Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Výroba elektřiny pro domácnost
Moderátor: rival
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 2 poděkování
- Dostal: 1 poděkování
- Aquarius1
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
setur
K tomu vodnímu toku,už to bylo vymyšleno i s pomaloběžným alternátorem.
http://www.setur.cz/index.asp?dokument=28&sablona=9999
http://www.setur.cz/index.asp?dokument=28&sablona=9999
Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 28 poděkování
Setur je hlavne bublina, i když její princip funkce je zajímavý a neobvyklý, podobne, jako mezi obvyklé turbiny nezapadá Teslova turbina. Má účinnost asi maximálne 40 procent, a autori to mlží, kde jen mužou. Popsali hromadu článku a když dojde na lámání chleba(účinnost) pak se jen kroutí. Turbina má podle mne jen málo výhod - není moc citlivá na listí, ale její mechanické prednosti se podle mne preceňují. Co se týče účinnosti, tak udelám 40 procent, když pomerne jednoduchou lopatkovou turbinu špatne spočítám. Když počítám a delám dobre, pak je to do 70 procent pri výkonech v pásmu 100W až 1kW a spádu nad 1m.
Nízkou dosaženou účinnost svádejí na alternátor, kterému obvykle predpovídali 50 procent. Když jsem jim prímo nabídnul lepší, pres 80procentní, tak se tvárili, že to tak nemuže být. Možná v tomto už pokročili, ale težko predpokládat, že nekdo po toliké reklame otočí k serioznosti, když tolik let vydrželi psát pohádkové technické data.
Nízkou dosaženou účinnost svádejí na alternátor, kterému obvykle predpovídali 50 procent. Když jsem jim prímo nabídnul lepší, pres 80procentní, tak se tvárili, že to tak nemuže být. Možná v tomto už pokročili, ale težko predpokládat, že nekdo po toliké reklame otočí k serioznosti, když tolik let vydrželi psát pohádkové technické data.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
- poota
- Zasloužilý člen
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Nanovlákna
Díval jsem se, zatím mi uniká princip přeměny světla na elektřinu právě skrze vlákna, navíc mi není jasný ani odběr a napojení spotřebičů. Ale představa košile, napájející notebook je docela příjemná - poota
Nanovlakna a niečo k tomu .
http://www.3pol.cz/index.asp?clanek&view&746 . Doporučujem skočiť na téj stránke aj do archívu . Pepe
Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
Fotovoltaika z nanovláken
http://tn.nova.cz/magazin/hi-tech/kurio ... vinky.htmllajos píše:Dívali jste se včera na čt na tv noviny? Fotovoltaika z nanovláken o 60% levnější, neomezená životnost, do roka dvou na trhu a pokračování českého vynálezu nanovláken.
-
- Zasloužilý člen
nanopáté pres pikodeváté
Hmyzí oko funguje v prírode na principu tech nanoantén už dosti dávno. Dále ten pán na fotce, co rozkládá zlatý pršiplášť je možná v rozpacích, když zároveň píšou o 80procentní účinnosti. To by ty antény musely pohltit tolik svetla, že by ten pršiplášť musel být černý.
Jinak v principu nic proti, je to zajímavá a funkční perspektiva. Má drobnou vadu krásy. Svetlo je šum, a ne sinusovka vysílače. Proto ho ani nejde stejne dobre usmernit, jako to delá krystalka s ladenou anténou. Pokud udelám nanoanténu širokopásmove, buď bude velká(vuči zabrané ploše), nebo nebude umet usmernit účinne celé pásmo. Pokud ji udelám širokopásmove, tak zase nevyužiju sluneční spektrum. Pokud udelám více vrstev, začnou si prekážet. Nakonec po pouštních útrapách skončím pri nejakém kompromisu v termodynamice, který me omezí treba na 50 procent. Nevím to jiste, ale nepredbíhal bych tak naivne, jako nekterí nanoredaktori. Nanonova se blíží femtoinformacím na pikoyoutube.
