Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Dobré srdce Krnova - QR platba na účet města Krnova - Pomoc postiženým při povodních. Více zde...

Prostor

Filosofie přírodních jevů.
Odpovědět
Schneider
Starší člen
Příspěvky: 158
Registrován: pon 19 říj 2009 9:08
Bydliště: ZA PRACHÁRNOU 43, jIHLAVA
Kontaktovat uživatele:

Re: Prostor

Příspěvek od Schneider »

kacha píše:Neexistuje problém zvaný vlnově částicová dualita. Pro dostatečně vzdáleného pozorovatele se loď pohybující se vodou bude jevit podobně. Loď bude částicí a vlny budou duálním projevem tohoto pohybu.Teoretický zdroj této tzv. částicové duality má hluboké kořeny ve tzv. všeobecně známem jevu projevujícím se vlnami na klidné hladině rybníka po té co jest do něj vhozen kámen libovolného tvaru. Proč není tento tvar - mnohoúhelník - kopírován do ekvivalentního obrazu vlny?Odpovědět na tuto zcela primární otázku - tj. uvést hlubší podstatu tohoto jevu leží mimo dosah aktuálního fyz. proudu. Takže pokud nejsem schopen zodpovědět a přijatelně pro zdravý rozum tento jev vysvětlit ,neměl bych se pouštět do problémů spjatých s jejich hlubší podstatou. Kdo zpochybňuje důležitost zdravého rozumu pro vývoj lidstva,je buď podvodník a nebo blbec!!!! Příkladem této skutečnosti jsou tvůrci kvantové mechaniky. Tato teorie jest příkladem toho,kam se může dostat věda,ignorující zdravý rozum. Příkladů existuje nespočetně mnoho.

K tomu: 1. O člověku odchovaném vlčicí kdesi v pralesu se těžko dá hovořit, že má, z našeho hlediska, zdravý rozum i kdyby měl IQ větší než kterýkoliv současník. Proto, aby se dalo operovat termínem ,zdravý rozum, je třeba jej definovat. Ještě těžší asi bude definice ,selského zdravého rozumu,. Nejspíše jde o soubor znalostí a zkušeností, které vlastnik tohoto rozumu má a na základě nich jej používá. Takže logika a filozofie různých je různá. Nejdůležitější je tuto různost respektovat. Právě z ní vyplývá další poznání. Nic není neměnné, i ,zdravý rozum, je proměnný v čase. Stejně jako jeho vlastník, lidská hlava. Bohužel do toho souboru patří i hlavy manželek a tchyní. Když nebudete vědět zeptejte se jich, určitě Vám to rády vysvětlí, protože kdo by to věděl lépe.
Malá poznámka: Díky fanatickému přesvědčení, jak jinak než na základě ,zdravého rozumu, Jezuiti a spol. v rámci jeho propagace mezi indiány je málem vyhubili a to nejhorší zničili jejich historii až na pár přeživších kodexů. Historii celého kontinentu. Velké kvantum znalostí, které se už lidstvo nikdy nedoví.
To je výsledkem ,zdravého rozumu, každého fanatika a těch, kteří s nimi musí žíti. Takže ,zdravý rozum, těžko může být termínem pro rozum jednotlivce, ale představuje určitý vžitý souhrn zkušeností a znalostí skupiny na základě nichž je jí definován.
2. Stojí při nejmenším za povšimnutí, že teorie, která je ,vědou, ignorující zdravý rozum, dává při jejím použití ty nejpřesnější předpovědi. Takové, že se o nich ,zdravému rozumu, ani nezdá. Proto si myslím, že skutečně ,rozumný, je názor, že tato teorie je ve vývoji a není kompletní. Nechceteli ignorovat ,zdravý rozum, neignorujte výsledky, které tato teorie dává. Z ní vyplývá jedno: Vše je složitější než umí vysvětlit ,zdravý rozum, tchyně. Tchyním se omlouvám, vím že jich je celá řada, které jsou na tom líp než muži. Narážím na lineární myšlení, které ženy mistrně ovládají. Což není jejich nedostatek, ale přednostnost, jen proto se lidstvo dožilo dnešních dnů.
Ke kameni hozeném do vody snad jindy, pokud to má smysl. Vysvětlení je tak jednoduché, že ani o něm nemá smysl diskutovat, stačí si uvědomit, že voda je tekutina a existuje gravitace. Voda hrany neumí.

