O MHD jsem se zmínil taky. Vodivé medium je nutností. Halluf efekt není automaticky to, co snižuje účinnost jednodušších verzí, to platí zejména pro málo vodivé spíše plynná média. Pokud v dané situaci prevládá, tak se naopak využije v upravené a prizpusobené konstrukci. Nejvíce snižuje účinnost nedostatečná vodivost média. Kdo si to zkusil spočítat, tak ví, že MHD v domácí verzi má špatnou účinnost i pro tak vodivou látku jako treba cín. Nekteré co vím treba ruské projekty využívající ionizaci horkých spalin solemi draslíku taky mohou fungovat jenom omezene, není to žádný zázrak na doma. MHD je definične založeno na pohybu tekoucího vodiče v magnetickém poli, pokud by neco v takovém poli delal nejaký nevodič, tak nejde o MHD.poota píše: Můj soukromý názor je ten, že médium nemusí být vodivé, tedy že by to mělo fungovat i s dielektrikem. U něj by se snad nemusel projevovat Hallův efekt, který značně snižuje účinnost jednodušších variant provedení.
Tento princip jsem tu již kdesi zmiňoval, ale nikomu se do toho moc nechce. Kdybys hledal něco bližšího, tak se to jmenuje MagnetoHydroDynamický generátor, a na Netu o tom už o moc víc není.
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Gravitační všehochuť
Moderátor: rival
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Re: re
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Důvodně předpokládám, že Martinova koule se bude chovat stejně, jako jiskrový výboj. Výboj se přitáhne k magnetu, ale ne proto, že je to magnet, ale proto, že je to kus "železa". Ale ať to klidně zkusí, je to opravdu nenáročné.spaceball píše:Rozumím, ale neuvažoval jsem o jiskrovém výboji jako takovém, ale o případném
pokusu s koulí plné inertního plynu v rámci možného domácího nenáročného pokusu pro
Martina....ani jsem nepochopil to, proč bych měl přepisovat nějakou wikipedii
Každopádně, plazma nemůže být svazek nabitých částic - záležitost kvazineutrality a
plazma se musí chovat "kolektivně". Musí být vodivá a musí reagovat na magnetické nebo
el. pole. Pokud je toto splněno, nechť je plazmou cokoliv
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
....jo pokus klidně provedu....magnet N42 má rozměry 20x20x10 mm...když někdo vypiluje/vyfrezuje, uřízne/ stejně velký kousek Fe, Cu, Al, Zn..stejných rozměrů...aby to bylo porovnatelné...jaký material jak....Ilem píše:Důvodně předpokládám, že Martinova koule se bude chovat stejně, jako jiskrový výboj. Výboj se přitáhne k magnetu, ale ne proto, že je to magnet, ale proto, že je to kus "železa". Ale ať to klidně zkusí, je to opravdu nenáročné.spaceball píše:Rozumím, ale neuvažoval jsem o jiskrovém výboji jako takovém, ale o případném
pokusu s koulí plné inertního plynu v rámci možného domácího nenáročného pokusu pro
Martina....ani jsem nepochopil to, proč bych měl přepisovat nějakou wikipedii
Každopádně, plazma nemůže být svazek nabitých částic - záležitost kvazineutrality a
plazma se musí chovat "kolektivně". Musí být vodivá a musí reagovat na magnetické nebo
el. pole. Pokud je toto splněno, nechť je plazmou cokoliv
...tak provedu pokus a vyfotím....velikost a rozdíl ve výboji v té plazma kouli.....jinak se dřevem, PVC a jiným plastem to nefunguje....
...jinak ...včeravečer jsem provedl na pokyn Spaceballa ještě jeden pokus.....magnet na držáku...a magnet drnčí....tj na povrchu koule poskakuje, je to prej tím, že pole plazmy pulsuje.../snad to reprodukuji správně ...prosím Spaceballa o případné upřesnění/...Fe jiného rozměru ....matka M12..je podobně veliká...nic jinýho jsem doma nenašel....nepulsuje....nedrnčí.....
...nevím jestli tyto výsledky měření někomu k něčemu pomohou.....tak...hezký den martin11
... věřím, že se " TO " povede ......
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Pole plasmy v tomto případě pulzuje z toho důvodu, že je tvořeno VN trafem. Vlastně se jedná o řadu za sebou jdoucích jiskrových výbojů . Mě magnet nedrnčel, neměl o co, nebyla koule. Takže nějaký poznatek přecejen je.martin11 píše:
...jinak ...včeravečer jsem provedl na pokyn Spaceballa ještě jeden pokus.....magnet na držáku...a magnet drnčí....tj na povrchu koule poskakuje, je to prej tím, že pole plazmy pulsuje.../snad to reprodukuji správně ...prosím Spaceballa o případné upřesnění/...Fe jiného rozměru ....matka M12..je podobně veliká...nic jinýho jsem doma nenašel....nepulsuje....nedrnčí.....
