Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Magnetické Pístové Motory

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
spaceball
Zasloužilý člen

Re: MM - magnety

Příspěvek od spaceball »

Mimo téma (offtopic)
Juranus píše:
spaceball píše: BUM neudělá, shoří to jak meteor v atmosféře...nejdřív mu bude doutnat v ložiskách... :D
:lol: Mezi hořením a výbuchem je rozdíl jen v rychlosti :lol:

Kompromis:
:P Skokovým nárustem rychlosti udělá bum, plynule nabirající rychlost způsobí prosté shoření... atmosféra, tření...
plynulá oxidace není výbuch :P
:P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P
Naposledy upravil(a) spaceball dne pon 26 říj 2009 20:37, celkem upraveno 1 x.

Spaceball Obrázek
Zasloužilý člen

Příspěvek od Juranus »

Mimo téma (offtopic)
spaceball píše:
Juranus píše:
spaceball píše: BUM neudělá, shoří to jak meteor v atmosféře...nejdřív mu bude doutnat v ložiskách... :D
:lol: Mezi hořením a výbuchem je rozdíl jen v rychlosti :lol:

Kompromis:
:P Skokovým nárustem rychlosti udělá bum, plynule nabirající rychlost způsobí prosté shoření... atmosféra, tření...
plynulá oxidace není výbuch :P
:P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: MMM

Příspěvek od gromit »

Juranus píše:
lubouš píše:Juranus napsal: Stačí si vzít permanentní magnet a přiblížit ho k jakémukoliv železu. "Uvidí" ho nebo ne?

Vem si ještě jeden magnet a stejným pólem ho přibliž z druhé strany toho železa.
Oba se přitáhnou k železu a na jejich polaritě nebude záležet, je to tak?
neberte to jako přihřívání polívčičky, jen bych si dovolil připomenout, že o problematice vzájemného silového působení píšu tady: http://www.upramene.cz/forum/viewtopic.php?t=1143

martin se snaží říct to samé, co popisuje lubouš a k čemu dojde při laborování hodně magnetistů - odpudivá síla mezi dvěma magnety se dá snižovat feromagnetickým materiálem (železem) mezi nimi:
1) žádné železo - maximální odpudivá síla;
2) hodně železa - převáží přitažlivá síla magnetů k železu a vzájemné odpuzování se prakticky neuplatní (magnety se "nevidí");
3) železa je "tak akorát" - čili rozměry železné "clonky" jsou pro danou dvojici magnetů optimalizovány tak, že odpudivá síla mezi magnety je prakticky shodná s přitažlivou silou k železu (liší se mírně se vzdáleností magnetů od železa).
Teď ještě přijít s vhodnou aplikací tohoto principu - a vytahování clonky to zrovna být nemusí...
:good: vy pyrotechnici... ;)

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Mimo téma (offtopic)
spaceball píše:Všeobecně:
S magnety je to tak lehké, až je to těžké. Neexistují dva stejné magnety. Rozdíl je ve strukturních parametrech, osách magnetizace, v nukleární "vytvrzenosti" - tvrdost je vlastně dána anizotropní silou pole. Simulátor rovněž nenasimuluje konkretní obrazec. Úplně nejlepší je na to jít citem, pokus-omyl - protože neexistuje žádný odborník přes magnety a výpočty jsou pouze orientační.
To jako že ani neexistují 2 stejné špagety, nebo makaróny. Nejlepší tvary se delají citem a výpočty nepomáhají....
Asi vím, co jsi chtel napsat, ale prece jenom je to mimo reč. Toto lze napsat až poté, co byly vyčerpány možnosti bežných výpočtu a simulací, které dnes fungují asi jako když následuje den za nocí. Tady je pro nekteré problém postavit porádnou krystalku, proto nejde psát o jakési mikromolekulární úrovni, ze které stejne moc neprší, a nepresvedčovat ostatní, že jen z voleje postaví mezigalaktické rádio. Nevím o magnetu, který by se nechoval statisticky, tam je mikroúroveň stejne nanic. Statistika je to už jen tím, že kdosi použije hotový magnet. To, co se tady provádí se rozhodne počítat a simulovat dá, pouze se nikdo nechce dát presvedčit na ekvivalentní verzi schopné simulace, a umele se problém sesložiťuje, treba byl dost nepruhledný už na začátku.
No a nakonec to lze posoudit i bez výpočtu a simulace, pouze je treba mít s temi výpočty, teoriema a simulacemi jistou zkušenost.
...Jsem zvedavý, so si počne krystalka s digitálním vysílačem...