Ještě dodatek: Pane doktore nechal jsem se unést úvahou o ,zdravém rozumu,. Stačilo odkázat na, pro mě jeden z nejkrásnějších filmů, Bohové jsou šílení. Tam je přesně to co jsem měl na mysli. Z celého mého článku zbývá už jen otázka. Předesílám, že plně chápu i jako laik Váš postoj ke kvantové mechanice. Pro mně je skutečnou záhadou, že teorie zcela teoretická a tak složitá, dává tak přesné předpovědi. Byl bych rád kdyby jste Vy a nebo někdo druhý jste mi mohli pomoci tento fakt vysvětlit.

S jarně letní náladou JSCH-Pd
Naposledy upravil(a) Schneider dne ned 02 kvě 2010 8:25, celkem upraveno 3 x.


JSCH
Uživatelský avatar
Ambler
Stálý člen
Příspěvky: 97
Registrován: sob 17 dub 2010 11:53
Bydliště: Európska únia

Re

Příspěvek od Ambler »

Neprečítal som si to všetko a vidím, že je z toho už aj druhá diskusia. Ale videl som tu niekoľko zaujímavých názorov. Trebárs ten, že "ja som už zahodil všetky tie popletené teórie" alebo že vedci na to ide dnes bez zdravého rozumu a príliš zložito. Ale tak to bolo aj pred 2000 rokmi. Empedokles povedal, že základné zložky sú oheň, zem, vzduch a voda a hotovo. Ak boli myšlienky, že základné zložky sú atómy, tak kto by sa tomu venoval, keď bolo jednoduchšie povedať, že základ je to, čo vidíme, že. Ľudia si tiež mysleli, že Zem je rovná doska, ktorá leží, ktovie na čom. A keď sa objavili teórie, že je to guľa, tak opäť boli tieto teórie považované za nezmysli. Veď načo vymýšľať niečo zložité, uvažovať nad tým, prečo na rovníku nestojíme kolmo, prečo v Číne nestoja hore nohami, keď bolo možné povedať niečo tak jednoduché ako to, že Zem je rovná doska a hotovo. A Galileo Galilei? Ten sa tiež na to nepozeral zdravým rozumom. Veď je to tak jasné, že Slnko, Mesiac a vôbec všetky nebeská telesá sa pohybujú po oblohe a teda obiehajú okolo Zemi. Tak načo vymýšľať, že to Slnko stojí v centre diania a teraz zložito bežným ľudom odôvodňovať, prečo teda Slnko beží po oblohe a nie je stále na jednom mieste. Aha, lebo zem sa točí. Ale to bola tiež hlúposť, ako by sa mohla točiť, keď my stojíme stále na mieste, nič necítime, vzduch nesviští, že? Aj Michael Faraday mal problém, aby mu uverili, že magnet má niečo vonku, dnes to voláme siločiary. A objavil, že neexistuje magnetizmus. Neexistuje elektrina. Ale existuje elektromagnatizmus. (mimochodom, nie sú potom len elektromagnetické motory?)

A potom prišiel Einstein a povedal, obrazne povedané, že neexistuje čas. Neexistuje priestor. Existuje časopierstor. A bol dokonca tak geniálny, že prišiel ako jeden človek hneď s dvoma spojeniami, totiž E=MC2.
A teraz vidím, že aj vyše 100 rokoch je stále mnoho ľudí, ktorý si myslia, že všetko je to popletené a zbytočne zložité. Nuž ale, myslím si, že tých 2000 rokov ukázalo, že svet nie je vždy taký, aký ho vidíme vlastnými očami. Napríklad Stephen Hawking, najinteligentnejší človek akého v súčasnosti ľudstvo má, napísal vo svojej knižke, že mu denne, DENNE prichádza niekoľko dopisov, v ktorých sa píše, prečo Einstein nemohol mať pravdu... A myslíte si, že niekedy povedal, že je to celé zlé, tá Einsteinova myšlienka? Nepovedal. Ani sa nečudujem, nemohla byť predsa jadrová energia a elektronika postavená na zlej fyzike. Ako na Einsteinovej, tak na Planckovej.
Etér, samozrejme, existuje. Ten, ktorým prechádza svetlo, časopriestor, v ktorom žijeme, éter, v ktorom sa nachádza Teslova energia, ale neexistuje éter ako nejaké pevné javisko, na ktorom sa to celé odohráva. Do Einsteina bol názor, že priestor a čas sú javiskom, na ktorom sa to celé odohráva. Či tam príde obrí herec, trpasličí herec, či už ide rýchlosťou svetla alebo nulovou rýchlosťou, javisko je stále také isté a každý má hodinky, ktoré im idú rovnako. Každému. Ale Einstein prišiel s tým, že aj to javisko sa mení. Aj ten čas sa mení.

