Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Efektivní elektrolýza

Souhrn všeobecných informací nejen pro "Vodíkáře".
Odpovědět
sano
Zasloužilý člen
Dostal: 18 poděkování

Dc napätie

Příspěvek od sano »

Nie že by som bol nejaký odborník, ale vo viacerých príspevkoch, napr. od Ivana, ale aj od Milana sa zdôrazňuje, že okrem hlavných pulzov, majú tam byť v medzere aj pomocné pulzy.
Toto fórum je trochu aj o našej osobnosti. Niekto si to prečíta všetko a potom sa napojí na text. Niekto si prečíta niekoľko názvov kapitol a ihneď radí. Takíto ľudia ( tí druhí) by asi boli výborní do tímu, ktorý by pracoval na jednom pracovisku, pokiaľ bude existovať.
sano

anonym

Příspěvek od anonym »

zdravim,
pokud sem pochopil, tak ty pomocne pusly figuruji jenom v tom elektronickem obvodu, ale neprojevi se na koncovem stupni pripojenem na elektrody. Taky snad ty grafy prubehu napeti jsou z osciloskopu pripojeneho na vystupni signal...a tam zadne pomocne nejsou(ja osciloskop nemam). ani tady, ani na jinych forech. nebo je to jinak?? mozna jsem si to jen spatne vylozil.
To Lajos:to nabiti souvisi myslim s disociaci vody na OH a H3O.normalne je disociovano 10-7 molekul vody a po odpojeni vyvijece je jich vic a proto je tam to napeti.
To Sano: a do ktorej skupiny ludi patri Lajos? som to nepocopis s tymi ludami na pracovsku,co neexistuje. :-)

anonym

Příspěvek od anonym »

sorry, uz na to nevidim, o prispevek vys, to "nepocopis"="nepochopil".
cox.

sano
Zasloužilý člen
Dostal: 18 poděkování

2 Anonym

Příspěvek od sano »

Čo sa týka pomocných pulzov, pochopil si zle. Ide o to dostať ich na elektródy a pomocou nich pôsobiť na molekulu vody.
sano

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

anonym

Příspěvek od lajos »

Na úroveň disociace vody nevidím, zbývá mi praktická, měřitelná stránka záležitosti a nespočetně tady již bylo řečeno, že elektrolizér funguje jako akumulátor. Tak že vzniká problém jak dosáhnout nějaký rozkmit signálu, když v mezeře v signálu nám elektrolyzér drží určitou hladinu DC napětí.

miso

pre Lajos

Příspěvek od miso »

mozem potvrdit ze elektrolyzer sa sprava ako bateria a tym je takyto akumulator nemozne rozkmitat. finta bude asi v niecom inom.

La

resononance

Příspěvek od La »

Zdravím děkuju za obrázky.Dělá mi to zatím vzestupné schody mezi nima to neklesne až na nulu.Asi opět potíže s mag.hyserezí jádra na tlumivce.Jediné jádro které fungovalo dobře když jsem motal trafo na42,8kHz,jaký tvar na vstupu takový na výstupu je s GES .AMIDON T200-26.Je to ovšem toroid.Tlumivka je trošku o něčem jíném.

noname

Re: pre Lajos

Příspěvek od noname »

