Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Pro neználky(potřebuji vědět.....)
- laik
- Zasloužilý člen
- Dal: 36 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
řepa
Ta řepa by si myslím zasloužila i vlastní vlákno v bylinkách a jiných léčivkách....taky mě vyrostlo ze pár řep tak sem zkusil štávu v odštavnovači ,řepu na zpusob zelí ,....dobrý taky listy na zpusob špenátu a budu experimentovat dál.....příští rok zaseju o pár set řep víc
má někdo zkušenost ze skladováním?...normální řepa vydrží ve sklepě dlouho tak tato by mohla taky ne???.....
má někdo zkušenost ze skladováním?...normální řepa vydrží ve sklepě dlouho tak tato by mohla taky ne???.....
Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: řepa
Dříve se tuším skaldovaly třeba brambory tak že se vykopala jáma, vystlala slámou, do ní se daly brambory, slámou překryly a celé se to zahrnulo hlínou. Třeba by to šlo i na řepu. Pozor, toto jsem slyšel, nemám to ověřeno. Každopádně tma a konstantní teplota a vlhkost by tam mohla být.laik píše:Ta řepa by si myslím zasloužila i vlastní vlákno v bylinkách a jiných léčivkách....taky mě vyrostlo ze pár řep tak sem zkusil štávu v odštavnovači ,řepu na zpusob zelí ,....dobrý taky listy na zpusob špenátu a budu experimentovat dál.....příští rok zaseju o pár set řep víc
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Jardo,jarda ovčák svitavy píše:Vážení přátelé. Dnes jsem se dozvěděl od sibiřského ranhojiče o fenomenálních účincích mléčně kvašené červené řepy. Na východě běžná věc, u nás netuším. Nemáte někdo spolehlivý recept, nebo osobní zkušenost? Čím podpořím mléčné kvašení??Při jaké teplotě hibernuje tento proces?
Spolehlivý recept sice nemám ale mám zkušenosti s kvašením celých hlávek zelí, tudíž by to mohlo fungovat i na řepu. Můžeš to vyzkoušet na pár kg, řepa stojí pakatel a když tak to zbaštěj ovečky. Hlavně to netestuj na 2 metrácích jak Tě znám.
Postup:
Z celých hlávek zelí odstraníme vrchní listy a hlávku nařízneme u košťálu do kříže do hloubky cca 10cm.
Připravíme si lák z 10l vody a 1kg soli
2-3 kukuřice
2 jablka
Kopr
Kmín
Cibuli
Do bečky na dno vložíme zahradní hadici (čistou), poté naskládáme hlávky košťálem nahoru, proložíme ingrediencemi a zalejeme lákem.
Ponecháme několik dní při pokojové teplotě. Každý 3-tí den vysajeme hadicí vodu ze spodku bečky a znovu nalejeme (vlastně taková cirkulace) Pokud by byla bečka se spodní výpustí bylo by to optimální. To se dělá za účelem získání koesistentní koncentrace roztoku v celém objemu, zelí jak pouští šťávu má tendenci kolem hlávek lák lokálně ředit. Bečku samozřejmě zakryjeme, dbáme na to aby zelí bylo pod hladinou. Kvasíme při teplotě okolo 12C, za cca 2-3 měsíce (podle teploty) získáme luxusní zelí v celých hlávkách a z listů může vyrábět třeba závitky případně konzumujeme posekané na kostičky polité směsí olivového oleje s mletou červenou paprikou.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
... tzv. "krech" / "krechtování" ... hlízy si "vydýchají kyslík" a prostor se naplní CO2 ...NAVAR píše:Dříve se tuším skaldovaly třeba brambory tak, že se vykopala jáma, vystlala slámou, do ní se daly brambory, slámou překryly a celé se to zahrnulo hlínou.
to Laik ... co se týče špenátu, tak mám již druhým rokem odzkoušenu rostlinu s podivným názvem Čtyřboč rozkladitá nebo-li Novozélandský špenát (a to jsem ji letos vůbec nesázel ) ... je to děsnej "plevel", ale nesmírně chutnej (mladé lístky i do salátů za studena) a s velmi vysokým výnosem ... výhoda: v létě "nevyhání do květu" ... má prý špatnou klíčivost, to však nemohu potvrdit, ... zasel jsem přímo na záhon a vznikl neskutečnej "prales" ...
... pokud máš blíže k řepě, tak vyzkoušej Mangold ... občas lehce štiplavější chuti, která ale nijak nevadí ... řapíky lze zpracovávat jako chřest ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
... vynikající šťáva je z "bílýho burgánu" - cukrové řepy ... občas jí nechávám i alkoholově zakvasit ... a zbytek po odšťavnění se dá použít jako náplň do "řepánků" (do nichž ještě navíc přidáváme vlašké ořechy) ... hotovou zpracovanou náplň (v balíčkách na jednu várku pečení) skladujeme v mrazáku ... přestože jich každý rok děláme čím dál tím víc, tak nikdy nevydrží až do další sklizně ... ...laik píše:...... taky mě vyrostlo ze pár řep tak sem zkusil štávu v odštavnovači ,řepu na zpusob zelí ,....dobrý taky listy na zpusob špenátu a budu experimentovat dál.....
