Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Laik se ptá fyziků

Drontí akce, události, novinky...

Moderátor: Gabča

Odpovědět
Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od Gabča »

Anonymous píše:
Gabča píše: To byla jen pomůcka pro snadou představu struktury výpočtu. Něco jako výpočet obsahu kruhu, trojúhelníky se skládají proti sobě do obdélníku.

Namísto toho si představ jinou situaci.
Na tenisovém kurtu odpálím míček vzhůru rychlostí 30 m/s. Při gravitačním ale dráhovém zrychlení 3 m/s na metr výšky bude míček zpomalovat každý metr o 3 m/s, po metru bude mít už jen 27, doleze do deseti metrů, tam se otočí a na původním místě dole bude mít bez odporu vzduchu zase 30. Žádné perpetuum se tady nechytá, nic se nehromadí.

Pozn. Tohle zrychlení je trochu exponenciální, nejdřív zrychluje dokonce méně než vteřinové, pak se křivky protnou, a od té chvíle zrychluje jako blázen.
Proč nenapíšeš rovnou, že děláš reklamu pro jednu knížku a potřebuješ prodat x výtisků?
P.
paranoia paranoia

Novák
Zasloužilý člen
Dostal: 2 poděkování

Jiná matematika

Příspěvek od Novák »

Ahoj Gábino a nebo Gabrielo,pokud seženeš knihu Dvanáct čísel z kosmu od pana Tučka,přečti si ji prosím.Vnese ti to do života nepořádek.Naše pojetí matematiky není v souladu s vesmírem.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

nevím kam se pánům A a P. poděla hravost, natožpak galantnost ?????
Karle, zrovna nemáme úrední hodiny:) Já myslím, že se zatím chováme korektne i když možná ne nadstandardne. Proč by žena mela být v technické dikusi znevýhodňována. Muj názor je ten, že na rozdíl od hromady kecálku umí aspoň napsat nejaký vzorec coby prírodní princip nebo rozmer veličiny. I když pri každém zustane takových 5 minut. Však se časem uvidí.

Gabča
Zasloužilý člen

Proč?

Příspěvek od Gabča »

Akord píše:
nevím kam se pánům A a P. poděla hravost, natožpak galantnost ?????
Karle, zrovna nemáme úrední hodiny:) Já myslím, že se zatím chováme korektne i když možná ne nadstandardne. Proč by žena mela být v technické dikusi znevýhodňována. Muj názor je ten, že na rozdíl od hromady kecálku umí aspoň napsat nejaký vzorec coby prírodní princip nebo rozmer veličiny. I když pri každém zustane takových 5 minut. Však se časem uvidí.
Souhlas, Akorde, děkuji Ti za tvůj čas, je to pro mě důležité, že ikdyž se mnou nesouhlasíš, tak mám pocit, že se můžu u Tebe o něco opřít. ;) a že mě jakžtakž bereš vím taky už aspoň půl dne. Nikam nespěcháme, času dost na všechno. Ovšem těch 5 minut? Já jsem ještě neustoupila ani o píď, jen mě nutíš to domyslet do detailů, které jsem předtím psala intuitivně.
Vyskytly se tu dva názory na mou osobu, které mě mrzí, jednak, že s penězi to určitě umím zaonačit, tak nějak ses vyjádřil, to jsi napsal ty... tak to není vůbec pravda, umím je jen počítat a účtovat, s chlapem bydlíme 7 let ve staré chalupě, a když si chci zatopit tak jdu s dvěma kýblema do sklepa pro uhlí (kvůli vyváženosti lepší než jeden uhlák do jedný ruky), letos to už konečně předěláváme, a neměnili bysme za nic jinýho. Pak tady někdo výše tvrdil že chci prodávat něčí knihu .. tak teda :P ještě do nedávna jsem neměla o fyzice ani páru, a všechny nakladatelství mě vlezlostí štvou. Proč jsem tady? Potom, co se mi z redakce jednoho časopisu o fyzice, kam jsem to dala, ani neobtěžovali říct, paní jste vedle jak ta jedle, prostě jsem jim za to ani nestála, jsem to chtěla úplně zabalit, nechat to ležet. Si neumíte představit, jak je podvědomí vlezlý. Kdo to zažil, ví. Když jsem zadala do vyhledávače E=mc2, tak mi vyběhl teď ve středu upramene.cz článek od McCutcheona, který mi ač bez detailů, připadal jako ta moje věc. Jinak vyhledávat dráhové zrychlení, 1/s, nebo cokoli takového je zcela zbytečné, nikde nic takovýho není. Teprv až zjistím, že se ve věci něco děje, nechám to s klidem plavat. Mým jediným cílem je, aby se můj kluk za pár let neučil že Joule je kg*m2/s2.
Naposledy upravil(a) Gabča dne pon 25 kvě 2009 13:16, celkem upraveno 2 x.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zaujimave rozmyslanie...