spaceball
Zasloužilý člen

Příspěvek od spaceball »

Mimo téma (offtopic)
Akord píše: ...Jsem zvedavý, so si počne krystalka s digitálním vysílačem...
Simulace je jen předem naprogramovaný proces - jede se podle algoritmu. V algoritmu je třeba zohlednit milion
parametrů, které třeba v iteraci hledají bod - záleží na programátorovi a způsobu naprogramování . Není možné, nasimulovat
"průběh" konkrétního magnetu (!] ale vždy se bude jednat o jakýsi vzorek z omezené databáze. Simulace nám může říci
hodně, ale pozor, jen to, co do programu vložíme a s čím počítáme. Nikdy ze simulace nemůže vyjít nepředpokládaný
předpoklad (blbě jsem to řekl, ale je to tak). Pro člověka, který se nechce zabývat orientačními výpočty, je snadnější nastavit
citem prstů, průběhy polí si zmapovat na papíře s železnými pilinami, pořizovat si fotodokumentaci... Simulace říká že to jde,
ale de-facto to nejde - nebyly zohledněny ostatní parametry pro které neexistují vstupy - třeba i tu krystalickou mřížku s magn. orientací a zjednodušeně podobně.

Spaceball Obrázek
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

spaceball píše:
Akord píše: ...Jsem zvedavý, so si počne krystalka s digitálním vysílačem...
Simulace je jen předem naprogramovaný proces - jede se podle algoritmu. V algoritmu je třeba zohlednit milion
parametrů, které třeba v iteraci hledají bod - záleží na programátorovi a způsobu naprogramování . Není možné, nasimulovat
"průběh" konkrétního magnetu (!] ale vždy se bude jednat o jakýsi vzorek z omezené databáze. Simulace nám může říci
hodně, ale pozor, jen to, co do programu vložíme a s čím počítáme. Nikdy ze simulace nemůže vyjít nepředpokládaný
předpoklad (blbě jsem to řekl, ale je to tak). Pro člověka, který se nechce zabývat orientačními výpočty, je snadnější nastavit
citem prstů, průběhy polí si zmapovat na papíře s železnými pilinami, pořizovat si fotodokumentaci... Simulace říká že to jde,
ale de-facto to nejde - nebyly zohledněny ostatní parametry pro které neexistují vstupy - třeba i tu krystalickou mřížku s magn. orientací a zjednodušeně podobně.
...hezkýýýý klucíííí.....jsem se vyspal, zatímco vy jste diskutovali.....z vaší diskuse jsem se velmi poučil...a doufám , že nejen já...ale i ostatní magnetáři....amateři....gromit a Akord vědí , jak to chci udělat Juranus si myslí, že toroid je zbytečný.....spaceball je nad věcí...asi tak o 100 pater....ale uvaha o programování a výpočtech je vždy o tom , co stroji zadáme.....bohužel se do diskuse již nevrátil Pietro.anonym......je to škoda....Spaceball naznačil,,,,že cit prstů není nezanedbatelný.....bohužel... :oops: , to je muj případ.
...k problemu...tato slova jsou určena Juranusovi....doufám, že Gromit jasně vysvětlil vztah magnet /Fe...jen pro upřesnění.....toroid zde musí být.....bohužel nestačí jen jeden statický magnet, jak Juranus navrhuje...a to právě z důvodu vytažení clony z působnosti 2 magnetů....je to ale popsáno a gromitem simulováno na začátku vlákna....jakési nástavce na magnet zatím opravdu neřeším, protož "zatím" nepotřebuji zvyšovat "kroutící" moment...../ stejně nevím co to je... :oops: /
...u prototypu, který teď maluji...a chci vyrobit...bych rád mezi magnety udělal co nejmenší vzduchovou mezeru.....ale ještě nevím, jak se mi podaří.....mechanicky ....ty písty vyrobit....u magnetů které teď mám k dispozici je nedostanu k sobě blíže než 3 mm...ani kdybych se posral :evil: ...kdo měl v ruce 2 neodymy 40x20x10 magnetováno na plochu.....tak ví o čem je řeč...
...ještě pro pokus Juranusovi....pro ulehčení....2 neodym 20x20x10 N42 magnetované na plochu na sebe nevidí a nepřitahují se k fe plotně 140x140x3,6mm.....těch 3,6 je zcela zásadních......aby nedošlo k omylu..Fe je složeno z plechů tl.0,4mm 9ks...obyč plech jaký se používá třeba na rozvodné skříňky..
...ještě k poznámce spaceballa....v prstíčkách...tj v ruce, bez měřáků jsem zjistil rozdíly mezi magnety....tj i stejné magnety se chovají různě....může to ale být i tím , že mužou být některé starší...tudíž "vyšeptané", nebo jinak magnetizované.....t.j, třeba jiný den....???.. :idea:

