Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Stevia
Moderátor: aNONym
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1546
- Registrován: čtv 01 lis 2007 8:41
- Bydliště: Trnavský kraj
- Dal: 2 poděkování
- Dostal: 1 poděkování
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1739
- Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: laikovo kafe
Objednával jsem z krakonošova zahradnictví 3 poměrně dlouhý keříčky a dorazilo to v pohodě. Zabalený v krabicích a vytěsněný novinama. Takže dle vlastních zkušeností mohu doporučit.laik píše:Dík za vyčerpávající odpověď .Máte někdo zkušenosti z nákupem rostlin na dobírku?.příjde mě to levnější ale mám obavu že mě to dojde v kdoví jakým stavu.Elektroniku normálně beru přes internet ,ale něco živího...nevím...
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 32
- Registrován: stř 21 bře 2007 1:45
- Bydliště: Praha
- Dostal: 1 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Stevie v prasku ....
Asi pred 4 rokama jsem to taky zkusil a objednal si 2 rostlinky STEVIE.
Krome toho ze to moc nesladilo .. tak se listky a cele rostliny porad obalovaly malymi muskami .. Proste prakticky se mi to ukazalo jako naprosto nepouzitelne nebo jen s velkou namahou. Kytky STEVIE nakonec skoncily na komposte protoze chciply...
Zjistil jsem ze udajne v Japonsku se da sehnat uz hotovy extrakt ze stevie tj. bily prasek.
Bohuzel ani pri navsteve nekoho kdo tam zrovna byl se ji nepodarilo sehnat i kdyz alespon Japonci v krame vedeli o co jde....
Nevite nekdo kde se da sehnat bily prasek z te STEVIE ?
Krome toho ze to moc nesladilo .. tak se listky a cele rostliny porad obalovaly malymi muskami .. Proste prakticky se mi to ukazalo jako naprosto nepouzitelne nebo jen s velkou namahou. Kytky STEVIE nakonec skoncily na komposte protoze chciply...
Zjistil jsem ze udajne v Japonsku se da sehnat uz hotovy extrakt ze stevie tj. bily prasek.
Bohuzel ani pri navsteve nekoho kdo tam zrovna byl se ji nepodarilo sehnat i kdyz alespon Japonci v krame vedeli o co jde....
Nevite nekdo kde se da sehnat bily prasek z te STEVIE ?
- sano
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 942
- Registrován: stř 08 úno 2006 23:48
- Dostal: 18 poděkování
stévia, podrobne vplyv na zdravie
http://www.osel.cz/index.php?clanek=3668
ak máte na stévii biele mušky, je to molica skleníková. Nakoľko molica neznáša vonkajšie povetrie, ľahko sa jej zbavíte tým, že stéviu vyložíte vonku na balkón, nie južný, alebo na dvor, do záhrady. Za niekoľko týždňov sa rastlina sama očistí. Rastlina sa nedá dobre udržať cez leto v byte. Dnu ju dávajte len na zimu.
Veľa šťastia pri pestovaní praje
sano
ak máte na stévii biele mušky, je to molica skleníková. Nakoľko molica neznáša vonkajšie povetrie, ľahko sa jej zbavíte tým, že stéviu vyložíte vonku na balkón, nie južný, alebo na dvor, do záhrady. Za niekoľko týždňov sa rastlina sama očistí. Rastlina sa nedá dobre udržať cez leto v byte. Dnu ju dávajte len na zimu.
Veľa šťastia pri pestovaní praje
sano
Re: stévia, podrobne vplyv na zdravie
Diky sano za squelou informaci i odkaz.sano píše:http://www.osel.cz/index.php?clanek=3668
ak máte na stévii biele mušky, je to molica skleníková. Nakoľko molica neznáša vonkajšie povetrie, ľahko sa jej zbavíte tým, že stéviu vyložíte vonku na balkón, nie južný, alebo na dvor, do záhrady. Za niekoľko týždňov sa rastlina sama očistí. Rastlina sa nedá dobre udržať cez leto v byte. Dnu ju dávajte len na zimu.
