Pila se točí jako předtím, jen ty uhlíky začaly smrdět a prskat.Anonymous píše: Spíš zkontroluj vinutí, jestli není spálené.
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Pro neználky(potřebuji vědět.....)
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
Re: Elektrická pila
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 3 poděkování
- Dostal: 3 poděkování
Skús zmerať prúd odoberaný zo siete a vypočítaj výkon. Ak je väčší ako na štítku, tak pomôže previnutie motora, lebo bude pravdepodobne prerazená izolácia vinutia a to spôsobuje nadmerný odber a tým aj zvýšené iskrenie na uhlíkoch.tbest píše:Pila se točí jako předtím, jen ty uhlíky začaly smrdět a prskat.Anonymous píše: Spíš zkontroluj vinutí, jestli není spálené.
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
-
- Zasloužilý člen
Tak jsem zabrousil uhlíky, protáhl drážky na komutátoru a zatím to vypadá, že bude pokoj. Ten odběr zkusím změřit. Dík.Elektro píše: Skús zmerať prúd odoberaný zo siete a vypočítaj výkon. Ak je väčší ako na štítku, tak pomôže previnutie motora, lebo bude pravdepodobne prerazená izolácia vinutia a to spôsobuje nadmerný odber a tým aj zvýšené iskrenie na uhlíkoch.
-
- Zasloužilý člen
Vn cívka
Omlouvám se že zas otravuju. Potřeboval bych poradit s navinutím cívky. Primár na 3,6-12Vdc, max. 500mA, sec: 2-12kVdc. Vzduchové jádro. Představoval jsem si primární vinutí 450-500z 0,4-0,5Cu, izolaci z kondenzátorového papíru a cca 5000z 0,1Cu sekundární vinutí. V podstatě něco jako cívka pro malé benzínové motory. Jde mi o to, jestli musím jednotlivé vrstvy vinutí sekundáru od sebe izolovat. A ikdyž budou izolovány vrstvy, neprorazí se lak mezi sousedními dráty? Snad jsem to popsal dostatečně rozumitelně. Děkuji za rady a přeju pěkné nedělní poledne.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
Ten primár je děsný, nedal bych tam víc něž 2-3, max 10 závitů a použít IO pro měniče TL494, SG3524 a pod. Sekundár bych každou vrstvu lakoval a hned bych ještě dával kond. papír, hlavně na krajích vinutí bych nechal přesahovat papír min. o 5mm. Bezva by to mochlo fungovat na feritových jádrech s VN traf z televizí a na 16kHz(každou cívku můžeš vinout na jiný sloupek).
Musíš spočítat převod-při tvém udání např. primár 500z a 10V a sek. 5000z = 100V na výstupu- z toho takhle VN nebude!!
Musíš spočítat převod-při tvém udání např. primár 500z a 10V a sek. 5000z = 100V na výstupu- z toho takhle VN nebude!!
-
- Zasloužilý člen
Vn cívka
Díky za odpověď. Ten primár měl být 45-50z a převodový poměr minimálně 1:100. Pokud stačí jen 10z, tím lépe. Hlavně dík za to upřesnění s přesahem papíru na koncích. Vždycky jsem myslel, že ten papír přečnívá z cívek jen jako projev nepřesné práce. Ještě jednou díky. Drátů mám sice dost, ale i tak zamrzí, dělat něco zbytečně.lajos píše:Ten primár je děsný, nedal bych tam víc něž 2-3, max 10 závitů a použít IO pro měniče TL494, SG3524 a pod. Sekundár bych každou vrstvu lakoval a hned bych ještě dával kond. papír, hlavně na krajích vinutí bych nechal přesahovat papír min. o 5mm. Bezva by to mochlo fungovat na feritových jádrech s VN traf z televizí a na 16kHz(každou cívku můžeš vinout na jiný sloupek).
- Barbucha
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 61 poděkování
Re: Vn cívka
Nevím na co to potřebuješ, ale jestli je to zdroj VN na různé skoušení, nejlépe použít přímo VN trafo třeba z monitoru a dobastlit k tomu ten zbytek.tbest píše:Omlouvám se že zas otravuju. Potřeboval bych poradit s navinutím cívky. Primár na 3,6-12Vdc, max. 500mA, sec: 2-12kVdc. Vzduchové jádro. Představoval jsem si primární vinutí 450-500z 0,4-0,5Cu, izolaci z kondenzátorového papíru a cca 5000z 0,1Cu sekundární vinutí. V podstatě něco jako cívka pro malé benzínové motory. Jde mi o to, jestli musím jednotlivé vrstvy vinutí sekundáru od sebe izolovat. A ikdyž budou izolovány vrstvy, neprorazí se lak mezi sousedními dráty? Snad jsem to popsal dostatečně rozumitelně. Děkuji za rady a přeju pěkné nedělní poledne.
docela pěkný zdroj jsem viděl v AR, taky mám na něj zálusk.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Já to říkám pořád / neřád /, nejhorší jsou trpaslíci, všude vlezou a strašně se množí, jo ještě taky ten divnej němec co nám všechno skovává.
