Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Gravitační všehochuť

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: jedeme zkoušet

Příspěvek od Ilem »

Gabča píše:
Ilem píše:
poota píše:Variátor s ozubenými koly a tedy i nízkými ztrátami je sice poměrně jednoduše řešitelný
Tohle mě zajímá. Nějak si neumím představit plynulou změnu počtu zubů. Mohl bys k tomu něco bližšího? prosím.
Třeba šnek?
Máš bod. :good:

"Dum spiro spero"
Ciceron
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

Ilem píše:Tohle mě zajímá. Nějak si neumím představit plynulou změnu počtu zubů. Mohl bys k tomu něco bližšího?
Problém nízkoztrátového variátoru mě kdysi docela zaujal. Prošel jsem svědomitě všechny dosud známé principy plynulé změny převodového poměru, a všechny jsem postupně zavrhl - některé pro vysoké ztráty, jiné pro nedostatečný rozsah změny převodového poměru, vysoké váhy nebo přílišné komplikovanosti. Po pár letech již bylo jasné, že nejméně ztrátový je převod pomocí ozubených kol, a že tedy jinudy cesta nepovede. Na první (i několikátý) pohled je to slepá ulička. Tvaruj si ozubení jak chceš, dělej zuby třeba kónické a zkrucuj si je do šneků a nebo spirál, postav se třeba na hlavu, jejich počet prostě zůstane stejný. A beze změny počtu zubů zůstane úplně stejný i převodový poměr, ať už jsou zuby jakkoli velké nebo mrňavé.
K prvnímu zlomu došlo v okamžiku, kdy jsem si uvědomil, že cílem není mezi hřídeli měnit převodový poměr, ale měnit vzájemný počet jejich otáček. Inu Dront.
Na první pohled to opět vypadá, že mezi tím není žádný rozdíl, ale je. A dokonce zásadní. Z tohoto úhlu pohledu už není tak pracné si uvědomit, že stačí mezi vstupní a výstupní hřídel vložit nějaký jednoduchý mezičlánek, který taktéž ozubeným převodem dokáže plynule měnit celkový převodový poměr. Jednoduché a prosté, ba dokonce se to již částečně využívalo už v dobách úsvitu automobilizmu. Bohužel skutečná hodnota tohoto principu nebyla zatím rozeznána, takže se dosud využívá sice pouze částečně, ale zato velice často, ba dalo by se říci, že naprosto běžně. Princip je jednoduchý až primitivní, ale celkové provedení včetně regulace má přece jenom několik dosti obtížně řešitelných úskalí. Ale i tak je tato pohádka s dobrým koncem - jde to.
Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Variace na variátor

Příspěvek od A(&F) »

... tak tohle mne napadlo někdy před čtvrt stoletím, ale nikdy jsem to nerealizoval ... nedokázal jsem si totiž představit materiál, ze kterého by musel být vyroben ten "mezičlánek", aby to vůbec vydržel ... až když jsem před lety začal studovat Teslu, a seznámil se s principem jeho turbíny, napadlo mne , že by to celé šlo (možná) řešit tryskou, ze které by pod tlakem do velmi těsné mezery mezi převodovými kužely bodově proudila "vazká unášecí kapalina" ... ale rovněž jsem to nikdy nerealizoval ... :D :D :D

... pokud to někdo vymyslel již dávno přede mnou (a předpokládám že tím pádem lépe), tak se omlouvám ... ;)

PeS: ... posuvem "řídící tyče s gumovým špuntem" se mění poměr otáček :D ... "nakláněním" tyče potom do stran (na jednu nebo na druhou stranu) by se usnadnil "přejezd špuntu" ... 8)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
spaceball
Zasloužilý člen

Re: re

Příspěvek od spaceball »

jvj56 píše:
spaceball píše:
Ozubené variátory - zahlídl jsem to na Wiki (nejsem si jistý)

Video:
http://cs.autolexicon.net/articles/multitronic
Sice nejsem strojař, ale toto je podle mýho klasický variator. :D
Zuby tam sice jsou ale nevím zda se to tak nazývá.
:P jasně že je to variátor (na malé výkony), ale s těmi zuby si právě nejsem jistý. :?:

