Děkuji, já nemám výtah, tak jsem zkoužel hopsat na místě, a všechno vypadá v normě: žádné chybky jsem nezjistil, běžná setrvačná síla, a zrychlení F=m*(g+a), oběma směry, marněné pružinou.... . Ale když je u Slávka všechno větší...?Tuco píše:No nevím jestli zrovna příklad s výtahem je to pravé ořechové na vyvracení systému Newtonových zákonů, protože zrovna tady se dá ukázat jak mu to hezky funguje. Klasická osobní váha je v podstatě pružinový siloměr, který v klidu ukáže F=m*a, resp. m*g. Když se výtah rozjíždí nahoru, ukazuje F=m*(g+a), kdy se rozjíždí dolů tak F=m*(g-a). Jel jsem dneska dvakrát oběma směry a zádrhel jsem neobjevil.Slavek Krepelka píše:No ale Akorde to je prece uplne to same, jako kdyz si stoupnes na vahu ve vytahu a delas pozorovani raficky na vaze, jak ta raficka jezdi po cislech [tedy raficka od vahy po cislech od vahy, ne raficka od vytahu po patrech], kdyz ten vytah zpomaluje nebo zrychluje, at uz smerem nahoru, nebo smerem dolu. To je ten Einsteinuv Princip Ekvivalence [ne toho srankare] mezi zrychlenim a gravitacni silou. To je to, kde Newton slapl podruhe vedle [Velka Chyba], kdyz odvozoval F=ma. Napsal jsem to po zednicku, aby to bylo jasne i tem pomalejsim zednikum, kdyby se tu nejaky ukazal, a ty tomu porad nerozumis a pletes sem konstantni rychlost a pak to svadis na Buky, ze to si zacal on. Vazne si to zkus s tim vytahem, to se snad neda pokazit. Ja se tady lidem snazim ukazat, ze i takovy borec jako byl Newton dokazal kompletne zpackat experiment, tobe taky, i te pochvalim, kdyz se ti neco povede, a ty jenom prskas jak krecek a urazis se, kdyz si te clovek poplete s patentovym urednikem, nebo se ti snazi vysvetlit neco o cem nemas ani anung a ve svem strachu, ze se ti zbori tvuj svet a zdanlive jistoty, na to kydas hnuj.
P.s.: Teď mi došlo, že jsem do tohoto vlákna neměl mít přístup? Nebo alespoň dřív jsem byl odmítnut... . Díky za možnost vyjádřit se k Isaacovi... . Víc lidí by mělo mít oči k vidění....