Veľa šťastia pri pestovaní praje sano
Presvedcilo mne to na tolik, ze asi zkusim 2. pokus
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 32
- Registrován: stř 21 bře 2007 1:45
- Bydliště: Praha
- Dostal: 1 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: stévia a molice
Na molice platí Mospilan. Nutno provádět postřik opakovaně asi po 3 dnech, protože neplatí na pilária ale na dospělé molice, alespoň 3 týdny.ak máte na stévii biele mušky, je to molica skleníková. Nakoľko molica neznáša vonkajšie povetrie, ľahko sa jej zbavíte tým, že stéviu vyložíte vonku na balkón, nie južný, alebo na dvor, do záhrady. Za niekoľko týždňov sa rastlina sama očistí. Rastlina sa nedá dobre udržať cez leto v byte. Dnu ju dávajte len na zimu.
Veľa šťastia pri pestovaní praje sano
Voda neni lék ale má léčivé účinky.
- laik
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 858
- Registrován: sob 23 úno 2008 21:41
- Bydliště: Brno
- Dal: 36 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím
Tak už sem si odpověděl na moji otázku co sem si pokládal na jaře.....kafe se tím sladit moc nedá......ale ta troška co sem nasušil, (z hrsti lístku než mě obě krásny kytky nějak asi uschly) ještě padne na pokus do buchet, tak uvydím. Příště radši vemu aspon pět kytek a nenechám je smažit se celej den na slunci.. ..
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 434
- Registrován: čtv 19 črc 2007 11:52
- Bydliště: Banskobystrický kraj
- Dal: 3 poděkování
- Dostal: 3 poděkování
Re: Stevie v prasku ....
http://www.suncity.sk tam si to objednávam ja. (mám cukrovku)ga píše:Asi pred 4 rokama jsem to taky zkusil a objednal si 2 rostlinky STEVIE.
Krome toho ze to moc nesladilo .. tak se listky a cele rostliny porad obalovaly malymi muskami .. Proste prakticky se mi to ukazalo jako naprosto nepouzitelne nebo jen s velkou namahou. Kytky STEVIE nakonec skoncily na komposte protoze chciply...
Zjistil jsem ze udajne v Japonsku se da sehnat uz hotovy extrakt ze stevie tj. bily prasek.
Bohuzel ani pri navsteve nekoho kdo tam zrovna byl se ji nepodarilo sehnat i kdyz alespon Japonci v krame vedeli o co jde....
Nevite nekdo kde se da sehnat bily prasek z te STEVIE ?
Zkušenosti s pěstováním a užíváním
Pěstuji rostlinku stevii rebaudianu (ze semen SEMO) už druhý rok zatím jen doma v bytě a cca na 1 měsíc byla zkušebně i ve skleníku. Od jara do podzimu rostlina pěkně roste jak v bytě, tak pokud se hlídá na jaře spodní teplota zvládne brzy i skleník. od podzimu začíná omezovat svůj vrůst i chuť samotných listů, již nejsou tak výrazně sladké. Evidentně tedy hraje roli dostatek slunce. V bytě jsem byl schopen ještě v prosinci udělat poslední sběr, pak už je vidět že sama rostlina omezí svůj růst a směřuje k zimování.
Až sama zcela uvadne, postačí tuhý velmi pevný dřevitý stonek střihnout tesně nad zemí a na jaře pak krásně obrazí několika šlahouny kolem původního stonku. Během zimy jsem jednou týdně udržoval přísun vody, jen aby nevyschla roslina úplně. Nicméně možná to není ani třeba, ale jelikož jsem měl jen dvě rostlinky, nechtěl jsem to testovat.
Samozřejmě někde kolem září -listopad rostlina uzraje ko plného květu a je tedy možné si pak posbírat semena na další rok, je jich dost. Někdo tady uvedl, že nelze pěstovat stevii ze semen, což není pravda. Běžně je to totiž k dostání jako semena. Mě se už začínají objevovat první výhonky s vlastnoručně posbíraných semínek, tak uvidíme jaká bude klíčivost.
Samozřejmě je celkem v pohodě ji pěstovat i z vrcholových řízků, které člověk má poněkolikerém zkrácení porostu během sezony.
Jo a ve skleníku mi řízek rostl extrémně rychle s bujně. Navíc se v něm zotavil řízek, který byl nějak na uhynutí, ale probral se pak rostl jako divý.
