Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Gravitační všehochuť

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
spaceball
Zasloužilý člen

Ještě jednou světelný kafemlejnek

Příspěvek od spaceball »

martin11 píše:..jedna strana lopatek je černá...tak asi vakuovaná nebude....
Martine, i vakuová může mít jednu stranu lopatek černou. Jedná se o fyzikální školní
pomůcku demonstrující energii světla v závislosti na různé "odrazivosti" materiálu po osvitu.
Pokud se Tvůj světelný kafemlejnek točí takto, pak je v baňce natuty
snížený tlak nebo normální tlak.

Obrázek

Pokud by bylo v baňce tvrdé vakuum, pak se točí takto, ale musel bys na to pražit
minimálně divadelním pětikilem. Vysvětlení změny smyslu otáček je na předchozí stránce.

Obrázek

Spaceball Obrázek
Stálý člen

Re: Akce = reakce?

Příspěvek od Gillian »

Ilem píše: Kde se vzala hybnost - skutečně jen můj názor. Slyšela jsi někdy o Crookesově mlýnku? Podle mě využívají stejný princip.
....Ileme, ten Crookesův mlýnek si dobře pamatuji z gymplu, ale vidím to černě - jeho zásluhou by ten mikrovlnný motor nedal v tahu ani setinu "gramu"....

Murphy: Je velmi jednoduché něco zkomplikovat, zato bývá značně komplikované něco zjednodušit.
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Gillian píše:
Ilem píše: Kde se vzala hybnost - skutečně jen můj názor. Slyšela jsi někdy o Crookesově mlýnku? Podle mě využívají stejný princip.
....Ileme, ten Crookesův mlýnek si dobře pamatuji z gymplu, ale vidím to černě - jeho zásluhou by ten mikrovlnný motor nedal v tahu ani setinu "gramu"....
Asi máš pravdu. Schválně jsem to zkusil dopočítat. Když jsem použil kvantově relativistické výpočty, vyšel výsledný tlak 0 N. Ale to by mělo být i u Crookesova mlýnku. Přesto se hýbe. Tak jsem to zkusil v rozporu se všemi pravidly přes Newtonovskou mechaniku. Jeden mikrovlnkový magnetron (výkon 1000W), pokud jsem někde neudělal chybu, když by se soustředil tok fotonů do jednoho bodu by měl podle výpočtu vyvinout sílu cca 0,0000009 N. :cry: :cry: :cry:

Asi se na to musí nějak jinak. Když laser vypaluje ornamenty do železného plátu, taky přenáší energii jen prostřednictvím fotonů. Ale nevím kudy do toho. Jak už jsem psal, kvantová fyzika není můj šálek čaje. Možná vytvořili něco jako Maser. Pak by ten hrnec fungoval jako rezonátor a ven z něj by byla v mědi jen malá dírka.

Popsat vám ji lze jen stěží.
Slovník můj má málo slov.
Její krásu hory střeží,
spatřit ji je smrti lov.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Gillian
Stálý člen

Příspěvek od Gillian »

Ilem píše: Jeden mikrovlnkový magnetron (výkon 1000W), pokud jsem někde neudělal chybu, když by se soustředil tok fotonů do jednoho bodu by měl podle výpočtu vyvinout sílu cca 0,0000009 N. :cry: :cry: :cry:

Asi se na to musí nějak jinak. Když laser vypaluje ornamenty do železného plátu, taky přenáší energii jen prostřednictvím fotonů. Ale nevím kudy do toho. Jak už jsem psal, kvantová fyzika není můj šálek čaje. Možná vytvořili něco jako Maser. Pak by ten hrnec fungoval jako rezonátor a ven z něj by byla v mědi jen malá dírka.

