Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Mpembův jev
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 4354
- Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
- Bydliště: Severní čechy
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
Mpembův jev
Vlákno čisté, neupravované 29.6.2012 SDK
aneb ... zmrzne dřív teplá nebo studená voda ???
... tvrdím, že za určitých mně dosud neznámých podmínek zmrzne dříve ta horká - převařená ... již jsem se s tím osobně setkal ... poprvé na silvestra (tuším l.p. 2003), kdy jsme odchod starého roku slavili s partou známých v zahradním zastřešeném altánku, krytým dokola pouze plachtou a vytápěným pouze náš přítomností a teplem z vedle stojícího zděného grilu, před kterým byl altán zrovna postaven (má totiž přidělána malá kolečka, kterážto umožňují přesun do tzv. "letního" nebo "zimního" provozu, a naopak, což díky zámkové dlažbě není žádný velký problém) ... ale i beztak tam byla "klendra jak v morně" ... venku panovalo úžasných minus 14°C ... v altánu bylo sice krapet lépěji, ale do příjemného přátelského posezení v teple to bylo na hony vzdálené ... nálada byla přesto vynikající ... ... kdo se ale nepohyboval, tak umrzl ...
tehdy vzniklá modelová situace: ... z donesené PET lahve vyla nalita do rychlovarné konvice voda studničního charakteru ... po zalití kávy se rychlovarka postavila na zem (na studenou zámkovku) ... a po nějakém čase, když si někdo další chtěl coci uvařit, tak se zjistilo, že zbylá voda v plastové el. konvici s víčkem je totálně zmrzlá na led v celém svém objemu, na rozdíl od hned vedle ní stojící PETky, kde zůstala v tekutém stavu ... bylo to velkým překvapením, jelikož:
- rychlovarka byla ze silnějšího plastu než PET láhev, tudíž by měla promrzat mnohem pomaleji, ale opak byl skutečností ...
- v PETce zůstalo objemově méně vody než v konvici, což bylo také proti selské logice ...
... původně jsme jakožto technici mysleli, že voda v PET flašce je tzv. "podchlazená", ale její protřepání a taktéž ani přidání trochy sněhu nepřineslo očekávaný výsledek "okamžitého celoobjemového zmrznutí" ...
... podotýkám, že jsem toto zkoušel ještě mnohokráte replikovat v mrazáku, ale tam se mi to podařilo pouze dvakrát, zatímco ve venkovních podobných podmínkách se kýžený výsledek dostavil téměř pokaždé ... sledoval jsem při těchto outdorových pokusech také, jestli nedochází k "podchlazování vody" a jejímu následnému zmrznutí pouze pohybem konvice ... dokonce jsem si za tímto účelem zakoupil dvě naprosto identické konvice , které jsem potom referenčně porovnával (konvice s horkou převařenou vodou + konvice se studenou vodou (i s převařenou, ale vychladlou) + vodou v PET ) ... ... stejně jsem však důvod neodhalil ... zkoušel jsem různé druhy vod ... i různá opotřebení rychlovarné konvice (kvůli usazeninám především na topné spirále), ale nic z toho na to nemělo vliv ... jediné, co jsem ještě nevyzkoušel, bylo použít mrazák mimo železobetonovou budovou ...
... k dnešnímu svátečnímu samostudiu doporučuji: http://mpemba.bohms.name/diplomka.pdf ... a nejenom těm, kteří se o tento jev zajímají ... na diplomku je to velmi hezky a čtivě napsáno ...
---------------------------------------------------
Pes: ... původně jsem chtěl dát tento příspěvek do "Nadšenců", ale i přestože sám Mpemba kdysi narážel na tvrdý odpor "Realistů", tak ho nakonec dávám sem, do této části fóra, kde se k němu mohou vyjádřit všichni, kteří k tomu mají co říci ...
aneb ... zmrzne dřív teplá nebo studená voda ???