Stevie se snaží prorazit i v zimě v podmínkách bytu, ale slunka je málo a tak rostlina tvoří pouze dlouhé tenké šlahouny s opravdu malými lístkami, což je k ničemu, protože člověk ji pěstuje převážně kvůli listům. Je lepší ji tedy nechat odpočinout.
K chuti a užívání
CO mě překvapilo je to, že každá rostlina má jinou stavbu, množství a velikost listů a také chuť. Minulý rok jsem pěstoval 2 truhlíky rostlin po dvou až třech rostlinách. Jak říkám u jednoho truhlíku byly listy větší a bylo jich méně a u druhé naopak menší a mnohem hustěji a taky jich bylo víc. Čert ví díky čemu to bylo, ale podmínky a i zeminu měly na chlup stejné. tedy až na jednu věc, která však ovlivnila pro mě ještě více šokující věc.
Použil jsem totiž jeden truhlík s částí zeminy a uhynulých rostlin jahod a světe div se, ta rostlina převzala příchuť jahod. Myslel jsem si, že si něco maluji ve věži, ale zkoumal jsem to dlouhodobě a opravdu se potvrdilo, že rostlina dokáže přebrat chuť rostlin předchozích (v zemině) či okolních. Nezávisle jsem si tuto skutečnost nechal potvrdit i širokou rodinou, aniž by věděli co na nich chuťově testuji. Prostě rostliny v sousedním truhlíku, kde se dala uplně nová zemina, neměly tu samou chuť a především příchut jahod. Ale samozřejmě byly taky chutné a sladké.
letos zkusím další experimenty, tntokrát s přidáváním např. zbytků různého ovoce přímo do zeminy co to udělá s chutí stevie. Nějak tak tuším, že by mohla být schopna rostlinka vytahovat cukry z prostředí a transformovat je pro své potřeby.
Užívám zatím stevii v čaji (2-5 středních čerstvých lístlů) na hrnek (250ml) čaje a v pohodě to stačí. Sladím si tím všechny čaje a především u bylinných chci používat pouze stevii nebo přírodní med od včelek. Patřím k lidem, kteří ví, že opravdovou pomoc lze čekat pouze v přírodních produktech.
Ale všechny musím upozornit, že chuť je prostě jiná než klasický cukr z obchodu. Je třeba si zvyknout že je jiná ale je to sladké a dobré. Z minulého roku mám i sušené lístky a ty jsou taky v pohodě jak celé, tak i nadrcené(namleté) na prach. Jelikož mi nevadí v čaji, že vidím tam vidím plavat něco zeleného, protože vím co to je, nijak to ani nefiltuji a piji a s tím "chlorofylem". Ono to tak skutečně po jemném namletí v mlýnku na koření a vsypání do čaje tak vypadá. Akdyž si člověk olízne palec, který předtím ponořil do této "moučky" je to extrémní sladkost, ale stále chutná.
Jinak samozřejmě chodím i na "lup". Takže si chodím podle chuti utrhnout i s dětmi nějaký ten lístek i na žvýkání jen tak v puse a je to fajn - místo sladkého, navíc by to mělo mít i desinfekční účinky na ústní dutinu.
To je zatím asi největší problém, jak jinak uchovat rostlinu než sušenou příp. namletou. Nějaké extrakty v domácích podmínkách vytvořit tak, aby z toho byly koncentrované směsi, jak je možno koupit v obchodě bude asi problém. Nicméně jsem prubnul alespoň polotovar. Prostě jsem vzal cca 1/4 hrnku plného suchých nenamletých, ale udusaných stevií ! - (namletých by asi stačilo tak desetinu z toho co je nenamleto, ale ještě jsem nesehnal ten správný a výkonný mlýnek na bylinky do ruky, abych to dělal v takových množstvích) a zalil horkou vodu do plného hrnku.
Jednu vlastnost ta bylina má, že ačkoliv se samozřejmě většina listů ponořila ke dnu, tak když velikost namletých či uvolněných částí lístků přesáhne určitou spodní mez )u maletých to platí vždy), nelze je potopit pod vodu jakýmkoilv běžným způsobem. Pořád to plave na hladině, případně to po domíchání vždy k ní vyplave. Což je velmi zajímavá vlastnost .