...a uplně na závěr....teď pracuju na modelu MM, který NEMÁ Fe clonu....magnety vůbec od sebe neodstiňuju..je to ale stále stejný princip ...hvězdicový pístový motor..ale o tom až jindy..... :idea: ....zdraví martin11 :lol: ...p.s...ještě jednou děkuji Gromitovi, Akordovi a Spaceballovi za účinnou pomoc při učení a radách v konstrukci. :good: ..m11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Mimo téma (offtopic)
martin11 píše:..hezkýýýý klucíííí.....jsem se vyspal, zatímco vy jste diskutovali....
To já se zase vyspím, když Ty budeš oživovat :) :)
doufám, že to nekdy probereme, mašinky mi sympatizují.

Juranus
Zasloužilý člen

Příspěvek od Juranus »

Mimo téma (offtopic)
poota píše:
Juranus píše: Tady pomůže jen jedna rada! ZAHOĎTE TO I S RUKAMA
Nepřipadá mi to vůbec vtipné, a vůči martinovi11 je to silně unfér - takže FUJ - poota
Kdyby totiž MM fungovaly, tak už by fungovaly dávno! Nebo si myslíte, že by řešení neobjevili
Maxwellové, Plankové, Faradayové, Bohrové, Einsteinové, Zweisteinové, Dreisteinové
a jim podobní?
:bhead: SEBEVĚDOMÍ VÁM TEDY NECHYBÍ :bhead:

[Edit: 091028 / 21:25] ... pro uživatele Juranus ... jako moderátor tohoto vlákna tě žádám:

- o zbytečné nepoužívání velikého písma (pokud tedy zrovna nechceš sdělit ostatním diskutujícím nějaký světoborný objev, který by nám rozhodně neměl uniknout / máš-li však problém s čitelností, řeš to laskavě změnou velikosti písma ve svém prohlížeči ;) )
- o používání čitelné barvy písma (neb používání žluté barvy hraničí s nevkusem a svědčí o bezohlednosti vůči ostatním)
- o nenapadání ostatních diskutujících (takovýmto způsobem) ...

... tento příspěvek + dva předcházející jsem ti upravil do graficky rozumné podoby ... a vzhledem jejich charakteru jsem je "zabělil" ... chceš-li i nadále přispívat takovýmto způsobem, ušetři mi prosím práci a natírej si je na bílo rovnou ty sám ... dík ... práci s barvami "ovládáš znamenitě", takže by ti nemělo dělat problémy ... 8)

... A(&F) ...

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Mimo téma (offtopic)
Juranus píše:Mně to stačí, já jsem nenáročnej
Já jsem presvedčený, že Martin11 naivní není. Nejde ani tak o to jak se dívá na to on sám, jako spíše o to jak se posnažil prolomit tady obvyklou bariéru mezi plácáním, papouškováním a svými výsledky. To, co tu chybí už dávno je takový dostatek férové komunikace, abychom se nemuseli provokovat do extrému, zda nejaké rečení má smysl, a zda je postaveno na reálném základe, nebo jde o chyták, prípadne jakousi lobby, co technicky kazí lidi. Martin jasne dává najevo, že to vyzkouší a o výsledcích napíše bez toho, že by je manipuloval. Uznává merení, porovnávání a nepíše pouze po papíru, to si cením. To, co jsi napsal je príliš černobílé. Já bych to sice nedelal, protože si myslím, že vím o jaký prípad jde, jeho práce je však zjevne jiného charakteru, než práce papírových plagiátoru, vetšinou ze zahraničí. Martin je na rozdíl od nich známý, mluví za sebe, nic nezamlčuje, nenavádí jiné a nechystá se to prodávat dríve, než by to vyzkoušel. Možná to bude vhodné treba i na jiný účel, než bylo puvodne zamýšleno - i prípadne nefunkční exemplár pri tomto prístupu nepredstavuje nejakou společenskou ztrátu.

Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palo »

Mimo téma (offtopic)
Juranus píše:
Juranus, divil bys se, co chlapům všechno funguje...

