Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Využití setrvačníku pro akumulaci energie

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: tak už jste se dohodli...????

Příspěvek od poota »

Tuco píše:Se omlouvám, že to tahám sem, ale už jste někdo systém s grafitovým pískem viděli? Já teda ne, a pochybuju, že pro akumulaci někdy uvidím. Teplota je sice fajn, ale co MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA? Ta je totiž cca 6x větší u vody než má písek i uhlík. Vyšší únik tepla a provozní nešvary písku už zmínil Ilem jako B, takže tohle berte jako C ;)
Smiř se s tím, že existují i takové věci, které jsi ještě neviděl.
http://stavitel.ihned.cz/1-10005470-102 ... 00000_d-05
http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=118&pj ... redit=&p1=
Zdravím - poota
Naposledy upravil(a) poota dne ned 21 úno 2010 16:51, celkem upraveno 1 x.

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

setrvák doma...

Příspěvek od martin11 »

...tak ztráta v proudění v pneu.....tak si tam dřív foukmu trochu pěny...aby voda v pneu neměla setrvačný efekt....to je čistě mechanická záležitost...
že se to vycentruje samo...na to vem jed....si to zkus ...v kuchyni na stole....já to mám v malým za sebou...nebo...aut. pračka....také se vycentruje sama...!!!...a ne že ne....
...jo pár tosíc otáček...hm.....otáčky vidím tak do rychlosti 150/km /hod....no kolikrát se otočí kolo tatry při 150km/hod...já to spočítat neumím....ale na akumuci to stačí....SI SPOČÍTEJTE ...KOLIK PROSVÍTÍTE ZA VEČER.... :idea:
spacebal....co je špatně....mimo to kolo z Tatry....???....něco je špatně,,,,napiš v cem je problem....právě řešíme ...včichni konkretní ukol....když dojdeme k více negativum...tak to odpískám....zatím kolo z Tatry vítězí....pište...kritizujte....namítejte, vymejšlejte....na podněty se těší....martin11 :lol: ...p.s.raději bych se podepsal jako karkulka. :oops: ..ale karban by se mohl naštvat :shock:

... věřím, že se " TO " povede ......
martin11
Zasloužilý člen

pro Pota

Příspěvek od martin11 »

Mimo téma (offtopic)
tak jsem přečetl...jo...technologie jsou....i někdy fantastické...ale ...máme na ně....kdosi udělá tekutou omítku na domečku...já asi ne ....a na domečku z roku 1910...to ani nejde....info je dobré...ale v tomto okamžiku,,,,stejné jako pro všechny ...autobus na vodík.....nenenenenene.....teď a hned.....chci žít v realitě...na sci-fi není čas....m11 :lol: jinak pro poota :good:

MilMAX
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Kolo z Tatry ??

Příspěvek od MilMAX »

Šmarjá coto je??

taková šišatá hertepla přece nemůže fungovat jako seriózní setrvačník pro akumulaci - leda tak na pár set otáček/min
- mnohem elegantnější je nechat si vypálit na laseru přesné kotouče z 12-ky plechu o průměru 1000 mm, naskládat jich třeba 10 na sebe potom to stáhnout několika svorníky a vznikne setrvák o rozměru D 1000 x v 120mm to je cca 2.850 kg !!!
Vyvažovat se to pak dá postupným ubrušováním nebo naopak návarky po obvodu

Výrobní cena cca:
Materiál 20,- x 2.850 = 57.000,-
Laser cca 4hod x 750 = 3.000,-
Celkem : ................ 60.000,-

k tomu rám s uložením a krytováním cca za 10.000,-
... a je to...

spaceball
Zasloužilý člen

re

Příspěvek od spaceball »

Dvell píše:lim W/t = lehne si osmička
t->0s
Nekonečný výkon není popírán... :D
Propagační leták píše:...Tento akumulátorový utahovák má nekonečný výkon
díky svému silnému úderu a proto je vhodný zejména
na šroubování větších šroubů a připevňování do
tvrdých materiálů anebo vytahování zrezivělých
šroubů. ...

Spaceball Obrázek

Re: Kolo z Tatry ??

Příspěvek od martin11 »

MilMAX píše:Šmarjá coto je??...
...vzácný příteli....víš co jsi napsal...???.....nevim , zda-li jsi někdy něco sestrojil........já jo...teď třeba ten mag motor...ale to sem nepatří....mluvíme o setrvačníku....
...kolo z tatry + ložisko koupíš za flašku feraku....nebo za 2....uložení...je hotové...z té tatry....náklad na 500kg setrvák...nula...kolo z tatry ..když se náhodou rozpadne , tak max lupne ojetá pneumatika....a vyteče voda....živě si představuju, jak pálím kotouče 1 m pruměr...a ta dřina s tím...a na ložisku ..středovém je jedno ...co se točí....
jaká je pevnost toho Fe...jak psal Akord...???...jedno s druhým...kdo půjde do experimentu za 100 000.-...nikdo...tady na foru není větší blázen než jsen já,,,,aby narval 25 000.- do MM...takže ..setrvačník ano...kolo z tatry...spacebal odsouhlasil...je někdo proti....tak ..jak dál....m11 :lol:

jo a jaká "herteple!...myslel jsi brambor....!!!.. :evil: ...se podívej kolik jede Loprais s tatrou.....víc se to

spaceball
Zasloužilý člen

Re: setrvák doma...

