Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Poradna
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Doplnění
Ještě jedna věc. Napsal jsem, že obvod je stejný pro symetrické i nesymetrické vyvíječe. Obvod ano, ale hodnoty součástek ne. Zatím co u symetrického vyvíječe je potřeba, aby napětí na buňce kleslo (zrušení dvojvrstvy), nesymetrický vyvíječ funguje jinak a zde je naopak vhodné, aby napětí nekleslo pod 80V - aby se udržel oblouk. To ale nepůjde přes nabíjecí odpory, musí se to řešit druhým zdrojem.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- jeff
- Zasloužilý člen
- Dal: 33 poděkování
- Dostal: 95 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
průrazné napětí
Jak se ještě pořád říká, tak bez měření není vědění a nevzpomínám si, že bych to tady někde viděl, tak jen malou poznámku. Ať vezmete jakoukoliv součástku, ať už tranzistor, tyristor, nebo diodu, má každá nějaké průrazné napětí. Údaj, který je v katalogu je ale jen orientační a má být zaručené, že toto napětí součástka určitě vydrží. Skutečné průrazné napětí tedy musí být vyšší a je dobré jej změřit. Předpokládám, že je to natolik známá věc, že sem ani nedám zapojení, byla to jen malá poznámka, co kdyby.
Jeff
Jeff
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: průrazné napětí
Tak já to zase doplním. Ty součástky jsou vyráběny všechny stejně. Až potom se měřením rozdělí podle průrazného napětí (je to o čistotě křemíku toho daného kusu). Takže jsou li např. tyristory v řadě 200, 400, 600 V, dá se říct, že tyristor s katalogovým průrazným napětím 400V má průrazné napětí mezi 400 a 599 V.
Souhlasím s Jeffem, bez měření není vědění. Protože se chci pohybovat v desítkách ns, bez kvalitní měřicí techniky nemáte šanci to správně oživit.
Souhlasím s Jeffem, bez měření není vědění. Protože se chci pohybovat v desítkách ns, bez kvalitní měřicí techniky nemáte šanci to správně oživit.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Ještě něco
Píšou mi lidi, jak jsem dal nový směr jejich bádání a tak podobně. Je potřeba si uvědomit ještě jednu věc.
Napsal jsem: "Moje myšlenka je v tom, že se jich dá zapojit více paralelně na jeden vyvíječ"
Slovem více je myšleno třeba sto, nebo možná několik set. Přibližný výpočet je asi takovýto: Předpokládám pulz 200ns. Čím míň, tím líp, ale nesmí parazitní indukčnost řezat špičku. Zotavovací doba tyristoru se asi nepodaří stáhnout pod 1 ms. To by sice mělo mít velice vysokou účinnost, ale skutečné množství disociované vody by bylo velmi malé. Abychom při naznačených podmínkách dostali průměrnou střídu 1/99, je potřeba 500 těch zapojení, které jsem namaloval připojit paralelně na jeden vyvíječ. Je možné, že limitující nebude zotavovací doba tytristoru, ale doba nabíjení kondenzátoru. Pak by byly počty ještě jiné. Píšu o průměrné střídě, protože všechny tyristory budou pracovat nezávisle na sobě. Může se i občas stát, že se některé sejdou, ale myslím, že by to nemělo ničemu vadit, naopak výsledný průběh by měl vypadat jako zakmitávající kontakt, což dělá naší voděnce velmi "dobře".
Napsal jsem: "Moje myšlenka je v tom, že se jich dá zapojit více paralelně na jeden vyvíječ"
Slovem více je myšleno třeba sto, nebo možná několik set. Přibližný výpočet je asi takovýto: Předpokládám pulz 200ns. Čím míň, tím líp, ale nesmí parazitní indukčnost řezat špičku. Zotavovací doba tyristoru se asi nepodaří stáhnout pod 1 ms. To by sice mělo mít velice vysokou účinnost, ale skutečné množství disociované vody by bylo velmi malé. Abychom při naznačených podmínkách dostali průměrnou střídu 1/99, je potřeba 500 těch zapojení, které jsem namaloval připojit paralelně na jeden vyvíječ. Je možné, že limitující nebude zotavovací doba tytristoru, ale doba nabíjení kondenzátoru. Pak by byly počty ještě jiné. Píšu o průměrné střídě, protože všechny tyristory budou pracovat nezávisle na sobě. Může se i občas stát, že se některé sejdou, ale myslím, že by to nemělo ničemu vadit, naopak výsledný průběh by měl vypadat jako zakmitávající kontakt, což dělá naší voděnce velmi "dobře".
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
Pomoc v nouzi - dobíjení.
Potřebuji radu,mám Felici 1996 zlobí mě dobíjení,pořád jemně prosvítá.Vyměnil jsem aternátor od kamaráda z funkčního auta a stejná závada.Kontrolka zhasíná, až při 2500 -3000 otáčkách.Mohl by někdo poradit v čem to hledat?Kostru jsem taky všude poutahoval.Děkuji Riha.
Re: Lavinové průrazy - Re: mikrovlnka
[quote="WhileShewrMen"]Aha, není poradna jako poradna.
Chlapi nic si z to šťorání nedělejte,jste v poradně tak se ptejte na co potřebujete.On se ozve někdo,kdo Vám může pomoci odbornou radou,nebo ze skušenosti.Držím palce.Riha.
