Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Větrná elektrárna (levně)
Moderátor: rival
tak jsem to nemoh vydržet a neudělat testík,vinutí jsem propojil a poskládal do kruhu,původní desku s magnetama jsem jenom protáčel prstama nad starým a pak novým vinutím.Výsledek: snížený počet závitů na 1 fázi o 280z (z 920 na 640),jsou asi 2/3, proud nakrátko je asi 2-3x větší, napětí asi 1,5-2x větší a plynulejší. Čímž mi nutně vychází že jsem vylepšil plnění drátem a zvýšil účinnost mého altíku o nějaké procento.
- martinq
- Zasloužilý člen
- Dal: 31 poděkování
- Dostal: 203 poděkování
materiál
neměl by náhodou u bifilárního vinutí, být jeden drát z mědi a druhý ze slitin nepatrně "prodlužujících" magnetické pole, třeba hliník 98% a 2% železa, či jiný, nevím přesně kolik je kombinací, sice ty kovy nesaturují jako čistá měď, ale celkově ve výsledku jsou užitečnější než 2 x měď...
jestli píšu bludy, tak mne hned nekamenujte, četl jsem toho tolik, že nevim jak se jmenuju...
na VN (nad 2kV) jsou taky mnohem lepší Al nebo Fe dráty s měděným pokovením, nebo ne ? tzv. energie, při VN, skáče jen po obvodu vodiče![Shocked :shock:](./images/smilies/icon_eek.gif)
jestli píšu bludy, tak mne hned nekamenujte, četl jsem toho tolik, že nevim jak se jmenuju...
na VN (nad 2kV) jsou taky mnohem lepší Al nebo Fe dráty s měděným pokovením, nebo ne ? tzv. energie, při VN, skáče jen po obvodu vodiče
![Shocked :shock:](./images/smilies/icon_eek.gif)
Vím, že vím vše, aneb meditace o ničem.
- Barbucha
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 61 poděkování
Re: materiál
S VN zkušenosti nemá a snad proto jsem ještě na živu, tedy k zármutku některých lidí, ale určitě je to případ VF a vinutí transformátorů spínaných zdrojů.martinq píše: ...na VN (nad 2kV) jsou taky mnohem lepší Al nebo Fe dráty s měděným pokovením, nebo ne ? tzv. energie, při VN, skáče jen po obvodu vodiče
![Bye :bye:](./images/smilies/icon_bye.gif)
Já to říkám pořád / neřád /, nejhorší jsou trpaslíci, všude vlezou a strašně se množí, jo ještě taky ten divnej němec co nám všechno skovává.
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 28 poděkování
(Bifilárne)To jste mne dostali. Ne bifilárne, ale s PARALELními, SOUBEžnými vodiči, co není totéž,
se delají asynchroňáky bežne. Platí, čím horší magnetický obvod, tím vetší zlepšení v prípade (bifilárního) vinutí. (Bifilární) vinutí však zhoršuje plnení, takže existuje optimum. Obecne nemá vliv používat pri námi uvažovaných proudech v rádu A a frekvencích do nekolik kHz dráty tenší než asi 1mm. Jiný materiál, než meď už vubec (stríbro sice ano, ale jeho zisk vyváží mírné zvetšení stroje, které je stále levnejší, než vinutí ze stríbra).
Použít skutečne BIFILÁRNÍ vinutí na motoru, nebo trafu na energetické účely je nesmysl a lež.
Jsem zvedavý, zda Jans bude s parametry spokojený, nebo príjde ješte další a lepší verze.
Pokud to není tajemství, uvítal bych účinnost číselne. Muj první alternátor mel účinnost asi 15 procent(a to jsem si myslel, že me máloco prekvapí), po pár pokusech jsem prehoupl 50, ale pres 80 to šlo už težko.
Problém je, že v puvodní Jansove konstrukci jsou zrejme nekde chyby patrne i v návodu, protože takový koncept lze udelat s účinnosti aspoň 70 procent bez vetších potíží. V oblasti mezi 100až 500W bych si troufl na asi 85 procent.
se delají asynchroňáky bežne. Platí, čím horší magnetický obvod, tím vetší zlepšení v prípade (bifilárního) vinutí. (Bifilární) vinutí však zhoršuje plnení, takže existuje optimum. Obecne nemá vliv používat pri námi uvažovaných proudech v rádu A a frekvencích do nekolik kHz dráty tenší než asi 1mm. Jiný materiál, než meď už vubec (stríbro sice ano, ale jeho zisk vyváží mírné zvetšení stroje, které je stále levnejší, než vinutí ze stríbra).