Příspěvek od Ilem »

Akord píše: Ilem,Gabča,
tak ste ma s tým psom nachytali. Najprv že predídem chytáku a že to vyrátam. Keď som sa dostal k číslu 150km, tak mi došlo, že je jedno kadiaľ ten pes beží, keď aj tak beží 5hodín.
Bod za to, že ses přiznal, i když jsem čekal, že tě to napadne rychleji, než mě.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Ilem píše:
tak ste ma s tým psom nachytali. Najprv že predídem chytáku a že to vyrátam. Keď som sa dostal k číslu 150km, tak mi došlo, že je jedno kadiaľ ten pes beží, keď aj tak beží 5hodín.
Bod za to, že ses přiznal, i když jsem čekal, že tě to napadne rychleji, než mě.
No, ono to totiž o tom trochu je, tenhle příklad údajně odpoví dítě z hlavy, ale profesor matematiky to nespočítá vůbec. Akord je nová kategorie, on do toho sice zabředne, ale nakonec to dopočítá. :D Svědčí to sice o trochu o menší praktičnosti, ale fenomenální matematické znalosti.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Gabča píše:
Ilem píše:
No, ono to totiž o tom trochu je, tenhle příklad údajně odpoví dítě z hlavy, ale profesor matematiky to nespočítá vůbec. Akord je nová kategorie, on do toho sice zabředne, ale nakonec to dopočítá. :D Svědčí to sice o trochu o menší praktičnosti, ale fenomenální matematické znalosti.
No, díky, teď jsi mě klasifikovala, jako malé dítě. A to jsem měl matematiku docela rád :D

"Dum spiro spero"
Ciceron
Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Ilem, z toho si nic nedělej, já dopadla stejně ;)

Akorde,
říkáš, že Ti neodpovídám argumenty, mě zase připadá, že je předkládám neustále, a dobrý, betonový.
Zkus je vnímat, ty je nevidíš, viz ten pes, možná zatím jen nepřekonají tvůj HORIZONT UDÁLOSTÍ.. 8)

Zkusím ho ještě trochu odpařit anihilací ... Jsi elektrotechnik, co myslíš o té úpravě jednotky pohyblivosti elektronů ve vodiči?
:roll:

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Gabčo, prišla jsi na fórum v docela napjaté atmosfére, nevím, nakolik to bylo pro Tebe čitelné, a proto se nekterým vecem nediv. To s tema penezi byl jen pokus o drobnou provokaci, i když ríkám atmosféra je hustá a najednou pouze pribývá nových nicku, aby bylo možno ovlivňovat mínení. K tomu všemu ješte další, ženský a nezapadající do nejaké šablony.
Radši me nepodezírej z nevhodného uvažování, soustreď se na své zatím nenapsané argumenty, nevím, co je na nich betonové(až znáš strukturu betonu i mimo wikipedie). Já prece prokazatelne umím napsat, kdy žádné další argumenty už nemám.
K transportu elektronu ve vodiči jsem se okrajove vyjádril na jiném fóru, ale když chceš, pojmenuj problém konkrétne, a čitelne, bez další omáčky. O žádné úprave jednotky pohyblivosti nic nevím, možná by me to zajímalo.
Ilem, žádné obavy z Gabčiného hodnocení, myslím si, že jsem spíše praktik, než matematik, ale kdoví, čemu se vyučili treba Pat a Mat..

