Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Větrná elektrárna (levně)
Moderátor: rival
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zdravim!!!
Jsem rad ze to tu aspon trochu zije!! Jans bez do toho a ser na nazory, ktere si nepodlozil pokusem. Posledni dobou to neni konzultace ale zdrzovani. du spat
hau
hau
Svět zboř! Já budu stát.
-
- Zasloužilý člen
Protože cívek je 12, tak se 16 magnety na strane nejde udelat 3fázové vinutí. Lze jen usmernit každou cívku, nebo možná ješte 2fáz. Dík za info - takže každá dvojice cívek musí mít zvlášť 2 diody.jans píše:magnetů 2x16,a pak se uvidí
xzzzx: Zdržuju se tímhle i já. Ale stihl jsem pri tom udelat i generátor s vrtulí. Mohl bys treba napsat, zda jsi pokročil, trochu mi to pripomíná rezignaci.
rezignace????
v žádném případě,to jedině až to budu vyhazovat protože to nebude třeba fungovat.Jenom nemám zatím materiál na alternátor,ale snad příští týden bude hotov.Počet vinutí a počet magnetů by měl být v pořádku, 12 cívek (3x4 vinutí) a 2x16 magnetů (proti sobě), 3 fáze.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Zasloužilý člen
Re: rezignace????
(Jans, ta rezignace patrila xzzzx, ne tobe.)jans píše:... 12 cívek (3x4 vinutí) a 2x16 magnetů (proti sobě), 3 fáze.
Dobre, že jsi sem dal ten obrázek, je to v porádku, takže predtím jsem napsal chybne, že to nejde, kombinací je víc a nejak jsem to zrovna domotal, omlouvám se.
Jinak vinutí na tenhle zpusob (stejne jako 12/14) není pravé 3fázové vinutí, stejne jako všechny vinutí, které nemají proložené cívky prez sebe, ale mají jenom pospojované jakoby nezávislé cívky. Dusledkem jsou vetší ztráty od pulzace mag.toku zvlášť pokud je v obvodu železo. Pokud jenom vzduch, jako v tomhle prípade, pak rozdíl nebude významný. Stejne situaci ješte ovlivňuje usmerňovač. Predpokládám, že magnety nejsou kruhové, jako na obrázku, ale mají tvar obdélníku s približne plochou díry cívky, prípadne lichobežník (vyjde cenove jen asi 30 procent dražší). Zajímal by me prubeh napetí, jak se podarilo autorovi uhodnout proporce cívek a magnetu.
ano magnety budou poskládány do lichoběžníka,bude to jediná investice,zbytek je postaven co dům a šroťák dal.Ten odkaz je tady http://www.upramene.cz/forum/files/ptde ... 0b_775.pdf,
a na soustruh se dostanu asi až v pátek,takže pokusy se oddálí.Jinak si myslím že to bude 3fáz,cívky jsou posunuty o 120°,akorát to nebude 50 Hz.
a na soustruh se dostanu asi až v pátek,takže pokusy se oddálí.Jinak si myslím že to bude 3fáz,cívky jsou posunuty o 120°,akorát to nebude 50 Hz.
-
- Zasloužilý člen
Pokud magnety skládané, pak ne kruhové, protože silne stoupá rozptylové pole v mezerách mezi nimi. 120 stupňu ješte není záruka, že pujde o pravý 3fáz a ne 3 jednofázy spojené v jedno. Není to totéž, takovýmhle vinutím se ríká zlomkové, a nevýhoda je v tom, že se do rotoru zpetne indukují vyšší harmonické. Významne se to projeví v prípade existence železa ve statoru, co není tenhle prípad. Pravý 3fáz musí mít cívky preložené pres sebe a ne vedle sebe. Stoupá tím i činitel využití vzduchové mezery. Kdyby na tom velmi záleželo, tak do jde udelat i jako pravý 3fáz.
-
- Zasloužilý člen
Tak to je prekvapení. Proč z tolika kusu ? To je vždy nevýhodné. Krome toho, že stoupá rozptyl a zhoršuje se využití magnetu vlivem členitosti, tak magnety jdou takhle velmi težko skládat, protože se velmi silne odpuzují, je to nekdy temer nemožné, vyžaduje to totální fixaci, nebo složité pripravky. Delal jsem to vícekrát a je to o hubu až kolaps. Zejména, pokud tlošťka magnetu je kolem 5mm a víc, co v tomto prípade predpokládám, jinak je to nesprávne navrženo. Proč tam nedáš jeden obdélník pro každou cívku, je to podstatne menší zlo, než ta katastrofa pri skládání. Na vnitrním polomeru se mužou klidne témer dotýkat. Skládané magnety vedle sebe silne vyjíždejí z lepidla, a pokud zase vedle sebe nejsou, tak nejsou ani účinné. Stejne se všechny neodymy delají zakázkove, nevyplatí se vycházet z nejakého kvanta dostupných nekdy i ležáku. Jedna z mála účinných metod je zkratování jedné dvojice skupin magnetu.
