Hezký den všem přeje z libereckých sněhových závějí Drontea
Díky návratu volného času se moje bláznivá hlava začala zase nekontrolovaně zabývat myšlenkou, jak využít volný pád m/s2 k zisku hybnosti. Tedy, jak uschovat rychlost, potažmo hybnost předmětu při přerušovaném pádu na jeho pozdější rychlý návrat nahoru a ještě o kousek výš než předtím.
Nejdřív skládám poklonu všem technikům, protože udělat něco "doopravdy" fyzicky je vlastně hrozně organizačně a časově náročné. Nechtěný následek této náročnosti bylo to, že spousta nápadů nevydržela vůbec do realizace, protože do té doby mi došlo, že to nebude fungovat. Bylo to přebito mechanismem s menšími ztrátami síly, a ten zase mechanismem s ještě menšími ztrátami síly, až ten poslední .. byl tak jednoduchý, že na něm šlo už v představě poznat, že nahromaděná energie se hromadí úplně stejně jako volný pád nepřerušovaný, takže .. zisk nebude žádný. Asi to popisuji nejasně, ale vy v tom stejně pátrat moc nebudete, takže to tak nevadí
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
. Už jsem skoro měla ráfek s výpletem a nábojem z kola, když mi došlo, že pružina, do které chci hromadit hybnost, mi bude klást čím dál větší odpor, a tím si tedy vůbec nepomůžu, a při vystřelení předmětů obíhajících kolem bude tlačit jen ze začátku, a zbytek "napružení" se nevyužije třeba vůbec. (Já vím, Akord mi to už naznačoval, jenže tenkrát mi to ještě nemohlo dojít
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
). Možná je soustava více pružin, ale to je zas tak složité na konstrukci, že to bude samá ztráta. V elektrice se nevyznám, ale myslím, že (ne)účinnost takového převodu to taky celé zhatí.
Teď ráno mě napadla ještě taková U-rampa se setrvačníkem, ale .. čekám že to zavrhnu tak do dvou hodin odpoledne, tj. po obědě
![Laugh :laugh:](./images/smilies/icon_laugh.gif)
. Tedy, omlouvám se, že jsem vám sem mezi chytré hlavičky zase vpadla já, ale aspoň si můžete připadat chvíli chytří, tak .. nevzdávejte to a
přeji všem dobrou chuť
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
a příjemný víkend
Gabča Dront