Díky za podporu s výpočty, v normální mikrovlnce se nepohne ani list papíru, takže jsou to opravdu téměř neměřitelné síly....a navíc - ten zvon je uzavřená soustava. :shock:

Murphy: Je velmi jednoduché něco zkomplikovat, zato bývá značně komplikované něco zjednodušit.
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Gillian píše:
Ilem píše: Jeden mikrovlnkový magnetron (výkon 1000W), pokud jsem někde neudělal chybu, když by se soustředil tok fotonů do jednoho bodu by měl podle výpočtu vyvinout sílu cca 0,0000009 N. :cry: :cry: :cry:

Díky za podporu s výpočty, v normální mikrovlnce se nepohne ani list papíru, takže jsou to opravdu téměř neměřitelné síly....a navíc - ten zvon je uzavřená soustava. :shock:
Chytrá holka :good: Jestli je i hezká, pak je to vražedná kombinace.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Kokešmlýnek

Příspěvek od Akord »

Moje poznámka o rušivém vlivu délkové roztažnosti lopatek se týkala verze mlýnku s horizontální osou. Vertikální os tyto vlivy vylučuje. Dík Spacebalovi za detailní animaci. Byl bych zvedavý a poprosil bych, kdo ten mlýnek máte možnost mít k dispozici ve vakuové verzi, tak zkusit tu černou polovinu mlýnku odstínit ješte pred mlýnkem, zda se bude točit i tak.
Co se týče nevakuové verze se svislou osou, patrilo by se nejprve probrat duvody, kvuli kterým se mlýnek muže točit, když to není svetelný tlak. Je tam značná symetrie a pro točení na první pohled není duvod, co svádí k prestave, že jde o svetelný tlak. Co tak možná rozdílná drsnost povrchu lesklého a tmavého a tím jiná výmena tepla s okolím.
Nebo navzdory značné tepelné vodivosti lopatky se na tmavém povrchu predává z rozhraní více tepla okolnímu plynu, než na lesklém, plyn se rozpíná a tím to =fouká=.
Nebo?
Oba argumenty nejspíš nijak nejde použít pro vakuovou verzi. Jenomže početní hodnota svetelného tlaku je hodne nízká, a nezdá se mi úplne presvedčivé, že by stačila na točení a krytí mechanických ztrát. Co když tam na povrchu lopatky dochází k nečemu jako vnejší fotoefekt a podobne. Samozrejme vratne, jinak by se registroval náboj. Elektron hmotnost vykazuje, možná, že jev vykazuje závislost na smeru a pri návratu z rovnováhy však muže vyvolat v sumáru moment. Argument, že lopatka je studená nemusí platit pro vnejší tenkou vrstvu atomu na povrchu lopatky. Atomy se stejne vznáší a pusobí na jiné jenom silove na dálku. Chtelo by to oťukávat, i když je možné, že nekdo nekde i touto hypotézou už podal presvedčivý výklad, nevím presneji.

Když vezmu v úvahu kvalitu popisu v linku =Zastavte Crookesuv mlýnek=, nezbývá mi, než verit, že se mlýnek točí tlakem svetla, POKUD nejde zastavit odstínením tmavé části již pred mlýnkem, a mlýnek se točí trvale, dostatečne dlouhý čas, kde se vyrovnají aspoň teplotní bilance. Souhlasil bych v prípade, že nekdo namerí reakci síly na ložisko, která je s určitou presností stejná jako vypočtená hodnota svetelného tlaku. Jinak je to stále hračka a ne prukazný fyzikální experiment.

spaceball
Zasloužilý člen

"kokešův" mlejnek

Příspěvek od spaceball »

Musíme si uvědomit, že kokešmlejnek je především školní pomůcka, která
má za úkol zasvětit školáčky do problematiky fotonů v demonstraci nějaké hybnosti.
Profesor či učitel už si nedělá starosti s objasněním skutečného principu, protože
by se zamotal do něčeho, co nemá v osnovách. I když foton opravdu vytváří tlak,
určitě se to neprojeví točením mlýnku s tak malýma ploškama lopatek. U vesmírných
slunečních plachetnic se předpokládá odrazová plocha v několika km čtverečních se
zrychlením sondy-plachetnice v desetinách milimetrů za sekundu. Nebude to však
sluneční vítr z jader helia či elektronů, jejichž tlak je zanedbatelný, ale z
jakéhokoliv elektromagnetického záření, které podle Maxwellovy elektromagnetické
teorie působí jistým tlakem na jakákoliv tělesa. Satelit GOES (číslo jsem zapomněl)
používá sluneční plachtu ke své stabilizaci...

