvalování kuliček v ložisku mnohem jednodušší, na to vem jed.
A jak si to nakonec kdo zkonstruuje, je jeho problém. Já bych preferoval úpravy, které budou mít minimální vliv na vyvážení. Což ubírání materiálu z monolitu tedy rozhodně není.
Ale na to bys určitě přišel i sám.
JiMi

martinq
Zasloužilý člen
Dal: 31 poděkování
Dostal: 203 poděkování

pekne video

Příspěvek od martinq »

Moc hezke video

Kód: Vybrat vše

http://video.google.com/videoplay?docid=3395707314986173705

Vím, že vím vše, aneb meditace o ničem.
JiMi
Zasloužilý člen

WhipMag

Příspěvek od JiMi »

Podíval jsem se na pár stránek o WhipMag (to je ten bazmek, o kterém se tu teď bavíme) a opravdu nikde žádný dampner, pouze dampers.
Takže můj názor je stále stejný.
Taky jsem narazil na takové slátaniny, plexi slepované dentacrylem, magnety vlepované taktéž, hrůza. A pak se pořád všichni vztekali, že jim to nechodí. Přítom třeba statory měli tak daleko, že se skoro vůbec nehejbaly. No hrůza.
Já osobně bych to viděl na magnety co největší síly (co vám peněženka dovolí) ať je co ladit.
JiMi

JiMi
Zasloužilý člen

Odpověď SHOPu na dotaz

Příspěvek od JiMi »

Jak jsem psal, že jsem se ptal do obchodu, který jsem nechával jako link.
Toto je můj dotaz v původním znění:

> Dobrý den, rád bych se dozvěděl, jak jsou orientovány neodymové toroidní magnety. Jestli axiálně nebo radiálně.
> U válcových bych čekal axiální, ale toroidy bych potřeboval radiální.
> U hranolů očekávám orientaci rovnoběžnou s nejdelší stranou.
> Děkuji za info.

a toto je odpověď:

Vážený pane Miklíku.
Všechny magnety jsou magnetovány kolmo na na největší plochu. Jiné magnetování je možné, ale je to nestardantní = musí se objednat předem, dražší, delší doba na dodání.
S přáním krásného dne

Odpověd mě nijak neuspokojila, protože takto abych přepočítával průměty v osách u konkrétních magnetů. Navíc to neřeší vůbec nic, protože tím, že jsme své mrzké životy svěřili do opatěry 3D prostoru, je evidentní, že kolmé ke kterékoliv největší ploše jsou vždycky dva směry. Takže to jen, jak to postoupilo a že já jsem zatím neuspokojen (co se týká magnetů).

Ale čistě teoreticky by z té odpovědi mělo vyplývat, že toroidy by měly bý orientovány radiálně (pak si zase ale nedokážu představit důvod, proč by stejně velký válec orientovali jinak).
JiMi

JiMi
Zasloužilý člen

Re: Odpověď SHOPu na dotaz

Příspěvek od JiMi »

Tak, mám špatnou zprávu pro radiálněorientovanéhotoroiduchtivé zájemce. Dotazoval jsem znovu ten obhůdek, na který jsem tu nechával odkaz a zde je odpověď, pokud ji teda chápu dobře:

Vážený pane miklíku.
Rozumím mé nepřesnosti. U toroidů se jedná o magnetizaci ve svislé ose na střed meziktŕuží, u válce na kruh a u hranolů je to na plochu délka x šířka.
S přáním krásného...

Já si to vysvětluji tak, že toroidy v normálním úspořádání, které jsou v katalogu, jsou orientovány jako klasický válec (jako školní magnetky), tedy axiálně.

Zčehož plyne bohužel dražší a delší varianta B, tedy že si takové magnety musíte nechat udělat na vyžádání. Obchodní podmínky neznám, ale řekl bych, že se nějaká dělba určitě vyplatí.
Pokud by byl zájem, můžu v dotazech pokračovat a vysondovat, kolik by taková soukromá dodávka stála, jak dlouho by to trvalo, minimální množství apod. Chtělo by to ale nějaký unifikovaný rozměr, o který by byl zájem, ať se můžem domlouvat na něčem konkrétním.
Toliko dnes k magnetům.
JiMi

martin11
Zasloužilý člen

kolotoč

Příspěvek od martin11 »

JiMi dik za info ...ja to produmám jaký rozměr bych navrhl...dam to do placu jestli si někdo bude myslet něco jiného..pak bychom objednali vice kusu najednou...tak mi dejte čas na přemejšlení u rysovacího prkénka...nerysoval jsem 40 let...s ohledem na moji profesi pochopitelné Martin11.. :lol: ps pak tu je ještě jedna varianta...udělat stator 4 hran....a bylo by to jednoduché...napište názor na soukromou adresu ať to tady nezaplevelujeme :!:

112
Stálý člen

magnety

Příspěvek od 112 »

martin11
Zasloužilý člen

kolotoč

Příspěvek od martin11 »

jsem nazoru že to patří sem...MAGNETICKÉ MOTORY...jestli pístové..nebo jiné patří to na toto vlákno...založil ho adam benda :idea: koho to zajímá tak si to tady najde...a vůbec nikomu neuškodí aby se tím prokousal protože třeba JiMi sem dal spoustu dobrých myšlenek a tech .info..JiMI dík..vlákno si může založit každý..to je svobodná volba...ale je to tříštění sil...tak...dnes večer budu rýsovat 4 hraný stator...zahledl jsem to YOUTUBE..a nemužu to znova nalézt.tak to musim vymyslet....neviděl to někdo,,. Martin11 :lol:

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Radiálne magnetované toroidy mají smysl pouze v prípade jejich malé tloušťky, jinak se jedná o zneužití materiálu, a to normálne nikdo delat nebude. Není z toho žádný užitek. Pokud je to treba kvuli tvaru pole, pak se takové divočiny delají nástavci. To jako kdyby nekdo po výrobci chtel, aby mu dal pul kila severního pólu(uvnitr toroidu) a kilo jižního. Pokud to prepočítáme na plochu a objem. Stejne si severní poly udelají své jižní a jižní své severní. Nevím, proč na tom ti autori bazírují, možná to nemeli čím zmerit.

JiMi
Zasloužilý člen

Re: magnety

Příspěvek od JiMi »

Tady to vypadá slibně, ale pro skopčáky. Jak sami píší, mají sice na skladě jen jediný diametrálně orientovaný toroid, ale velmi slušná síla, jak říká Akord vcelku materiálem neplýtvající tloušťka a ta cena, 4 EUR/10 ks. A je na skladě.
Kazí to ale minimální fakturovatelná cena 15 EUR, poplatek 6 EUR za DHL, platební karty nebo PayPal, kdoví jak to funguje do ČR. A vůbec, sídlo firmy-žádný obchod, sklad-žádná korespondence, vysloveně vstřícný přístup k zákazníkům.

Zatím možná bude opravdu jednodušší se domluvit s tím naším kšeftem, aby namagnetovali jednu šarži radiálně. Akorát vybrat vhodný rozměr, který opravdu nemusí plýtvat materiálem (viz spojování magnetů do sloupku).

JiMi

Odpovědět

Zpět na „Magnetismus“