Proto to taky některým lidem opticky vadí, když by si měli dát takový čaj. Ale pro mě to jsou jen nesmyslné psychické bloky některých konzumentů.... :-)
Ten roztok co jsem vytvořil byl tak silně sladký, že v určitých momentech to přechází do hořkosladkého stavu chuti. Nicméně se není čemu divit.
Samozřejmě na slazení čaje je i ten můj "koncentrát" OK, ale praktičtější se mi zatím zdá, tam vhodit těch pár čerstvých nebo sušených listů. sušené jsou logicky sladší. Ještě musím přemluvit manželku, aby zkusila stevii použít coby náhradu cukru v pečení buchet apod. a také zkusila ty recepty na domácí ovocné zmrzliny slazené výhradně stevií. Jak to letos neudělá, zkusím to sám !
Jelikož jsem nevěděl jak z toho udělat silný nikoliv roztok, ale spíše sirup, podobný tomu co se dá koupit v obchodech (díky lobby umělocukrárenského průmyslu náhradních sladidel je to možné koupit pouze jako kosmetiku nikoliv potravinu či doplněk, přitom v Japonsku tím nahrazují kdejakou sladkou složku (limonády, zmrzliny, zubní pasty apod.), tak to používám docela úspěšně při koních problémech na ekzémy a kožní problémy. V té lahvi to mám už nějaký ten měsíc a že by se to zkazilo či začalo plesnivět, to jsem zatím nezpozoroval. I ta sladkost zůstala, ale objevil se tam nová pachuť, což je možná způsobeno zbytkem toho zeleného chlorofylu, jež tam zůstal, protože jsem jej nijak nezkoušel odfiltrovat. No letos budu experimentovat dál, a snad s podaří udělat něco co mohu pak ostatním předat k vyzkoušení a výrobě v domácích podmínkách.
Lippia (dulcis Colada)
Já jsem chvíli pěstoval jen druh Lippia dulcis. Vonělo to celkem pěkně, vypadalo to pěkně i semenilo, ale ta nepříjemná hodně chuť kafru ! - byla i na mne docela síla.
Tuto rostlinku jsem zkusil i do čaje, byla ještě sladší než stevie, ale ta přítomnost kafru se fakt nedala.
Letos zkusím sehnat tu Lipii s odstraněným kafrem, což je to označení "Colada" a zatím ji prodával jen jen obchod. Pak se už dá uvažovat o jejím použití na doma.
Jinak když se bavíme o té chuti, zkuste si te´d na jaře udělat čaj z čistch lístků jitrocele, ale opravdu čerstvě nasbíraného v čistém prostředí. Klidně jich tam dejte do hrnku i 5 (středně velkých) listů. Ta chuť je i bez jakéhokoliv slazení prostě skvělá. A také ta barva
Jo a ještě jedna věc k diskusi výše. Jaký má smysl snažit se pěstovat nějaké čistě přírodní produkty, když nakonec na pár mušek někdo likviduje chemickým svinstvem ?? . To rovnou ať zůstane u konvenčních produktů a nevěnuje se pěstování alternativních rostlin. Zbytečná a přemíra chemie v zemědělství a pěstování už napáchala a ještě napáchá tolik škod, že až přijde pořádná průmyslová krize, nebude kde a jak pěstovat čisté ovoce, zeleninu a jinou základní potravu ve svém okolí.
A z dálky už Vám ji taky nepřivezou, nebude to totiž už fungovat.....
Lidé jsou stále slepí a hluší...........a přitom jsou zde možnosti postupně pro všechny.
Až sama zcela uvadne, postačí tuhý velmi pevný dřevitý stonek střihnout tesně nad zemí a na jaře pak krásně obrazí několika šlahouny kolem původního stonku. Během zimy jsem jednou týdně udržoval přísun vody, jen aby nevyschla roslina úplně. Nicméně možná to není ani třeba, ale jelikož jsem měl jen dvě rostlinky, nechtěl jsem to testovat.
Samozřejmě někde kolem září -listopad rostlina uzraje ko plného květu a je tedy možné si pak posbírat semena na další rok, je jich dost. Někdo tady uvedl, že nelze pěstovat stevii ze semen, což není pravda. Běžně je to totiž k dostání jako semena. Mě se už začínají objevovat první výhonky s vlastnoručně posbíraných semínek, tak uvidíme jaká bude klíčivost.
