Přecei si prasata sama koryta nevylejí, to je jasné. Nejlevnější je ta energie kterou vůbec nespotřebujeme.Palo píše:Tisková zpráva CZEPHO: Vyrábět levnou elektřinu lidem nedovolíme, vyhrožuje energetický kartel v čele s ČEZ
http://www.fotovoltsystem.cz/fotovolt-system/novinky/
Více jak 2-4kw denně nepotřebuji, tedy průměrně. A na tohle pokud se dobře nepletu stačí 24V/200Ah. Na došťouchnutí 24h pár watů - potok. Na pár watů přes den solár, na pár set watů dle potřeby parní stroj od Petra Šedého. Jediné co je na tom špatně tak pořizovací náklady na akumulátory. Měl jsem v záloze i NMR ale přece do toho nevrazím spoustu času prostředků které by mi zaplatily elektřinu tak na 10-20let, to budu raději plejt ředkvičky.
A vůbec stejně je elektřina nejpotřebnější na svícení, od té doby co vymysleli žárovku a natáhli dráty se začalo dělat na 3 směny V počátcích to byly tkaničky omotaný hedvábím a asfaltem co vedly do chalup a někde ve svetnici se hrdě houpala pětadvacítka. Na žádnou mlátičku to nebylo, to až později.
Většina vercajku nemá aktuální spotřebu vyšší jak 2kw, tomu je potřeba se přizpůsobit.
To že sou lidi obklopení spotřebičema a bez elektřiny si pomalu ani neutřou zadek, to právě ČEZ a jemu podobní potřebují. Pak lidi hekají jak je lektřina drahá a čez že jsou kurv... přitom se jim v mikrovnce ohřívá jídlo, v konvici voda, v obýváku jim řve televize a adolescent hraje hry na patřičně výkoném PC.
Teď budu trochu kacířem, volná energie nikoho nezachrání, těch pár tis co by jste ušetřili většinu lidí nevytrhne. Smozřejmě jistý potěšující pocit svobody tam bude ale důležitý je změnit celkový přístup k životu, to je svoboda.
Jo a fotovoltaika, nemám jí moc rád až na malé lokální panýlky někde kde nepřekážejí. Ona pracuje jenom když svítí sluníčko, ona její výroba stála možná více energie než vyrobí (je to jenom jiný druh akumlátoru dle mého mínění - to co jsme do ní při výrobě uložili se nám za 10-20let vrátí). A co mne štve nejvíce, tak místa kde by správný sedlák udělal sad kvůli slunci hyzdí panely.