...nevím jestli tyto výsledky měření někomu k něčemu pomohou.....tak...hezký den martin11
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
Re: gravitace
Promiňte panstvo, ale to je zas co za fintičky? Jo aha... kulový blesk koule plasmyJim68 píše:Omlouvám se, utřela jsi mě jako slimáka. tak snad jestli byste měla chuť na dobrou brazilskou kávu..?poota píše:Že se nestydíš, co to je za móresy, používat Gabču jako kalkulačku.Jim68 píše:.. A proto se táži - jakou akční silou musíš působit na 1kg vody, aby odtekl z Vašeho pozemku při náklonu 2% a třecím odporu x?...
Zdravím - poota
Takže třeba přiblížením magnetu (nebo i kusu železa) k plazmové tv dojde ke změně pole plazmy, která se projeví např. rozhozením barev. A jedná se tedy o výboj (jiskrový ?), který vlastně poruší "namíchání" barev inertních plynů a jejich odstínů. Souhlas ?Ilem píše: Důvodně předpokládám, že Martinova koule se bude chovat stejně, jako jiskrový výboj. Výboj se přitáhne k magnetu, ale ne proto, že je to magnet, ale proto, že je to kus "železa". Ale ať to klidně zkusí, je to opravdu nenáročné.
Naposledy upravil(a) Gillian dne pát 05 úno 2010 13:18, celkem upraveno 1 x.
Murphy: Je velmi jednoduché něco zkomplikovat, zato bývá značně komplikované něco zjednodušit.
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
To těžko. Plazmová TV není jedna Martinova plazmová koule, ale každý pixel je tvořen třemi Martinovými "kuličkami" (červená, modrá, zelená) Technicky není možné, aby se plazma z jedné "kuličky" dostalo do sousední při sbevětším magnetickém poli. Takže barvy se rozházet nedají. Jediné, co by zřejmě bylo možné částečně rozhodit je intezita svitu. Ale Plazmovou TV nemám, takže jsou to jen teoretické úvahy.Gillian píše:Takže třeba přiblížením magnetu (nebo i kusem železa) k plazmové tv dojde k nějaké změně pole plazmy, která se projeví např. rozhozením barev ?Ilem píše: Důvodně předpokládám, že Martinova koule se bude chovat stejně, jako jiskrový výboj. Výboj se přitáhne k magnetu, ale ne proto, že je to magnet, ale proto, že je to kus "železa". Ale ať to klidně zkusí, je to opravdu nenáročné.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
Dík, o pixelech vím, z čeho se skládají a jak jsou uspořádány. Takže není ani teoreticky možné, že by došlo vlivem působení magnetů ke změně uvnitř pixelu, která by se pak projevila změnou pole plazmy ? Mně pořád leží v hlavě to, že to televizáci opravují právě zase magnetem....Ale k tomuto pokusu nebudeme Martina v žádném případě navádět, že ?Ilem píše:To těžko. Plazmová TV není jedna Martinova plazmová koule, ale každý pixel je tvořen třemi Martinovými "kuličkami" (červená, modrá, zelená) Technicky není možné, aby se plazma z jedné "kuličky" dostalo do sousední při sbevětším magnetickém poli. Takže barvy se rozházet nedají. Jediné, co by zřejmě bylo možné částečně rozhodit je intezita svitu. Ale Plazmovou TV nemám, takže jsou to jen teoretické úvahy.Gillian píše:Takže třeba přiblížením magnetu (nebo i kusem železa) k plazmové tv dojde k nějaké změně pole plazmy, která se projeví např. rozhozením barev ?Ilem píše: Důvodně předpokládám, že Martinova koule se bude chovat stejně, jako jiskrový výboj. Výboj se přitáhne k magnetu, ale ne proto, že je to magnet, ale proto, že je to kus "železa". Ale ať to klidně zkusí, je to opravdu nenáročné.
Murphy: Je velmi jednoduché něco zkomplikovat, zato bývá značně komplikované něco zjednodušit.