A práve preto je predstava akéhosi éteru, niečoho, "v čom to celé je" už zažitá predstava. Je to preč. Takýmto GE-General Eter-om možno nazvať tak maximálne struny. V strunovej alebo M-teórii.

Ale to nie je pravda. To je môj názor. :D :lol:


Edisone, všude jsi podváděl, kradl a lhal.
kacha
Stálý člen
Příspěvky: 84
Registrován: pon 15 led 2007 20:29
Bydliště: Ostrava
Dostal: 2 poděkování

Prostor

Příspěvek od kacha »

Milí přátelé,nickem Sokrateus, myslím si.že mnohem produktivnější bude,alespoň dočasně,komunikovat přes mobil. Můj je zde : 603 105 063. Nonstop.


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Prostor

Příspěvek od Slavek Krepelka »

sokrateus píše: Pane doktore, myslím, že Váš příměr s lodí a jí generovanou podélnou příďovou vlnou nelze použít pro demonstraci chování elementární částice na dvjštěrbině. Můžete mi blíže objasnit Váš názor na kauzální průběh interference elem. částic na dvojštěrbině ?
Díky, Sokrateus
Sokrateusi, problem vsech teoretiku je hlavne v tom, ze stavi nejen na uspesich, ale i omylech svych predchudcu. Interpretace pokusu Thomase Younga s dvojitou sterbinou je jednim z mnoha takovych omylu.

Muj prvni prispevek na teto strance
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... c&start=15

Ahoj, Slavek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
kacha
Stálý člen
Příspěvky: 84
Registrován: pon 15 led 2007 20:29
Bydliště: Ostrava
Dostal: 2 poděkování

Prostor

Příspěvek od kacha »

Dvojštěrbinový experiment lze vysvětlit klasickou mechanikou, víme-li, že:

1) prostor je tvořen holistickou fraktálovou sítí z nevažitelné,obtížně pozorovatelné substance, v minulých stoletích nazývanou éterem
2) tato substance má zářivé a nezářivé(tmavé) komponenty, které jsou střídavě do sebe vnořeny ( nelze vyloučit, že primární je tmavá a zářivá je z ní trochu odlišnou geometrií konstruována) a vytvářejí tak vlákna prostoru(silové trubice),která jsou
kolem podélné osy zkroucena do tvaru šroubovice
3) mluvím-li o síti,pak mám na mysli přesně to co je za síť a jí podobné topologické i netopologické ekvivalenty obecně považováno
4) součástí této sítě jsou nebodové objekty jako jsou atomy,fotony,elektrony,protony aj. -óny ... přesněji řečeno to za co je dosud považujeme - nejde o tuhé,neměnné mikroobjekty,ba naopak,
to co v jedné úrovni vnoření má vlastnosti a podobu atomu,fotonu atd. může být ve vyšší-hlubší úrovni vnoření čímkoliv jiným např. fotonem a naopak pro nižší -mělčí úroveň vnoření
5) lze tedy jakýkoliv, tzv. kvantový objekt,transformovat v jakýkoliv jiný mikroobjekt
6) pro kapalné a plynné skupenství hmoty neplatí, v běžných fyzikálních podmínkách, obecně vžité představy o rigidnosti rozměrů je vytvářejících atomů,molekul a tudíž ani jejich subatomárních součástí
7) prostorová vlákna v téže úrovni vnoření jsou vzájemně oddělitelně propojena,mimo jiné i tak,aby umožnila vláknu vyšší úrovně vymanit se ze sevření vláknem nižší úrovně vnoření a jeho rotačně-translační pohyb

Pokračovat budu asi zítra. Mám neodkladné povinnosti.