Samozřejmě je celkem v pohodě ji pěstovat i z vrcholových řízků, které člověk má poněkolikerém zkrácení porostu během sezony.
Jo a ve skleníku mi řízek rostl extrémně rychle s bujně. Navíc se v něm zotavil řízek, který byl nějak na uhynutí, ale probral se pak rostl jako divý.
Stevie se snaží prorazit i v zimě v podmínkách bytu, ale slunka je málo a tak rostlina tvoří pouze dlouhé tenké šlahouny s opravdu malými lístkami, což je k ničemu, protože člověk ji pěstuje převážně kvůli listům. Je lepší ji tedy nechat odpočinout.
K chuti a užívání
CO mě překvapilo je to, že každá rostlina má jinou stavbu, množství a velikost listů a také chuť. Minulý rok jsem pěstoval 2 truhlíky rostlin po dvou až třech rostlinách. Jak říkám u jednoho truhlíku byly listy větší a bylo jich méně a u druhé naopak menší a mnohem hustěji a taky jich bylo víc. Čert ví díky čemu to bylo, ale podmínky a i zeminu měly na chlup stejné. tedy až na jednu věc, která však ovlivnila pro mě ještě více šokující věc.
Použil jsem totiž jeden truhlík s částí zeminy a uhynulých rostlin jahod a světe div se, ta rostlina převzala příchuť jahod. Myslel jsem si, že si něco maluji ve věži, ale zkoumal jsem to dlouhodobě a opravdu se potvrdilo, že rostlina dokáže přebrat chuť rostlin předchozích (v zemině) či okolních. Nezávisle jsem si tuto skutečnost nechal potvrdit i širokou rodinou, aniž by věděli co na nich chuťově testuji. Prostě rostliny v sousedním truhlíku, kde se dala uplně nová zemina, neměly tu samou chuť a především příchut jahod. Ale samozřejmě byly taky chutné a sladké.
letos zkusím další experimenty, tntokrát s přidáváním např. zbytků různého ovoce přímo do zeminy co to udělá s chutí stevie. Nějak tak tuším, že by mohla být schopna rostlinka vytahovat cukry z prostředí a transformovat je pro své potřeby.
Užívám zatím stevii v čaji (2-5 středních čerstvých lístlů) na hrnek (250ml) čaje a v pohodě to stačí. Sladím si tím všechny čaje a především u bylinných chci používat pouze stevii nebo přírodní med od včelek. Patřím k lidem, kteří ví, že opravdovou pomoc lze čekat pouze v přírodních produktech.
Ale všechny musím upozornit, že chuť je prostě jiná než klasický cukr z obchodu. Je třeba si zvyknout že je jiná ale je to sladké a dobré. Z minulého roku mám i sušené lístky a ty jsou taky v pohodě jak celé, tak i nadrcené(namleté) na prach. Jelikož mi nevadí v čaji, že vidím tam vidím plavat něco zeleného, protože vím co to je, nijak to ani nefiltuji a piji a s tím "chlorofylem". Ono to tak skutečně po jemném namletí v mlýnku na koření a vsypání do čaje tak vypadá. Akdyž si člověk olízne palec, který předtím ponořil do této "moučky" je to extrémní sladkost, ale stále chutná.
Jinak samozřejmě chodím i na "lup". Takže si chodím podle chuti utrhnout i s dětmi nějaký ten lístek i na žvýkání jen tak v puse a je to fajn - místo sladkého, navíc by to mělo mít i desinfekční účinky na ústní dutinu.
To je zatím asi největší problém, jak jinak uchovat rostlinu než sušenou příp. namletou. Nějaké extrakty v domácích podmínkách vytvořit tak, aby z toho byly koncentrované směsi, jak je možno koupit v obchodě bude asi problém. Nicméně jsem prubnul alespoň polotovar. Prostě jsem vzal cca 1/4 hrnku plného suchých nenamletých, ale udusaných stevií ! - (namletých by asi stačilo tak desetinu z toho co je nenamleto, ale ještě jsem nesehnal ten správný a výkonný mlýnek na bylinky do ruky, abych to dělal v takových množstvích) a zalil horkou vodu do plného hrnku.
