Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Diskuze k seriálu o magnetech
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
No, treba 300 stránek balastu uvažování nejak nezatežuje a lze jej prečíst nebo spíše prelistovat i za hodinu. Málokdo už dneska čte vlákno od začátku. Já to obykle delám, než se pripojím, a vím co to dá zabrat. Myslel jsem download spíše do človečí pameti. Nick je možná i dvousmyslný, krome šermování se týká i muziky. Ta mi vubec není cizí. No a ty akordy jsou taky mnohoraké. Samozrejme jsem reagoval spíše proto, že nejaké V dráhy, které popisuješ považuju spíše za kouzelnickou hračku, než za neco schopné poskytovat energetický efekt. Proniknout hloubeji ke korenum magnetismu chce své a protože to není až tak jednoduché, není treba se nechat ukvapit narychlo psanými nebo zcestne filmovanými nebo dokonce institucemi dotovanými výtvory zpravidla cizokrajných všeumelcu. Odhaduji zatím ale, že magnetické souvislosti prece jenom podceňuješ a budeš se opet muset ptát na základní veci, protože ty zatím daly odpoveď na všechny tady uvedené rébusy. Jiná cesta - jenom více zkoušet znamená potrebu nekolikanásobku matuzalemského veku s pravdepodobností výhry jako ve skotské loterii. Neríkám však, že na magnetismu není nic záhadné. Rozhodne se však nedá sjednotit diskuse, když má jeden diskutující treba jinak definovaný pojem práce a energie, než jiný člen diskuse. Byly tady uvedeny názory, které v podstate mluví o tom, že i židle koná práci, když na ni sedím. K této skupine nepatrím, snažím se respektovat určité zažité klasické veličiny, nebo konvence. I když bych nemel problém presedlat na jiné definice, to je však potreba napsat jasne a ne vágne, jak se to vyskytuje v prípade nekterých výtvoru, kde obvykle neumejí merit, nebo prípadne i definovat veličiny.
- gromit
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Halbach
posílám bodíka ne za toho Halbacha, ale za upozornění na magnetické chlazení - http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_refrigeration - v literatuře toho článku.Míra966 píše:Tak tohle, pánové, nemá chybu!!!
Peltier se tady řešil na Tepelných čerpadlech, ale na magnetokalorický jev jsem zatím nenarazil. Souvislost s MM motory?...
Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
- adam.benda
- Zasloužilý člen
- Dal: 151 poděkování
- Dostal: 258 poděkování
Já posílám bodíka za upozornění ta tuto věcgromit píše:posílám bodíka ne za toho Halbacha, ale za upozornění na magnetické chlazení - http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_refrigeration - v literatuře toho článku.
Peltier se tady řešil na Tepelných čerpadlech, ale na magnetokalorický jev jsem zatím nenarazil. Souvislost s MM motory?...
Souvislost s mag. motory třeba taková, že ty mrchy ještě naopak si chtějí takhle navíc energii brát (ve formě tepla), než nám jí dát
(berte s nadsázkou..)
- gromit
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Testatika prý taky ochlazuje okolí - takže tu souvislost vůbec nepodceňujuadam.benda píše:Já posílám bodíka za upozornění ta tuto věcgromit píše:posílám bodíka ne za toho Halbacha, ale za upozornění na magnetické chlazení - http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_refrigeration - v literatuře toho článku.
Souvislost s mag. motory třeba taková, že ty mrchy ještě naopak si chtějí takhle navíc energii brát (ve formě tepla), než nám jí dát
(berte s nadsázkou..)
Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
- adam.benda
- Zasloužilý člen
Ochlazování okolí
Také jí nepodceňuju.. Víckrát už jsem slyšel o tom, že takováhle zařízení ochlazují okolí.. Odebírají energii ve formě tepla.. A pokud jsou to třeba zařízení s předpokladem COP>1, pak se nabízí úvaha, že toto odebrané teplo bylo alespoň částečně přeměněno na energii, kterou jsme získali v tom tzv. energetickém zisku..gromit píše: Testatika prý taky ochlazuje okolí - takže tu souvislost vůbec nepodceňuju
Když to ještě vezmu z globálního hlediska, právě takových zařízeních, která by odebírala teplo z okolí, je potřeba co nejvíc.. Termoemise jsou šileně vysoké a pořád to roste..
-
- Stálý člen
- Dostal: 2 poděkování
Mýlíte se ,mýlíte se a opět se mýlíte. Oddělujete procesy,které jsou....
