Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

MEG a KEG

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět

Stavíte v garáži nebo si jen z nudy čtete o takových mašinkách ?

Anketa končí za sob 13 kvě 2006 20:16

Ano aktivně stavím a jsem úspěšný.
3
23%
Ano aktivně stavím, ale nefunguje mi to.
3
23%
Ne, rád bych, nemám na kutilství čas ani prostředky.
7
54%
Takový nesmysly, snad tomu nevěříte, CHA CHÁ.
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 13

kutil
Zasloužilý člen
Dal: 48 poděkování
Dostal: 269 poděkování

Re: toroid

Příspěvek od kutil »

gewo píše:
kutil píše:ahojky, tak sem na netu našel jádro pro toroid KEGu, jukněte se na to jestli se to dá využít?
Vydržať Honza
Hmm. Na netu? Podivné... to je totiž u mne na stole!!! :shock:

A tady to má pod kritickým dohledem můj mladej... :)
Dnes už je o 4 roky starší...
Čéče, tak nevim :?:
Tys mi to přeci neposílal tak kde sem k tomu přišel? Som z toho volaaký zmetený :|
Já myslel že sem objevil Ameriku :lol:

Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: toroid

Příspěvek od Merlin »

kutil píše:
gewo píše:
kutil píše:ahojky, tak sem na netu našel jádro pro toroid KEGu, jukněte se na to jestli se to dá využít?
Vydržať Honza
Hmm. Na netu? Podivné... to je totiž u mne na stole!!! :shock:

A tady to má pod kritickým dohledem můj mladej... :)
Dnes už je o 4 roky starší...
Čéče, tak nevim :?:
Tys mi to přeci neposílal tak kde sem k tomu přišel? Som z toho volaaký zmetený :|
Já myslel že sem objevil Ameriku :lol:
No, pár obrázků běhá po netu. Nemám přehled... ale měl bys vědět odkud jsi to stáhl, to by mne samotného zajímalo.

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
kutil
Zasloužilý člen
Dal: 48 poděkování
Dostal: 269 poděkování

nález

Příspěvek od kutil »

gewo,
jukni se zde na stránku 3, vložil to tam Marting, ale nevím jestli jsem si to stáhnul tady, já to uložil 26.10.2006
Vydržať Honza

Merlin
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: nález

Příspěvek od Merlin »

kutil píše:gewo,
jukni se zde na stránku 3, vložil to tam Marting, ale nevím jestli jsem si to stáhnul tady, já to uložil 26.10.2006
Vydržať Honza
To mi nějak uniklo. Heršoft, že bych mu to poslal?... nevím o tom.

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
ekowatt
Stálý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 13 poděkování

Re: pre Gewa

Příspěvek od ekowatt »

čo funguje ti to? ako sa to chova? skus niečo o tom popisať. Vďaka

Merlin
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: pre Gewa

Příspěvek od Merlin »

ekowatt píše:čo funguje ti to? ako sa to chova? skus niečo o tom popisať. Vďaka
To nebyl KEG. Podívej se na to pořádně. Mezi toroidy je sloupek s cívkou a na druhé straně sloupek z feritových magnetů. Jen základní pokus. Uvažuje se nad tím a zkouší s přestávkami dodnes.

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Příspěvek od lajos »

Ten obrázek také mám a také nevím odkud.

wh173
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Re: KEG

Příspěvek od wh173 »

gewo píše: Hmm. Faraday by se divil... Zkus se podívat na to, co o tom vykoumal :D

Jakmile pustíš do cívky proud, bude mít na jednom konci "S" a na druhém "J", podle směru proudu. Tedy každá cívka pod proudem má vždy dva póly. Současně se vybudí mag. pole v toroidu, to ale nezůstane jen pod cívkou, ale putuje dokola celým toroidem. Pokud tedy všechno naprosto bezvadně nespočítáš, včetně schopnosti sycení jádra, tak se ti to začne pěkně fackovat - protože ve všech cívkách se objeví napětí. Funguje to jako toroidní trafo.
no, prave o tom, ze se vybudi pole v celem toroidu uz sem premejslel, jde o to, že když do toho pustíš 3f tak by ze sekundarních vinutí vlastě měl lízt hroznej zmatek. Rozhodně se uvnitř dějou zajímavý věci a točivé magnetické pole tam na 100% vzniká. Výstup se podle mě musí usměrnit, protože 3 hezky sinusofky z toho určitě nejdou ;).

Udělal jsem 3 fotky a jedno video. Nechám to v lepší kvaliě, tak to bude větší.

Na videu je neodymový magnet v (nad) magnetickém poli toroidu.

video se mi nepodařilo uploadovat, tak je tady http://keg.diktator.cz/video.zip - 10MB, 640x480, 10s, formát MOV pro QuickTime
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Who told you, you could do this like that?
Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavíte??

Příspěvek od Palo »

gewo píše:Je to jinak. Většina lidí udělala zásadní chybu tím, že použili příliš silný magnet! Ten magnet jádro nesmí úplně nasytit! Jinak v jádru není místo pro žádný jiný proces. Přesytit se dá i Metglas, měli jsme na to asi jako vůbec jediní 2 originální jádra, jaká použil Bearden a Naudin.
Magnetická pole se nespojují, ale slabší uhýbá silnějšímu. Podnět z cívek tedy musí být tak silný, aby "cuknul" polem PM skrz sekundární cívky. Jakmile máš příliš silný PM, pole v sekundárních (odběrových) cívkách se nezmění a neindukuje se žádný proud. Kapisko?