Schneider
Starší člen
Příspěvky: 158
Registrován: pon 19 říj 2009 9:08
Bydliště: ZA PRACHÁRNOU 43, jIHLAVA
Kontaktovat uživatele:

Re: Prostor

Příspěvek od Schneider »

Mohl byste přesněji popsat nebo vysvětlit termín , holistická fraktálová síť, v souvislosti s bodem 3.? Jde o to, že pojem ,síť, má poměrně přesnou topologickou definici. Jestli jde o síť, měly by mít totožné znaky a její prvky být rozloženy v prostoru nechaoticky, podle určitého řádu.
Dále by mně zajímala představa vnoření reálných objektů nebo jejich vláken do sebe. Asi by to chtělo obrázek. Jde o cosi příliš náročného na představu. Předpokládám, že silové trubice ,mechanicky, fungují, jako jakési pružinky kmitající ve všech stupních volností.


JSCH
kacha
Stálý člen
Příspěvky: 84
Registrován: pon 15 led 2007 20:29
Bydliště: Ostrava
Dostal: 2 poděkování

Re: Prostor-dvojštěrbinový experiment

Příspěvek od kacha »

Uveďte,prosím,odkaz na online definici,nebo definici samotnou. Bude to dobrá základna pro pokračování diskuse k bodu 3 atd.

Přemýšlím jak pokračovat dále srozumitelně a názorněji.


Schneider
Starší člen
Příspěvky: 158
Registrován: pon 19 říj 2009 9:08
Bydliště: ZA PRACHÁRNOU 43, jIHLAVA
Kontaktovat uživatele:

Re: Prostor-dvojštěrbinový experiment

Příspěvek od Schneider »

Bohužel jsem ji na netu nenašel. To nevadí. Fraktálová síť by měla být vytvořena ze soběpodobnobných prvků a vytvářena v čase podle určitého algorytmu. Problém je v tom jak ....nevažitelné,obtížně pozorovatelné substance,.... mohou fraktál vytvořit? Není problém vytvořit fraktál v počítači. V reálu, proto aby trvale fraktál existoval, musí existovat mezi prvky sítě trvale neměnné konkrétní fyzikální a prostorové vazby. To těžko může zajitit, Vámi citovaná substance, která je navíc dost vágní pojem, pokud není tvořena pevnými prvky tak, aby fraktál se mohl v průběhu času a v prostoru probíhajících událostí trvale měnit.
Ale to už asi jsem jinde mimo Vaši představu.
Takže čekám na Vaše pokračování.

JSCH


JSCH
sokrateus
Zasloužilý člen
Příspěvky: 261
Registrován: stř 10 čer 2009 21:36
Bydliště: Jeseniky
Dostal: 2 poděkování

Už mi koně vyvádějí…

Příspěvek od sokrateus »

Prožil jem tady na fóru 11 převážně pohodových měsíců a myslím, že všechno už bylo řečeno a je čas zvednout kotvu a vyjet trousit své „evangelium“ dál; čas běží jako bláznivý…
Děkuji všem, (vyjma Záhorákovi), kteří věnovali pozornost mým textům o KMV a doufám jen, že nějaké semínko hypotézy KMV, které jsem tady vytrvale rozséval, padlo na úrodnou půdu. Zejména děkuji příteli pootovi. Byl mi tady od samého počátku velkou oporou i inspirací; díky, kamaráde. Moc se omlouvám všem, kterých jsem se, někdy, ve své horlivosti a diskusním zápalu hrubým slovem dotkl; zejména paní Gabriele H. Které ze srdce děkuji za názorné a krásné kresby do diskusí.

Vaya Con Dios, amigos. JK sokrateus :P


PS: pro zájemce o KMV ponechávám spojení na SZ.


JK sokrateus
Gabča
Zasloužilý člen
Příspěvky: 607
Registrován: čtv 21 kvě 2009 11:19
Dostal: 1 poděkování

Re: Už mi koně vyvádějí…

Příspěvek od Gabča »

;) ;) žádná hrubá slova si nepamatuji, je škoda že jdeš pryč.
Mno, možná Tě jde trochu těžko ukočírovat, když se dáš do obhajoby, mě dostal ten elektrolyt ... ale to už je jedno. Měj se :good:
Vai Con Dio, Amico


Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Už mi koně vyvádějí…

Příspěvek od poota »

Z toho, že Ti koně vyvádějí, si Sokratýsku nic nedělej, mně občas vyvádí žena, a to je horší.