-
- Zasloužilý člen
Ahoj, já to potřebuji jako náhradu zapalovací cívky z auta. Jednu mám, ale potřebuju dvě stejné a když už mám doma špulky Cu drátů, tak nebudu večer sedět u televize, ale radši v dílně. Jinak je to na zdroj světla viz obr. Stavěl jsem první verzi s mechanickým přerušovačem a svítí to pěkně. Do dílny to stačí, ale dělá to rámus. Na obrázku je zatím nejúčinější verze se dvěmi cívkami. Video k tomu je zde:Barbucha píše:Nevím na co to potřebuješ, ale jestli je to zdroj VN na různé skoušení, nejlépe použít přímo VN trafo třeba z monitoru a dobastlit k tomu ten zbytek.tbest píše:Omlouvám se že zas otravuju. Potřeboval bych poradit s navinutím cívky. Primár na 3,6-12Vdc, max. 500mA, sec: 2-12kVdc. Vzduchové jádro. Představoval jsem si primární vinutí 450-500z 0,4-0,5Cu, izolaci z kondenzátorového papíru a cca 5000z 0,1Cu sekundární vinutí. V podstatě něco jako cívka pro malé benzínové motory. Jde mi o to, jestli musím jednotlivé vrstvy vinutí sekundáru od sebe izolovat. A ikdyž budou izolovány vrstvy, neprorazí se lak mezi sousedními dráty? Snad jsem to popsal dostatečně rozumitelně. Děkuji za rady a přeju pěkné nedělní poledne.
docela pěkný zdroj jsem viděl v AR, taky mám na něj zálusk.
Až to odzkouším, připravím samostatné vlákno. Myslím, že by to mohlo být pro pár lidí zajímavé
- Barbucha
- Zasloužilý člen
Jinými slovy jde o Teslův switch aplikovaný na zdroj světla, který energii ze switche rovnou spotřebovává. Co jsem slyšel v ukázce, tak to dělá strašný bordel. Skus se kouknout do vlákna Tesla switch, jestli by nebylo použitelné toto a přebytek energie odebírat normálním měničem pro výbojky, třeba IR21592. Ale s cívkou ti moc neporadím, mě se to vždycky dříve nebo později prošlehlo. Akorát ještě jedna poznámka. Pokud máš na kostře dost místa, zkus současně s drátem motat i režnou nit, tím dostaneš odstup jednotlivých závitů. Až budeš mít cívku hotovou, tak ji "vyvaři" v parafínu. Ten se dostane všude a dobře izoluje.
Já to říkám pořád / neřád /, nejhorší jsou trpaslíci, všude vlezou a strašně se množí, jo ještě taky ten divnej němec co nám všechno skovává.
-
- Zasloužilý člen
zapalovací trafo
VN trafa na zapalování v autě bývají uloženy v oleji. Dielektrický olej má tu výhodu že i když dojde k průrazu, tak se na to místo natlačí znovu olej, tak že izolace se zregeneruje.
- Barbucha
- Zasloužilý člen
Re: zapalovací trafo
To jo, ale předpokládám, že spíš bude mít doma svíčku, než kanystr trafooleje, protože normální olej je nepoužitelný, a používat nitrolak to není ono, špatně se s ním dělá a stejně praská. Krom toho, nevím jestli dnes není v používání jiný olej, ale v době kdy jsem s ním přicházel do styku, byl vedený jako látka vysoce nebezpečná zdraví, protože byl silně karcinogení. Ale možná že to je dneska jinak.lajos píše:VN trafa na zapalování v autě bývají uloženy v oleji. Dielektrický olej má tu výhodu že i když dojde k průrazu, tak se na to místo natlačí znovu olej, tak že izolace se zregeneruje.
-
- Zasloužilý člen
Díky. Po odpoledním výletě, jsem zkoušel navíjet jak jsi psal s režnou nití, ale to jsem vzdal. Začal jsem znova bez nitě. I tak to není práce na hodinu. Když se to nepovede, seženu v nejhorším druhou cívku na vrakárně. S tím měničem IR21592 a tesla switchem mě silně přeceňuješ. V elektrobastlení jsem naprostý začátečník a schéma si sám neupravím, proto ty hloupé dotazy. Pánové ještě jednou dík za rady.Barbucha píše:Jinými slovy jde o Teslův switch aplikovaný na zdroj světla, který energii ze switche rovnou spotřebovává. Co jsem slyšel v ukázce, tak to dělá strašný bordel. Skus se kouknout do vlákna Tesla switch, jestli by nebylo použitelné toto a přebytek energie odebírat normálním měničem pro výbojky, třeba IR21592. Ale s cívkou ti moc neporadím, mě se to vždycky dříve nebo později prošlehlo. Akorát ještě jedna poznámka. Pokud máš na kostře dost místa, zkus současně s drátem motat i režnou nit, tím dostaneš odstup jednotlivých závitů. Až budeš mít cívku hotovou, tak ji "vyvaři" v parafínu. Ten se dostane všude a dobře izoluje.
-
- Zasloužilý člen