Použít skutečne BIFILÁRNÍ vinutí na motoru, nebo trafu na energetické účely je nesmysl a lež.
Jsem zvedavý, zda Jans bude s parametry spokojený, nebo príjde ješte další a lepší verze.
Pokud to není tajemství, uvítal bych účinnost číselne. Muj první alternátor mel účinnost asi 15 procent(a to jsem si myslel, že me máloco prekvapí), po pár pokusech jsem prehoupl 50, ale pres 80 to šlo už težko.
Problém je, že v puvodní Jansove konstrukci jsou zrejme nekde chyby patrne i v návodu, protože takový koncept lze udelat s účinnosti aspoň 70 procent bez vetších potíží. V oblasti mezi 100až 500W bych si troufl na asi 85 procent.
- martinq
- Zasloužilý člen
PCA
koncern PCA dělal elektroauta s motory co měly kolem 98% učinnost, neodymy nalepený přímo do náboje kola, budící cívka jen pár závitů na, asi, železnym jádře, teplota nešla po hodinovém provozu přes 40C, největší ztráty má právě ten drát, tvuj alternátor je Akorde něco podobného ? neni mi moc jasný, jak se můžeš s alternátorem dostat na 95% učinnosti
napadlo mne udělat si větrné osvětlení přímo v domě, mezi přízemím a střechou je 8 m, dát trubku, třeba odpadní, a do ní vrtulku, jeden konec dole na východ a nahoře na sever, k vrtulce alternátor a drátky k aku, je nějaký program, který spočítá sílu větru, po zadání teplot, průměrů potrubí, výšky nad mořem ????
napadlo mne udělat si větrné osvětlení přímo v domě, mezi přízemím a střechou je 8 m, dát trubku, třeba odpadní, a do ní vrtulku, jeden konec dole na východ a nahoře na sever, k vrtulce alternátor a drátky k aku, je nějaký program, který spočítá sílu větru, po zadání teplot, průměrů potrubí, výšky nad mořem ????
-
- Zasloužilý člen
Tak tech 98 procent je už docela drsné, jako stacionární stroj v desítkách kW je to možná ok, ale jako mobilní stroj bych se pokoušel o opakovanou objektivizaci merení, i když to prímo nevylučuji.
Tajemství vysoké účinnosti tkví v tom, že všechno uvedené je potreba mít v porádku:
- Správná volba koncepce, proporce, počtu pólu s ohledem na otáčky a použití
- Dobré využití magnetu, s malým rozptylem pole mimo obvod
- Správný pomer šírky magnetu a mezery s ohledem na vinutí za účelem minimálních harmonických
- Správné a účinné využití vzduchové mezery
- Správná volba vinutí produkujícího minimální počet harmonických
- Primerene nízká ztráta v materiálu dynamoplechu
- Správná volba indukce v mezere (vysoká delá ztráty v železe, nízká vyvolá ztráty v medi pri záteži)
- Vhodný tvar pólu
- Správný prurez, tvar a plnení drážky medí
- Vhodná vzduchová mezera s ohledem na zatížení
- vhodný materiál nosiče magnetu dobre snášející vyšší sycení
- možná jsem na neco ješte zapomel
Dostupný materiál komplexne lepší, než slušné dynamoplechy neznám, železný prášek lisovat jsem zkoušel, to je tak na popsaní papíru(prumerne 10 procent nižší účinnost a ne bez komplikací, snad by šel prášek molybdenpermalloy, nebo nekteré jiné legované Al, nebo Si, prípadne amorfní plechy, toto si však výrobci streží a normálne to nelze výhodne koupit.
Já mám indukci asi 0.7T, ztráty v železe asi 300W, a v medi asi 200W pri 2500ot/min, harmonické zkreslení asi 4 procenta. Jak budu mít víc prostoru, hodím sem nebo na link nejaké foto. Z tohoto je zrejmé, že uvedenou tepelnou ztrátu rozptýlit v okolí už není takový problém.