Jednu vlastnost ta bylina má, že ačkoliv se samozřejmě většina listů ponořila ke dnu, tak když velikost namletých či uvolněných částí lístků přesáhne určitou spodní mez )u maletých to platí vždy), nelze je potopit pod vodu jakýmkoilv běžným způsobem. Pořád to plave na hladině, případně to po domíchání vždy k ní vyplave. Což je velmi zajímavá vlastnost .
Proto to taky některým lidem opticky vadí, když by si měli dát takový čaj. Ale pro mě to jsou jen nesmyslné psychické bloky některých konzumentů.... :-)
Ten roztok co jsem vytvořil byl tak silně sladký, že v určitých momentech to přechází do hořkosladkého stavu chuti. Nicméně se není čemu divit.
Samozřejmě na slazení čaje je i ten můj "koncentrát" OK, ale praktičtější se mi zatím zdá, tam vhodit těch pár čerstvých nebo sušených listů. sušené jsou logicky sladší. Ještě musím přemluvit manželku, aby zkusila stevii použít coby náhradu cukru v pečení buchet apod. a také zkusila ty recepty na domácí ovocné zmrzliny slazené výhradně stevií. Jak to letos neudělá, zkusím to sám !
Jelikož jsem nevěděl jak z toho udělat silný nikoliv roztok, ale spíše sirup, podobný tomu co se dá koupit v obchodech (díky lobby umělocukrárenského průmyslu náhradních sladidel je to možné koupit pouze jako kosmetiku nikoliv potravinu či doplněk, přitom v Japonsku tím nahrazují kdejakou sladkou složku (limonády, zmrzliny, zubní pasty apod.), tak to používám docela úspěšně při koních problémech na ekzémy a kožní problémy. V té lahvi to mám už nějaký ten měsíc a že by se to zkazilo či začalo plesnivět, to jsem zatím nezpozoroval. I ta sladkost zůstala, ale objevil se tam nová pachuť, což je možná způsobeno zbytkem toho zeleného chlorofylu, jež tam zůstal, protože jsem jej nijak nezkoušel odfiltrovat. No letos budu experimentovat dál, a snad s podaří udělat něco co mohu pak ostatním předat k vyzkoušení a výrobě v domácích podmínkách.
Lippia (dulcis Colada)
Já jsem chvíli pěstoval jen druh Lippia dulcis. Vonělo to celkem pěkně, vypadalo to pěkně i semenilo, ale ta nepříjemná hodně chuť kafru ! - byla i na mne docela síla.
Tuto rostlinku jsem zkusil i do čaje, byla ještě sladší než stevie, ale ta přítomnost kafru se fakt nedala.
Letos zkusím sehnat tu Lipii s odstraněným kafrem, což je to označení "Colada" a zatím ji prodával jen jen obchod. Pak se už dá uvažovat o jejím použití na doma.
Jinak když se bavíme o té chuti, zkuste si te´d na jaře udělat čaj z čistch lístků jitrocele, ale opravdu čerstvě nasbíraného v čistém prostředí. Klidně jich tam dejte do hrnku i 5 (středně velkých) listů. Ta chuť je i bez jakéhokoliv slazení prostě skvělá. A také ta barva
Jo a ještě jedna věc k diskusi výše. Jaký má smysl snažit se pěstovat nějaké čistě přírodní produkty, když nakonec na pár mušek někdo likviduje chemickým svinstvem ?? . To rovnou ať zůstane u konvenčních produktů a nevěnuje se pěstování alternativních rostlin. Zbytečná a přemíra chemie v zemědělství a pěstování už napáchala a ještě napáchá tolik škod, že až přijde pořádná průmyslová krize, nebude kde a jak pěstovat čisté ovoce, zeleninu a jinou základní potravu ve svém okolí.
A z dálky už Vám ji taky nepřivezou, nebude to totiž už fungovat.....
Lidé jsou stále slepí a hluší...........a přitom jsou zde možnosti postupně pro všechny.
všude je a bude + a - . A mezi tím něco co má neskutečnou a nekonečnou sílu to měnit oběma směry, ale vždy k rovnováze. Jen to najít a umět použít (a nikdy nezneužít).....