Gabča
Zasloužilý člen

Loučení

Příspěvek od Gabča »

Jj,
asi vím, co je ti tady líto, narušení konstruktivní pracovní atmosféry. To je v každý firmě, když se rozrůstá, a je to boj.

Přemýšlím, jak Tě donutit si tu moji teorii stáhnout a přečíst, .. a to nemůžu, protože jsi svobodý člověk. Ale ono to opravdu nejde přepisovat po větičkách, to je provázaný text, který na sebe logicky navazuje. Já poznám, že jsi to četl až v okamžik, kdy mě nazveš buď totálním magorem, nebo že mi to docela myslí.

Já to tady asi vzdávám, loučí se s vámi váš Gabriel Cimrman, který nedostal odpovědi na tři otázky:
1. Proč nejde udělat 1 Joule za 1 sekundu
2. Pokud je gravitační zrychlení rozměrem m/s2, čili rovnoměrné, proč už dávno nemáme gravitační perpetuum mobile
3. Proč mají elektrotechnické veličiny tak složité jednotky, když mohou mít jednotky triviální

Stejně to tu bylo fajn a za to děkuji všem!, právě mi poštou přišlo MMS, tak se přesunuji tam :arrow: a někdy nashledanou jestli to přežiju :P :D

Akord
Zasloužilý člen

Re: Loučení

Příspěvek od Akord »

Gabča píše:váš Gabriel Cimrman, který nedostal odpovědi na tři otázky:
Nejméne na tuhle jsi dostal(a) čitelnou odpoveď. Na každé mé odpovedi pak vše skončilo bez pokračování. Když pujdu mezi Indiány, nemužu se prece zlobit, že mi nerozumí. Mela/mel by ses rovnež snažit vybrat si nejakou kompatibilní reč, já prece musel prečíst a snažit se pochopit kus Tvého textu, nač číst román, když selžou predpoklady, to nemá nic společné s tím, že je nekdo magor, nebo fenomén. Vyzval jsem Te na prípadnou charakteristiku pohyblivosti a -sláma. Ten dokument jsem si stáhl, zatím ale nevidím, čeho bych se tam mohl chytit.
Nemel(a) bys lhát, takový dokument nejde napsat mezi varením, je pomerne propracovaný. Základní idea je nahrazení dráhy v definici práce časem. Upozornil bych, že podobných analogií lze vytvorit více, treba v akustice se taky používají nesčetné analogie. Nemám proto problém s poprehazováním rozmeru veličin, je však potreba dopátrat souvislosti a následky. Správnost vzájemných vztahu se zmenenými rozmery jsem zatím nekontroloval. Neprekáží mi ani definice napetí prostrednictvím tlaku, taková analogie, stejne jako jiné je možná, jde jenom o správný prevod veličin. Jen je trochu toho moc pohromade a pusobí to na mne zmatečne. Bylo by proto lépe se soustredit na jednu, nebo 2 veci a probrat to porádne, ne skákat z jedného kone na druhého.

Edit: Odpoveď jiného typu na 1.otázku by mohla být: Protože energii máme zavedenou jako skalár, číslo. Pokud by byla energie/práce vedena jako F*t(co je dnes impuls síly rovný hybnosti), tak čas by musel být vektor, nebo energie vektor. To má široké dusledky. Neumeli bychom treba spočítávat tepla, nebo bychom museli hromadu vecí predefinovat. Príroda se však chová ne podle vzorcu, a tak nám vzorce, modely a rozmery veličin taky nebudou určovat její chování. Pokud zmením definice, tak predmet pri pádu na zem uvolní pri deformaci stejné fyzické porovnatelné, či hmatatelné množství tepla, prakticky nezávislé na teorii.
Naposledy upravil(a) Akord dne úte 26 kvě 2009 20:48, celkem upraveno 2 x.