... tvrdím, že za určitých mně dosud neznámých podmínek zmrzne dříve ta horká - převařená ... již jsem se s tím osobně setkal ... poprvé na silvestra (tuším l.p. 2003), kdy jsme odchod starého roku slavili s partou známých v zahradním zastřešeném altánku, krytým dokola pouze plachtou a vytápěným pouze náš přítomností a teplem z vedle stojícího zděného grilu, před kterým byl altán zrovna postaven (má totiž přidělána malá kolečka, kterážto umožňují přesun do tzv. "letního" nebo "zimního" provozu, a naopak, což díky zámkové dlažbě není žádný velký problém) ... ale i beztak tam byla "klendra jak v morně" ... venku panovalo úžasných minus 14°C ... v altánu bylo sice krapet lépěji, ale do příjemného přátelského posezení v teple to bylo na hony vzdálené ... nálada byla přesto vynikající ... ... kdo se ale nepohyboval, tak umrzl ...
tehdy vzniklá modelová situace: ... z donesené PET lahve vyla nalita do rychlovarné konvice voda studničního charakteru ... po zalití kávy se rychlovarka postavila na zem (na studenou zámkovku) ... a po nějakém čase, když si někdo další chtěl coci uvařit, tak se zjistilo, že zbylá voda v plastové el. konvici s víčkem je totálně zmrzlá na led v celém svém objemu, na rozdíl od hned vedle ní stojící PETky, kde zůstala v tekutém stavu ... bylo to velkým překvapením, jelikož:
- rychlovarka byla ze silnějšího plastu než PET láhev, tudíž by měla promrzat mnohem pomaleji, ale opak byl skutečností ...
- v PETce zůstalo objemově méně vody než v konvici, což bylo také proti selské logice ...
... původně jsme jakožto technici mysleli, že voda v PET flašce je tzv. "podchlazená", ale její protřepání a taktéž ani přidání trochy sněhu nepřineslo očekávaný výsledek "okamžitého celoobjemového zmrznutí" ...
... podotýkám, že jsem toto zkoušel ještě mnohokráte replikovat v mrazáku, ale tam se mi to podařilo pouze dvakrát, zatímco ve venkovních podobných podmínkách se kýžený výsledek dostavil téměř pokaždé ... sledoval jsem při těchto outdorových pokusech také, jestli nedochází k "podchlazování vody" a jejímu následnému zmrznutí pouze pohybem konvice ... dokonce jsem si za tímto účelem zakoupil dvě naprosto identické konvice , které jsem potom referenčně porovnával (konvice s horkou převařenou vodou + konvice se studenou vodou (i s převařenou, ale vychladlou) + vodou v PET ) ... ... stejně jsem však důvod neodhalil ... zkoušel jsem různé druhy vod ... i různá opotřebení rychlovarné konvice (kvůli usazeninám především na topné spirále), ale nic z toho na to nemělo vliv ... jediné, co jsem ještě nevyzkoušel, bylo použít mrazák mimo železobetonovou budovou ...
... k dnešnímu svátečnímu samostudiu doporučuji: http://mpemba.bohms.name/diplomka.pdf ... a nejenom těm, kteří se o tento jev zajímají ... na diplomku je to velmi hezky a čtivě napsáno ...
---------------------------------------------------
Pes: ... původně jsem chtěl dát tento příspěvek do "Nadšenců", ale i přestože sám Mpemba kdysi narážel na tvrdý odpor "Realistů", tak ho nakonec dávám sem, do této části fóra, kde se k němu mohou vyjádřit všichni, kteří k tomu mají co říci ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
nic neobvykleho
i hvězdy z větši energii skonči svou životní pouť dřive než menši hvězdy, i kondenzátor nabitý na větši napětí se vybije rychleji než z menšim napětím
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 4354
- Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
- Bydliště: Severní čechy
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
Re: nic neobvykleho
... sice nevidím žádnou souvislost, jelikož já jsem vždy potom porovnával stejné objemy , ... ale máš snad nějaký nápad, proč se tak u vody děje v tomto konkrétním příkladě ??? ...corpe píše:i hvězdy z větši energii skonči svou životní pouť dřive než menši hvězdy, i kondenzátor nabitý na větši napětí se vybije rychleji než z menšim napětím
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
- poota
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 5830
- Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
- Bydliště: Praha
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Re: Mpembův jev
Osobně jsem žádné pokusy v tomto směru nekonal, čili následně pouze teoretizuji.