Černé plošky mlýnku se zahřejí a jako by sáláním tepla - "foukáním od černé strany lopatky"
vznikne malá opačná síla, která pohání lopatku - v reaktivním principu (velmi jednoduše řečeno). V
případě baňky s tvrdým vakuem se mlejnek točí opačně proto (Akord to rovněž vzpomněl), že
velmi silný světelný zdroj (vojenský nebo divadelní reflektor) zapříčiní odpařování tenké napařené
kovové vrstvičky lesklé strany lopatek a v podobném reaktivním principu se to točí obráceně
(se zamezením osvitu černých ploch lopatek). Martinův světelný mlýnek se bude točit takovým
směrem, jako by něčím strkal do černé strany lopatek. Dokonce se mu to bude točit i ve tmě - stačí
to přiložit k topení - jde o to, zahřát černé strany lopatek - infra zářič a podobně. ;)

Některé školní pomůcky neodrážejí skutečné stavy, proto jsou jen školníma
pomůckama a jsou nápomocny k pochopení i jiných principů . V učebnicích o
magnetismu jsou pěkně vyobrazeny siločáry se šipkama směru N-S, je to sice pěkné,
ale toto už v hlavách školáčků zůstává jako iluze nějaké práce, kterou by snad mohl
magnet v klidu vykonávat. Železným pilinkám v magnetickém poli už není dáván takový
význam a je to odbyto jedním obrázkem v učebnici s nic neříkajícím textem. Stačilo by krom
toho uvést, že se sice pilinky srovnají ve směru siločar jako malé dipólky, ale hlavně to, že
nikam "netečou" - ani na sever, ani na jih....zůstávají nehnutě na místě.... :D

Pokud se Ilemovi zdála tahová síla mikrovlnného "antigravitačního" motoru malá, pak já si myslím,
že je to poměrně slušné na něco, co popírá Newtonovy zákony. Nejspíš ten "antigravitační" motor
skončí v kuriozitách, podobně jako některé funkční exotické turbíny... Ale tiše doufám, že
snad na tom odborníci pracují... :roll: :lol:

Spaceball Obrázek
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: "kokešův" mlejnek

Příspěvek od Ilem »

spaceball píše: Pokud se Ilemovi zdála tahová síla mikrovlnného "antigravitačního" motoru malá, pak já si myslím,
že je to poměrně slušné na něco, co popírá Newtonovy zákony. Nejspíš ten "antigravitační" motor
skončí v kuriozitách, podobně jako některé funkční exotické turbíny... Ale tiše doufám, že
Zdálo se mi to málo pro praktické využití jako antigravitační motor (tak to bylo prezentované). Při použití na orbitální dráze ke stabilizaci družice na to můžu mít úplně jiný názor. :good:

"Dum spiro spero"
Ciceron
Gillian
Stálý člen

Příspěvek od Gillian »

spaceball píše:Musíme si uvědomit, že kokešmlejnek je především školní pomůcka, která
má za úkol zasvětit školáčky do problematiky fotonů v demonstraci nějaké hybnosti.
Jsem ráda, že jsme se dostali k fotonům... :D Crookesův mlýnek jednak nikdy není situován s horizontální osou - tím se vyloučí i problematika většího tření. Pak si myslím, že záleží hlavně na tom, jestli v bance je normální (popřípadě snížený) tlak nebo vakuum. Funkci vysvětlil Spaceball velmi podrobně, důkazem jeho teorie je to, že mlýnek se bude točit i ve tmě - vyhřáté troubě nebo zakrytý jenom dlaněmi. Pak tedy můžeme konstatovat, že v bance je zředěný plyn a označení mlýnku jako "světelný" nebo "sluneční" (jak se někdy prezentuje) je tedy špatné. A zaclonění některé jeho části také tedy nemá smysl - navíc některé typy jsou jen s malým skleněným podstavcem. Jinak je tento mlýnek k dostání v prodejnách gadgetů nebo s učebními pomůckami. :D

A jiná varianta provedení :
Obrázek

spaceball
Zasloužilý člen

Příspěvek od spaceball »