Na obyčejné jádro stačí běžný ferit! A ne moc silný, podle objemu a vlastností železa. Jádro s PM na sebe nesmí přitahovat plechový proužek, jinak je to o ničem.
Tak to jsi mi GeWo udělal radost, protože to, co mám v ikoně je můj čtyřnásobný MEG z klasické FE pásoviny a použité klasické válcové magnetky z nástěnky :D

Půjčím to komukoliv (schopnýmu) na pokusy :)

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
KEXIK
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KEXIK »

wh173 píše:
gewo píše: Hmm. Faraday by se divil... Zkus se podívat na to, co o tom vykoumal :D
Presne na toto som myslel ze navinut tam tie cievky a priebezne ich pustat!
Chcem sa spitat ze tie tri modre krabicky su RELE ?????

No a hlavna otazka ! Ako sa to sprava ????

CAFFTE KEXIK

VE je buducnost ale malo ludi to chape
informacie,schemy,foto o vyvijacoch http://www.h2o-energia.wz.cz
wh173
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wh173 »

KEXIK píše: Presne na toto som myslel ze navinut tam tie cievky a priebezne ich pustat!
Chcem sa spitat ze tie tri modre krabicky su RELE ?????

No a hlavna otazka ! Ako sa to sprava ????

CAFFTE KEXIK
Ty modré krabičky jsou trafa pro zapojená normálně do 3f zasuvky a ze kterých jde 3x9V (nesehnal jsem 3f trafo). Nevýhoda toho je, že to prostě dava 50Hz a nedá se to měnit. Už vymejšlim měnič, kterej tam bude místo toho. Chtěl bych z toho dostat tak 0,5 - 1 kHz a aby to umělo různý průběhy.

Chová se to tak, že tam prostě vzniká točivý magnetický pole, viz to video.

Merlin
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Z této sestavy

Příspěvek od Merlin »

lezl třífázový proud na 10 kHz - tj. 10.000 otáček pole/sec

Možná někde najdu fotky.

Merlin
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Třífázový generátor

Příspěvek od Merlin »

Dáváme volně k dispozici soubor pro EPROM se sinovým signálem ve 256 krocích pro Eprom typu 27C256. Na adresové vstupy paměti A0-A7 byly připojené výstupy do série zapojených binárních čítačů obsažených v obvodu 74HCT393. Ostatní adresové vstupy byly uzemněné. Na datové výstupy eprom D0-D7 stačí připojit jednoduchý D-A převodník. Byl použit "tupý" váhový převodník z devíti váhových odporů a 8 diod. Následoval RC filtr a jeden operační zesilovač. Výstupní napětí 1V špička-špička.
Výhoda je v tom, že se velmi snadno dají dělat v podstatě libovolné fázové posuvy mezi výstupními sinusovkami. Používali jsme k buzení toroidu, jehož princip je na obrázku nahoře. Paráda je, že se dá snadno a bez problémů měnit frekvence při zachování fázových poměrů.

wh173
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Třífázový generátor

Příspěvek od wh173 »

gewo píše:Dáváme volně k dispozici soubor pro EPROM se sinovým signálem ve 256 krocích pro Eprom typu 27C256. Na adresové vstupy paměti A0-A7 byly připojené výstupy do série zapojených binárních čítačů obsažených v obvodu 74HCT393. Ostatní adresové vstupy byly uzemněné. Na datové výstupy eprom D0-D7 stačí připojit jednoduchý D-A převodník. Byl použit "tupý" váhový převodník z devíti váhových odporů a 8 diod. Následoval RC filtr a jeden operační zesilovač. Výstupní napětí 1V špička-špička.
Výhoda je v tom, že se velmi snadno dají dělat v podstatě libovolné fázové posuvy mezi výstupními sinusovkami. Používali jsme k buzení toroidu, jehož princip je na obrázku nahoře. Paráda je, že se dá snadno a bez problémů měnit frekvence při zachování fázových poměrů.
hm, to je dobrý řešení, bohužel nemám programátor :/ . Jestli tomu dobře rozumim, tak to tam musí bejt 3x (teda pro 3f). Myslíš si, že je přesnost sínusovky hodně důležitá?

Z toho toroidu lezli tři fáze o frekvenci 10kHz, nebo nejakej zmatek o frekvenci 10kHz? A ještě by mě zajímalo jaký frekvence jsi zkoušel na vstupu.

KEXIK
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Disketovka

Příspěvek od KEXIK »

Caffte viete co ma napadlo ??? ze preco nepouzit na tocive mag pole staru disketovku. Tie boli riesene tak ze vo vnutry motorceka ktory tocil disketou sa vytvorilo tocive mag pole a krutilo rotorom a napajalo sa to napetim 3V.

Trebalo by to odskusat ze ako to ide!!!

CAFFTE KEXIK

VE je buducnost ale malo ludi to chape
informacie,schemy,foto o vyvijacoch http://www.h2o-energia.wz.cz
Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“