Jinak v principu nic proti, je to zajímavá a funkční perspektiva. Má drobnou vadu krásy. Svetlo je šum, a ne sinusovka vysílače. Proto ho ani nejde stejne dobre usmernit, jako to delá krystalka s ladenou anténou. Pokud udelám nanoanténu širokopásmove, buď bude velká(vuči zabrané ploše), nebo nebude umet usmernit účinne celé pásmo. Pokud ji udelám širokopásmove, tak zase nevyužiju sluneční spektrum. Pokud udelám více vrstev, začnou si prekážet. Nakonec po pouštních útrapách skončím pri nejakém kompromisu v termodynamice, který me omezí treba na 50 procent. Nevím to jiste, ale nepredbíhal bych tak naivne, jako nekterí nanoredaktori. Nanonova se blíží femtoinformacím na pikoyoutube.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
Teslova turbina - diplomka
http://dl.uk.fme.vutbr.cz/zobraz_soubor.php?id=273 a některý výsledky jsou hodně zajímavý Non
-
- Zasloužilý člen
Re: Teslova turbina - diplomka
Zatím jsem to nestudoval, i když neco o tom vím. Kdo ale udelal aspoň 1 turbinku, tak ví, že nejvetší problém je listí a písek. Pak prijdou na radu polemiky o tom, že stačí mríž, síto a podobne. To je ta teorie. Praxe pak vypadá trochu jinak a človek bývá z toho až vyvedený z míry. 1m šírky síta na hloubku potoku pro turbinku 100W by človek nečekal, a i to ješte zvedá hladinu a zmenšuje dosažitelný výkon.
-
- Zasloužilý člen
Re: Teslova turbina - diplomka
Zatím jsi to ještě neprostudoval, ale už se k tomu vyjadřuješ. Tak se na to prosím alespoň koukni. Jo? (jinak si začnu cosi myslet o tvé chorobné závislosti) Non
A o listí a písku začni hovořit až někdo vysloví myšlenku, že si to chce umístit na potok za barákem. Neb tahle diplomka je o něčem jiným.
A o listí a písku začni hovořit až někdo vysloví myšlenku, že si to chce umístit na potok za barákem. Neb tahle diplomka je o něčem jiným.
-
- Zasloužilý člen
Já spočítal a udelal 2 turbinky + nepodarky včetne merení. To, že nechápeš, o čem píšu je nejspíš tím, že jsi neudelal totéž. Vyjadruj se radši k veci, Tvá trapná filosofie me nebaví.
Diplomka je na pohled pomerne pekná, teoreticky slabší, preválcovaná prací na PC, obsahem však sotva prumerná, protože její vecný prínos silne a zcela zbytečne znehodnocují výroky následujícího typu, co nemají na akademické pude co delat:
Nejdríve napíše podle[5], na strane 22, že účinnost turbiny klesá se zvyšujícím se zatížením, a pak na strane 55 píše presný opak. Snat to po sobe ani nečetl. Pritom graf na str.51 je opet ve sporu s tvrzením v záveru, na grafu prý účinnost se zatížením roste.
Další nesmysl na str.47 číhá v podobe výroku, že stroj se s ohledem na citaci [11]chová stejne jakoby mel natáčivé lopatky.
To ani náhodou, protože v prípade Teslovy turbiny(dále TT) stoupnutím nevyužitého prutoku TT na účinnosti ztrácí, tak v prípade natočení lopatek se naopak účinnost udržuje optimální. Jde o nesprávnou dedukci.
Dále má v grafech na vodorovné osi účinnost a na zvislé výkon, nebo otáčky, co už je samo postavené na hlavu a ješte z toho autor dedukuje nárust účinnosti pri poklesu otáček. Každý motorár zbystrí pozornost, protože pri snižování otáček klesá i výkon, a účinnost jen tak neporoste. Autor nejspíš neví, pri jakých otáčkách muže očekávat maximum účinnosti bez ohledu na typ turbiny. Jeho závery o nárustu účinnosti pres 50 procent nemá ničím podložené, i když to nepovažuji za limit.
Co me zcela zaráží, že jak autor tak konzultant se v záveru nepozastavili nad tím, kolik energie lze vyrobit napuštením bazénu. Znám určité aplikace podobného typu ve vodárnách, kde to jde nepretržite, no ale predešlý záver považuji za zavádení verejnosti. Navíc pokles tlaku pred turbinou závisí na vtokovém prurezu a ne na turbine, o tom nikde zmínka není, mezi lamelama to meril težko.