miso píše:mozem potvrdit ze elektrolyzer sa sprava ako bateria a tym je takyto akumulator nemozne rozkmitat. finta bude asi v niecom inom.
Pánové, čtu vaši polemiku a jsem v příspěvcích zatím na str. 22. Nicméně jsem se snažil zajít až na konec a poté, co vidím, že jste patrně stále na začátku, chci vám sdělit vám pár myšlenek, abych vám dal několik podnětů k zamyšlení.
1) vyvíječ vodíku se vám nechová jako kondenzátor. A jak by také mohl.
Možná se tak bude chovat úplně na začátku, paradoxě ale jen do té doby, kdy do něj pustíte elektrický proud. Jakmile to uděláte, iontovou dissociací vám do (ať už sebelépe destilované a tudíž na počátku opravdu téměř nevodivé) vody vstoupí mračno iontů kovu, ze kterého je vyrobena katoda (a když bude z uhlíku, tak to budou ionty uhlíku...).
Co se asi staně? Vodivost vody dramaticky vzroste, destilovaná voda přestane být nevodičem, stane se poměrně dost vodivým roztokem.
Odtud také poměrně trefný název "Iontová vodivost".
2) Co se tedy ergo kladívko stane s vaším kondenzátorem? Prostě s prvním vpuštěním el. proudu (byť i při měření kapacity komory) přestane mít vlastnosti kondenzátoru. Kýžená KAPACITA rázem zanikne; protože dosavadní kondik (destilovaná voda plus elektrody) se přemění na cosi, co dělá z vyvíječe poměrně dobrý ODPOR. Co se týká kondíku na počátku, mluvím o ideálním stavu, kdy byla použita na začátku úplně čistá komora. Byla li kdy již zasviněna předešlými pokusy, myslím že i s představou kondíku v počátečním stavu se můžete klíďo rozloučit.
3) V důsledku toho nemůže nastat žádný rezonanční jev, který tak urputně očekáváte. Váš obvod v podstatě sestává po jeho zapojení do el. obvodu z indukčnosti a poměrně bytelného odporu.
4) Všude zde narážím na magické slovo REZONANCE. Měli by jste si ale uvědomit, že ta může být vpodstatě MECHANICKÁ anebo ELEKTRICKÁ.
Podle toho co zde vidím, snažíte se zarputile vyvolat mechanickou rezonanci elektrickými prostředky.
To samozřejmě jde, ale musí se el. energie převést na mechanickou, např. nějakým piezoměničem. To se děje např. v ultrazvukových vanách/čističkách, kde je žádaný kmitočet převeden na energii mechanickou, anebo podle jiných principů např. u mikrovlnky, kde však nezregulujete kmitočet ani vo fous.
5) Ano, čtu to tady v příspěvcích, že se elektrody rozkmitají vlivem přiloženého kmitočtu. Tuto informaci lze vyčíst i z některých patentových spisů (XOGEN). Zapomeňte na to.
6) Z toho mi vyplývá, že je to vše nějaké tak trochu zmatené a na vodě, vyvolání mechanického rezonančního kmitočtu při procesu neodpovídá tomu, co popisujete že je vidět u těch, kterým se to údajně povedlo. Nicméně můj cit mi říká, že by mohlo dojít k něčemu zajímavému, kdyby se vyvíječ vrazil do ultrazvukové vany a celá tato soustava (nerez vana, piezo ultrazvukové zářiče, {destilovaná} voda a vnořený vyvíječ) by se uvedly jako celek do MECHANICKÉ rezonance, tak by se snad něco zajímavého mohlo dít, možná i jen aplikace ultrazvuku bez uvedení soustravy do mechanické rezonance by leccos naznačila.
Rozumějme ale: jde zde o mechanické rozkmitání/resp. rezonanci mechanické soustavy, kde určujícím rezonančním kmitočtem je vlastní rezonanční kmitočet ultrazvukových zářičů. Ten je v tomto mechanickém uspořádání dalšími komponenty odladěn kamsi poněkud jinam, kmitočet by ale měl jít doladit. Uvedením dané mech. soustavy do rezonance získáme ale jen maximální možnou výchylu všech jejích částic za daného ultrazvukového výkonu, nic víc. I tak by to ale mohlo být zajímavé.
Pro informaci: rezonanční kmitočty ultrazvukových van začínají někde okolo 20kHz a jdou výše, podle typu zářičů.
6) S výše uvedenou iontovou vodivostí vody souvisí i váš poznatek, že po odpojení proudu od komory zůstává na jeho svorkách nějaké malé napětí, ca. 2V, které pak dále rychle zaniká. No bodejť by ne, zanešením iontů do destilované vody (její ionizací) jste vlastně vyrobili velice primitivní a nedokonalý primární elektrický článek (jakási primitivní obdoba 1,5 V tužkové baterie), a protože je primitivní, rychle zaniká.
7) v souvislosti s tím mne napadá jedna věc, již zde někde byla řeč o molekulárním sítu, o diafragmě. Ta by patrně mohla dramaticky vylepšit vlastnosti komory coby "kondenzátoru". Na druhou stranu pak ale dramaticky vzroste "vnitřní odpor" komory, nemám poředstavu, možná by se mohla potom začít opravdu chovat jako velice špatný kondenzátor.
Evidentně ale v patentových spisech po diafragmě a o ultrazvuku není ani stopy.
Bude to patrně vše jen bublina, která vždy když někomu na stole praskne, tak ji dotyčný (neúspěšný) jedinec prostě v tichosti pohřbí (anebo jí třeba draze prodá zahraničnímu zájemci).

Protože ale moc dobře vím, že je na světě spousta věcí, které fungují a člověk je neumí principiálně vysvětlit, neházím flintu úplně do žita.
Až se prokoušu dalšími stránkami až ke konci příspěvků, ozvu se. Nemyslím ale, že bych cokoli podstatného měl na svém stanovisku měnit.

