...čili metalizovaný balón o průměru 3m a 100m vodivé šňůry + nějaký konvertor 10kVss/220st a není co řešit
![Idea :idea:](./images/smilies/icon_idea.gif)
Moderátor: rival
Pri mojích pokusoch (bývam hodne vysoko , vyď fotogaléria) som v priabehu nielen letných búrky nameral na ,,mojích kondenzátoroch" v špičkách až do 70 000 V . Bleskoistký nestíhali a vždy si to ,,vyžrala" elektronika . Aj to bol v mojom pripade jeden z dôvodou pračo zariadenie na ktorom som v tom čase pracoval , som mal v časoch blížiacej sa búrku vždy ,,natvrdo" výpnuté - uzemnené a to včetne ,,antény" . Pepegromit píše:hmm... 30 metrů není moc - o prázdninách jsem zkoušel něco podobnýho - drát jsem ale vystrčil jen asi do deseti metrů - říkal jsem si, že kilovoltík už by mohl aspoň bliknout, když to budu chvíli chytat do leydenu - a ono nic... aspoň mě sousedi nemlátili vidlema, jako Prokopa Divišů...
...tak zpátky k magnetům
Ten drôt musí byť izolovaný a najlepšie na veternom mieste vodorovne najmenej 1,5m nad zemou. Prečítaj si vlákno "Jak na to" v podvláknegromit píše:hmm... 30 metrů není moc - o prázdninách jsem zkoušel něco podobnýho - drát jsem ale vystrčil jen asi do deseti metrů - říkal jsem si, že kilovoltík už by mohl aspoň bliknout, když to budu chvíli chytat do leydenu - a ono nic... aspoň mě sousedi nemlátili vidlema, jako Prokopa Divišů...
...tak zpátky k magnetům
K tomuhle jen malá vsuvka: spadá to pod ministerstvo dopravy, resp. Úřad pro (nebo proti, na tohle se názory různí ;-) ) civilní letectví. Nejzasvěcenější a nejaktuálnější informace budou určitě vyvěšený na nějakym modelářskym fóru, tam to vyvolalo dóst silný skřípění zubů, ale já osobně už nevím jak to dopadlo, až do konce jsem tu situaci nesledoval.martin11 píše:....S hrůzoj jsem se dozvěděl...a to není opravdu žádnej ftípek, že.... PROVOZOVÁNÍ TÉTO LÉTACÍ TECHNIKY....DRACI , BALONY, LETADLA,ATD....PODLÉHÁ POVINÉMU POJIŠTĚNÍ..nevím pod které ministerstvo to spadá......AŽ ZJISTIM BLIŽŠÍ...NAPÍŠU.........tak...a máte po ptákách.....martin11
Pěkný kondenzátorTomas píše:V prosinci minulého roku, jsem nalepil za radiator lesklou folii na pěnovém podkladu (vypada to jako karimatka) mělo zamezit pohlcování tepla z radiatoru do stěny a toto teplo směrovat do místnosti. Toto jsem udělal na třech místech.
Těd když je bouřka dostavám celkem pravidelně bleskové výboje, které jdou "jako" ze zdi do kohoutku u topeni. Měřením jsem zjistil, že kohout od topení má velice dobrý vodivý povrh, topení je spojeno s vodovodem, který jde do studny. Ona folie má nevodivý povrch. Tyto výboje dostávám na dvou místech. Naposledy tuto sobotu. Velikost výboje je kolem 10cm.
Uvažoval jsem o uzemění folie k topení, ale když ona folie má nevodivý povrch.
Co s tím