- la
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1854
- Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
- Bydliště: Brno
- Dal: 763 poděkování
- Dostal: 238 poděkování
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1546
- Registrován: čtv 01 lis 2007 8:41
- Bydliště: Trnavský kraj
- Dal: 2 poděkování
- Dostal: 1 poděkování
stevia a iné
nemusí to byť len stévia, CHINA ROSE RUBUS TEA je čínsky zelený čaj prirodzene polosladký, v Číne využívaný pri liečbe cukrovky (viď: http://www.cxc.sk )
- sano
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 942
- Registrován: stř 08 úno 2006 23:48
- Dostal: 18 poděkování
Stévia, skúsenosti s pestovaním
V zime, medzi dvomi oknami, ako každú zimu, pekne zakvitla. Kvety som nechal na rastline až do veľkej noci. Narastené semená som tento týždeň vysial do kvetináča, ku materskej rastlinke.
Plánujem, aj narezkovať v zime vytiahnuté stonky. Používam rastový stimulátor Stimulax. Asi 10 cm rezok ponorím na chvíľu do vody. Otrasiem od vody. Potom ponorím do prášku. Oklepem a zasadím do jamky vyhĺbenej ceruzkou. Ak sa bojíte plesní, tak vysadzujte do sterilného agroperlitu, alebo jiffi tabliet. Tie sú zo strerilnej rašeliny. Udržujte mierne vlhké, môžete prikopiť aj polovicou pet fľašky. Touto metódou rozmnožujem rastlinky prakticky celoročne. Podľa druhu z desiatich rezkov by sa malo ujať minimálne 8.
Keďže som rastlinku pred mesiacom pohnojil pražským hnojivom na kvety, dobre rastie. Odspodu vyrašilo aspoň 15 nových výhonkov. Toto som po minulé roky v takom hojnom počte nepozoroval. Ale ani som na jar nehnojil.
Na budúci týždeň už môže ísť vonku na okno, na chránené miesto.
Plánujem, aj narezkovať v zime vytiahnuté stonky. Používam rastový stimulátor Stimulax. Asi 10 cm rezok ponorím na chvíľu do vody. Otrasiem od vody. Potom ponorím do prášku. Oklepem a zasadím do jamky vyhĺbenej ceruzkou. Ak sa bojíte plesní, tak vysadzujte do sterilného agroperlitu, alebo jiffi tabliet. Tie sú zo strerilnej rašeliny. Udržujte mierne vlhké, môžete prikopiť aj polovicou pet fľašky. Touto metódou rozmnožujem rastlinky prakticky celoročne. Podľa druhu z desiatich rezkov by sa malo ujať minimálne 8.
Keďže som rastlinku pred mesiacom pohnojil pražským hnojivom na kvety, dobre rastie. Odspodu vyrašilo aspoň 15 nových výhonkov. Toto som po minulé roky v takom hojnom počte nepozoroval. Ale ani som na jar nehnojil.
Na budúci týždeň už môže ísť vonku na okno, na chránené miesto.
Stevia je dobrá
Taky jsem koupil Stevii a můžu říct že hned první rok vykvetla, pod sklem venku a krásně, potom na zimu okolo začátku ledna se úplně zatáhla a nadzemní část uschla, stačí potom seříznout u země a udržovat do jara jen mírně vlhký substrát. Na jaře vyrazila a teď má již několik výhonů, je zase pod sklem a bude to krásný keřík. Hned letos jsem zakoupil další rostliny aby jich bylo narác co nejvíc. Pokud Stevia na zimu uschne tak to neznamená že nežije, jen přezimuje a odpočívá, nesmí ale zmrznout pod 5°C, přes léto se dá zase 2x sklízet.
Chuť je napoprvé divná, ale je to jako když si dáte poprvé pivo tak vám taky nechutná ale potom máte žízeň na něj pořád.
Člověk si zvyknul na rafinovaný cukr, umělá sladidla a různé náhražky, proto se zdá chuť stevie nepřirozená, ale je přirozenější než chuť umělého/rafinovaného cukru. Umělá sladidla se dnes přidávají téměř do všeho a je problém najít něco bez nich.
Ještě můžu doporučit, pokud to není reklama tak [url=http://]http://chovanec.cz/zahradnictvi/kamcats ... nt-18.html[/url] ale to je trochu z jiného soudku.