Mim
Zasloužilý člen
Dostal: 3 poděkování

Příspěvek od Mim »

Gabča píše:Jj,
asi vím, co je ti tady líto, narušení konstruktivní pracovní atmosféry. To je v každý firmě, když se rozrůstá, a je to boj.

Přemýšlím, jak Tě donutit si tu moji teorii stáhnout a přečíst, .. a to nemůžu, protože jsi svobodý člověk. Ale ono to opravdu nejde přepisovat po větičkách, to je provázaný text, který na sebe logicky navazuje. Já poznám, že jsi to četl až v okamžik, kdy mě nazveš buď totálním magorem, nebo že mi to docela myslí.

Já to tady asi vzdávám, loučí se s vámi váš Gabriel Cimrman, který nedostal odpovědi na tři otázky:
2. Pokud je gravitační zrychlení rozměrem m/s2, čili rovnoměrné, proč už dávno nemáme gravitační perpetuum mobile
3. Proč mají elektrotechnické veličiny tak složité jednotky, když mohou mít jednotky triviální

Stejně to tu bylo fajn a za to děkuji všem!, právě mi poštou přišlo MMS, tak se přesunuji tam :arrow: a někdy nashledanou jestli to přežiju :P :D
Gábino, nechoď pryč....Pokud půjdeš, budeš nám scházet....Básničky byly super....Víš, někdy se lidem nechce přemýšlet o druhých, ale pokud chceš od leteckého konstruktéra vytvořit k tvé teorii nějakou jinou, klidně se toho ujmu...ale možná to bude o ničem a možná ještě hloupější...Mim

Však ono to půjde!!!
Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Mim píše:
Gabča píše:Jj,

Gábino, nechoď pryč....Pokud půjdeš, budeš nám scházet....Básničky byly super....Víš, někdy se lidem nechce přemýšlet o druhých, ale pokud chceš od leteckého konstruktéra vytvořit k tvé teorii nějakou jinou, klidně se toho ujmu...ale možná to bude o ničem a možná ještě hloupější...Mim
Jó, básničky byly dobrý, ale když seš ten leteckej konstruktér, prosím, mohl bys mi napsat jednu .. o vzorci na to, kolik zrychlí letadlo při poklesu? A mohl by tam být přímo ten vzorec, pokud možno i s vysvětlivkami co je co za písmeno :lol: platím předem:
My letci máme ocelové ptáky,
knipl místo řadící páky,
když nevletí nám do cesty pták,
poletíme jako pták :D :D :D :D
no a neříkej, že to nestálo za to :P

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Akord píše:
Gabča píše:váš Gabriel Cimrman, který nedostal odpovědi na tři otázky:
Nejméne na tuhle jsi dostal(a) čitelnou odpoveď. Na každé mé odpovedi pak vše skončilo bez pokračování. Když pujdu mezi Indiány, nemužu se prece zlobit, že mi nerozumí. Mela/mel by ses rovnež snažit vybrat si nejakou kompatibilní reč, já prece musel prečíst a snažit se pochopit kus Tvého textu, nač číst román, když selžou predpoklady, to nemá nic společné s tím, že je nekdo magor, nebo fenomén. Vyzval jsem Te na prípadnou charakteristiku pohyblivosti a -sláma. Ten dokument jsem si stáhl, zatím ale nevidím, čeho bych se tam mohl chytit.
Nemel(a) bys lhát, takový dokument nejde napsat mezi varením, je pomerne propracovaný. Základní idea je nahrazení dráhy v definici práce časem. Upozornil bych, že podobných analogií lze vytvorit více, treba v akustice se taky používají nesčetné analogie. Nemám proto problém s poprehazováním rozmeru veličin, je však potreba dopátrat souvislosti a následky. Správnost vzájemných vztahu se zmenenými rozmery jsem zatím nekontroloval. Neprekáží mi ani definice napetí prostrednictvím tlaku, taková analogie, stejne jako jiné je možná, jde jenom o správný prevod veličin. Jen je trochu toho moc pohromade a pusobí to na mne zmatečne. Bylo by proto lépe se soustredit na jednu, nebo 2 veci a probrat to porádne, ne skákat z jedného kone na druhého.