Spaceball Obrázek

Re-re

Příspěvek od lubouš »

Multitronic je automatická převodovka, která dokáže přenášet vysoké výkony motoru bez přerušení tahu motoru při řazení rychlostí

NE

Re: re

Příspěvek od NE »

spaceball píše:
jvj56 píše:
spaceball píše:
Ozubené variátory - zahlídl jsem to na Wiki (nejsem si jistý)

Video:
http://cs.autolexicon.net/articles/multitronic
Sice nejsem strojař, ale toto je podle mýho klasický variator. :D
Zuby tam sice jsou ale nevím zda se to tak nazývá.
:P jasně že je to variátor (na malé výkony), ale s těmi zuby si právě nejsem jistý. :?:
Samozřejmě, že nelze vyrobit zařízení, kde budou ozubené převody a současně proměnné průměry hnacího / hnaného elementu (kola, kotouče.
Taková je skutečnost.

A samozřejmě že vše lze, takže se zde objeví nákresy a odkazy atd.
------------------

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

var ia tor

Příspěvek od Akord »

Variátoru je nepreberná hromada. Viz knihy s klíčovým slovem Mechanismy v názvu, nebo podobne.
Variátor není nic víc než páka, a principu nepomuže. Variátor není treba ani uvažovat, jde taktéž jako páka o jednoduchý stroj, který v daném časovém intervalu zachovává energii, výkon, práci. Pouze mení pomer síla/vzdálenost, prípadne moment/otáčky nebo moment/rychlost a tak. Podobne lze najít pár k tlaku a jiným souvisejícím veličinám.

Gabča: Pravda a láska vítezí nad...humanitárním bombardováním. Drobná komplikace je v tom, že pravda si veci delá po svém a není na nekom takomsi(kdo by ji nejradši vlastnil, nebo koupil) závislá..

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

poota píše: zkrucuj si je do šneků a nebo spirál, postav se třeba na hlavu, jejich počet prostě zůstane stejný. A beze změny počtu zubů zůstane úplně stejný i převodový poměr, ať už jsou zuby jakkoli velké nebo mrňavé.
Máš pravdu. Měl jsem pocit, že u šnekového převodu musí zůstat sklon zubů stejný, ale zuby šneku mohou být na měnícím-se průměru a tím se dá dost podstatně měnit převodový poměr, protože se vlastně mění spojitě počet zubů . Nedá :cry: , protože další zub by se už nedostal do záběru. :cry:
poota píše: Z tohoto úhlu pohledu už není tak pracné si uvědomit, že stačí mezi vstupní a výstupní hřídel vložit nějaký jednoduchý mezičlánek, který taktéž ozubeným převodem dokáže plynule měnit celkový převodový poměr. Jednoduché a prosté, ba dokonce se to již částečně využívalo už v dobách úsvitu automobilizmu. Bohužel skutečná hodnota tohoto principu nebyla zatím rozeznána, takže se dosud využívá sice pouze částečně, ale zato velice často, ba dalo by se říci, že naprosto běžně. Princip je jednoduchý až primitivní, ale celkové provedení včetně regulace má přece jenom několik dosti obtížně řešitelných úskalí. Ale i tak je tato pohádka s dobrým koncem - jde to.
Zdravím - poota
Nevím, proč mám pocit, že narážíš na diferenciál, ale souvislost mi stále uniká. Těš se, u Jeffa ti nedám pokoj, dokud to z tebe nedostanu. :shock:

"Dum spiro spero"
Ciceron
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Variace na variátor

Příspěvek od Ilem »

A(&F) píše:... tak tohle mne napadlo někdy před čtvrt stoletím,
Budeš se divit, ale něco hodně podobného mě napadlo, no vlastně taky asi před čtvrt stoletím. Chtěl jsem mít lepší šlapací auto, než ostatní kluci. Dokonce jsem to i vyrobil. Ani se to nepohnulo. Ten gumovej špunt se radši odrhnul do placky, než by se otočil. :cry:

"Dum spiro spero"
Ciceron
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

Ilem píše:Těš se, u Jeffa ti nedám pokoj, dokud to z tebe nedostanu.
Pivo z Kouta, srdci mému milý a navíc i pozorný posluchač - to je kombinace, které moje ukecanost prostě odolat nemůže - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: var ia tor

Příspěvek od 1220 »

Akord píše:Variátoru je nepreberná hromada. Viz knihy s klíčovým slovem Mechanismy v názvu, nebo podobne.
Variátor není nic víc než páka, a principu nepomuže. Variátor není treba ani uvažovat, jde taktéž jako páka o jednoduchý stroj, který v daném časovém intervalu zachovává energii, výkon, práci. Pouze mení pomer síla/vzdálenost, prípadne moment/otáčky nebo moment/rychlost a tak. Podobne lze najít pár k tlaku a jiným souvisejícím veličinám.

Gabča: Pravda a láska vítezí nad...humanitárním bombardováním. Drobná komplikace je v tom, že pravda si veci delá po svém a není na nekom takomsi(kdo by ji nejradši vlastnil, nebo koupil) závislá..
Buď pozdraven Petře
1. jestli variátor vypadá jako páka, tomu nerozumím, spíš je to docela složitý viz:
http://www.opis.cz/variatory/index.html když se na obrázky klikne je to tam i v řezu
energii to samozřejmě zmenší o svoji účinnost, která je tradičně menší než jedna .... páka by měla určitě menší tření v čepu,....pokud by tedy byla s čepem.......hm možná by se to mohlo zkoušet s nějakou fakt ojnicí, ale proč to taky nerozumím. Principu nepomůže ani namazání se :D
2. v případě Pana Havla mělo to co se nahoře nazývá humanitárním bombardováním určitě přinejmenším ten význam, že se nestřílelo, chápu, že to každý může vidět jinak.....ale :roll:

Každá politika má své meze a pravda s ní nesouvisí, na tom bych se ale shodnul

K.

1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Lehce provokuji :

Příspěvek od 1220 »

Ilem píše:
A(&F) píše:... tak tohle mne napadlo někdy před čtvrt stoletím,
Budeš se divit, ale něco hodně podobného mě napadlo, no vlastně taky asi před čtvrt stoletím. Chtěl jsem mít lepší šlapací auto, než ostatní kluci. Dokonce jsem to i vyrobil. Ani se to nepohnulo. Ten gumovej špunt se radši odrhnul do placky, než by se otočil. :cry:
Ten princip jinak funguje dobře, viděl jsem to na nástrojářský vrtačce. Je tam ale soudečkový plastový váleček.

Ale nikdo tady už nějak nevymýšlí gravitační motor ?
Nenechá se ta gravitace nějak odstínit pomocí Kazimirova jevu . :?: nebo nějak rozvlnit ?
:ethink:
KDR :lol: :lol:

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

lehce provokuji

Příspěvek od la »

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: lehce provokuji

Příspěvek od martin11 »

Kostička v balónku

Mocný strunik – dirichletik, membránický teoretik,
zkoumal vlastnosti dirichletických brán a připadal si jako světů nesčetných Pán.

Vibrujících trhlin prostoročasu byl fyzik, gravitační kvazikvantik.
Byl to fyzik heterotických stringů a to je skoro jako samotinký Pámbů.

Denně zřel duhu za duhou v níž tisíce záblesků bloudí
a jedna za druhou tudy částečky myšlenek proudí.

Zde září myriády krystalů v jejichž nitru zhmotňuje se čas,
v nich gejzír mocné energie zrodí se a skoná zas a zas.

Tak Cytoprostor věčně žije chvěje se a bouří v každém z nás.

Pak náhle vytřeštil své oči hrůzou, a jako zkamenělý zůstal stát,
jako by se setkal tváří v tvář s Medůzou, tomu co uzřel neuvěří snad.

Tam někde uvnitř vší té nádhery v koutku skromně schoulen ležel Vesmír.

...hezký sváteční den....Vaše Karkulka Červená :oops:

... věřím, že se " TO " povede ......
1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Martin je na stopě

Příspěvek od 1220 »

Je to dobrý stopař,
po stopě jde jako Ohař, odrůda velký
vystopoval zdá se,