Jako zahradník jsi mne zklamal, když po vzoru hub jenom vytrousíš - a semínka, starejte se o sebe samy! Zpočátku jsi působil dojmem bojovníka, ba dokonce jsi i bitvu u Slavkova sliboval - a najednou čepici štítkem dozadu a davaj pryč. To vypadá, že jedeš podle sloganu "jednou se to podařit musí", ale zřejmě to závisí hlavně na tom, kdy konečně narazíš na nedosti vzpurné publikum, které Ti to všechno odkýve. Stejně si myslím, že mnohem méně strastiplná cesta by byla vycizelovat KMV do takové podoby, aby dokázala ustát všechny relevantní námitky, ať už kdekoliv.

Ale i na tu delší cestu Ti přeju, a ze srdce, co nejlepší počasí, pevné pohodlné boty a bytelnou hůl - poota
P.S. Kdyby ses časem rozpomenul, že tu máš ještě nějaké nedodělky, tak sem trefíš :D


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Schneider
Starší člen
Příspěvky: 158
Registrován: pon 19 říj 2009 9:08
Bydliště: ZA PRACHÁRNOU 43, jIHLAVA
Kontaktovat uživatele:

Re: Už mi koně vyvádějí…

Příspěvek od Schneider »

Drahý josefe!

Vůbec mi nevadí čeho jsem se dopustil vůči Tvé kvartonovce O to více mi však vadí jak vše dopadlo v lidské rovině. Možná, že to zní pro Tebe neuvěřitelně, ale už jsem si na Tebe zvykl a je mi smutno. S kým já se teď budu hádat?
Přeji vše nejlepší Tobě i Tvé broskvoni. Pokud je ještě nemáš, opatři si na zahrádku včely, třeba Tě aspoň ony přesvědčí o tom, že vše je o kmitech.

Ahoj kamaráde! Jenda Schneider


JSCH
kacha
Stálý člen
Příspěvky: 84
Registrován: pon 15 led 2007 20:29
Bydliště: Ostrava
Dostal: 2 poděkování

Re: Už mi koně vyvádějí…

Příspěvek od kacha »

Kamarádi,kyž jsem toto vlákno zakládal tak především proto .že tu nikdo nebude projevovat svoje emoce.Tento způsob nazírání je pro mě zcela pochopitelný ,ale k ničemu podstatnému nevede. Někdo na tomto webu či světě skončí ,ale žije dál,mimo naší schopnost s ním komunikovat.To jest vše.


Schneider
Starší člen
Příspěvky: 158
Registrován: pon 19 říj 2009 9:08
Bydliště: ZA PRACHÁRNOU 43, jIHLAVA
Kontaktovat uživatele:

Re: Už mi koně vyvádějí…

Příspěvek od Schneider »

P. Kacha snad má nevědomost mě omluví za mé nevhoné chování na Vašem vláknu. Asi by z mé strny stejně k něčemu podobnému došlo. I když se stalo jde o vyjimečnost, která se opět jen tak nestane. Takže omluva.
Už delší dobu čekám na Vaše pokračování o fraktálové struktuře vakua a Všehomíra. Uvítal bych Váš příspěvek už proto, aby se na tomto vlákně obnovila diskuse a obrazně řečeno i opět žil.
JSCH-PD


JSCH
aNONym
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1477
Registrován: čtv 18 pro 2008 20:43
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Hotel Insomnia 19.06.2010

Příspěvek od aNONym »

"Fyzika je jako sex, může přinést praktické výsledky, ale to není důvod, proč to děláme." :D Richard Feynman

Sobotní noc v prostorách Hotelu Insomnia přivítá skupinu Magnetik. Scifista Ivan Adamovič promluví nejen o výstavě Planeta Eden, Lenka Sýkorová vysvětlí některé aspekty díla jejího manžela, malíře Zdeňka Sýkory a Jan V. Sacher představí svůj dokument o urychlovači částic v CERN, přičemž fyzik Martin Schnabel zaplete recepčního Jiřího Havelku do teorie strun. Jenže kde je vlastně Berta?

Živě přenášený pořad České televize pro všechny, kdo ještě nechtějí jít spát.
http://www.ceskatelevize.cz/program/102 ... l?online=1

----------------------------------------------------------------------------
A pokud to vaše netové připojení dovolí, doporučuji přepnout do režimu "TV kvalita přes celou obrazovku" ;) Non

Už kvůli tomu tříminutovýmu streamu ve 14.30 to určitě stojí za to. 8)


The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
Odpovědět

Zpět na „Universum“