Z různých důvěryhodných zdrojů se dozvídáme, že tento jev funguje. Z jiných, neméně důvěryhodných, zdrojů se naopak dozvídáme, že tento jev nefunguje. Protože jsem se zatím nebyl schopen rozhodnout, které z těchto zdrojů mám i nadále ponechat mezi důvěryhodnými, a které naopak znedůvěryhodnit, ponechal jsem záležitost dosaváde mezi nerozhodnutými. A aj, když tu o má čidla zraku zavadila následně uvedená věta:
Zdravím, a to A(&F) - poota
Z různých důvěryhodných zdrojů se dozvídáme, že tento jev funguje. Z jiných, neméně důvěryhodných, zdrojů se naopak dozvídáme, že tento jev nefunguje. Protože jsem se zatím nebyl schopen rozhodnout, které z těchto zdrojů mám i nadále ponechat mezi důvěryhodnými, a které naopak znedůvěryhodnit, ponechal jsem záležitost dosaváde mezi nerozhodnutými. A aj, když tu o má čidla zraku zavadila následně uvedená věta:
Z ní by se dalo usoudit, že pravdu mohou mít tentokrát skupiny obě, a to i přesto, že uvádějí navzájem protikladná tvrzení. Což by mohlo platit v případě, že rozhodující není jen dosažená teplota, tedy počet stupňů pod nulou, ale že současně je důležité i její "zázemí", neboli způsob, jakým je tohoto mražení dosahováno. Z praxe mohu potvrdit, že pivo, chlazené v ledničce, má vždycky "horší" chuť, než pivo, chlazené na tutéž teplotu ve sklepě nebo ve studni.A(&F) píše:... podotýkám, že jsem toto zkoušel ještě mnohokráte replikovat v mrazáku, ale tam se mi to podařilo pouze dvakrát, zatímco ve venkovních podobných podmínkách se kýžený výsledek dostavil téměř pokaždé ...
Zdravím, a to A(&F) - poota
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 3119
- Registrován: pon 25 zář 2006 20:52
- Bydliště: Hradec Králové
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mpembův jev
Kdysi jsem něco na toto téma četl a vypadá to, že máš pravdu. Pokusím se trošku reprodukovat to co mi uvízlo v mé děravé paměti, a hlavně jak mi to tam uvízlo, protože pokud něco nepochopím, tak si to nezapamatuju.poota píše: Z ní by se dalo usoudit, že pravdu mohou mít tentokrát skupiny obě, a to i přesto, že uvádějí navzájem protikladná tvrzení. Což by mohlo platit v případě, že rozhodující není jen dosažená teplota, tedy počet stupňů pod nulou, ale že současně je důležité i její "zázemí", neboli způsob, jakým je tohoto mražení dosahováno. Z praxe mohu potvrdit, že pivo, chlazené v ledničce, má vždycky "horší" chuť, než pivo, chlazené na tutéž teplotu ve sklepě nebo ve studni.
Zdravím, a to A(&F) - poota
Jak jsem to tedy pochopil.: Jedná se o krystalickou strukturu ledu. Kupodivu při jisté teplotě (kterou si už nepamatuju) se molekuly vody uspořádají podobně, jako v ledu. Pokud se voda následně dostatečně rychle ochlazuje, voda si "pamatuje" tuto strukturu, a molekuly nemusí tolik ztrácet čas s přemístěním na správné místo. Takže asi tak.