Příspěvek od spaceball »

martin11 píše:...tak ztráta v proudění v pneu.....tak si tam dřív foukmu trochu pěny...aby voda v pneu neměla setrvačný efekt....to je čistě mechanická záležitost...
...jo pár tosíc otáček...hm.....otáčky vidím tak do rychlosti 150/km /hod....no kolikrát se otočí kolo tatry při 150km/hod...já to spočítat neumím....ale na akumuci to stačí....SI SPOČÍTEJTE ...KOLIK PROSVÍTÍTE ZA VEČER.... :idea:
spacebal....co je špatně....mimo to kolo z Tatry....???....něco je špatně,,,,napiš v cem je problem....právě řešíme ...včichni konkretní ukol....když dojdeme k více negativum...tak to odpískám....zatím kolo z Tatry vítězí....pište...kritizujte....namítejte, vymejšlejte....na podněty se těší....martin11 :lol: ...p.s.raději bych se podepsal jako karkulka. :oops: ..ale karban by se mohl naštvat :shock:
Měl jsi pochvalu, ne kritiku (na fotografa dobrý) a kolo z Tatry sice neodsouhlasil, :D ale v rámci možností kutila ...:D
Martine, já na fórech nepočítám, ale zkus si to odvodit například od
tohoto:
Setrvačník - 273 kg
Otáčky - 7700 ot/min
Ložiska - elektromagnetická (levitace)
Prostředí - vakuum

Možno odebírat (v zátěži) 200kW po dobu 15ti vteřin. (otáčky nesmí prekročit jistou podúroveň).
Pokud budeš odebírat méně, třeba na svícení - 200W, pak se čas prodlouží pochopitelně....
V praxi - setrvačník řeší krátkodobé výpadky - třeba než naběhně nějaká elektrocentrála a pod.
Naposledy upravil(a) spaceball dne ned 21 úno 2010 17:52, celkem upraveno 1 x.

Spaceball Obrázek
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Kolo z Tatry ??

Příspěvek od MilMAX »

.... nejprve jsem se lekl, že jsem něco špatně spočítal ... ale ono jde o prachy !!

1/ no tak to je jiná - to železo, stejně jako to kolo se dá šlohnout někde dokonce i bez té flašky
2/ pálit na laseru neznamená, že si to budeš pálit sám
3/ ložisko z uložení kola na Tatrovce je stavěno na něco úplně jiného než je uložení setrvačníku - má takový valivý odpor, že by se to zastavilo dříve než bys řekl švec, navíc nevím jsetli jsi někdy viděl jak to Tatrovka má, ale určitě to není hřídel natupo k disku jako na škodárně, ale je tam poměrně sofistikovaný klobový hřídel uložený v planetové převodovce !!
4/ pokud ten setrvačník tedy i přez to rozjedeš tak ti garantuju, že při dosažení 100 otáček se ti rozvibruje podlaha v kuchyni tak, že ti do 10 sekund spadne pivo ze stolu
5/ no a až po hodině chodu se to kolo z Tatrovky rozhodne vypochodovat ze sklepa přez prádelnu do garáže nebude ti 60tisíc stačit ani na statika
6/ ten mnou navrhovaný setrvačník můžeš natočit třeba až na 6000 otáček a hodnota energie, kterou v něm můžeš uchovat bude tedy nejméně 50x vyšší než v kole z Tatrovky
7/ mám-li udělat srovnatelné řešení s 500 kg kolem z tatrovky byla by cena materiálu a práce 1/3 a to nepočítám možnost ten matroš nekde za flašku to...

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: tak už jste se dohodli...????

Příspěvek od Ilem »

poota píše:
Tuco píše:Se omlouvám, že to tahám sem, ale už jste někdo systém s grafitovým pískem viděli? Já teda ne, a pochybuju, že pro akumulaci někdy uvidím. Teplota je sice fajn, ale co MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA? Ta je totiž cca 6x větší u vody než má písek i uhlík. Vyšší únik tepla a provozní nešvary písku už zmínil Ilem jako B, takže tohle berte jako C ;)
Smiř se s tím, že existují i takové věci, které jsi ještě neviděl.
http://stavitel.ihned.cz/1-10005470-102 ... 00000_d-05
http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=118&pj ... redit=&p1=
Zdravím - poota
Bohužel je tam ještě D - ukrutné opotřebení všeho, čím písek protéká. Mám s tím osobní zkušenost. Někdo možná zná pískový otryskávač.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

martin11 píše:...tak ztráta v proudění v pneu.....tak si tam dřív foukmu trochu pěny...aby voda v pneu neměla setrvačný efekt....to je čistě mechanická záležitost...
že se to vycentruje samo...na to vem jed....si to zkus ...v kuchyni na stole....já to mám v malým za sebou...nebo...aut. pračka....také se vycentruje sama...!!!...a ne že ne....
A co takhle to otočit. Zabetonovat kulatou nádrž s vodou a lopatkama v tom točit vodu. Stejnýma lopatkama pak zase energii odebírat. Nádrž musí mít dekl, aby to odstředivou silou nevycákalo ven. Pro ještě měnší tření by se stěny daly potáhnout nějakým plastem. Bylo by to naprosto bezpečné a klidně se tam mohou točit třeba 3 tuny vody. Je to jen nápad.

