Ak zvednu závaží, tak spálím energii (palivo) a už se nikde neobjeví, protože zvednuté závaží představuje pouze potenciální práci Wp=mghDvell píše:Ano ano..
Zvednešli závaží "spálíš" energii.. ale přesně tatáž energie se "oběví" v závaží.. takže vlastně jde o přeměnu..
Jak říkám vezmi si libovolný bod ve vesmíru a k němu si počítej energie jak chceš a vycházet to bude.. nemůžeš začít pokus tak že spočítáš energii vzhledem k Zemi a pak si na konci experimentu vzpomenout že si to vlastně chceš spočítat k Jupiteru a divit se že ti to nevychází.
//Ak závaži pustím, tak bude konat práci podle velikosti gravitace a ne jakou velikou energii jsem použil při jeho zvednutí. //
Tohle platí naprosto přesne páč W=hgm protože energie je přímo úměrná tomu zrychlení..
no a pokud se ti nezdá E=mc2 tak nemám co dodat..
snad jedině citovat Einsteina: "Vesmír a lidská hloupost jsou nekonečné, a o vesmíru to jestě není až tak jisté."
Je mi líto byl jsem varován a vylámal jsem si zuby.. na toto opravdu nemám vitamín..
S pozdravem
Dvell
Velikost této práce závisí pouze na troch fyzikálních veličiná: mgh
Potvrdil jsem to dvěma experimentami:
1. Dopravení 1kg raketou z naši země na Jupiter - 23,64m/s2
2.Dopravení raketou 1kg z naši země na mesiac - přibližně 1,62m/s2
V obou případech jde o rovnakou vzdálenost, to znamená že se použije k dopravení rovnaké množství energie.
Dvell, od tebe i o od ostatních mi chybí reálny pokus, který by spochybnil můj názor.
Pokud jde o Einsteina a jeho vzorec E=mc2, tak měl bujnou fantazii