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Určitě televizáci opravují magnetem plazmovou TV Nejedná se o CRT Dost pochybuju, že Martin vlastní plazmovou TV, takže bychom ho klidně navádět mohli.Gillian píše:Dík, o pixelech vím, z čeho se skládají a jak jsou uspořádány. Takže není ani teoreticky možné, že by došlo vlivem působení magnetů ke změně uvnitř pixelu, která by se pak projevila změnou pole plazmy ? Mně pořád leží v hlavě to, že to televizáci opravují právě zase magnetem....Ale k tomuto pokusu nebudeme Martina v žádném případě navádět, že ?Ilem píše:To těžko. Plazmová TV není jedna Martinova plazmová koule, ale každý pixel je tvořen třemi Martinovými "kuličkami" (červená, modrá, zelená) Technicky není možné, aby se plazma z jedné "kuličky" dostalo do sousední při sebevětším magnetickém poli. Takže barvy se rozházet nedají. Jediné, co by zřejmě bylo možné částečně rozhodit je intezita svitu. Ale Plazmovou TV nemám, takže jsou to jen teoretické úvahy.Gillian píše:
Takže třeba přiblížením magnetu (nebo i kusem železa) k plazmové tv dojde k nějaké změně pole plazmy, která se projeví např. rozhozením barev ?
Plazmový výboj uvnitř každé 1/3 pixelu je původně ultrafialový. Teprve luminofor na jeho povrchu z toho dělá příslušnou barvu. Aby se barvy pomíchaly, musel by se výboj z jedné buňky dostat do sousední. To si opravdu neumím představit.
Edit by A(&F) ...
... obrázek buňky v plasma obrazovce (bohužel nešel vložit napřímo) z http://www.svethardware.cz/art_doc-32FC ... EB1A9.html ...
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- spaceball
- Zasloužilý člen
Asi tak, jak píše Ilem...pixel obsahuje 3 subpixely, a ty se chovají jako plazmové koule.Gillian píše:Dík, o pixelech vím, z čeho se skládají a jak jsou uspořádány. Takže není ani teoreticky možné, že by došlo vlivem působení magnetů ke změně uvnitř pixelu, která by se pak projevila změnou pole plazmy ? Mně pořád leží v hlavě to, že to televizáci opravují právě zase magnetem....Ale k tomuto pokusu nebudeme Martina v žádném případě navádět, že ?Ilem píše:To těžko. Plazmová TV není jedna Martinova plazmová koule, ale každý pixel je tvořen třemi Martinovými "kuličkami" (červená, modrá, zelená) Technicky není možné, aby se plazma z jedné "kuličky" dostalo do sousední při sbevětším magnetickém poli. Takže barvy se rozházet nedají. Jediné, co by zřejmě bylo možné částečně rozhodit je intezita svitu. Ale Plazmovou TV nemám, takže jsou to jen teoretické úvahy.Gillian píše:
Takže třeba přiblížením magnetu (nebo i kusem železa) k plazmové tv dojde k nějaké změně pole plazmy, která se projeví např. rozhozením barev ?
Buňky - ty subpixely obsahují inertní latku xeon a neon. Elektronicky se spínají 3 plazmové
buňky v pixelu reprezentující červenou, zelenou a modrou barvu. Podle intenzity
jednotlivých (3) plazmových buněk září (3) barevné luminofory a toto se jeví jako jeden
barevný pixel (součtem 3 základních barev). Barevný luminofor vlastně "převede" ultrafialové
záření na viditelné. Proto plazma obrazovka nepotřebuje podsvícení jak v připadě LCD obrazovek.
Silný magnet by spíše plazmovou obrazovku poškodil - složitý systém elektrod. Degauss se
používá u crt obrazovek inline, kdysi se dalo opravit demagnetizováním obr. Trinitron od Sony, a nějaké
odmagnetování se dalo použit i u ruských televizorů s děrovanou maskou - název typu obrazovky
z dob SECAM v CZ mi vypadl z hlavy...setkal jsem se jen s typem inline.
Magnetické pole má určitě vliv, ale jak jsem dříve vzpomněl, tvar koule je na tento experiment nevhodný.
Souhlasím s názorem, že Martina na toto nebudeme navádět.
p.s. Ilem byl rychlejší než já...a taky A(&F)... takže za duplicitu se omlouvám.
Spaceball
re:plazma
Dobře, všechny vaše argumenty beru v potaz, vím, že u CRT monitorů to opravdu šlo určitě, s tou plazmou jste mě dost zviklali. Ale přesto po tom budu ještě dál pátrat, kdybych zjistila něco směrodatného, hupky sem s tím !
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
gravitační dotaz...