Tlachej si klidně dál, zabetonovanej zabetonovaným zůstane...

Jinak Ti pánové, co jsi jmenoval - do Maxwellové rovnice byly udělány zásahy (proč asi) a pokud to nebylo i v dalších případech u daších jmenovaných pánů, tak ti další pánové byli pěkní břídilové. Jinak jako další fakt nezapomeň na to, že nejde nám o to udělat plnohodnotné perpetuum mobile, ale jde nám o získání energie prakticky zdarma - tedy vytvoření nějakého - jakéhokoliv přístroje, přeměňující nějakou energii na námi žádanou energii - zejména elektrickou - a ikdybyste pořídili fotovoltaiku nebo větrnou elektrárnu, svůj "sen" bysme si splnili.

Mohl bys mi odpovědět, díky čemu mají magnety svoji magnetickou sílu - já jsem přesvědčen, že je to (nějaká, jakákoliv) energie z okolí a magnety ji přeměňují na magnetickou. Sice se jeví jako pasivní, avšak jsem už viděl magnetický "motor" v pohybu - samozřejmě bez jakýhkoliv drátů kolem... Čistě jen magnety.

Taky bys nám mohl vysvětlit, proč takové přístroje fungují s obyčejnými feritovými magnety a proč s neodymy ne, když jsi tak nad věcí :)

Jo a polib si co chceš.

P.S.: Mimochodem, nezapomeň, že to Tvoje tělo taky z něčeho vzniklo - prostě je to taky hromada čehosi... No a pokud souhlasíš s "Velkým třeskem", pak souhlasíš s existencí perpetuua mobile :D Zřejmě si to nikdo z našich "Indžů" neuvědomuje :lol: Takže v podstatě Ti, kteří tvrdí, že PM je nesmysl, popírají svojí vlastní existenci :lol:

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Juranus
Zasloužilý člen

Příspěvek od Juranus »

Mimo téma (offtopic)
Juranus píše:
Palo píše:Juranus, divil bys se, co chlapům všechno funguje....
Mně to zatím taky ještě funguje! :D
Palo píše:Tlachej si klidně dál, zabetonovanej zabetonovaným zůstane...

Jinak Ti pánové, co jsi jmenoval - do Maxwellové rovnice byly udělány zásahy (proč asi) a pokud to nebylo i v dalších případech u daších jmenovaných pánů, tak ti další pánové byli pěkní břídilové. Jinak jako další fakt nezapomeň na to, že nejde nám o to udělat plnohodnotné perpetuum mobile, ale jde nám o získání energie prakticky zdarma - tedy vytvoření nějakého - jakéhokoliv přístroje, přeměňující nějakou energii na námi žádanou energii - zejména elektrickou - a ikdybyste pořídili fotovoltaiku nebo větrnou elektrárnu, svůj "sen" bysme si splnili.

Mohl bys mi odpovědět, díky čemu mají magnety svoji magnetickou sílu - já jsem přesvědčen, že je to (nějaká, jakákoliv) energie z okolí a magnety ji přeměňují na magnetickou. Sice se jeví jako pasivní, avšak jsem už viděl magnetický "motor" v pohybu - samozřejmě bez jakýhkoliv drátů kolem... Čistě jen magnety.
1. V každém materiálu jsou atomy. Na tom se snad shodneme. U paramagnetických materiálů se dají vnějším mg. polem orientovat, čímž mg. pole mírně "zesílí", ale po vymizení mg. pole se orientované mg. dipóly vrátí do původních poloh. U feromagnetických materiálů se mg. dipóly vnějším mg. polem také orientují ve směru působení pole a při překročení určité intenzity pole se po jeho vymizení již do původní polohy nevrátí, takže materiál zůstává zmagnetován. Ale toho jsou plné učebnice. Já se to pokusil vysvětlit tzv. populárně neboli lidově.
2. Tvrdím, že žádné MM nefungují a ani nemohou. Kdyby ano, zkrachovaly by ropné společnosti už dávno. A na žádnóu ropnou lobby nevěřím! Dobrý nápad se nakonec vždycky prosadí díky těm, kteří z toho mají prospěch. Dovoluji si tedy parafrázi na Galilea, který to nikdy neřekl, protože by ho okamžitě upálili: "A přece se netočí!"
Palo píše: Taky bys nám mohl vysvětlit, proč takové přístroje fungují s obyčejnými feritovými magnety a proč s neodymy ne, když jsi tak nad věcí :)
To bych mohl, kdyby fungovaly. Ale perotože nefungují, tak nemůžu a nebo nahoď jeden konkrétní ověřitelný příklad. Ale prosím ne z YouTube!
Palo píše:Jo a polib si co chceš.
Ty mně taky