Na té streše bys musel mít nejaký talírový, nebo jiný difuzor, aby to lépe sálo, než roura.
Pokud máš na mysli jen komínový efekt z rozdílu teplot, tak to jsem si kdysi spočítal, je to sotva nejaký watt, radši cokoli na vítr.
Tajemství vysoké účinnosti tkví v tom, že všechno uvedené je potreba mít v porádku:
- Správná volba koncepce, proporce, počtu pólu s ohledem na otáčky a použití
- Dobré využití magnetu, s malým rozptylem pole mimo obvod
- Správný pomer šírky magnetu a mezery s ohledem na vinutí za účelem minimálních harmonických
- Správné a účinné využití vzduchové mezery
- Správná volba vinutí produkujícího minimální počet harmonických
- Primerene nízká ztráta v materiálu dynamoplechu
- Správná volba indukce v mezere (vysoká delá ztráty v železe, nízká vyvolá ztráty v medi pri záteži)
- Vhodný tvar pólu
- Správný prurez, tvar a plnení drážky medí
- Vhodná vzduchová mezera s ohledem na zatížení
- vhodný materiál nosiče magnetu dobre snášející vyšší sycení
- možná jsem na neco ješte zapomel
Dostupný materiál komplexne lepší, než slušné dynamoplechy neznám, železný prášek lisovat jsem zkoušel, to je tak na popsaní papíru(prumerne 10 procent nižší účinnost a ne bez komplikací, snad by šel prášek molybdenpermalloy, nebo nekteré jiné legované Al, nebo Si, prípadne amorfní plechy, toto si však výrobci streží a normálne to nelze výhodne koupit.
Já mám indukci asi 0.7T, ztráty v železe asi 300W, a v medi asi 200W pri 2500ot/min, harmonické zkreslení asi 4 procenta. Jak budu mít víc prostoru, hodím sem nebo na link nejaké foto. Z tohoto je zrejmé, že uvedenou tepelnou ztrátu rozptýlit v okolí už není takový problém.
Na té streše bys musel mít nejaký talírový, nebo jiný difuzor, aby to lépe sálo, než roura.
Pokud máš na mysli jen komínový efekt z rozdílu teplot, tak to jsem si kdysi spočítal, je to sotva nejaký watt, radši cokoli na vítr.
- martinq
- Zasloužilý člen
cívka
Akorde prozradíš jak motáš cívky ? myslim si, že nebudeš mít s kulatým průřezem, sice se velmi pohodlně motají, ale plnění je dost neefektivní
-
- Zasloužilý člen
Čtvercový, nebo obdélníkový drát by to sice ješte neco zlepšil, ale motám normálním kruhovým, dokonce i vícepramenne, jak asynchroňáky. Vinutí by se delalo jinak velmi obtížne. Navíc problém tkví v tom, že se stejne kríží čela, vodiče na čelech prečnívají, no a pri výkonech kolem 10kW to ješte není moc o páskových vodičích. V prípade alternátoru se však moc nevyplatí použít stejné vinutí, jako ve 3fázovém motoru z duvodu vzniku ztrátovejších harmonických, protože pole se tvorí jinak než v asynchroňáku. Efektivní je napríklad 2vrstvé vinutí se zkráceným krokem (lze najít v nejaké knížce z oboru). Podobne se delají alternátory v centrálách, nebo vodních elektrárnách.
- martinq
- Zasloužilý člen
-
- Zasloužilý člen
- martinq
- Zasloužilý člen
hmmm
z tebe nic nevypáčim, posílám japonský patentík, ale ty ho určitě znáš, snad někdo najde něco použitelného, mně se třeba líbili ty vrtule, má tam snad všechny možný konstrukce vrtulý
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Zasloužilý člen
-
- Zasloužilý člen
jans
tak jsem zalil cívky a získal další problémy.Nešlo to vyklopit,prasklo to a navíc se při stažení svorkama hnuly cívky.Při spojení do trojuhelníka to klade odpor.Práce na 2 věci,totální fiasko.Do třetice to asi vypadá na 2 fázový altík.