Tie centimetre boli uvedené tu na fóre a chýbal tam Tvoj argument o stotisícoch km. Neviem, ako rýchlo sa Mesiac vzďaľuje. Nemožno ho prorovnávať s družicami, lebo tie sú na obežnej dráhe pár km. Samozrejme geostacionárnu družicu ide zavesiť iba v určitej výške nad rovníkom, závislej zrejme od hmotnosti družice, to som nikde nepoprel. Tiež som netvrdil, že takú družicu ide umiestniť hocikde. Tiež som nerozoberal, či sa mesiac točí nad rovníkom, alebo nie, ak bol problém v tomto, mohol si priamo uviesť, že Ti to nesedí, a že by si potreboval, že Mesiac by najprv musel byť nad rovníkom. Nešlo priamo o to, išlo o to, odkiaľ sa berie energia prílivu, a zvyšok mohol byť zjednodušený. Ani na ZŠ správne neinterpretujú pohyb vodiča v magnetickom poli, z pohľadu skutočnosti to popisujú úplne nanič. Treba si presnejšie povedať, o čo ide, a zvyšok upresňovať dodatočne, nie nejakou postrannou nejednoznačnosťou negovať pôvodnú informáciu, či otáčať problém.Jerry.M píše: Uviedol, niekolkokrát, len si to nevidel, alebo nechcel vidieť. Aj som napísal ako to je. Nič nie je manipulovaťelné, všetko je jasné jak facka. Stačilo by doplniť si informácie o dráhe a rýchlosti obehu stacionárnej družice. Dá sa to veľmi lahko nájsť na internete, takže odo mňa to neni, nemohol som tam nič zmanipulovať. Nijaké teleso nemôžeš zavesiť na obežnú dráhu len tak hocikde a chcieť od neho aby viselo nad jedným miestom. Obežná dráha a rýchlosť geostacionárnej družice je daná hmotnosťou Zeme a nemožno tam nič meniť. Neviem o akých centimetroch hovoríš, ked je tam rozdiel státisice kilometrov a o rýchlosti obehu ani nehovorím. Je omnoho vyššia a to sa brzdením v žiadnom prípade nedá dosiahnuť.
Nechápem, ako to myslíš s tou rýchlosťou, napísal si to veľmi nejasne.Stále predpokladám, že energia obehu mesiaca klesá tým, že príliv a odliv sú mechanicky a tepelne stratové procesy.