Chlapi nic si z to šťorání nedělejte,jste v poradně tak se ptejte na co potřebujete.On se ozve někdo,kdo Vám může pomoci odbornou radou,nebo ze skušenosti.Držím palce.Riha.
Když se daří,tak se daří.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
Ríha
Ano to souhlasí(vadné diody), po tvých popsaných příznacích jde alternátor většinou na repas, neboli na na výměnu diod, ještě jsou možné i krátke uhlíky.
Re: Ohýbačka plechu
Peter píše:Ohýbačku mám vyrobenou. Funguje bezvadně.Zatial XXX píše:Je to z Urob-Udělej si sám. Dĺžka ohýbaného plechu je podľa dĺžky profilu, ako kto potrebuje... Mám kdesi aj prípravok na brúsenie vrtákov...
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 7 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Eloxování hliníku
Pro jeden výrobek jsem potřeboval naeloxovat nějaké komponenty. Protože se to dá provádět v amatérských podmínkách a výsledky mě mile překvapily připojil jsem pro další uživatele i mé osobní postřehy.
Ve fóru se o eloxování psalo na: http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 1n%ED#1428
Na webu třeba na: http://www.knife.cz/Knifecz/Technika/ta ... fault.aspx
Další informace jsem čerpal z jednoho letitého popisu (eloxování hliníku.pdf)
Vlastní skušenosti přidal do (eloxování hliníku.doc)
Ve fóru se o eloxování psalo na: http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 1n%ED#1428
Na webu třeba na: http://www.knife.cz/Knifecz/Technika/ta ... fault.aspx
Další informace jsem čerpal z jednoho letitého popisu (eloxování hliníku.pdf)
Vlastní skušenosti přidal do (eloxování hliníku.doc)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
bar vs atm
1atm =1bar
1bar=1atm
jaky je rozdil mezi jednotkou atm a bar když obě maji stejne hodnoty a kdy a kde se použiva jaka.předem diky
1bar=1atm
jaky je rozdil mezi jednotkou atm a bar když obě maji stejne hodnoty a kdy a kde se použiva jaka.předem diky
INSTALATER
co znamena zkratka když myslim tepelna vodivost W/m.K
co znamena zkratka W/m.K
u mnědi se piše 395 W/m.K ale nevim co snamena ty zkratky podte pls
u mnědi se piše 395 W/m.K ale nevim co snamena ty zkratky podte pls
INSTALATER
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
Ubroušený magnet
Mám prosbu na ty co s tím mají zkušenosti. Potřebuji sehnat, případně chci zbrousit magnety do tvaru na obrázku. Pokud magnet ubrousím, nezdeformuje se směr siločar podle obrázku a)? Samozřejmě potřebuji b). Abych předešel diskuzím o přesném tvaru pole, podotýkám, že obrázky jsou zjednodušené a nevystihují přesný tvar magnetického pole.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Úprava magnetů
Broušení magnetů se nedoporučuje. Jednak je to možné dělat jen diamanty, může dojít ke vzplanutí, poruší se ochranná antioxidační vrstva, atd. Lze to jednoduše vyřešit nástavcem z magneticky měkkého materiálu vhodného tvaru. Magnetické siločáry se se změnou tvaru samozřejmě trochu změní, al ev principu zůstanou podle b) jen na kratší straně mají kratší cestu.
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
Re: brousit magnet ?
Děkuju Adamovi i Akordovi za reakce. Nemůžu říct, že by mě odpovědi potěšily, ale na druhou stranu mne utvrdily v tom, že mé pozorování, chování ubroušeného tyčového magnetu, bylo správné. Teď mě napadá, že jsem špatně chápal funkci všelijakých patentovaných bazmeků, neboť jsem se domníval, že mají spešl vyrobené magnety a ty jim směřují pole kam potřebujou, viz b). To znamená, že i na tolik zmiňovaném Perendevu, pokud funguje, vyzařují magnety silové pole stejně téměř kolmo na průměr viz originální video, neboť je má zabroušené po obvodu, na rozdíl od mnoha dalších pokusů o repliky, které mají neupravené válcové magnety a tudíž vyzařují v úhlu natočení. Potom mi ale uniká, proč by nemohly být magnety orientovány kolmo na tečnu. 'MagNet' naznačil něco jako, že to snad viděl běžet, nebo se mi to zdálo?
Zkušenosti s obráběním, tedy broušením magnetů mám. Je nutné magnety při broušení intenzivně chladit a pouze vysokými otáčkami s rychlostí min 45 m za sec. Klasické strojírenství nezná obrábění magnetů skrze jejich křehkost a snadnou fragmentaci. Jakýmkoli obráběním ohřejete povrchovou strukturu magnetu a tudíž se na povrchu vytvoří nemagnetická vrstva bez ohledu na intenzitu chlazení. Nevím však, nakolik je tento fakt relevantní. Je zde možnost elektroerozivním způsobem řezat , i zde se mat. ohřeje, dle mého ze všech způsobů nejméně. ROZHODNĚ POZOR NA OČI. Před lety jsem viděl, co dokázala střepina z magnetu proniknuvši pod kůži . Tumor velikosti kachního vejce na zápěstí. P.S. brousit je možno i korundovým abrazivem, pozor na chlazení při použití úhlové brusky. Elektrický prud je v tomto případě obzvláště vlezlý a neodbytný.