A mimo jiné: nejlepší demi vodu jakou jsem kdy viděl, mají k odběru ve Spolaně v Neratovicích. Občas tak 0,2mikrosiemens/cm2, občas prý horší. To, co se u nás běžně dostane v lékárně je podle mne voda o vodivosti tak 1,2 mikrosiemens/cm2 a horší, lékárny nemají na lepší vodu nástroje, ostatně proč by vyráběly něco lepšího, než jim předepisuje norma (aqua purificata ... max. vodivost má být do 6,0 mikrosiemens/cm2), že?.
A to, co prodávají v kanystrech u pumpy není vůbec destilka, ale pouze DEIONIZOVANÁ voda.
Nicméně, vzpomeňme si, že Xogen uvádí ve svém patentu použití normální vody z vodovodu :O)

howgh
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

noname

Re: anonym

Příspěvek od noname »

lajos píše:Na úroveň disociace vody nevidím, zbývá mi praktická, měřitelná stránka záležitosti a nespočetně tady již bylo řečeno, že elektrolizér funguje jako akumulátor. Tak že vzniká problém jak dosáhnout nějaký rozkmit signálu, když v mezeře v signálu nám elektrolyzér drží určitou hladinu DC napětí.
A ještě praktický odkaz do Wikipedie na podstatu kondenzátoru, myslím, že by si to každý měl přečíst. Je to základ.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kondenz%C3 ... .C3.A1toru

Ve vašem případě používáte jako dielektrikum destilovanou vodu, která se vlivem průchodu el. proudu a tím vzniklou iontovou vodivostí v souvztažnosti k elektrodám přestane chovat jako kýžené dielektrikum a začne se chovat jako odpor.
Myslím, že by tyto základní věci měl zvládat každý, kdo se pustí do debvaty o kondenzátorech. To samé platí i o dalších tématech z elektroniky.

noname

Re: dotaz

Příspěvek od noname »

martinq píše:Jak mohu připojit to co kmitá s blánou v reproduktoru k elektrodě anebo k celému vyvíječi ?
Mám pocit, že se motáš okolo, někde jak píšu výše o možné aplikaci ultrazvuku (str. 43 příspěvk), ČTI !!

Nobody

to Noname

Příspěvek od Nobody »

Ahoj priatelu,pekny vycerpavajuci prispevok.Prosim Ta docitaj stranky do konca,aby si mal uceleny obraz.Vsetko co si napisal je spravne, ale ja som nemal ten dojem,ze by sa niekto silou - mocou snazil o mechanicku rezonanciu.Skor si myslim ze pojem rezonancia je nestastne pouzity a vhodnejsie by bolo ine slovicko, ale neviem definovat ake.Uz skor som pisal, ze pre pochopenie javu je vhodne si postavit Ivanovo zapojenie alebo Meyer repliku s ampermetrom a prejst si to.Netreba na zaciatok super vyvijac,staci par platni v nadobe.Podotykam, len pre pochopenie javu.Potom nasleduju pokusy a merania.Tuto cestu absolvoval aj Ivan a ludia na inych forach.Teraz nou idem ja.Bol by som rad keby sa pridali serioznym sposobom dalsi.Z teorie ktoru si opisal neviem ci Ta zaradit medzi chemikov alebo elektrikarov,ale napisal si ju dobre.Ak to povazujes za vhodne prosim vyjadri sa k tomu.Pre ostatnych na fore :po ukonceni pokusov sem napisem zpravu o nich.Hodlam urobit seriu pokusov podla metodiky,ktroru som navrhol.Nemienim za kazdu cenu vyriesit problem.Kedysi som pisal ze elektrolyza moze byt efektivna alebo menej efektivna, nemyslim si ze je potrebne dosiahnut "dematerializáciu vody", staci vyrobit vodik za take peniaze, aby bol o hodne lacnejsi ako ostatne energie.Preto si myslim ze namiesto pojmu rezonancia by sa mohol pouzit pojem efektivita, aby to nikoho nezavadzalo.

habana

Re: anonym

Příspěvek od habana »

noname píše:
lajos píše:Na úroveň disociace vody nevidím, zbývá mi praktická, měřitelná stránka záležitosti a nespočetně tady již bylo řečeno, že elektrolizér funguje jako akumulátor. Tak že vzniká problém jak dosáhnout nějaký rozkmit signálu, když v mezeře v signálu nám elektrolyzér drží určitou hladinu DC napětí.
A ještě praktický odkaz do Wikipedie na podstatu kondenzátoru, myslím, že by si to každý měl přečíst. Je to základ.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kondenz%C3 ... .C3.A1toru

Ve vašem případě používáte jako dielektrikum destilovanou vodu, která se vlivem průchodu el. proudu a tím vzniklou iontovou vodivostí v souvztažnosti k elektrodám přestane chovat jako kýžené dielektrikum a začne se chovat jako odpor.
Myslím, že by tyto základní věci měl zvládat každý, kdo se pustí do debvaty o kondenzátorech. To samé platí i o dalších tématech z elektroniky.
SORRY, SEM TU NOVEJ A NECHTĚNĚ JSEM POUŽIL VE SVÝCH DVOU (PŘEDEŠLÉ DVA) PŘÍSPĚVCÍCH JIŽ POUŽÍVANÝ NICK "NONAME".
Takže se omlouvám.
Habana

habana

Re: to Noname

Příspěvek od habana »

