kacha píše:Neexistuje problém zvaný vlnově částicová dualita. Pro dostatečně vzdáleného pozorovatele se loď pohybující se vodou bude jevit podobně. Loď bude částicí a vlny budou duálním projevem tohoto pohybu.Teoretický zdroj této tzv. částicové duality má hluboké kořeny ve tzv. všeobecně známem jevu projevujícím se vlnami na klidné hladině rybníka po té co jest do něj vhozen kámen libovolného tvaru. Proč není tento tvar - mnohoúhelník - kopírován do ekvivalentního obrazu vlny?Odpovědět na tuto zcela primární otázku - tj. uvést hlubší podstatu tohoto jevu leží mimo dosah aktuálního fyz. proudu. Takže pokud nejsem schopen zodpovědět a přijatelně pro zdravý rozum tento jev vysvětlit ,neměl bych se pouštět do problémů spjatých s jejich hlubší podstatou. Kdo zpochybňuje důležitost zdravého rozumu pro vývoj lidstva,je buď podvodník a nebo blbec!!!! Příkladem této skutečnosti jsou tvůrci kvantové mechaniky. Tato teorie jest příkladem toho,kam se může dostat věda,ignorující zdravý rozum. Příkladů existuje nespočetně mnoho.
K tomu: 1. O člověku odchovaném vlčicí kdesi v pralesu se těžko dá hovořit, že má, z našeho hlediska, zdravý rozum i kdyby měl IQ větší než kterýkoliv současník. Proto, aby se dalo operovat termínem ,zdravý rozum, je třeba jej definovat. Ještě těžší asi bude definice ,selského zdravého rozumu,. Nejspíše jde o soubor znalostí a zkušeností, které vlastnik tohoto rozumu má a na základě nich jej používá. Takže logika a filozofie různých je různá. Nejdůležitější je tuto různost respektovat. Právě z ní vyplývá další poznání. Nic není neměnné, i ,zdravý rozum, je proměnný v čase. Stejně jako jeho vlastník, lidská hlava. Bohužel do toho souboru patří i hlavy manželek a tchyní. Když nebudete vědět zeptejte se jich, určitě Vám to rády vysvětlí, protože kdo by to věděl lépe.
Malá poznámka: Díky fanatickému přesvědčení, jak jinak než na základě ,zdravého rozumu, Jezuiti a spol. v rámci jeho propagace mezi indiány je málem vyhubili a to nejhorší zničili jejich historii až na pár přeživších kodexů. Historii celého kontinentu. Velké kvantum znalostí, které se už lidstvo nikdy nedoví.
To je výsledkem ,zdravého rozumu, každého fanatika a těch, kteří s nimi musí žíti. Takže ,zdravý rozum, těžko může být termínem pro rozum jednotlivce, ale představuje určitý vžitý souhrn zkušeností a znalostí skupiny na základě nichž je jí definován.
2. Stojí při nejmenším za povšimnutí, že teorie, která je ,vědou, ignorující zdravý rozum, dává při jejím použití ty nejpřesnější předpovědi. Takové, že se o nich ,zdravému rozumu, ani nezdá. Proto si myslím, že skutečně ,rozumný, je názor, že tato teorie je ve vývoji a není kompletní. Nechceteli ignorovat ,zdravý rozum, neignorujte výsledky, které tato teorie dává. Z ní vyplývá jedno: Vše je složitější než umí vysvětlit ,zdravý rozum, tchyně. Tchyním se omlouvám, vím že jich je celá řada, které jsou na tom líp než muži. Narážím na lineární myšlení, které ženy mistrně ovládají. Což není jejich nedostatek, ale přednostnost, jen proto se lidstvo dožilo dnešních dnů.
Ke kameni hozeném do vody snad jindy, pokud to má smysl. Vysvětlení je tak jednoduché, že ani o něm nemá smysl diskutovat, stačí si uvědomit, že voda je tekutina a existuje gravitace. Voda hrany neumí.
Ještě dodatek: Pane doktore nechal jsem se unést úvahou o ,zdravém rozumu,. Stačilo odkázat na, pro mě jeden z nejkrásnějších filmů, Bohové jsou šílení. Tam je přesně to co jsem měl na mysli. Z celého mého článku zbývá už jen otázka. Předesílám, že plně chápu i jako laik Váš postoj ke kvantové mechanice. Pro mně je skutečnou záhadou, že teorie zcela teoretická a tak složitá, dává tak přesné předpovědi. Byl bych rád kdyby jste Vy a nebo někdo druhý jste mi mohli pomoci tento fakt vysvětlit.
S jarně letní náladou JSCH-Pd