Atomizujete, neatomitozivatelné,z důvodu zcela ryzí povrchnosti a snadného komerčního efektu - např. Nobelovské aj. ceny. Tato povrchnost nutně dříve či později vede k zániku teorií a později i jejich zosobnění - tj. těch,kteří nepochopili. Vždy a to zdůrazňuji ,existuje nikým a ničím neovlivnitelná množina téhož druhu,nadaná schopností rozlišit arificial reality od non artificial téhož. Nezoufejte a snažte se . Magnetické a el motory jest jedno a totéž. Až to pochopíte ,tak jste o stupeň výše,než jste byli dosud.Přečtěte si., prosím znovu či poprvé můj příspěvek k diskuzi týkající se lehkým náznakem podstaty EM pole. Nabízím komukoliv a kdykoliv na toto téma názorovou výměnu , za předpokladu,že aktuální ,hlavní proud teoretické fyziky nebude v této diskusi dogmatem. Toto jest poznámka,směrovaná všem,kteří se o EM motory zajímají.
Znovu zdůraznuji EM a M jest zcela zaměnitelné. Tečka. VIz Nabídka uvedená výše.
Atomizujete, neatomitozivatelné,z důvodu zcela ryzí povrchnosti a snadného komerčního efektu - např. Nobelovské aj. ceny. Tato povrchnost nutně dříve či později vede k zániku teorií a později i jejich zosobnění - tj. těch,kteří nepochopili. Vždy a to zdůrazňuji ,existuje nikým a ničím neovlivnitelná množina téhož druhu,nadaná schopností rozlišit arificial reality od non artificial téhož. Nezoufejte a snažte se . Magnetické a el motory jest jedno a totéž. Až to pochopíte ,tak jste o stupeň výše,než jste byli dosud.Přečtěte si., prosím znovu či poprvé můj příspěvek k diskuzi týkající se lehkým náznakem podstaty EM pole. Nabízím komukoliv a kdykoliv na toto téma názorovou výměnu , za předpokladu,že aktuální ,hlavní proud teoretické fyziky nebude v této diskusi dogmatem. Toto jest poznámka,směrovaná všem,kteří se o EM motory zajímají.
Znovu zdůraznuji EM a M jest zcela zaměnitelné. Tečka. VIz Nabídka uvedená výše.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
duležizá informace pro magnetáře
Pozor...velmi důležitá informace......
Zdroj pro spintroniku
13.10.2008
Směsi železa nebo kobaltu s neodymem, praseodymem nebr samariem tvoří velmi slilné permanentní magnety. Jejich příprava však není snadná, lze je buď třít dohromady v kulových mlýnech anebo tavit za vysokých teplot, přičemž je třeba taveninu usilovně mísit, aby se jednotlivé prvky neoddělily. S novou metodou přišla skupina chemiků pod vedením C.N. Chinnasamy z bostonské Northeastern University. Nepatrné mangnetické lupínky z kobaltu a samaria lupínky vysrážejí z roztoku jejich dusičnanů v tetraethylenglykolu za teploty 300 stupňů Celsia. Sice je nutné odstranit z reakční směsi i nepatrné stopy kyslíku, což však vážný problém nepředstavuje. Struktury s nejsilnějším magnetickým poled se dosáhne působením slabého magnetického pole. Výhodou je, že soli těchto prvků jsou podstatně levnější, než samotné kovy. SmCo zůstává magnetické rovněž za zvýšení teploty, což umožní využití tohoto materiálu v generátorech, výkonných elektromotorech a magnetických ložiscích.
Nejedná se jen o zajímavý jev, ale mohlo by jít i o zdroj spinových toků v spintronice. Zatím jde o začínající technologii, jakousi obdobu elektroniky, která by místo proudů elektrických využívala proudů magnetických, způsobených tokem spinů. Jednou z výhod této vynořující se technologie je, že při v ní nevzniká Joulovo teplo, takže spintronické součástky se nebudou zahřívat.
...nevim jstli zde mám také laborovat....raději počkám, co vymyslí na universitách....zdravím adambenda.......martin11
Zdroj pro spintroniku
13.10.2008
Směsi železa nebo kobaltu s neodymem, praseodymem nebr samariem tvoří velmi slilné permanentní magnety. Jejich příprava však není snadná, lze je buď třít dohromady v kulových mlýnech anebo tavit za vysokých teplot, přičemž je třeba taveninu usilovně mísit, aby se jednotlivé prvky neoddělily. S novou metodou přišla skupina chemiků pod vedením C.N. Chinnasamy z bostonské Northeastern University. Nepatrné mangnetické lupínky z kobaltu a samaria lupínky vysrážejí z roztoku jejich dusičnanů v tetraethylenglykolu za teploty 300 stupňů Celsia. Sice je nutné odstranit z reakční směsi i nepatrné stopy kyslíku, což však vážný problém nepředstavuje. Struktury s nejsilnějším magnetickým poled se dosáhne působením slabého magnetického pole. Výhodou je, že soli těchto prvků jsou podstatně levnější, než samotné kovy. SmCo zůstává magnetické rovněž za zvýšení teploty, což umožní využití tohoto materiálu v generátorech, výkonných elektromotorech a magnetických ložiscích.