Celkove bych dal horší hodnocení tomu konzultantovi, než autorovi práce.
Asi se už diplomky pri tom kvantu a zpusobech ani nečtou. Snad jediný seriozní odkaz v klíčové oblasti na literaturu je první, pak jen dosti pochybné informace z netu. Není divu, že autor nemá o turbinách skutečný technický prehled a hledí si pouze své.
Krome toho Tesla prohlašoval, že účinnost jeho turbiny muže být 98 procent. To jen ukazuje, jak si z lidí delal srandu, protože tutéž účinnost muže mít vodní koleso. Nechávám treba jako dočasnou hádanku v jakém prípade. Tentýž nesmyslný argument totiž používají propagátori stavby vodních kol.
Dále je spomenuta rezonanční TT, která v podstate neguje princip TT. Turbina totiž muže mít dobrou účinnost jenom tehdy, pokud v ní voda významne nevírí, protože vírení se promeňuje v teplo, viz taky pokusy o ohrívání vody vírením.
Je to tedy neopodstatnený kočkopes a snaha o lopatkovou tesloturbinu. Ve velkých turbinách se taky vše delá pro to, aby se vírení omezilo. Za vírení není považovaný idealizovaný výtok dírou, nebo treba i segmentem TT.
Diplomka je na pohled pomerne pekná, teoreticky slabší, preválcovaná prací na PC, obsahem však sotva prumerná, protože její vecný prínos silne a zcela zbytečne znehodnocují výroky následujícího typu, co nemají na akademické pude co delat:
Nejdríve napíše podle[5], na strane 22, že účinnost turbiny klesá se zvyšujícím se zatížením, a pak na strane 55 píše presný opak. Snat to po sobe ani nečetl. Pritom graf na str.51 je opet ve sporu s tvrzením v záveru, na grafu prý účinnost se zatížením roste.
Další nesmysl na str.47 číhá v podobe výroku, že stroj se s ohledem na citaci [11]chová stejne jakoby mel natáčivé lopatky.
To ani náhodou, protože v prípade Teslovy turbiny(dále TT) stoupnutím nevyužitého prutoku TT na účinnosti ztrácí, tak v prípade natočení lopatek se naopak účinnost udržuje optimální. Jde o nesprávnou dedukci.
Dále má v grafech na vodorovné osi účinnost a na zvislé výkon, nebo otáčky, co už je samo postavené na hlavu a ješte z toho autor dedukuje nárust účinnosti pri poklesu otáček. Každý motorár zbystrí pozornost, protože pri snižování otáček klesá i výkon, a účinnost jen tak neporoste. Autor nejspíš neví, pri jakých otáčkách muže očekávat maximum účinnosti bez ohledu na typ turbiny. Jeho závery o nárustu účinnosti pres 50 procent nemá ničím podložené, i když to nepovažuji za limit.
Co me zcela zaráží, že jak autor tak konzultant se v záveru nepozastavili nad tím, kolik energie lze vyrobit napuštením bazénu. Znám určité aplikace podobného typu ve vodárnách, kde to jde nepretržite, no ale predešlý záver považuji za zavádení verejnosti. Navíc pokles tlaku pred turbinou závisí na vtokovém prurezu a ne na turbine, o tom nikde zmínka není, mezi lamelama to meril težko.
Celkove bych dal horší hodnocení tomu konzultantovi, než autorovi práce.
Asi se už diplomky pri tom kvantu a zpusobech ani nečtou. Snad jediný seriozní odkaz v klíčové oblasti na literaturu je první, pak jen dosti pochybné informace z netu. Není divu, že autor nemá o turbinách skutečný technický prehled a hledí si pouze své.
Krome toho Tesla prohlašoval, že účinnost jeho turbiny muže být 98 procent. To jen ukazuje, jak si z lidí delal srandu, protože tutéž účinnost muže mít vodní koleso. Nechávám treba jako dočasnou hádanku v jakém prípade. Tentýž nesmyslný argument totiž používají propagátori stavby vodních kol.
Dále je spomenuta rezonanční TT, která v podstate neguje princip TT. Turbina totiž muže mít dobrou účinnost jenom tehdy, pokud v ní voda významne nevírí, protože vírení se promeňuje v teplo, viz taky pokusy o ohrívání vody vírením.