S tím pivem mám jednu teorii. Mohl bys, nebo kdokoli jiný (já to nepoznám), vyzkoušet to pivo na tutéž teplotu chladit v kbelíku s vodou (třeba v tom sklepě, do lednice ho asi nedostaneš), ale ten kbelík s vodou už musí mít tu teplotu předem, když se do něj pivo vloží. Pokud se moje teorie potvrdí, tak ji zveřejním.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- Bulganin
- Stálý člen
- Příspěvky: 33
- Registrován: pát 16 říj 2009 20:34
- Dostal: 1 poděkování
Je to subjektivní.
Moje pivo má z ledničky lepší chuť, než ze sklepa. Vyzkoušel jsem i jiný, než sedmý schod. Studnu jsem nezkoušel. Moje lednička má digitální nastavení teploty a mám to vymáklý.Z praxe mohu potvrdit, že pivo, chlazené v ledničce, má vždycky "horší" chuť, než pivo, chlazené na tutéž teplotu ve sklepě nebo ve studni.
- jeff
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1140
- Registrován: pon 28 lis 2005 1:25
- Bydliště: Praha
- Dal: 33 poděkování
- Dostal: 95 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
pořádný pivo
V první řadě musíte mít pořádný opravdu pivo. Žádný Gambáče, Plzně, Starouše, Krušovice, Zlatoprameny a vůbec všechna piva vyrobená v pivovarech, které spolknul světový mamon a kapitál, kde se vyrábí pivo jen a jen pro maximální zisk a kvalita vlastně nikoho nezajímá. Takže pivo nejlépe z malého pivovaru, stupňovitost je spíše dle individuální chuti, hlavně pak kvasnicové, přírodní bez jakýchkoliv chemických přísad, prokvašené kolem 70%, trochu více chmelené. Na uskladnění je optimální buď hluboký sklep, kde teplota nepřesáhne 10 stupňů, dá se nahradit i chladicím boxem, kde se příslušná teplota nastaví. Odtud se pivo vede tepelně izolovaným potrubím do výčepní stolice, kde je dochlazovací agregát, který dorovnává teplotu piva při točení do sklenic na cca 2 - 3 st., aby po ochlazení sklenice byla 6 - 8 st. Tomu napomáhá i doprovodné chlazení vedené společně s pivním potrubím, kde obíhá chladicí voda z dochlazovacího agregátu. Na tlačení piva je nejlepší normální vzduch potřebného tlaku. Při točení piva musí vznikat hustá pěna, jejíž síla by se měla během točení mírně zesilovat, aby bylo pivo natočeno na jeden zátah a mělo dobrou pěnu i odpovídající míru. Kvasnicové pivo je více či méně kalné, musí být dost perlivé, je to živý nápoj a klasickou technologií se nedá vyrobit tak, aby mělo standardní parametry. CO2 vzniklý během dokvašování do piva patří a i když se po něm říhá, v žádném případě "nenafukuje", jako CO2 technický. Jak to říkali naši dědové že když se pořádně napiješ piva, tak Ti musí bublinky utíkat nosem. Takové pivo se opravdu pije samo a hodně těžko se od něj odchází
Jeff
... to od tebe vůbec, ale fakt vůůůůbec není hezké, Jeffíno, ... takhle nám dělat chutě (uprostřed pracovního dne) ... ... navíc, ty jenom nátáhneš ruku ... a máš ho natočený, hezky nadejchaný ..... a co my ??? ... chudáci ostatní žízniví ??? ... ... pótforo jedna ... ... A(&F)
Jeff
... to od tebe vůbec, ale fakt vůůůůbec není hezké, Jeffíno, ... takhle nám dělat chutě (uprostřed pracovního dne) ... ... navíc, ty jenom nátáhneš ruku ... a máš ho natočený, hezky nadejchaný ..... a co my ??? ... chudáci ostatní žízniví ??? ... ... pótforo jedna ... ... A(&F)
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1477
- Registrován: čtv 18 pro 2008 20:43
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
Re: Mpembův jev
Ztotožňuju se názorem pooty. Přírodně chlazené chutná lépe. NonIlem píše:S tím pivem mám jednu teorii. Mohl bys, nebo kdokoli jiný (já to nepoznám), vyzkoušet to pivo na tutéž teplotu chladit v kbelíku s vodou (třeba v tom sklepě, do lednice ho asi nedostaneš), ale ten kbelík s vodou už musí mít tu teplotu předem, když se do něj pivo vloží. Pokud se moje teorie potvrdí, tak ji zveřejním.poota píše:Z praxe mohu potvrdit, že pivo, chlazené v ledničce, má vždycky "horší" chuť, než pivo, chlazené na tutéž teplotu ve sklepě nebo ve studni.
