Jim68 píše:Myslím, že tě Tvůj úspěch svedl ze správné cesty. A proto se táži - jakou akční silou musíš působit na 1kg vody, aby odtekl z Vašeho pozemku při náklonu 2% a třecím odporu x? To jen abys úplně nevyzářila...
Já nezářím, já jen tak blikám, nepravidelně
jestli se ptáš vážně, což u Tebe nikdy nevím.... sice nemám moc čas, ale ten třecí odpor chceš jako
A) obyč. třecí síla, ikdyž mě nenapadá jaká, nebo
B) mechanický odpor, tj. když tam budou za sebou malé vodní elektrárničky
C) ev. odpor ve formě průřezu, jestli je trubka úzká, tak se to do ní musí cpát pod tlakem,
D) trubka je nečím zanešená, takže by se to dalo i jako elektrický odpor.
Tak jak to chceš? A jakou rychlostí chceš, aby to vyteklo? Kdyby to bylo bez tření, tak bude vytékat se zrychlením 2% z 9,81m/s2. Když to za
A) bude brzdit normální třecí síla, tak rozdíl mezi 2%*9,81 a tou třecí silou se musí dorovnat akční silou, a ještě kousek aby se to hnulo z místa
B) jestli chceš aby to teklo aspoň 0,0001 m/s, tak akční síla musí být o 2%*9,81 menší než 0,0001*mech.odpor
C) průřez je jakože 2kg na metr trubky..... tak jestli chceš průtok aspoň 0,3 kg/sec tak musíš cpát silou 0,3*0,3*0,5 , tj. 0,45kgm/s2, opět Ti v tom pomůže 2%z9,81, zbytek musíš dotlačit osobně
D) nejdřív změř odpor zanešení - změř zpomalení vody v usazenině NE za vteřinu ale za metr usazenin. Třeba 3, krát délka trubky, krát bod C), dále podle bodu B)
Nemusíte to kontrolovat
radši
Gabča Hezký den