Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Žárovky a úsporky

Společenské dění u nás i ve světě.
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: žárovky

Příspěvek od Ilem »

NAVAR píše: Za sebe mám spotřebu 3,5MWh ročně, svítím, řežu, ponocuji a tak potřebuji rychlovarku na kávu :)
Ostatním co si hnípou v paneláku u TV a nedělají nic jsem pro smích když si škubu vlasy nad složenkami. "Jé tobě to zase nevychází, co prosím tě děláš..."
Břídile. Já mám 22 MWh za rok. Já tím drahým xindlem i topím. Ostatně proto jsem se dal ne VE :idea:

"Dum spiro spero"
Ciceron
Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Pro svícení

Příspěvek od Merlin »

jsou pro mne "úsporky" i zářivky všeho druhu (doma) mimo jakoukoli diskusi. Není nad žhavé vlákno.

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Návštěvník

zářivky

Příspěvek od Návštěvník »

"úsporky" a zářivky se špatným spektrem taky nemusím. Existuji však se spektrem nerozeznatelným od klasické žárovky.
Osobně věřím LEDkám, kde podle mých zkušeností existují krásné teplé bílé. Zatím je to o penězích. Ceny se však stále snižují.
Taková 20W LED s vhodnou odrazovou plochou dokáže vytvořit přijemnou pohodu v celé místnosti.
H.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: zářivky

Příspěvek od Ilem »

Jak dlouho ty LEDky používáš? Podle mých zkušeností jim dost výrazně klesá svítivost. Někde jsem četl, že za 1000 hodin svícení na polovinu a souhlasil bych s tím. Na jedné zakázce s nimi svítíme pod kameru. Po půl roce kamera přestala vidět detaily. Po výměně ledžárovek zase viděla dobře. Když jsem si pak dal vedle sebe tu starou vysvícenou a novou, rozdíl byl opravdu markantní.

"Dum spiro spero"
Ciceron
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Příspěvek od NAVAR »

Ilem píše:Břídile. Já mám 22 MWh za rok. Já tím drahým xindlem i topím. Ostatně proto jsem se dal ne VE :idea:
Tak to jsem na tom ještě dobře, i přesto mi však říkají že oproti jiným spotřebuji hodně a když to mám platit jsem naštvanej při představě co by za to bylo nářadí a jiných prostředků.
22MWh tak to máš k VE poměrně silnou motivaci. Jinak co jsem se díval do srovnávacích tabulek tak to sedí, vytápení elektřinou cca 90tis/rok. Dřevo v zateplené stavbě cca 7tis/rok (pokud si ho nenasbíráš zadarmo).

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Příspěvek od NAVAR »

Ilem píše:Jak dlouho ty LEDky používáš? Podle mých zkušeností jim dost výrazně klesá svítivost. Někde jsem četl, že za 1000 hodin svícení na polovinu a souhlasil bych s tím. Na jedné zakázce s nimi svítíme pod kameru. Po půl roce kamera přestala vidět detaily. Po výměně ledžárovek zase viděla dobře. Když jsem si pak dal vedle sebe tu starou vysvícenou a novou, rozdíl byl opravdu markantní.
Ledky odcházejí, obzvláště těm bílým vadí byť i jen malé přepětí, možná to je i tím že větší výkony dost topí. Klesá jim svítivost než zedchnou úplně.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
Elektro
Zasloužilý člen
Dal: 3 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Příspěvek od Elektro »

Ilem píše:Jak dlouho ty LEDky používáš? Podle mých zkušeností jim dost výrazně klesá svítivost. Někde jsem četl, že za 1000 hodin svícení na polovinu a souhlasil bych s tím. Na jedné zakázce s nimi svítíme pod kameru. Po půl roce kamera přestala vidět detaily. Po výměně ledžárovek zase viděla dobře. Když jsem si pak dal vedle sebe tu starou vysvícenou a novou, rozdíl byl opravdu markantní.
Zdravím Ilem.
Asi pred necelými dvoma rokmi som sa trochu zaujímal o LEDky. Na internete som vyčítal (žiaľ link si nepamätám), že je LEDky lepšie napájať pulzujúcim a nie jednosmerným prúdom. Pulzujúci prúd umožňuje regeneráciu, ale som si nezapamätal čoho, čím sa zvýši životnosť. Prúd v impulze nesmie prekročiť špičkový prúd LEDkou. Taktiež stredná hodnota pulzujúceho prúdu nemá prekročiť doporučený pracovný prúd LEDky. Pri vhodnom nastavení parametrov pulzujúceho prúdu (neprekročení max. hodnôt jednotlivých prúdov) je možné z LEDky dostať dokonca väčší svit.
Osobne to nemám overené, lebo smer mojich záujmov sa zmenil.
Prajem príjemný deň.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Ano, vím o tom. Ale my s tím svítíme pod kameru a je dost těžké u obyčejné kamery, která nemá vyvedený synchronizační pulz to sesynchronizovat. To se samozřejmě netýká těch, kdo s tím chce svítit doma, oko se s tím vyrovná. Tu kameru jsem nakonec taky vyřešil v podstatě pulzně. Ledky bliknou jen ve chvíli, kdy má kamera vidět. Tím jsem zkrátil dobu svícení asi na 1/20. Zatím si nestěžovali.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Ještě k NTC termistorům