... občas jí také dlabu jen tak za syrova nakrájenou na plátky (namísto kedlubny) a už jsme jí také osmahli jako řízky ... letos se chystáme na perník, řepa bude použita namísto cukety ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
kde ziskat
presny cas vychodov/zapadov slnka (dla geografickej polohy) na rok dopredu, alebo link na ich vypocet?
Rada by som otestovat funcnost HOMA/AGNIHOTRA vedskeho ritualu (vid sekcia "nadsenci") na polnych rastlinach a poskodenych stromoch v sade.
vdaka, j.
Rada by som otestovat funcnost HOMA/AGNIHOTRA vedskeho ritualu (vid sekcia "nadsenci") na polnych rastlinach a poskodenych stromoch v sade.
vdaka, j.
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Neumíš Gůglovat?
Třetí odkaz na Gůglu: http://eldar.cz/hade/astro/index.html
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- Ondřej
- Zasloužilý člen
- Dostal: 7 poděkování
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 2 poděkování
beton
Mýdlobeton byl doménou starých mlynářů.V dnešní době moderních disperzních přísad a jiných svinstev bych já osobně mýdlobeton nedělal.Mohutně snížíš pevnost v tlaku a soudržnost.Pokud se do toho přeci jenom pustíš,tak mýdlo s jelenem bohatě stačí.Nastrouhat a nechat do rána rozpustit.Poměr do 0,5% bohatě stačí /roztok do vody/,ale udělej si raději nějaký vzorek.Ten beton opravdu stojí za h.......nic.
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Dostal: 54 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: beton
Na neprosakující beton používali v Holandsku mazlavé mýdlo - asi 1/4 kg na 200 l vody. Vzhledem k tomu, že sklepy mnoha domů dělí třeba jen 2 metry od vyvýšených kanálů, po kterých plují dost velké lodě, a mají v nich perfektní sucho, nebyla to zrovna špatná metoda. Ten beton tam je 50 i více roků starý a nepropustí ani slzu.Novák píše:Mýdlobeton byl doménou starých mlynářů.V dnešní době moderních disperzních přísad a jiných svinstev bych já osobně mýdlobeton nedělal.Mohutně snížíš pevnost v tlaku a soudržnost.Pokud se do toho přeci jenom pustíš,tak mýdlo s jelenem bohatě stačí.Nastrouhat a nechat do rána rozpustit.Poměr do 0,5% bohatě stačí /roztok do vody/,ale udělej si raději nějaký vzorek.Ten beton opravdu stojí za h.......nic.
The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
-----------------------------------------------------
mýdlobeton
Mám odzkoušeno 1kg mazláku na 200l vody do betonu. Pevnost se sníží asi o 30%, je třeba dát víc cementu.jarda ovčák svitavy píše:Čvrt kila na 200l vody..... no, to je opravdu homeopatická dávka. To by nemuselo nikterak omezit povnost betonu.Je zvláštní, že o téhle staré metodě není nikde ani slůvka.Kamarád mi vysvětloval mechanizmus působení mýdla v betonu, ale zapoměl jsem to.
Jinak vynikající vlastnosti. Vodu nepustí. Super levná a jednoduchá věc. Nahradí to izolaci proti vodě.
H.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 48 poděkování
- Dostal: 269 poděkování
mýdlobeton
Já dělal z mýdlobetonu nádrž na dešťovou vodu v tom poměru 1 kg/200 lt vody a přiklonil bych se k té nižší koncentraci 1/2 kg/200lt. Nádrž je suchá již více jak 15 roků ale v některých místech má snahu se trochu drolit. Né moc, jen na povrchu ale chtělo to více cementu.
Jinak mě tenkrát volal jeden mlaďoch co to zkoušel jako potěr a zametl to metlou. Buď dal málo cementu nebo moc mýdla.
Jinak vřele doporučuji, mazlák je i při dnešních cenách nejlevnější plastifikátor
K té omítce:
Omítka musí být hóódně mastná (více vápna) protože ze zdi teče dolů. S tím mýdlem to strašně klouže.
Syn ve sklepě zdil pár šárů cihel na zbytek mýdlové vody z té nádrže. Už to bylo hódně zředěné.
Stalo se a vyplavil si jednou sklep. Zajímavé bylo pozorovat tu část s mýdlobetonovou maltou, voda vůbec nevzlínala a cihly byly mokré jen po hladinu. Kousek vedle bez mýdla nasákla stěna asi metr vysoko nad hladinu a vysychala o dva měsíce déle !!!
Proto mýdlobeton či mýdlomaltu doporučuji
Vydržať H.
Jinak mě tenkrát volal jeden mlaďoch co to zkoušel jako potěr a zametl to metlou. Buď dal málo cementu nebo moc mýdla.
Jinak vřele doporučuji, mazlák je i při dnešních cenách nejlevnější plastifikátor
K té omítce:
Omítka musí být hóódně mastná (více vápna) protože ze zdi teče dolů. S tím mýdlem to strašně klouže.
Syn ve sklepě zdil pár šárů cihel na zbytek mýdlové vody z té nádrže. Už to bylo hódně zředěné.
Stalo se a vyplavil si jednou sklep. Zajímavé bylo pozorovat tu část s mýdlobetonovou maltou, voda vůbec nevzlínala a cihly byly mokré jen po hladinu. Kousek vedle bez mýdla nasákla stěna asi metr vysoko nad hladinu a vysychala o dva měsíce déle !!!
Proto mýdlobeton či mýdlomaltu doporučuji
Vydržať H.