...jen mě klidně navádějte...já po zkušenostech s magnetickým motorem ...jsem schopen všeho...ale ty magnety ...co mám doma by mě mohli moji plazmu.....106 cm odpálit....to už mě někdo varoval....takže tento pokus né...a také ten pokus nemá žádné opodstatnění.. ..na rozdíl od pokusu s plazma koulí, kokes mlýnkem...a konečně i s magnetickým motorem.....Gillian píše:Dík, o pixelech vím, z čeho se skládají a jak jsou uspořádány. Takže není ani teoreticky možné, že by došlo vlivem působení magnetů ke změně uvnitř pixelu, která by se pak projevila změnou pole plazmy ? Mně pořád leží v hlavě to, že to televizáci opravují právě zase magnetem....Ale k tomuto pokusu nebudeme Martina v žádném případě navádět, že ?Ilem píše:To těžko. Plazmová TV není jedna Martinova plazmová koule, ale každý pixel je tvořen třemi Martinovými "kuličkami" (červená, modrá, zelená) Technicky není možné, aby se plazma z jedné "kuličky" dostalo do sousední při sbevětším magnetickém poli. Takže barvy se rozházet nedají. Jediné, co by zřejmě bylo možné částečně rozhodit je intezita svitu. Ale Plazmovou TV nemám, takže jsou to jen teoretické úvahy.Gillian píše:
...ale když už mám naše vědce na drátě, tak se na něco zeptám.....na to jsem nikde nenašel odpověď....
tak otázka...
na těleso položené na Zemi působí přitažlivá síla...zvaná gravitace....země se otáčí....tudíž na zemi na povrchu působí i odstředivá síla...toho se využívá při startu do kosmu...na rovníku...a teď ten dotaz....jak velká je ta odstředivá síla...respektive.....1kg na rovníku váží na polu kolik....odčítat umím.... ....dík za odpověď.....ptám se proto, že budu laborovat se setrvačníky v souvislosti s vyvoláním umělé kavitace... ....zdraví martin11
... věřím, že se " TO " povede ......
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: gravitační dotaz...
Špatně jsi hledalmartin11 píše:....na to jsem nikde nenašel odpověď....
tak otázka...
na těleso položené na Zemi působí přitažlivá síla...zvaná gravitace....země se otáčí....tudíž na zemi na povrchu působí i odstředivá síla...toho se využívá při startu do kosmu...na rovníku...a teď ten dotaz....jak velká je ta odstředivá síla...respektive.....1kg na rovníku váží na polu kolik....odčítat umím.... ....dík za odpověď.....ptám se proto, že budu laborovat se setrvačníky v souvislosti s vyvoláním umělé kavitace... ....zdraví martin11
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pohyb_v_ce ... ačním_poli
ge=9,78 m/s2 na rovníku a na pólech ge=9,81 m/s2.
Takže 1kg na rovníku váží na pólu 1,0030674846625766871165644171779 kg
Jestli chceš, tak 1kg na pólu váží na rovníku 0,99694189602446483180428134556575 kg.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
Ahojky,Ilem píše:Špatně jsi hledalmartin11 píše:....na to jsem nikde nenašel odpověď....
tak otázka...
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pohyb_v_ce ... ačním_poli
ge=9,78 m/s2 na rovníku a na pólech ge=9,81 m/s2.
Takže 1kg na rovníku váží na pólu 1,0030674846625766871165644171779 kg
Jestli chceš, tak 1kg na pólu váží na rovníku 0,99694189602446483180428134556575 kg.
to máš z toho, Ileme, žes měl áčko na Kadlíně 9,81 je na Kadlíně, ne na pólu.
Takže do gravitace se odborníkům laskavě netento , se vší skromností mě vlastní
Na rovníku v úrovni mořské hladiny g = 9,780 m/s²
na 45. stupni šířky g = 9,80665 m/s², A TO JE TAKÉ DOHODNUTÁ STŘEDNÍ HODNOTA, TAM JE 1 KG 1 KG.
na pólu g = 9,832 m/s².
Dál trojčlenkou na rovníku je 1 kg odstředěn na pouhých 0,99728246 kg, nadzvednutí je 0,00271 kg.
Na pólu je to bez odstředění 1,002585 kg,
Takže, co se týče gravitace, či kravitace, víte na koho se vobrátit. Akorát ta kavitace.... je co?
Hezký večer
Vaše Gabizna
PS: jo tys chtěl tu odstředivou sílu.... tak kilo z pólu je na rovníku 0,99471115 kg
(tamto jsou přepočítaná ta střední kila)
- spaceball
- Zasloužilý člen
Umělá kavitace není, jen kavitace, která vzniká mechanicky prouděním kapaliny, ultrazvukem, ...Kavitace je všude tam, kde dojde k náhlé tlakové změně.... http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... &start=780martin11 píše:...budu laborovat se setrvačníky v souvislosti s vyvoláním umělé kavitace... ....zdraví martin11
Martine, bylo by zajímavé vypočitat dle mustru od Ilema výsledné gr. zrychlení při rovníku Země, která se předmartin11 píše: ...jak velká je ta odstředivá síla...
dávnými a dávnými časy točila 4x rychleji (jeden den trval 6hodin) a Měsíc se nacházel přibližně v 1/3 dnešní
vzdálenosti
Spaceball