Chuť je napoprvé divná, ale je to jako když si dáte poprvé pivo tak vám taky nechutná ale potom máte žízeň na něj pořád.
Člověk si zvyknul na rafinovaný cukr, umělá sladidla a různé náhražky, proto se zdá chuť stevie nepřirozená, ale je přirozenější než chuť umělého/rafinovaného cukru. Umělá sladidla se dnes přidávají téměř do všeho a je problém najít něco bez nich.
Ještě můžu doporučit, pokud to není reklama tak [url=http://]http://chovanec.cz/zahradnictvi/kamcats ... nt-18.html[/url] ale to je trochu z jiného soudku.
- laik
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 858
- Registrován: sob 23 úno 2008 21:41
- Bydliště: Brno
- Dal: 36 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
výluh
Zdravím
máte někdo zkušenosti z tím jak udělat kvalitní výluh stévie???....
kolik tak asi bude max množství aby se roztok plně nasytil a nedával bych zbytečně moc lístku do vody???....
uvařil sem ted pul litru odvaru, abych měl malé čím sladit čajík...
měla horečky a nechtěla moc pít, tak sem si vzpoměl na zapomenutej kýblík nasušené stévie na pudě a tak asi
hrst lístků sem pozvolna povařil asi čtvrt hodky v pul litru vody,nechal odstát a po nějakým čase zase trochu zahříval....
no zdá se mě to celkem silnej odvar protože to má už takovou hodně hořkosladkou chut....ale když přidám malé do flašky asi dvě polívkový lžičky tak ji to dooost šmakuje....ale jak co nejvíc odfiltrovat ten chlorofil???....existuje nějaká chemikálie nebo něco, co ho na sebe třeba naváže nebo nějak vyvločkuje a pak by se jednoduše odfiltroval???...ono nemám nic proti chlorofilu, ale aspon by to nebylo tak zelený.....
a když bych to chtěl do sleniček zavařit jako sirup, mužu použít nějakej konzervant? třeba kys.citronovou???....
nebo bude stačit jen teplý zalít a uzavřit?....
skoušel jsem takhle udělat pár flaštiček jitrocelovýho sirupu, že jsem ho horkej zalil a uzavřel do lahviček od dětskýho mukosolvanu a pokud se to neodevře tak to vydželo dlouho
a po odevření min. měsíc než to začlo trochu lihovatět....
ps:(a prý je stévie výborná na kožní problémy, takže to bude další bylinka co přidám do mastičky...a už to bude "mast desatero bylin" )
máte někdo zkušenosti z tím jak udělat kvalitní výluh stévie???....
kolik tak asi bude max množství aby se roztok plně nasytil a nedával bych zbytečně moc lístku do vody???....
uvařil sem ted pul litru odvaru, abych měl malé čím sladit čajík...
měla horečky a nechtěla moc pít, tak sem si vzpoměl na zapomenutej kýblík nasušené stévie na pudě a tak asi
hrst lístků sem pozvolna povařil asi čtvrt hodky v pul litru vody,nechal odstát a po nějakým čase zase trochu zahříval....
no zdá se mě to celkem silnej odvar protože to má už takovou hodně hořkosladkou chut....ale když přidám malé do flašky asi dvě polívkový lžičky tak ji to dooost šmakuje....ale jak co nejvíc odfiltrovat ten chlorofil???....existuje nějaká chemikálie nebo něco, co ho na sebe třeba naváže nebo nějak vyvločkuje a pak by se jednoduše odfiltroval???...ono nemám nic proti chlorofilu, ale aspon by to nebylo tak zelený.....
a když bych to chtěl do sleniček zavařit jako sirup, mužu použít nějakej konzervant? třeba kys.citronovou???....
nebo bude stačit jen teplý zalít a uzavřit?....
skoušel jsem takhle udělat pár flaštiček jitrocelovýho sirupu, že jsem ho horkej zalil a uzavřel do lahviček od dětskýho mukosolvanu a pokud se to neodevře tak to vydželo dlouho
a po odevření min. měsíc než to začlo trochu lihovatět....
ps:(a prý je stévie výborná na kožní problémy, takže to bude další bylinka co přidám do mastičky...a už to bude "mast desatero bylin" )
Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......