Je to tedy neopodstatnený kočkopes a snaha o lopatkovou tesloturbinu. Ve velkých turbinách se taky vše delá pro to, aby se vírení omezilo. Za vírení není považovaný idealizovaný výtok dírou, nebo treba i segmentem TT.
-
- Zasloužilý člen
TT
To jsem udělal a Nápodobně. NonAkord píše:Já spočítal a udelal 2 turbinky + nepodarky včetne merení. To, že nechápeš, o čem píšu je nejspíš tím, že jsi neudelal totéž. Vyjadruj se radši k veci, Tvá trapná filosofie me nebaví.
K jednotlivým bodům tvého posudku se zatím nebudu vyjadřovat, ale prozatím ti alespoň odpovím, že v části věcí se velmi radikálně mýlíš. Ty totiž na TT nahlížíš jako na standardní turbinu, se kterou máš nejspíše nějakou zkušenost. Ale TT je o něčem jiném. Nicméně, já už mám pro změnu drobnou zkušenost s malou vzduchovou TT (padl na to spin 25 cedéček ), takže bych ti již mohl oponovat, ale vrátím se k tomu až doděláme tu "velkou" (disky prům. 48 cm nerez) a provedou se všechna potřebná měření . OK??
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kde zakopán je kočkopes
Tam se vstoupit dá, ale nesmí se člověk obávat, že utrží šrám,
Věci těžko ověřitelné stojí za ověření. Že by tam ta sonoluminiscence nevznikala, TO BY SE JEDEN MOH TAK DLOUHO DIVIT , až by se mohl udivit. A kde je světlo , tam je záření a proto si pánové berte kuklu na sváření.
snad řek jsem víc,
než chtěl jsem říct,
to už se stává
Tomu kdo se nebojí
a kdo se holt bojí, ten má svoji hlavu , a pak má těžkou hlavu .........
Na toho páni vemte hůl to není člověk to je ...
KDR
Věci těžko ověřitelné stojí za ověření. Že by tam ta sonoluminiscence nevznikala, TO BY SE JEDEN MOH TAK DLOUHO DIVIT , až by se mohl udivit. A kde je světlo , tam je záření a proto si pánové berte kuklu na sváření.
snad řek jsem víc,
než chtěl jsem říct,
to už se stává
Tomu kdo se nebojí
a kdo se holt bojí, ten má svoji hlavu , a pak má těžkou hlavu .........
Na toho páni vemte hůl to není člověk to je ...
KDR
- poota
- Zasloužilý člen
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Víření
Reaguji na Akordův výrok:
Mám pocit, že TT je poněkud jiný případ, než obvyklé turbíny, u kterých je snaha docílit co nejmenší tření mezi médiem a lopatkami, protože energie se na ně přenáší jinak než třením. U TT se ovšem přenáší energie média na kotouče, zjednodušeně řečeno, právě hlavně třením. Pokud by se toto "tření" podařilo zcela dokonale odstranit, médium by protékalo bez sebemenšího účinku na disky, což by byl pravý opak stavu ideálního. Proto navrhuji posuzovat snahu o rozvíření média u TT poněkud opatrněji a raději snad až po nějakém ověření. Toť vše - poota
ovšem protože jako obvykle nenapsal "Předmět", tak nemám na co napsat Re: (aniž pak lze Tuty, Boty, Kalhoty ).Turbina totiž muže mít dobrou účinnost jenom tehdy, pokud v ní voda významne nevírí,
Mám pocit, že TT je poněkud jiný případ, než obvyklé turbíny, u kterých je snaha docílit co nejmenší tření mezi médiem a lopatkami, protože energie se na ně přenáší jinak než třením. U TT se ovšem přenáší energie média na kotouče, zjednodušeně řečeno, právě hlavně třením. Pokud by se toto "tření" podařilo zcela dokonale odstranit, médium by protékalo bez sebemenšího účinku na disky, což by byl pravý opak stavu ideálního. Proto navrhuji posuzovat snahu o rozvíření média u TT poněkud opatrněji a raději snad až po nějakém ověření. Toť vše - poota