Příspěvek od Merlin »

Použitelný termistor k vyzkoušení najdete v každém starém počítačovém zdroji. Je to ta placka hned za pojistkou.

http://www.voltts.com.br/produtos/tks-termistor-ntc.pdf

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Příspěvek od A(&F) »

Elektro píše:Zdravím Ilem.
Asi pred necelými dvoma rokmi som sa trochu zaujímal o LEDky. Na internete som vyčítal (žiaľ link si nepamätám), že je LEDky lepšie napájať pulzujúcim a nie jednosmerným prúdom. Pulzujúci prúd umožňuje regeneráciu, ale som si nezapamätal čoho, čím sa zvýši životnosť. Prúd v impulze nesmie prekročiť špičkový prúd LEDkou. Taktiež stredná hodnota pulzujúceho prúdu nemá prekročiť doporučený pracovný prúd LEDky. Pri vhodnom nastavení parametrov pulzujúceho prúdu (neprekročení max. hodnôt jednotlivých prúdov) je možné z LEDky dostať dokonca väčší svit.
Osobne to nemám overené, lebo smer mojich záujmov sa zmenil.
Prajem príjemný deň.
... cca dvě tři červený Amára zpátky ... krátkej, ale poučnej článeček ... ;)

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

kdybys měl skener, možná byst to sem mohl loupnout. Udělal by sis u mě malé bezvýznamné plus :hip: Já už amára asi 15 let neodebírám. :cry:

"Dum spiro spero"
Ciceron
A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

... což o to ... skíínr mám ... a několik ;) ... ale to Amrádo jsem si koupil z čistý nostalgie jako čtení na cestu :D ... dóóbrááá ... zkusím ho najít ... :)

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od chiq »

Ilem píše:Břídile. Já mám 22 MWh za rok. Já tím drahým xindlem i topím. Ostatně proto jsem se dal ne VE :idea:
:shock: :shock: :shock: ...čo ja tu robím?? ...pri 1,9MW ročne v zateplenom baráčiku si môžem v tichu lebediť...
Hej, je to pravda, najväčšiu spotrebu má chladnička a bojler, ale to sa dá s VE vyriešiť - obe na solárko: chladnička absorbčná a bojler pieskový... a je poptákách! V mojej sekcii sa budeme venovať praktickým konštrukciám, každý praktik-konštruktér je vítaný :D

chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Re: znova "úsporky"

Příspěvek od chiq »

NAVAR píše: To se divím, philipsky jsou vcelku kvalita. Jsou to asi tak jediné žárovky u kterých si knihu ještě přečtu. Kdysi jsem koupil levné úsporky ala pomsta velkého Maa. Stály do 1Euro, světlo jak v márnici za úplňku a tak i podle toho jak svítily, tak se z nich za krátkou dobu staly mrtvoly. Některé však měly tendenci odcházet ze světa žehem, což už je problém.
Veď hej, tam kde som krásne čítal pri 60W žiarovke, dokážem aj teraz čítať pri 25W žiarivke, ale je to prepočítaný ekvivalent 120W (!) žiarovky, teda dvojnásobok...

A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

... našel jsem ho ... tak tady máš ten scan ( sorry za tu kvalitu ) z "nejmenovaného zdroje" ... ;) ...

... velmi zajímavá pasáž: ... "Pokud nastavíme hranici poklesu světelného toku na 70% jako mezní hodnotu diody, může se doba života prodloužit ze zhruba 15.000 hodin při 74°C až na 40.000 hodin při 63°C" ... při těchto parametrech = dobrý poměr: cena/výkon/životnost ... 8)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“