Ilem píše:
spaceball píše: Pokud se Ilemovi zdála tahová síla mikrovlnného "antigravitačního" motoru malá, pak já si myslím,
Zdálo se mi to málo pro praktické využití jako antigravitační motor (tak to bylo prezentované). Při použití na orbitální dráze ke stabilizaci družice na to můžu mít úplně jiný názor. :good:
Prakticky se zatím nevyužilo ani jednoho principu, snad jen ten satelit ve stabilisaci a na takzvaný antigravitační motor
si budeme muset pěkně dlouho počkat...kdoví jestli... magnetické pm není schopno dokončit otáčku vlastníma "silama"
a světelný mlýnek se točí díky zcela jiným principům...takže z toho vyplývá všeobecně - prakticky nic. Proto těch 10
gramů v "tahu" bez použití supravodičů a pajšlem z kuchyňské mikrovlnky se mi zdá poměrně slušný začátek i když
prakticky je to zatím nanic. :D

Spaceball Obrázek
Zasloužilý člen

Příspěvek od spaceball »

Gillian píše: A jiná varianta provedení :
Obrázek
:good: Tento se bude točit zaručeně obráceně (proti směru hod. ručiček) - černé plošky jsou situovány opačně :D
Máš pravdu, název světelný mlýnek je trochu zavádějící. Lepší by bylo tepelný, ale vzhledem k tomu, že i
tepelné záření je elektromagnetické vlnění, hodil by se možná úplně jiný název, ;) ale světelný je zajímavější. ;)

Spaceball Obrázek
Stálý člen

re:

Příspěvek od Gillian »

Obrázek

Internetový obchod : 599,-Kč včetně DPH :D :D :D

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Gillian píše:Crookesův mlýnek jednak nikdy není situován s horizontální osou - tím se vyloučí i problematika většího tření.
Já si práve jeden horizontální pamatoval. S trením bych to netvrdil, to je vec materiálu, merného tlaku a vhodného provedení pro daný prípad. Zkoušel jsem ho pak najít, ale zatím neúspešne, zkusím ješte jindy. Došel jsem však pritom k záveru, že Crookesovi ten jeho mlýnek na svetlo možná nekdo našil. Crookes totiž zkoumal katodové zárení, tedy výboj v plynech, a jeho mlýnek byl puvodne pohybovaný vyletujícími částicemi v jeho Crookesove trubici a ne fotony. A ta zrovna myslím byla horizontální a mlýnek v ní s horizontální osou. To si nemíchám s trubicí, kde je obvykle kríž a jeho stín, to provádel také. Docela je možné, že fotony mu pak pozdeji nekdo jen prišil, pripsal na účet. Zajímá me tedy, zda se Crookes fakt podepsal pod tlak fotonu. Podrobneji jsem po tom dál nepátral.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Gillian píše:Crookesův mlýnek jednak nikdy není situován s horizontální osou - tím se vyloučí i problematika většího tření.
Já si práve jeden horizontální pamatoval. S trením bych to netvrdil, to je vec materiálu, merného tlaku a vhodného provedení pro daný prípad. Zkoušel jsem ho pak najít, ale zatím neúspešne, zkusím ješte jindy. Došel jsem však pritom k záveru, že Crookesovi ten jeho mlýnek na svetlo možná nekdo našil. Crookes totiž zkoumal katodové zárení, tedy výboj v plynech, a jeho mlýnek byl puvodne pohybovaný vyletujícími částicemi v jeho Crookesove trubici a ne fotony. A ta zrovna myslím byla horizontální a mlýnek v ní s horizontální osou. To si nemíchám s trubicí, kde je obvykle kríž a jeho stín, to provádel také. Docela je možné, že fotony mu pak pozdeji nekdo jen prišil, pripsal na účet. Zajímá me tedy, zda se Crookes fakt podepsal pod tlak fotonu. Podrobneji jsem po tom dál nepátral.

Gillian
Stálý člen

Příspěvek od Gillian »

Akord píše:
Akorde, díky za snahu o upřesnění :D Já jsem si pečlivě přečetla všechno to, co tu Spaceball vysvětloval - takže už vím, že se nejedná přímo o pohyb fotonů, které by způsobily samy o sobě nějaký pohyb, ale jsou to vlastně zprostředkovatelé tepelné energie s následným ohřevem černé plošky na vrtulce, která emituje teplo, ohřívá molekuly plynu a ty pak narážejí do černé strany lopatky a proto se to točí s tím, že tyto nárazy rozpohybují lopatky vrtulky... :D :D :D

To Spaceball: Myslíš si, že v případě mikrovlnného motoru se jedná opravdu o uzavřený systém ? ;)

Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“