Edit: Odpoveď jiného typu na 1.otázku by mohla být: Protože energii máme zavedenou jako skalár, číslo. Pokud by byla energie/práce vedena jako F*t(co je dnes impuls síly rovný hybnosti), tak čas by musel být vektor, nebo energie vektor. To má široké dusledky. Neumeli bychom treba spočítávat tepla, nebo bychom museli hromadu vecí predefinovat. Príroda se však chová ne podle vzorcu, a tak nám vzorce, modely a rozmery veličin taky nebudou určovat její chování. Pokud zmením definice, tak predmet pri pádu na zem uvolní pri deformaci stejné fyzické porovnatelné, či hmatatelné množství tepla, prakticky nezávislé na teorii.
1. Nezlob se, ale tohle že bych měla chápat? ... cituji Tě z první odpovědi na otázku 1:
Síla muže pusobit po jakékoli dráze jakýkoli čas. Jenom to bude odpovídat rozdílné práci. Jde o značné nedorozumení a nepochopení definice, nebo výroku. Je to myšleno tak, že pokud jde o dráhu 1 metr a sílu 1N ve smeru té dráhy, tak tomu práve odpovídá práce 1Joule. Jde tedy pouze o číselnou konverzi, nebo konvenci. Stejne jako konstanta na stupnici váhy, nebo jiného prístroje. Jde o číselné propojení fyzikálních jednotek.......
A mimochodem, jsou to všechno konstatování, nikoli argumenty. To co jsi napsal teď, už bylo lepší, nicméně umím si představit, že se na teplo přepočítá hybnost daleko lépe než kg*m2/s2. Koneckonců i teplo je hybnost elektronů.
Já trvám na tom, že vteřinové zrychlení můžu smysluplně násobit pouze vteřinama a dráhové vzdáleností, nikdy vetřinové vzdáleností. Pak nastupují ta zbytečná vysvětlování, která ale vůbec nemusela být, kdyby se to dělalo podle zdravýho rozumu, nemuselo by se sáhodlouze vysvětlovat, jaktože 1,414 sec. se zdrcne do sekundy jediné - a to je myslím argument. Je to prostě zbytečné, rozumím tomu všemu, jak to popisuješ, dokonce jsem tomu díky tobě poprvé v životě porozuměla skoro úplně, ale pořád se mi líbí víc ta selská verze.
2. perpetuum ... jak jsi mě donutil o tom přemýšlet dopodrobna, tak jsem se spíš ujistila v tom, že se ta hybnost sčítat dá, a to v okamžiku, kdy jsem si vzpoměla, že v letadle po všech rozjezdech a vystoupáních necítím jakýkoli rozdíl oproti normální tíze. Tj. Země přitahuje stejně dolů, ať předmět do strany jede jakkoli. Tedy, když nastavím minimální sestup letadla, můžu se těšit maximálnímu rychlostnímu zisku, protože jakoby se začínalo pořád od nuly. To vaše gravitační zrychlení m/s2 prostě nejdřív přidává rychlosti na metru víc, potom míň. No ale až já spadnu s letadlem, tak mě bohužel bude přitahovat Zeměkoule exponenciálně a rozbiju si pořádně ústa. Já na perpetuum nevěřím, a tak podle mě přitahuje Země tak, že každý metr výšky přidá cca 3 m/s, furt stejně.
3. tu elektrotechniku jsi četl asi 2 minuty, jinak by sis všiml, že čemu se říká napětí, je pro mě rychlost elektronů, nikoli driftovací, ale jak by se rozletěl elektron ve vakuu, při dané intenzitě pole. Uznávám, je tu tak trochu přání otcem myšlenky, protože mi to tam tak vyšlo, ale v hadici máš všude taky tlak, a když ji propíchneš, tak to vylítává všude stejnou rychlostí. Proto je ve všech zásuvkách 230V. Je tam i tlak, ale je to jiný číslo. Ne 230. Argument - je to, jak dokonale vyšly jednotky odporu .. když mi vyjde měrný elektrický odpor jako 1/objem elektronů v kovu (m3/C) krát tření (1/m ... intenzita pole 1/s děleno driftovací rychlost) tak prostě není o čem mluvit, je to dokonalé.
Dokonale jednoduché až stupidní vycházejí všechny elektrotechnické jednotky na kterou sáhnu, abych ji předělala, které dosud se skládaly z Ampérů na druhou, sekund na čtvrtou a jiných nesmyslů.