"Dum spiro spero"
Ciceron
martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

spaceball píše: Měl jsi pochvalu, ne kritiku (na fotografa dobrý) a kolo z Tatry sice neodsouhlasil, :D ale v rámci možností kutila ...:D
Martine, já na fórech nepočítám, ale zkus si to odvodit například od
tohoto:
Setrvačník - 273 kg
Otáčky - 7700 ot/min
Ložiska - elektromagnetická (levitace)
Prostředí - vakuum

Možno odebírat (v zátěži) 200kW po dobu 15ti vteřin. (otáčky nesmí prekročit jistou podúroveň).
Pokud budeš odebírat méně, třeba na svícení - 200W, pak se čas prodlouží pochopitelně....
drahý Spaceballe....jak víš...a i spousta členů zde....jsem přírodí typ...vše jen citem....tvoje výpočty mě neoslovují...ať to myslíš sebelépe....otázka zní....pro běžného ...lidového...proletáře...kutila....500kg setrvačník na rychlost 150km obvodová rychlost při pruměru kolo tatra 815....no kolik má průměr....???....možná bych si troufnul jet 200/hod...no možná se tam vejde více vody...do tý pneu....tak to nějak odhadněte....kolik váží plná pneu vody z tatra 815.......jo prostčedí...vzduch ....mírně zataženo..teplota ovzduší 20°C...nevím jestli závisí na relativní vlhkosti vzduchu....m11 :lol: ale pro Spaceballa :good: ...a odcenění od karkulky už něco znamená.... :oops: :oops: :oops:

MilMAX
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilMAX »

Ilem píše:A co takhle to otočit. Zabetonovat kulatou nádrž s vodou a lopatkama v tom točit vodu. Stejnýma lopatkama pak zase energii odebírat. Nádrž musí mít dekl, aby to odstředivou silou nevycákalo ven. Pro ještě měnší tření by se stěny daly potáhnout nějakým plastem. Bylo by to naprosto bezpečné a klidně se tam mohou točit třeba 3 tuny vody. Je to jen nápad.
Domnívám se, že voda klouzající v celé ploše svého povrchu má poměrně výrazný odpor a brzy by se to zastavilo, navíc ztráta mezi lopatkama pro roztáčení a potom naopak pro přenos rotace média by vlastně byla dvakrát taková

Podle mne kus pořádně opracovanýho železa v kvalitním uložení pod krytem je nejlepší poměr cena / výkon
Další tunning v levitačním uložení a vákuové komoře je vždy možný i když vzhledem k potřebě akumulovat napájecí špičky z VE ne bo solárních článků je v řádu do 10-ti hod poněkud zbytečný

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

hmmmm...nevim...ufackovali jste mě argumentamna...a to ještě nenapsal Spaceball....tak jak s tím setrvákem....diskuse sice plodná ale nekonstruktivní...jak dál setrvák doma.......otázka....laciný setrvačník doma....jak na to...nebo to je blbost.....opravdu nevím.....váš martim11 :lol: p.s ale stejně Vás mám rád.... :idea:

spaceball
Zasloužilý člen

Příspěvek od spaceball »

Není to blbost...ale kolo náklaďáku plné vody... ;) To už je lepší písek ;)
Na výpočet bych si musel někdy udělat čas..je v tom E, r, omega, moment setrvačnosti atd, atd ,atd...

Když jsme tu vzpoměli ty švýcarské autobusy - 1,5 tunový setrvačník akumuloval zhruba 10kWh a ujel na to 2km,
což byla "rozteč" zastávek a u každé musel "tankovat". ;)

Spaceball Obrázek
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

martin11 píše: hmmmm...nevim...ufackovali jste mě argumentamna...a to ještě nenapsal Spaceball....tak jak s tím setrvákem....diskuse sice plodná ale nekonstruktivní...jak dál setrvák doma.......otázka....laciný setrvačník doma....jak na to...nebo to je blbost.....opravdu nevím.....váš martim11 :lol: p.s ale stejně Vás mám rád.... :idea:
Mě se ten nápad líbí, akorát to kolo z tatrovky, nevím, nevím. Plné vody určitě nevydrží stejné otáčky, jako plné vzduchu. Ani zdaleka. A když vidím po příkopech těch kol, které navydržely vlastní odstředivou sílu,...

"Dum spiro spero"
Ciceron
Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“