Nobody píše:Ahoj priatelu,pekny vycerpavajuci prispevok.Prosim Ta docitaj stranky do konca,aby si mal uceleny obraz.Vsetko co si napisal je spravne, ale ja som nemal ten dojem,ze by sa niekto silou - mocou snazil o mechanicku rezonanciu.Skor si myslim ze pojem rezonancia je nestastne pouzity a vhodnejsie by bolo ine slovicko, ale neviem definovat ake.Uz skor som pisal, ze pre pochopenie javu je vhodne si postavit Ivanovo zapojenie alebo Meyer repliku s ampermetrom a prejst si to.Netreba na zaciatok super vyvijac,staci par platni v nadobe.Podotykam, len pre pochopenie javu.Potom nasleduju pokusy a merania.Tuto cestu absolvoval aj Ivan a ludia na inych forach.Teraz nou idem ja.Bol by som rad keby sa pridali serioznym sposobom dalsi.Z teorie ktoru si opisal neviem ci Ta zaradit medzi chemikov alebo elektrikarov,ale napisal si ju dobre.Ak to povazujes za vhodne prosim vyjadri sa k tomu.Pre ostatnych na fore :po ukonceni pokusov sem napisem zpravu o nich.Hodlam urobit seriu pokusov podla metodiky,ktroru som navrhol.Nemienim za kazdu cenu vyriesit problem.Kedysi som pisal ze elektrolyza moze byt efektivna alebo menej efektivna, nemyslim si ze je potrebne dosiahnut "dematerializáciu vody", staci vyrobit vodik za take peniaze, aby bol o hodne lacnejsi ako ostatne energie.Preto si myslim ze namiesto pojmu rezonancia by sa mohol pouzit pojem efektivita, aby to nikoho nezavadzalo.
No nějak jsem se asi tématu chytnul, ale abych nemusel hledat v příspěvcích ten správný (mám v tom už totiž dost bordel), mohl by jsi mi poslat v příloze VŠE okolo toho Meyerova zapojení, abych to nemusel pracně hledat ????
Jinak jsem elektronik a s elektrochemiií se tak trochu potýkám poslední roky. Takže tak trochu vim svý ;O)

habana

opět to saméééééééééééééé

Příspěvek od habana »

No nevim, jestli to na co jsem si teď vzpomněl, k něčemu bude.
pamatuju se jasně, dávali to v televízi, ještě za hlubokýho totáče:
Pracoviště VVN (velmi vysokého napětí), uprostřed haldy izolátorů nádobka (fak byla dost malá !!!!) s vodou na stojanu a v ní zanořené elektrody.
Ruka operátora mačká knoflík.
Následovala strašlivá prda.
Nádobka s vodou je na sračky.
Komentátor dí: nikdo neví, jak se ta strašná energie uvolňuje....

Pamatuju se na to, jak kdyby to bylo dneska a byl sem z toho asi dost vyvalenej, když si to pamatuju dodneška.
Vpodstatě ale nešlo o nic jiného, než o prachsprostý VN výboj mezi elektrodami ve vodě...
Vzdáleně lze spatřovat jisté spojitosti s tématem...
NO COMMENT

habana

Re: marting

Příspěvek od habana »

Anonymous píše:Pro rozklad jak popisuješ je vhodná robustní nádoba,aby nevzniklo rušení
nežádoucím kmitáním obalu a doněj nainstalovat kovovou nebo gumovou
membránu,nádoba i membrána musí mít přesné rozměry a množství vody
musí být též konstatní v podstatě se to podobá ultrazvukové pračce pokud
přeženeš výkon voda ti začne vařit .rozměry nádoby a membrány se dají
jen těžko spočítat,vše musí být velmi přesné dají se použít i piezomněniče
ale velmi těžko se dají sehnat.rozklad vody touto metodou je velmi efektivní
,ale je velmi těžké ho dosáhnout-být tebou nejdříve omrknu konstrukci
ultrazvukových praček ,při jejich činnosti se uvolňují žádané plyny,ale v malé
míře třeba tě něco napadne jak produkci plynů efektivně zvětšit
přeji hodně zdaru v dalším bádání.
No hele, tak sem se s tim ultrazvukem dost možná tak trochu strefil.
Pro vaší informaci, ultrazvukem se v poslední dobvě dělá leccos, od výroby nanočástic až po katalýzu chemických reakcí.... přemejšlejte chvíli vo tom a sem tam koukněte na http://www.triboson.com/

prosímmmmm.... ;O)

Odpovědět

Zpět na „Rozklad vody a vodík - všeobecně“