Těmito úpravami se nic nemění v praxi .. a ten volný pád by chtělo přeměřit na oběžné dráze - to bude ARGUMENT. Teorii relativity nerozumím, protože ta banda chytráků, co ji popisují taky ne, ale tuším, že když je "zakřivení časoprostoru dáno rozložením hybnosti a energie ve vesmíru", .... no tak se tam někdo asi evidentně pokouší napasovat energii na hybnost. Kdyby ji tam měl od začátku, nemusel by nic napasovávat.

Mezi vařením to skutečně vznikalo, ale taky, přiznávám, v práci mám v měsíci asi sedm dnů lehára, a večery a noci. Zmínila bych spíš motivaci k tomu, ten impuls od manžela, co chtěl safra vědět co je to Ampér, byla už jen poslední kapka. Asi před sedmi lety, když jsem vyjížděla po sedmdesáté na Ještěd na kole, jsem přemýšlela nad energií, jestli mám radši točit pomalu na těžký převod nebo na megarange. Tenkrát mě to poprvé trochu zarazilo, no ale když jsem si vykrátila Volt a vyšel mi z toho Pascal, byla jsem spokojená. Na jednotkách jedu odjakživa, to mě vždycky zachraňovalo a je to 100% pomůcka při všem. Možná tomu kladu přílišný důraz, ale když vidím metr na pátou, tak se mi to moc nezdá. Samozřejmě pořád při tom všem hledám všude na netu, jestli už na to někdo nepřišel, a myslím, že to bude u toho McCutcheona. Jenomže on to napsal před mnoha lety, a zatím se nic neděje. Když zadám do Googlu heslo gravity acceleration per meter, tak nic, ani veškeré jiné kombinace, a gravity acceleration tam mají jen metre per second squared. Můj problém je, že mám myšlenku, a nevím co s tím, a asi nejsem jediná.

Eter
Starší člen

Fyzikalne zakony

Příspěvek od Eter »

Co je elektricke napatie? Komu sa podarilo zmerat el. napatie?
Ked meriame vzdy len el. prud! Zistilo sa ze je nejaka zavyslost medzi prudom a odporom a tak sa vymyslelo napatie. Hoci ho nikto v skutocnosti nikdy realne nezameral, ale je na to vzorec a tak (existuje).

Takto bolo VYMYSLENYCH mnoho vzorcov a velicin, ktore nidy nikto nemeral!
Gravitacia, kto ju realne meral, gravitacne zrychlenie je jediny udaj ktory veda ma. Nikto sa gravitaciou nezaobera podrobne.
Nikoho nenapadlo ze nemusime bit pritahovany zemou, ale tlaceny vesmirom.
Co je medzi molekulami a atomami? Je tam volny priestor? Co je v tom volnom priestore?
Fyzika zanedbava Éter, a to je najvatsia chyba, ktora bola spravena v historii vedy (zanedbanie Éteru, a popieranie Éteru) :shock: :shock: :idea:
Prik. jeden odkaz:
http://magazin.atlas.sk/technologie/priroda/260273/

Odpovědět

Zpět na „Dronti a Kadlín“