Nejedná se jen o zajímavý jev, ale mohlo by jít i o zdroj spinových toků v spintronice. Zatím jde o začínající technologii, jakousi obdobu elektroniky, která by místo proudů elektrických využívala proudů magnetických, způsobených tokem spinů. Jednou z výhod této vynořující se technologie je, že při v ní nevzniká Joulovo teplo, takže spintronické součástky se nebudou zahřívat.
...nevim jstli zde mám také laborovat....raději počkám, co vymyslí na universitách....zdravím adambenda.......martin11
... věřím, že se " TO " povede ......
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Taky jsem už četl o nejakých pametových aktivních prvcích nazývaných nekdy magnetický tranzistor, ale na konvenčních principech. Rekl bych, že Jouleovo teplo vzniká vždy, když se premagnetuje vodivá vec, včetne zmeny spinu, jde jen o to, zda je dost malé. Ale treba i teoreticky ne, pak je ješte možné, že to teplo vznikne na vstupu a výstupu této operace. To s tím samáriem je zajímavé, ale nutno uvést, že SmCo magnety jsou nekolikrát dražší, než NdFeB, a ve vetšine aplikací je cenove nevyváží. Nedelám si iluze, že bych treba delal pokusy s organosolí neodymu, ani kobaltu, netož samaria. Mel jsem dost, než jsem elektrolyticky udelal podomácku 100gramu Fe prášku.
- adam.benda
- Zasloužilý člen
klidně..
Jasně, všichni počkejme, co udělají ostatní. ( .. Nejlépe úplně všichni počkejme .. )martin11 píše:Pozor...velmi důležitá informace......
...
..raději počkám, co vymyslí na universitách...
Jak již bylo řečeno, hrát si můžeš dál, nikdo ti nebrání.. Co jsem měl možnost koukat, tvá díla vypadají skutečně moc pěkně, všechna čest.. Chápu, že ale ve skutečnosti magnetickým motorům jít po krku asi nechceš, však tě také nikdo nenutí (Pořád jde dokola o to, jak moc myslíme věci vážně..)
Pokud jsi dotčen z toho, že jsem si dovolil znevážit tvůj zobrazovač, tak je mi to líto, ale nemůžu mlčet, když se tu ostatním vysvěluje, jak tvůj zobrazovač ukáže pole správně a mému simulátoru nelze věřit, když vím, že je to právě obráceně. (Jde o to, že díky svýmu "divnýmu" přístupu k těmhle věcem já mohu říct, že toto vím a ne, že si to jen myslím....)
Zdravím, martine11.
P.S.: Za informace ke spintronice děkuju.
Re: diskuse
to bude nejspiš tim že siločary takhle poskladaných magnetů nevystupují příliš do prostoru stačí vložit mezi magnety vzduchovou mezeru,nebo je vyskládat ocelovými plechy dosah se tak zvyši tim i sila okolo magnetu.martin11 píše:
...moje drobná poznámka...mám takovou kupku vydolovanejch neodymů z hard disků a veškeré magnety co jsou v domě....váží to asi 2 kg...a jako celek to skoro nemagnetuje.....snad rok o tom přemýšlím, proč...přitom jednotlivé maj takovou sílu....
nabízí se ještě možnost poskládat magnety souhlasnými póly k sobe mělo by to taky siločary vytlačit víc do prostoru
- adam.benda
- Zasloužilý člen
kupka magnetů
Volně položené nebo na kopu dané magnety se sami ponatáčejí a přicucnou k sobě, což má za výsledek takové rozmístění, které hodně siločáry uzavírá do této kupky, jak již zmínil anonym Stax.. (Přirozeně se sami najdou vždy opačné poly a mag. pole se "uzavírá"..)martin11 píše:...moje drobná poznámka...mám takovou kupku vydolovanejch neodymů z hard disků a veškeré magnety co jsou v domě....váží to asi 2 kg...a jako celek to skoro nemagnetuje...
Při polohování dvou magnetů shodnými póly k sobě se siločáry sice dobře "vytlačí" do prostoru, ale pak je ještě otázka, zda nám nevadí slabá intenzita pole v místech vytlačených siločar..
- adam.benda
- Zasloužilý člen
Re: Malý dárek (pro některé)
Kdysi se to tu už ukázalo, ale bůhví, kde je tomu konec Tedy díky
Jsou tam občas nějaké droboučké chybky, ale ne zásadní, doporučuji všem..
-
- Stálý člen
- Dostal: 2 poděkování
MM
Pochopte,pánové,že nic pokud jde o EM pole nechápete. Vaše představy o EM motorech či M pohonu jsou zcela závislé na aktuální urovni poznání reprezentované kecy akademických institutů. Nemáte-li k dispozici hlubší,tj. na elementárnější úrovni odpovídající teorii ,nikam se,blíže k jádru podstaty, nedostanete. Nicméně Vaše snažení jest zcela určitě bohulibé.