Využívám venkovní nízké teploty a již měsíc tento jev testuji téměř každý večer v rámci pití skleničky svého oblíbeného nápoje (Castelino Rosso, 2 dcl). Probíhá to takto. Má přítelkyně v kuchyni naleje jednu skleničku z lahve za oknem a druhou z lahve, co se chladí v lednici. Jednu pro mne a druhou pro sebe. Poté zaznamená vedle datumu na kartu s linkama z tvrdého papíru, kterou mi náhodně podá. Jestli tu lednicovou nebo tu naturální. Já po napití se, dle vyhodnocení svými chuťovými kalíšky následně provedu to stejné, ale na druhou stranu karty. Teprvé potom zkontroluji, jestli jsem se trefil. Shoda je 92%.
A teď babo raď, čím by to mohlo být. Ileme prosím, nechtěl bys zveřenit tu svojí tezi i bez pokusu s předchlazeným kbelíkem? Děkuju.
The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 3119
- Registrován: pon 25 zář 2006 20:52
- Bydliště: Hradec Králové
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mpembův jev
Moje teze spočívá v tom, že záleží na rychlosti ochlazování na žádanou teplotu. Vhký vzduch, nebo voda v okolí lahve ochlazuje mnohem rychleji, než vzduch suchý. Každý ví, že v lednici je vzduch suchý, zatím, co ve sklepích bývá vlhký. Rychlost se dá samozřejmě ovlivnit i větším rozdílem teplot, ale pak se těžko trefí teplota tak, aby nedošlo k přechlazení, což už zase nemusí být ono.aNONym píše: A teď babo raď, čím by to mohlo být. Ileme prosím, nechtěl bys zveřenit tu svojí tezi i bez pokusu s předchlazeným kbelíkem? Děkuju.
Je to jen teze, tak mě nekamenujte.
Mám kamarády, kteří si před nalitím piva vypláchnou sklenici studenou vodou. Prý pak chutná lépe. Je to potvrzení teze, nebo všechno může být i jinak?
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 3133
- Registrován: stř 24 led 2007 0:52
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Re: nic neobvykleho
Toto není pravda, tak jak to je napsáno to nenese informaci. Pokud nazývám vybitím procentuální podíl z puvodní energie, tak je rychlost vybití pri stejných podmínkách vždy stejná.corpe píše:...i kondenzátor nabitý na větši napětí se vybije rychleji než z menšim napětím
Mpembuv jev nebyl v uvedené diplomce dostatečne prokázaný. Psalo se na o tom na Aldebaranu. Je tím velmi pravdepodobné, že pokud neco takové nastává, tak nejde o vlastnost vody, ale jinou suvislost. Patrilo by se to prozkoumat porádne.
- spaceball
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 614
- Registrován: úte 05 kvě 2009 20:25
- Bydliště: 48°15'N 16°22'E
Re: Mpembův jev
Teoreticky ano. Prakticky se toto nikomu nepodařilo (za normálního atm. tlaku).lubouš píše:Teplá voda odebírá svému okolí vypařováním více tepla, proto zmrzne dřív.
Spaceball
_________________
To není průmyslové znečištění, co poškozuje naše životní prostředí. Jsou to nečistoty ve vzduchu a vodě, které za to mohou. G. W. Bush
_________________
To není průmyslové znečištění, co poškozuje naše životní prostředí. Jsou to nečistoty ve vzduchu a vodě, které za to mohou. G. W. Bush