-
- Zasloužilý člen
lepení
Pro jans:Akord píše:Tak to je prekvapení. Proč z tolika kusu ? To je vždy nevýhodné. Krome toho, že stoupá rozptyl a zhoršuje se využití magnetu vlivem členitosti, tak magnety jdou takhle velmi težko skládat, protože se velmi silne odpuzují, je to nekdy temer nemožné, vyžaduje to totální fixaci, nebo složité pripravky. Delal jsem to vícekrát a je to o hubu až kolaps. Zejména, pokud tlošťka magnetu je kolem 5mm a víc, co v tomto prípade predpokládám, jinak je to nesprávne navrženo. Proč tam nedáš jeden obdélník pro každou cívku, je to podstatne menší zlo, než ta katastrofa pri skládání. Na vnitrním polomeru se mužou klidne témer dotýkat. Skládané magnety vedle sebe silne vyjíždejí z lepidla, a pokud zase vedle sebe nejsou, tak nejsou ani účinné. Stejne se všechny neodymy delají zakázkove, nevyplatí se vycházet z nejakého kvanta dostupných nekdy i ležáku. Jedna z mála účinných metod je zkratování jedné dvojice skupin magnetu.
Skládat magnety je fakt vopruz. Jestli nechceš investovat do nových, větších, nakresli si rozložení magnetů na silnější plech, ten naseparuj včelím voskem rozpuštěným v technickém benzínu a magnety nacvakej na ten plech. Jdou celkem dobře dorazit k sobě, ikdyž se normálně odpuzují. Pak udělej kolem ohrádku, třeba z modelíny(ne plastelína! blbě se zpracovává) a magnety zalij epoxidem, dentacrylem, chs polyesterem. Pak by měli držet pohromadě a když tu ohrádku uděláš pečlivě, nebudeš muset ani moc brousit obvod. Podobně zalévají i vinutí.
Pro Akorda: nerozumím tomu zkratování dvojice magnetů. Můžeš prosím vysvětlit?
-
- Zasloužilý člen
Re: lepení
Jdou, pokud celkove (včetne neodymu) nejsou silné a mohou si alespoň část pole uzavrít. Silnejší neodymy pri účinné sestave s malým rozptylovým polem nejdou ani na ocelové podložce pritisknout vubec, a i když, stačí malý otres a magnety priletí k sobe často takovou silou, že se rozbijí. Rozbil jsem takhle už nejakou tisícku. Nebo stihnou vylézt z lepidla, než zatuhne, jedno, zda i sekundové. Magnety lze naskládat a pritisknout, pokud se naskládají treba na určené místo nejprve s mezerama, ale jejich tok se uzavre-premostí do opačne polované skupiny magnetu pomocnými hrubšími železnými plechy (tloušťka plechu 5-10mm podle šírky celkových magneticky složených segmentu 15-30mm). Nebo se naskládají na pomocnou podložku, ze které se prevezou i s tím premostením. Takže skládat vždy 2 vzájemne premostené póly spolu. Pak zafixovat lepidlem, epoxid, nebo sekundové, podle situace, pri více jak kolem 2-3 magnety na segmentu radši rídké sekundové, protože umí navzlínat do spár a mezer. Po zatuhnutí pomocné mustky odstranit. To, co píšeš s tím plechem a separací je v podstate totéž, jen obrácene. V prípade vetších magnetu však neskládám jenom jeden pól, ale jednu dvojici opačných pólu. Je však treba hrubý plech( nebo více na sebe), když jsou magnety vetší, jinak se presytí a blbne to opet. No a pokud jde o takový vetší generátor, tak myslet na nejakým zpusobem do konstrukce zakomponovaný stahovák je nutností.tbest píše: Jdou celkem dobře dorazit k sobě, ikdyž se normálně odpuzují. .... nerozumím tomu zkratování dvojice magnetů.
Naposledy upravil(a) Akord dne pon 28 dub 2008 20:51, celkem upraveno 2 x.
-
- Zasloužilý člen
Re: lepení
Díky, za vysvětlení. To přemostění jsem udělal prakticky tím, že jsem je nechal přitiskl na kovový plech???Akord píše:... Pak zafixovat lepidlem, epoxid, nebo sekundové, podle situace, pri více jak kolem 2-3 magnety na segmentu radši rídké sekundové, protože umí navzlínat do spár a mezer. Po zatuhnutí pomocné mustky odstranit.
Ještě k lepení vteřinovým lepidlem - dopořučuji používat aktivátor. Po přestříknutí lepidla aktivátorem, dojde k vytvrzení okamžitě. Seženete jej v modelářských prodejnách.