Palo
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palo »

Mimo téma (offtopic)
Juranus píše:1. V každém materiálu jsou atomy. Na tom se snad shodneme. U paramagnetických materiálů se dají vnějším mg. polem orientovat, čímž mg. pole mírně "zesílí", ale po vymizení mg. pole se orientované mg. dipóly vrátí do původních poloh. U feromagnetických materiálů se mg. dipóly vnějším mg. polem také orientují ve směru působení pole a při překročení určité intenzity pole se po jeho vymizení již do původní polohy nevrátí, takže materiál zůstává zmagnetován. Ale toho jsou plné učebnice. Já se to pokusil vysvětlit tzv. populárně neboli lidově.
To je právě úplně blbě. To nevysvětluje vůbec nic...

Ty taky Juranusi těm blbcům na školách na všechno naletíš...

Juranus
Zasloužilý člen

Příspěvek od Juranus »

Mimo téma (offtopic)
Palo píše: P.S.: Mimochodem, nezapomeň, že to Tvoje tělo taky z něčeho vzniklo - prostě je to taky hromada čehosi... No a pokud souhlasíš s "Velkým třeskem", pak souhlasíš s existencí perpetuua mobile :D Zřejmě si to nikdo z našich "Indžů" neuvědomuje :lol: Takže v podstatě Ti, kteří tvrdí, že PM je nesmysl, popírají svojí vlastní existenci :lol:
Big Bang je zatím pouze téze. Skrývá totiž v sobě paradox a to popření zákona termodynamiky, že entropie ve vesmíru neustále narůstá. Na první pohled to tak nevypadá, protože v okamžiku BB se vesmír nacházel ve stavu singularity a od té doby skutečně entropie neustále narůstá. Ale jak vysvětlit to narůstání neuspořádanosti, pokud existují fyzikální zákony a konstanty, které vše svazují a činí navzájem přísně a přesně závislé. Kde se bere v přírodních zákonech nahodilost? Možná by to dokázali vysvětlit kvantoví fyzici. Ve kvantové fyzice se totiž fyzikální zákony mění na statistické. S tím se ale třeba starý dobrý Albert nikdy nebyl ochoten smířit a odmítl to slovy: "Bůh přece nehraje v kostky", nebo tak nějak. :D

Jinak jsem přesvědčen, že zvláště v dnešní době volného a svobodného přístupu k informacím, si můžete všechno nastudovat. Pokud ovšem budete staré fyziky považovat za blby, budete si muset na všechno přijít sami. Že vám na to asi délka vašeho života stačit nebude, tím jsem si skoro jistý. Ale nechci vás podceňovat.

Skončím opět se starým dobrým Albertem: "Dvě věci na tomto světě jsou nekonečné. Vesmír a lidská hloupost. I když tím prvním si nejsem zcela jist", nebo tak nějak to řekl (neuměl česky).

A s tím líbáním už toho nechte. Není to hodno ani vás ani mne!

Juranus
Zasloužilý člen

Příspěvek od Juranus »

Mimo téma (offtopic)
Palo píše: To je právě úplně blbě. To nevysvětluje vůbec nic...

Ty taky Juranusi těm blbcům na školách na všechno naletíš...
To byl opravdu pádný argument. Já z toho asi padnu! Dobře, tak mi to vysvětli ty. Nebo to už bylo vysvětleno v tom předchozím textu? V tom případě není o čem diskutovat.

Navíc nabývám dojmu, že ty jsi se těm blbcům na školách zdaleka vyhnul. To by mnohé vysvětlovalo! Vypadá to, že jsi se začal vyhýbat záhy.

Palo
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palo »

Mimo téma (offtopic)
Juranus píše:To byl opravdu pádný argument. Já z toho asi padnu! Dobře, tak mi to vysvětli ty. Nebo to už bylo vysvětleno v tom předchozím textu? V tom případě není o čem diskutovat.
Opravdu není... Pořád jsi nic nepochopil, jsi natvrdlý, jak jsem už napsal na začátku. Nemá smysl to řešit. Prostě nás považuj za blázny, směj se, jak jsme hloupí a přestaň nám tady do toho kydat. Jsme banda bláznů a nenecháme si šahat na hračky.

Už chápeš?

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“